76. Pujada a Montserrat des de l’estació de l’Aeri de Montserrat (FGC)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9.  FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Aeri de Montserrat (Baix Llobregat)
 • Estació d’arribada: Montserrat (Baix Llobregat)
 • Distància/durada: 3,25 km / 1h25 (sense aturades)
 • Desnivell:  + 585 m /-10 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Aquesta excursió forma part del conjunt de caminades que estem recollint i que ens  porten fins al Monestir des de diferents estacions de tren dels entorns de  Montserrat.

En aquesta ocasió pujarem al Monestir des de l’Aeri de Montserrat, estació de la línia d’Anoia dels Ferrocarrils Catalans (FGC). Les seves andanes són molt freqüentades per turistes que hi baixen per agafar l’Aeri cap al Monestir. El funicular-aeri va ser inaugurat l’any 1930, i encara funciona amb les instal·lacions originals. En els 1.357 m de recorregut salva un desnivell de 544 m.

L’itinerari que us proposem no puja tan directament al Monestir com l’aeri, però sí que és sense cap mena de dubte el camí més directe i dret d’accés a Montserrat (si exceptuem el torrent de Santa Maria/Fuensanta, on cal material tècnic).  En només 3,2 quilòmetres ens plantarem dalt del Monestir pel Camí de l’Aigua, camí que connecta a mitja pujada amb el GR-5 al Camí de les Canals, i amb el GR-96 a la Drecera dels Tres Quarts.

 • Interès:  La pujada més directa a Montserrat
 • Època: Tot l’any
 • Ruta: Estació de Montserrat-Aeri – Camí de l’Aigua – Camí de les Canals – Estació elevadora d’aigües – La Trona – coll de les Baranes – Camí del Rosari – Monestir de Montserrat
 • Dificultat: Fort desnivell en una curta distància.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

A Senderisme en tren hem anat fent alguns dels camins que menen fins al Monestir. Si aquesta proposta no és del vostre grat podeu triar entre aquestes altres propostes, que també poden servir com a ruta de descens a fi de fer una excursió circular. 

Així mateix podeu consultar l’entrada resum de totes les pujades al monestir aquí.

 • Ruta ST39: Pujada a Montserrat des de Monistrol per la Drecera dels Tres Quarts 4,5 km (+560 m / – 25 m)
 • Ruta ST77De Monistrol (FGC) a Montserrat pel Camí de les Canals (GR-5) 4,7km (+570/-20)
 • Ruta ST78De Monistrol (FGC) a Montserrat per Santa Cecília i La Trinitat (PR C-19) 14km (+880/-370) 
 • Ruta ST79De Monistrol (FGC) a Montserrat per Sant Benet i la Baixada dels Matxos (PR C-19) 6,7km (+600/-40) 
 • Ruta ST173De La Pobla de Claramunt (FGC) al monestir pel GR-172, Can Maçana i pujant al Castellferran (100 Cims) 27 km (+1.300 m / -800 m)
 • Ruta ST186De Piera a Montserrat passant seguint el GR-172. Per Collbató i el Camí de les Feixades 18,2 km (+1.000 m / -600 m).
 • Ruta ST187De Piera a Montserrat passant per Collbató (GR-172) i el Camí de les Bateries 17,7 km (1.100 m / 700 m). 
 • Ruta ST192: Circular al Cul de Portadora i St. Salvador de les Espases des de Monistrol: la travessa comença i acaba a Monistrol, punt d’inici de la pujada a Montserrat pel GR-5 o Camí de l’Aigua.
 • Ruta ST193: Cul de Portadora des de Castellbell i el Vilar-Monistrol. La travessa acaba a l’estació d’Aeri de Montserrat.
 • Ruta ST201: Canal de les Bardisses Romàntiques i Canal 17F. Ruta que surt i acaba des de l’estació de l’Aeri de Montserrat.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 76 Aeri-Montserrat_lletres
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 76_LLETRES
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Sense cap dificultat tret del fort desnivell que cal superar fins al Monestir per aquest vessant de la muntanya.

