Les millors rutes per rius

El riu sempre han estat una font d’inspiració i de metàfora de la vida humana, tant per als habitants de ribera com per a cultures senceres. Les seves aigües generadores de vida i els seus terrenys fèrtils han vist néixer els primers assentaments humans a la vora del Tigris i de l’Eufrates, així com grans cultures com l’egípcia i les de la vall de l’Indus.

Us presentem tres rutes que ressegueixen tres rius ben diferents. El més gran de Catalunya, l’Ebre, el més important de les comarques gironines, el Ter, i l’únic torrent amb “gairebé” sempre aigua de la serra de Collserola, la Rierada.  

1. Riu Ter (ruta 95)

Fantàstica travessa entre Vic i Manlleu seguint les rutes del Gurri i del Ter, dos itineraris abalisats de la Ruta del Ter i que seguirem durant tot el recorregut. La travessa va per excel·lents boscos de ribera, passant per elements patrimonials  com les rescloses construïdes per l’aprofitament hidràulic.

2. Riu Ebre (ruta 99)

Itinerari circular que ens portarà a fer la volta al meandre de Flix, retomb del riu al voltant d’aquesta població del Baix Ebre. L’excursió segueix el Camí de l’Aumaec, recentment recuperat, seguint el meandre pel seu marge exterior. 

El meandre
El meandre

3. La Rierada (ruta 106)

També coneguda com a riera de Vallvidrera, aquest petit afluent del Llobregat és l’únic curs d’aigua permanent de Collserola. Recorrerem el seu tram mig entre bonics boscos de ribera i amb el Salt com a màxim al·licient, un petit caient de la riera situat en una bella i ombrívola raconada.

4. Riu Brugent. Muntanyes de Prades (ruta 140)

Un dels millors itineraris per riu que podem fer a casa nostra. Després que el 1994 uns aiguats malmetessin el camí entre La Riba i Farena seguint el Brugent, el camí ha estat recentment recuperat. S’hi han instal·lat passarel·les i un parell de ponts penjats que fan d’aquest itinerari una excursió indispensable.

5. Riu Glorieta. Muntanyes de Prades (ruta 138)

Com el seu riu germà el Brugent, el riu Glorieta és un afluent del Francolí. Neix prop dels Motllats, i resseguint aquest riu a través d’un sender de petit recorregut coneixerem  molins d’aprofitament hidràulic i visitarem magnífics tolls on fer un bany a l’estiu. Una petita joia.

6. Riu Mogent (Ruta St183)

No és un gran riu ni massa conegut, però forma amb el Congost el Besòs un cop conflueixen a l’alçada de Montmeló. Entre aquesta població i fins a La Roca es pot seguir aquest riu pel Camí del Mogent, un camí que s’ha anat recuperant de mica en mica i que passa per punts amb cert interès. Recomanable per la primavera o la tardor.

One thought on “Les millors rutes per rius

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s