Els trens més alts de Catalunya i del món. Les ‘Seven rail summits’

INTRODUCCIÓ

A ‘Senderisme en tren’ fem servir el ferrocarril com a mitjà de transport únic per a les nostres excursions. La xarxa ferroviària catalana és molt extensa, i no ha parat de créixer des que l’any 1848 va circular el primer tren de la península entre Barcelona i Mataró. Actualment  els quilòmetres de via a casa nostra està al voltant del 1.500km que comprenen  amplades que van des de la via estreta (Tren del Ciment), a la mètrica de 1.000mm (Ferrocarrils de la Generalitat), passant per l’ample ferroviari  ibèric (1.668mm) fins a la més recent d’ample estàndard o internacional (1.468mm) utilitzada pels trens d’alta velocitat.

A molts països europeus  és habitual  utilitzar el transport públic per a la pràctica esportiva, països que han apostat per disposar de bones xarxes públiques de transport.  A casa nostra la possessió d’un vehicle privat encara és signe de prestigi social, així que no és estrany que s’hagi apostat molt poc per a aquest mitjà de transport. En les darreres dues dècades només hem aconseguit nous quilòmetres gràcies a ineficients trens d’alta velocitat i a una nova línia de metro a Barcelona, la L9, que està mig aturada.

Catalunya té una orografia força muntanyosa, amb poques planes i moltes serralades que la travessen tant de nord a sud, com d’est a oest. El Pirineu és la principal serralada de casa nostra,  on es concentren les cotes més elevades. La Pica d´Estats és el punt més elevat, muntanya que s’eleva 3.143m sobre el nivell del mar.

Recorrent la costa tenim un conjunt de serres de mitja i baixa alçada. Són la Serralada Litoral Catalana, a tocar del mar, i la Serralada Prelitoral,  paral·lela a la primera que discorre uns quilòmetres per l’interior. El  Turó de l’Home (1.706m) és el punt més elevat del conjunt.

Tenint en compte tot plegat, quines estacions i línies de tren són les més altes de Catalunya?

TRENS A CATALUNYA

1. ELS TRANSPIRINENCS

L’any 1904 es signava un tractat entre l´Estat espanyol i el francès on s´establia la creació de dues línies de tren transfrontereres d´ample internacional que havien de creuar els Pirineus i connectar d’aquesta forma les dues xarxes ferroviàries. L’única que es va arribar a construir va ser la línia de Ripoll a La Tor de Querol, tren conegut com el Transpirinenc,  que va unir Barcelona amb Puigcerdà i La Tor de Querol l’any 1929 travessant la plana de Vic i el Pirineu oriental a través del túnel de Toses.

El tren arribà a Ripoll l´any 1880 quan es va ampliar la línia de Granollers a Sant Joan de les Abadesses. Aquesta ampliació es va dur a terme amb la idea de portar l´hulla que extreia de les mines d´Ogassa, matèria primera  indispensable per al funcionament de la indústria que es concentrava a les rodalies de Barcelona. L’estació de Ripoll havia de ser on es faria el canvi de trens entre l’amplada de via ibèrica i la internacional, i on també confluïa la línia de Sant Joan de les Abadesses.

El projecte de connexió amb amplada internacional no es va iniciar en quedar desert el concurs per a la seva construcció. L´Estat espanyol es feu càrrec de l’empresa, però ho va fer aplicant l´ample ibèric per a tota la línia. Ripoll perdia en favor de La Tor de Querol, a l´Alta Cerdanya, el paper d´estació internacional d´enllaç. El tren arribava a Ribes de Freser l´any 1919 i a Puigcerdà el 1922.

La segona línia que havia de travessar els Pirineus havia d’unir Lleida amb La Pobla de Segur i Saint-Girons (Arieja) travessant el port de Salau per un túnel de 6,6km de llargària. L’any 1924 es va inaugurar el primer tram entre Lleida i Balaguer. La guerra civil aturà el projecte, que no es va reprendre fins a finals dels anys 40 i principis dels 50, quan el tren arriba el 13 de novembre de 1951 a La Pobla de Segur, d’on encara avui dia no s’ha construït més línies nord enllà.  La línia la gestiona els Ferrocarrils  de la Generalitat com a tren Regional i amb la turista del Tren dels Llacs.

2. ELS CREMALLERES

2a MONTSERRAT

L’any 1859 entra en funcionament la línia de ferrocarril d’ample ibèric entre Barcelona i Manresa, un mitjà de transport que va facilitar l’accés a la muntanya de Montserrat, que fins llavors només es podia fer a peu. El mateix any, Ferrocarrils del Nord, l’empresa constructora del tren, habilita una carretera fins al Santuari. Són 14km per un traçat dur i polsegós de més de 3 hores de durada amb parades incloses.

La necessitat de donar un accés més modern al Santuari és la raó per la qual es crea una concessió de construcció d’un ferrocarril. L’any 1882 es crea a Barcelona l’empresa de capital privat Ferrocarrils de Muntanya de Grans Pendents, que serà l’empresa constructora i explotadora de la concessió.