ELS SENDERS

 Caminar per Montserrat, com també succeeix a Collserola, ens demana sovint un màster en coneixement de senyals. El cert és que a part del diferents senders homologats que recorren el parc natural, també hi trobem marques i senyals de tota mena que ens poden arribar a distreure.

Així, en la curta pujada a Montserrat anirem trobant cruïlles on coincidirem en part amb els senders següents:

SENDERS HOMOLOGATS:

 Camí de Sant Jaume: Senyals que ens acompanyaran durant tota la pujada al Monestir. Les seves fletxes grogues ens duran sense problemes fins a la nostra destinació.

 • GR-5: Trobem aquest sender de gran recorregut en arribar al Camí de les Canals, camí que seguirem fins al Monestir.
 • GR-6: Sender de gran recorregut entre Barcelona i Montserrat
 • GR-96: En arribar a la Drecera dels Tres Quarts trobarem tant el GR-96 com les marques verdes i vermelles de la MM (Matagalls-Montserrat).

ALTRES SENDERS

Senders del Patronat de la Muntanya:

 • Ruta1 : Camí de les Feixades
 • Ruta2: pujada a Montserrat pel Camí de les Canals
 • Ruta3: pujada a Montserrat per la Drecera dels Tres Quarts
 • Ruta4: ruta circular des de Monistrol
 • Gran Recorregut Ruta2: Plaques quadrades. Ruta que surt de Monistrol i va fins a Can Maçana. Plaques de color blau.
 • Gran Recorregut Ruta4: Plaques quadrades.
 • Gran Recorregut Ruta5: Plaques quadrades.

ELS TRENS

 SORTIDA:  Iniciem l’excursió a l’estació Montserrat-Aeri, estació inaugurada el mateix any que l’Aeri (1930). Un pas inferior dóna accés a la estació inferior del telefèric.

ARRIBADA:  Acabarem la ruta a l’estació del Montserrat del cremallera de Montserrat. Aquesta estació es va inaugurar de nou l’any 2003 amb la posada en servei del nou cremallera després d’estar aturat des de l’any 1957.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de  Montserrat-Aeri FGC (143 m) (gps 31T 404437 4605015)

Sortim de l’estació en direcció a llevant per un pas inferior sota les vies. A mà esquerra deixem l’estació inferior de l’Aeri per anar a buscar el pont de l’Aeri, un petit però alt pont que travessa el Llobregat. És un pont de l’any 1949, refet després que l’original de 1930 fos destruït per les tropes republicanes en la seva fugida. Girem a la dreta (nord) seguint amb compte la carretera C-55. Abans de la Colònia Gomis trobem una primera estació elevadora d’aigües.

Uns metres més enllà seguint la carretera tenim la colònia tèxtil Can Gomis, creada l’any 1891 per l’empresari manresà Francesc Gomis i Soler. En destaca l’ermita neoromànica de la Mare de Déu del Roser i el seu curiós campanar aixecat sobre un edifici auxiliar. L’ obra és d’Alexandre Soler i March, deixeble de Lluís Domènech i Muntaner. El campanar va ser destruït durant la Guerra Civil i refet durant els anys 60.

0,6 km 10min Estació elevadora d’aigües. Carretera C-55 (137 m) (gps 31T 404350 4605331)

Estació de tractament d’aigua potable de Montserrat. Trobem un pal indicador que ens informa que el Monestir de Montserrat el tenim a 1h15min. seguint les fletxes grogues del Camí de Sant Jaume. També passen per aquest punt la Ruta 4 (Ruta de la Font Gran a la Font de l’Esquerrà) i la Ruta 2 creada pel Patronat de la Muntanya que va de Monistrol a Can Maçana.

