Les millors rutes per rius

El rius sempre han estat una font d’inspiració i de metàfora de la vida humana, tant per als habitants de ribera com per a cultures senceres. Les seves aigües generadores de vida i els seus terrenys fèrtils han vist néixer els primers assentaments humans a la vora del Tigris i de l’Eufrates, així com grans cultures com l’egípcia i les de la vall de l’Indus.

Us presentem tres rutes que ressegueixen tres rius ben diferents. El més gran de Catalunya, l’Ebre, el més important de les comarques gironines, el Ter, i l’únic torrent amb “gairebé” sempre aigua de la serra de Collserola, la Rierada.  

RUTES

1. Riu Ter (Ruta ST95)

Fantàstica travessa entre Vic i Manlleu seguint les rutes del Gurri i del Ter, dos itineraris abalisats de la Ruta del Ter i que seguirem durant tot el recorregut. La travessa va per excel·lents boscos de ribera, passant per elements patrimonials  com les rescloses construïdes per l’aprofitament hidràulic.

2. Meandre de Flix. Ebre (Ruta ST99 ; Ruta ST222)

Itinerari circular que ens portarà a fer la volta al meandre de Flix, retomb del riu al voltant d’aquesta població del Baix Ebre. L’excursió segueix el Camí de l’Aumaec, recentment recuperat, seguint el meandre pel seu marge exterior. 

El meandre
El meandre
3. La Rierada. Collserola (Ruta ST106)

També coneguda com a riera de Vallvidrera, aquest petit afluent del Llobregat és l’únic curs d’aigua permanent de Collserola. Recorrerem el seu tram mig entre bonics boscos de ribera i amb el Salt com a màxim al·licient, un petit caient de la riera situat en una bella i ombrívola raconada.

4. Riu Brugent. Muntanyes de Prades (Ruta ST 140)

Un dels millors itineraris per riu que podem fer a casa nostra. Després que el 1994 uns aiguats malmetessin el camí entre La Riba i Farena seguint el Brugent, el camí ha estat recentment recuperat. S’hi han instal·lat passarel·les i un parell de ponts penjats que fan d’aquest itinerari una excursió indispensable.

5. Riu Glorieta. Muntanyes de Prades (Ruta ST138)

Com el seu riu germà el Brugent, el riu Glorieta és un afluent del Francolí. Neix prop dels Motllats, i resseguint aquest riu a través d’un sender de petit recorregut coneixerem  molins d’aprofitament hidràulic i visitarem magnífics tolls on fer un bany a l’estiu. Una petita joia.

6. Riu Mogent. Vallès Oriental (Ruta ST183)

No és un gran riu ni massa conegut, però forma amb el Congost el Besòs un cop conflueixen a l’alçada de Montmeló. Entre aquesta població i fins a La Roca es pot seguir aquest riu pel Camí del Mogent, un camí que s’ha anat recuperant de mica en mica i que passa per punts amb cert interès. Recomanable per la primavera o la tardor.

7. Riera d’Olzinelles. Vallès Oriental (Ruta ST218)

Agradable ruta que ens portarà a recórrer íntegrament el SL C-79 la Vall d’Olzinelles, un sender local que ressegueix bona part de la vall d’Olzinelles resseguing el torrent homònim que baixa dels cims més alts del Montnegre.

El sender recorre agradables camins i senders ombrívols sovint a tocar del torrent d’Olzinelles. Si fem l’itinerari durant la primavera o després d’unes bones pluges, la natura de l’entorn ens oferirà un paisatge verd, frondós i humit, regat amb aigua que baixarà remorosament aigües avall.

La travessa està esquitxada de punts d’interès que no ens faran perdre l’atenció en cap moment, especialment a la primera part. Fonts, basses, ponts, arbres monumentals i ermites són alguns dels al·licients amb què ens trobarem. En algun punts s’han instal·lat plafons que ens ajudaran a interpretar el medi amb explicacions de l’indret i amb el nom de l’arbre d’interès que tenim davant.

Si volem allargar-la una mica però visitant interessants indrets com el dolmen de Pedra Gentil o el santuari abandonat de Santa Eulàlia de Tapioles seguie la Ruta ST232, que per pocs quilòmetres de mes visita aquests punts a més a més de la vall d’Olzinelles.

7. Riu Llobregat. Torrent dels Abadals i meandre. Baix Llobregat (Ruta ST235)

La rutaestà formada per dues parts ben diferenciades. La primera és la clàssica circular pel camí equipat del torrent dels Abadals. Escales i alguna corda és l’equipament que trobarem mentre remuntem aquest petit torrent. L’ascens és fàcil i apte per a qualsevol persona, també nen. Això sí, sempre amb compte i vigilant.

La segona és la connexió entre Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç de Castellet seguint el GR-270 Camí del Llobregat. Aquest tram té parts interessants que si les sabem aprofitar, ens donarem encara alguna alegria. En especial cal esmentar el meandre que forma el riu. Fa anys es va actuar sobre la zona, fent-hi zones d’accés, una caseta d’aguaït i senyalitzacions, tot i que malauradament no s’hi ha fet manteniment i no estan en ús.

8. Riu Ebre. Reserva Natural de Sebes entre Flix i Riba-roja d’Ebre (Ruta ST221)

Interessant travessa que segueix íntegrament el GR-99 Camí natural de l’Ebre durant part de la etapa 37 que va d’Almatret a Flix (22,8 km). Se segueix aquest sender entre les estacions de tren de Flix i de Riba-Roja d’Ebre, dos municipis de la comarca de la Ribera d’Ebre, en un recorregut que no arriba als 14 km.

La ruta creua l’interessant Reserva Natural de Sebes, una zona humida a la riba nord de l’Ebre que juntament amb el Meandre de Flix forma un espai protegit de 250 ha. Aquí hi trobarem passeres de fustaaguaits i miradors des d’on poder observar fauna, especialment aus, tot i que també cavalls de la Camarga. També un centre d’interpretació del Camí de Sirga (Casa de Paiola), un museu (Casa del Director) i unes ruïnes iberes.

Advertisement

One thought on “Les millors rutes per rius

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s