L’any 1989 s’inaugurava finalment el tren cremallera. El temps de pujada des de l’estació de Monistrol-Nord (actual estació de Castellbell i el Vilar) es reduïa a poc més d’una hora i a partir d’ara es podia anar i tornar còmodament en el mateix dia.

2b. NÚRIA

A finals del s. XIX  el Santuari de Núria va veure augmentar el nombre dels seus visitants.  Jacint Verdaguer ja a l’any 1880 hi fa una estada de diversos dies que aprofita per pujar a diferents cims i conèixer les valls de Núria. Als romeus i pastors, únics visitants de les valls fins aquells moment, s’hi van anar incorporant els primers excursionistes i esquiadors.  A partir de 1916 el Santuari comença a obrir també durant l’hivern. Tot plegat fa necessari un accés més còmode a la Vall.

L’any 1919 el tren arriba a Ribes de Freser. És a partir d’aquí que les diferents idees per dotar d’un fàcil accés al Santuari de Núria es concreten el 1924 en el projecte de realització d’un tren que  l’empresa Ferrocarrils de Muntanya de Grans Pendents (la mateixa que construí el de Montserrat) construiria fins a Núria.

El 24 de març de 1928 comença la construcció del cremallera. Les obres s’inicien alhora des de Núria i Ribes i no es va inaugurar fins el 22 de març de 1931, amb un viatge inaugural plé d’incidents i anècdotes.

Panoramica13
ESTACIÓ DEL CREMALLERA A NÚRIA 1.967 m

TRENS MÉS ALTS A CATALUNYA

 Per saber quin tren és el més alt de Catalunya podem diferenciar entre saber quin és el punt més alt que assoleix una línia ferroviària i l’estació situada a més alçada. Les dues dades sovint coincideixen però no sempre és així. També podem distingir entre les diferents tipologies de transport, és a dir, si és un tren en adherència, un funicular o un cremallera. Finalment es poden distingir també per l’ample de via utilitzat.

En el quadre següent podem veure els punts més alts dels nostres trens comparats amb els trens dels països veïns.

PAÍSPUNTALT.(m)TIPUSOPERADOR
CatalunyaEstació de Núria1.964mCremallera 1.000mmFGC
Túnel de Toses (R3)1.494mAdherència 1.668mmRENFE
EspanyaEst. de Cercedilla-Cotos (Madrid)1.818mAdherència 1.000mmRENFE
 Estació de Herradón-La Cañada1.360mAdherència 1.668mmRENFE
FrançaTramvia del Montblanc2.372mCremallera 1.000mmCMB
 Estació de Bolquèra-Eina1.592mAdherència 1.000mmTren Groc SNCF
 Estació de Portè Pimorent1.562mAdherència 1.435mmSNCF

El punt més elevat dels nostres ferrocarrils el trobem a 1.967 m d’alçada a l’estació de Núria de la línia del Cremallera de la Vall de Núria. Tot i semblar una alçada modesta, és de fet, l’estació més alta d’Europa si excloem els Alps.

Si ens fixem només en les línies d´adhesió convencionals, és a dir, en els trens que circulen sense cap mena de giny que els ajudin a superar pendents, veiem que el punt més elevat dels ferrocarrils catalans,  es troba a l´interior del túnel de Toses en un punt situat a 1.494m d´altura. El punt més alt dels ferrocarrils francesos l’assoleix a l’estació de Portè Pimorent a 1.562m. Aquesta altura és la més alta d´un tren convencional d´ample internacional a Europa. El túnel de Toses només es troba a 68m per sota d´aquesta xifra.

TRENS MÉS ALTS DEL MÓN

(datum ETRS89)

Pel que fa a la resta del món podem resumir en el quadre següent els trens més alts per a cada continent. Vindria a ser un  “ Seven Rail Summits”,  la versió ferroviària dels “Seven Summits”  o set cims més alts de cada continent.

Malgrat la recerca d’informació no són dades definitives i contrastades, i resten obertes a modificacions i actualitzacions.

 SEVEN RAIL SUMMITS

PAÍSEST./PUNTALT(M)PAÍSTIPUS DE TREN
ÀsiaEstació de Tanggula5.068mTibet1.435mm
Amèrica del SudTiclio4.829mPerú1.435mm
Amèrica del NordPikes Peak Summit4.301mUSACremallera 1.435mm
EuropaJungfraujoch3.454mSuïssaCremallera 1.000mm
ÀfricaLondiani.Lunatic Express2.540mKenia1.000mm
OceaniaMt. Blue Cow Station1.905mAustràlia1.435mm
Antàrtida*—–—–—–—–

*Sense xarxa ferroviària

Podem desglossar per a cada continent diferents estacions punts màxims on les xarxes assoleixen l’alçada màxima.  És obvi que moltes de les estacions de la línia de tren al Tibet serien les més altes del món, però només hem afegit a la llista les més altes de cada línia ferroviària, mantenint un ordre d’alçada segons la línia.

EUROPA

Tren més alt d´Europa amb la característica de ser subterrani a partir dels 2.320m, quan a partir d’aquesta cota circula sota les muntanyes de l´Eiger i el Mönch.  Va ser inaugurat l´any 1912.