Aquí iniciem la pujada pel Camí de l’Aigua, nom que li ve de les canonades que abasteixen d’aigua potable el Monestir i que anirem trobant en diferents punts de l’ascens. El sender puja dret entre una brolla calcícola, un matollar que es desenvolupa bé en terrenys rics en carbonat càlcic. Així podrem trobar una vegetació baixa dominada pel garric i el bruc d’hivern amb arboços aïllats i algun pi jove que comença a créixer. Poc abans d’arribar al Camí de les Canals el sender va enlairat sobre un petit cingle.

1,6 km 40min Camí de les Canals  (383 m) (gps 31T 403877 4605687)

Assolim el Camí de les Canals, àmplia pista que puja des de Monistrol. Aquí ens trobem amb el GR-5 Camí dels Miradors en la seva etapa 5 (Montserrat-Rellinars). Continuem per la pista cap a l’esquerra en pujada durant 400m fins arribar, després de fer un gran revolt,  a una esplanada on a la dreta tenim una segona estació elevadora d’aigües.

2 km 50min Estació elevadora d’aigües superior (423 m) (gps 31T 403877 4605425)

Esplanada amb pal indicador on trobem una altra estació que bomba aigua cap a Montserrat.  El camí s’enfila ràpidament per un llarg tram d’escales i amb vistes a la nostra esquena del rocós cim del Tossal de Mullapans. Una barana de ferro ens ajuda a superar aquest costerut tram. Anem ara per una part ombrívola, entre un alzinar amb boix i altres arbustos com l’arboç.

2,3 km 1h05min Bifurcació Drecera dels Tres Quarts (507 m) (gps 31T 403757 4605448)

Cruïlla dominada per un pal indicador. Enllacem amb el GR-5 i amb la Matagalls-Montserrat (senyal verd i vermell amb un punt blanc) que venen de Monistrol per la Drecera dels Tres Quarts. Girem a la dreta en direcció al Monestir seguint el GR-5 en pujada seguint uns tubs de canalització d’aigua a la nostra esquerra.

En arribar al coll de les Baranes (620m) el camí planeja uns metres amb una magnífica panoràmica de les parets orientals del massís. A l’esquerra podem veure l’estàtua de Sant Domènec, fundador dels dominics, obra Josep Maria Subirachs de 1970. L’obra destaca per la seva alçada, de tres metres, i pel seu aspecte totèmic.

2,8 km 1h15min Camí del Rosari (620 m) (gps 31T 403436 4605272)

Cruïlla amb el Camí del Rosari, camí cimentat que comunica el Monestir amb la Santa Cova. Trobem un pal indicador que ens informa que el Monestir es troba a 10min a peu. Anem a la dreta per la rampa graonada que ens porta a passar a tocar de les vies del cremallera abans no sortim a la plaça de la Creu, anomenada així per la creu dedicada a Sant Miquel, patró de la Muntanya de Montserrat. Aquesta obra  va ser la primera que va realitzar Josep Maria Subirachs a Montserrat l’any 1962. Està situada a tocar de l’estació del cremallera de Montserrat.

3,3 km 1h25min Estació de Montserrat. Cremallera (705 m) (gps 31T 403047 4605184)  

 FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Montserrat: guia senderista. Ed. Alpina
 • Montserrat: excursions des del santuari i camins d’accés / Jordi Mir, Carles Albesa i Riba (1999)
 • Caminant a Montserrat : el massís. Ribera i Mariné, Ramon. Ed. Abadia de Montserrat (1998)
 • Montserrat : guia itinerària. Jordi Oliver i Pausas. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2003)
 • Montserrat : les 32 millors excursions i vies ferrades. Francesc Roma i Casanovas. Ed. Cossetània (2006)
 • Sender de gran recorregut GR 6 : Barcelona (Horta)-Montserrat: variant GR 6-1 (Colònia Sedó, Esparreguera i Collbató-GR 6 ). Daniel Oriol. Ed. FEEC
 • Montserrat 50 indrets amb encant. David Balcells
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa de Montserrat E-25. 1:10.000 / 1:5.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 thoughts on “76. Pujada a Montserrat des de l’estació de l’Aeri de Montserrat (FGC)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s