228. De Montmeló a l’estació de Granollers-Canovelles pel riu Congost (GR-2) i Palou

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. DIFICULTAT
 5. LA RESSENYA
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. FOTOGRAFIES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Sortida: Montmeló (Rodalies)
 • Arribada:  Granollers-Canovelles (Rodalies)
 • Distància/durada: 10,2 km / 2h30 (sense aturades).
 • Desnivell:   +85 m
 • Època:  Tot l’any (evitar l’estiu per la forta calor).
 • Dificultat: Ruta fàcil, plana i de curta distància.
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Cotxes, aguaits, magatzems, GR-2, empreses químiques, camins fluvials, ermites… tots aquests elements són els que es fusionen en aquesta estranya travessa, gairebé que ens atreviríem a anomenar-la de ‘ruta cíborg’, atès que en una sola sortida es fusiona la natura i les zones industrials com en poques altres travesses.

O potser més aviat hauríem de dir que és la natura que ens queda després de malmetre i maltractar el nostre entorn fins al punt que la natura queda encerclada d’allò més entre zones industrials i urbanitzacions i amb l’espasa de Dàmocles a sobre sempre amenaçant amb destruir el poc que resta.

La caminada uneix les estacions de Montmeló (linia Barcelona-Girona-Portbou) i de Granollers-Canovelles (linia Barcelona-Vic-Puigcerdà) pel marge dret del riu Congost. Segueix en tot moment el GR-2, un sender de gran recorregut que uneix La Jonquera amb Aiguafreda i Sant Adrià de Besòs.

La travessa és una caminada senzilla ideal per fer-la en una matinal, passejant o corrent. A la part sud, la que toca a Montmeló, ens trobarem més amb grups d’amics/amigues, entrats amb edat, que passegen a bon ritme. En canvi, més amunt, per Granollers, són els runners els que predominen.

Una de les sorpreses positives de la ruta són els aiguamolls de Can Cabanyes (Granollers), un espai natural format per una pineda amb un parell d’estanys i un aguait des d’on poder observar aus. Durant l’any 2022 es faran treballs per ampliar-los. L’àrea es completa amb un petit centre d’educació ambiental enfocat per a escolars.

També mereix menció Palou, un antic municipi independent ara agregat a Granollers i envoltat de camps de conreu. El recorregut s’allarga en 1.100 metres per visitar-lo, però creiem que val la pena aquest petit esforç extra en què la ruta se separa del seguiment estricte del GR-2, per visitar l’antic municipi. L’església de Sant Julià, les Escoles i la casa dels Mestres i la Torre de les Aigües son alguns dels elements que visitarem.

Us recomanem de no fer la caminada durant l’estiu ni durant els entrenaments automobilístics del Circuit de Catalunya, molt proper a la proposta. El soroll constant dels motors poden acabar de malmetre del tot la jornada.

VARIANT FINAL A GRANOLLERS

Des de la Passera Joan Camps es pot entrar directament a Granollers per visitar el centre de la ciutat. També hi ha l’opció d’anar a agafar el tren a l’estació de Granollers Centre, tot i que cau al sud de la ciutat, allunyada del centre.

És per aixó que hem afegit a la ruta els punts de pas (waypoints) dels elements d’interès més importants del centre de la ciutat, així com el de l’estació de Granollers Centre (línia Barcelona-Girona-Portbou).

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC

DIFICULTAT

Ruta mitjana que discorre per pistes planeres amb escassos desnivells.

El recorregut està senyalitzat amb diferents tipus de marques i amb pals indicadors a pràcticament totes les cruïlles. Atesa la gran quantitat de cruïlles i alternatives d’itineraris, cal estar atents a l’aparell de gps.

LA RESSENYA

Alguns dels punts més interessants de la ruta es troben a Granollers.

 • Montmeló: Municipi de 8.800 hab. del Vallès Oriental. Poca cosa a destacar, tret de l’església de Sta. Maria, ermita d’una sola nau amb sis capelles laterals i un absis quadrat. Hi ha referències des de l’any 975 vinculada a Sta. Maria de les Puel·les.
 • Aiguabarreig del Besòs: Els dos principals rius que vertebren el Vallès Oriental uneixen les seves aigües a l’aiguabarreig que hi ha sota el pont de Montmeló per formar el Besòs. Vist de dalt el pont, el riu ofereix un entorn natural verd amb un fons d’empreses químiques, una barreja freqüent en aquesta part del territori.
 • Aiguamolls de Can Cabanyes: La sorpresa de la jornada. Després que el riu Congost hagués estat un abocador durant molts anys, a partir dels anys 80 del s. XX, el Consorci Besòs-Tordera i altres entitats van endegar tota una sèrie d’accions per recuperar l’entorn de l’espai fluvial i augmentar el seu valor ecològic. Entre altres actuacions s’han construït depuradores, creat camins fluvials i plantat més de 2.000 alzines. La creació dels aiguamolls formen part d’aquestes accions per millorar el procés de depuració d’aigües residuals de l’estació depuradora alhora que mira de potenciar la biodiversitat de l’entorn.
 • Palou: Nucli agregat al municipi de Granollers que va créixer com a nucli agrícola al voltant d’un antiga ermita romànica i temple gòtic després, independent fins el 1927 quan es va acordar la fusió amb Granollers. En el petit nucli es pot visitar la gran església de Sant Julià de Palou (gòtica del x. XVI), les Escoles (estil noucentista) i la Torre de les Aigües (conjunt d’edificis que daten dels segles XV i XVI).
 • Bosc de la Pau:  Espai verd on l’any 2018 es van plantar, coincidint amb el 70è aniversari del bombardeig de Granollers, 224 arbres, tants com víctimes mortals que va provocar aquell infaust fet succeït el 31 de maig de 1938.
 • Granollers: Capital del Vallès Oriental, de 62.500 hab. (2021). Durant l’època romana la ciutat era coneguda com a Semproniana. No és fins a l’any 944 que no apareixerà la primera referència del topònim Granollers “Granularios Subteriore”. El mercat setmanal de dijous apareix datat per primer cop l’any 1.040.

ELS SENDERS

La ruta segueix quasi íntegrament el GR-2, sender de gran recorregut que segueix pel marge dret (oest) del riu Congost. Només creuarem al marge contrari a fi de visitar el nucli de Palou, agregat a Granollers l’any 1928.

ELS TRENS

Les dues estacions pertanyen a diferents línies. Montmeló a la de Barcelona-Granollers-Girona, mentre que la de Granollers-Canovelles és la que uneix la capital catalana amb Vic i Ripoll.

ESTACIÓ DE SORTIDA:

Montmeló: L’estació (completament soterrada) es troba al sud del centre del nucli de la població. Disposa de bar i terrassa. Ben a prop de l’estació hi ha el carrer Major, on hi ha establiments com ara més bars o botigues.

ESTACIÓ D’ARRIBADA

Granollers-Canovelles: Estació de la R3. Es troba al nord-oest del terme municipal de Granollers, tocant a Canovelles.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

ELS TRENS

WEBS

EL TEMPS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Del Mogent a la Calma 1:20.000
 • Mapa Alpina 25 Montseny 1:25.000
 • Mapa Comarcal ICGC 1:50.000 Vallès Oriental -41

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s