Tren més alt d´Europa a l´aire lliure. Surt de Zermatt i acaba a l´aresta de Gornergrat, prop del cim del mateix nom.  De Rotenboden, la penúltima parada d’aquest cremallera, surt el camí que porta al refugi del Mont Rosa, des d´on s’inicïa l’ascensió al segon cim més alt dels Alps. 

Subterrani a partir de la cota 1.640m, és el tren més alt d’Alemanya. El cim del Zugspitze és el més alt d’Alemanya.

Tren més alt de França. És l’estació final del Tramway du Montblanc i punt d’inici de la via normal d’ascensió al Montblanc, seguint la ruta de Gôuter. La idea inicial era de fer arribar el tren cremallera fins el cim del Montblanc, però el projecte es va abandonar.

AMÈRICA DEL SUD

Línia de tren entre Lima i Huancayo (535km) que assoleix el punt més elevat de tots els ferrocarrils americans al pas de muntanya de Ticlio. L´any 2010 s´acabà la conversió de l´amplada de via de 914mm als actuals 1.435mm.

Estació que es troba a la línia Potosí-Río Mulatos.

Estació situada al coll de La Raya de la línia Cuzco al llac Titicaca. Actualment està operat per PeruRail, una empresa privada.

La Polvorilla és un pont de bigues d’acer de 223m, punt on el tren entre Salta i la puna d’Atacama assoleix la seva màxima alçada.  La línia és coneguda amb el nom turístic de Tren a las Nubes.  Gestionat per Ecotren, SA,  a conseqüència d’un accident el passat juliol de 2014, quan el tren va descarrilar sense víctimes, la gestió va ser nacionalitzada pel govern argentí.

AMÈRICA DEL NORD

Ferrocarril més alt de Nord-Amèrica que en un trajecte de XXXkm des de ManitouSprings, a tocar de Colorado Springs(Colorado) ens acosta fins al mateix cim del Pikes Peak (14,111 ft). Es tracta del cim més accessible de la llista de pics més alts de 14.000 peus (fourteener)  dels Estats Units. Aquestes  muntanyes que són objecte de ´col.leccionisme´tal com a casa nostra ho són els 3.000 dels Pirineus.

Tren més alt dels Estats Units de via estreta.  Circula entre Chama, Nou Mèxic i Antonio, Colorado. Està inclòs en la llista de Monuments Històrics. Funciona turísticament

Estació de la línia Durango and Silverton Narrow Gauge Railroad (D&SNG), línia històrica explotada turísticament i declarada bé d’interès històric pel Govern d’Estats Units.

Anunciat com l´únic cremallera a l’est de les Rocalloses, és el primer tren cremallera del món. Puja fins al cim del Mount Washington, a l’estat de New Hampshire. 

ÀSIA

La línia Qinghai-Tibet és la més alta del món. El tram final entre Golmud i Lhasa de 1.142km connecta Lhasa amb el Tibet i va ser inaugurada l’any 2006 pel president xinès Hu Jintao.

L’estació de Tanggula (5.068m) és la més alta de tota la línia,  tot i que actualment no presta serveis.

Estació que forma part de l’Alishan Forest Railway. Va ser construïda pel govern colonial japonès el 1912 per a facilitar l’explotació forestal. Actualment és una línia bàsicament turística, amb nombroses corbes en zig-zag i curioses corbes de cargol, 50 túnels i 77 ponts de fusta.

L’estació de Jhushuan és molt coneguda per anar a veure sortides de sol des d’un mirador proper.

Estació més alta de l’India en la línia de tren de Darjeeling conegut com el Toy Train. Aquesta petita joia ferroviària està declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, juntament amb altres línies índies de tren de via estreta.

L’Índia té en projecte construir una línia de tren fins al Ladakh passant per Srinagar. Si el projecte es culmina, la línia assoliria els 5.359m al coll de Tanglangla  i es convertiria en el tren més alt del món.

 ÀFRICA

Gairebé no existeix informació sobre els trens africans. Els escassos resultats són fruit de recerques bàsiques fetes amb Google Earth resseguint la línia ferroviària.

Estació que forma part del tren conegut com a Lunatic Express, línia que connecta Mombasa amb el llac Victòria, i Uganda. Va ser construïda el 1896 pels britànics. En la construcció d’aquesta línia va ser  on 2 lleons van arribar a matar 28 operaris que treballaven en la construcció d’un pont sobre el riu Tsavo. La història ha servit de base per a més d’una pel·lícula de Hollywood.

Població del nord de Sudàfrica. La cota màxima dels trens de la SouthAfricanRailway els assoleix prop de NederhorstSiding.

 OCEANIA

Tren situat a les Snowy Mountains australianes, als peus del cim del Mount Kosciuszko (2.228m) pic més alt d’Austràlia i segons la llista utilitzada, muntanya inclosa en els ‘Seven Summits’ dels 7 cims més alts de cada continent. Va ser inaugurat l’any 1987.

  •  Pokaka 814m (Nova Zelanda). Pokaka / Waiouru 821m (possible punt més alt) / UTM 60 H 361156 5649772

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s