Tres ermites de St. Salvador

Tres ermites romàniques amb el nom de Sant Salvador, totes tres encimbellades en esperons rocallosos, i totes tres han tingut (o tenen) refugis lliures. Curiós.

RUTES

1. Montsec: Sant Salvador del Bosc  (Ruta ST69)

Ermita del s. XI  situada a 1.226 d’alçada a la cara nord del Montsec de Rúbies. El seu accés es fa a través del Camí de les Cent Corbes, un espectacular camí que té al voltant de cent ziga-zagues. Des de l’ermita, on hi ha un malmès refugi d’excursionistes, s’obtenen unes àmplies panoràmiques dels Pirineus.

2. Montserrat: Sant Salvador (Ruta ST47)

Datada de principis del s.XIII, l’ermita es troba a la zona de la Tebaida, sota l’agulla de l’Elefant. Va ser destruïda l’any 1812 durant la Guerra del Francès. Només en queden restes de murs i terrasses.  Sota una balma es troba una construcció moderna penjada sobre sobre l’abisme d’aquesta agulla montserratina, utilitzada com a refugi lliure o habitatge.

3.  Puigventós: Sant Salvador de les Espases (Ruta ST58)

Ermita documentada des de l´any 1342 i construïda sobre una altra d’anterior que corresponia al desaparegut Castell de les Espases (s.IX). Es troba a 400m d’alçada sobre un esperó rocós de les Roques de l’Afrau, prop de la muntanya de Puigventós. Al costat de l´ermita, aprofitant una gran balma, hi ha un petit refugi molt ben conservat pels ‘Amics de Sant Salvador de les Espases’. L´accés a l´ampli menjador és lliure, tot i que el dormitori roman tancat. Per pujar al cim de Sant Salvador (100 Cims) cal entrar al menjador (obert)  i travessar la porta. Unes escales ens conduiran al cim del turó, des d’on tindrem una excel·lent panoràmica de Montserrat i de les muntanyes de Puig Cendrós i Puigventós.

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s