107. De l’Ametlla a l’Ampolla seguint el GR-92

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: L’Ametlla de Mar (Baix Ebre)
 • Estació d’arribada: L’Ampolla-El Perelló-Deltebre (Baix Ebre)
 • Distància/durada: 16,9 km / 4h15 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/400 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

VISTES AL MAR
El cel ben serè 
torna el mar més blau, 
d’un blau que enamora 
al migdia clar: 
entre els pins me’l miro… 
Dues coses hi ha 
que el mirar-les juntes 
me fa el cor més gran: 
la verdor dels pins, 
la blavor del mar. 

Joan Maragall

Us proposem una sortida que ha esdevingut tota una clàssica de l’excursionisme català, la travessa entre l‘Ametlla de Mar i l’Ampolla seguint el sender GR-92. La travessa uneix ambdues poblacions del Baix Ebre, i amb estació de tren, seguint en tot moment camins de ronda creats a fi de vigilar una costa salvatge inundada de contrabandistes.  

Sense anar mai allunyats ni de les vies del tren ni de l’autopista AP-7, que corren paral·leles al nostre recorregut, visitarem  innombrables platges sorrenques i cales rocoses d’un litoral feréstec i desconegut per a la majoria i que ens farà gaudir d’una excursió farcida de belles estampes costaneres.

Aquest sender abalisat amb pintura blanca i vermella és anomenat Sender del Mediterrani i forma part del sender internacional E-10 que creua Catalunya de cap a cap. En els seus 580 km d’itinerari i 31 etapes que transcorren a casa nostra, seguirem completament l’etapa 29, que com en cap altre punt de la nostra costa, fa honor a la seva denominació recorrent penya-segats i platges del litoral tarragoní.

El camí, una verdadera balconada a la Mediterrània, ens oferirà pinedes penjades als penya-segats i enormes panoràmiques sobre el rocós litoral. El mar i la terra, en una fusió perfecta,  ens faran gaudir d’una completa jornada senderista.

Durant la caminada no podem oblidar els referents històrics de la ruta tot visitant un parell de búnquers de la guerra civil. Van ser construïts per l’exèrcit republicà quan a les acaballes de la contesa corria el perill d’un desembarcament nacional sobre aquestes costes.

Algunes de les platges del recorregut tenen certa protecció natural. La més important és la platja de Santes Creus, on podrem visitar un parell de llacunes salobres amb espècies endèmiques a protegir.

 • Interès: Un litoral a estones salvatge esquitxat de cales i platges.
 • Època: Tot l´any. Durant l’estiu ens podrem banyar a les múltiples platges i cales del recorregut. L’hivern ofereix una solitud tranquil·litzadora.
 • Ruta: Estació de l’Ametlla de Mar – Port de l’Ametlla – Caleta de Joanet – Platja de Ribes Altres – platja bon Caponet – platja Bon Capó – Port de l’Estany – Les Fortificacions – Cala de la Llenya – Cala de Santes Creus – Urbanització l’Hidalgo – Cala de l’Estany Podrit – Punta de l’Àliga – L’Illot – Platja del Pont de l’Àliga – Cala Moros – Cala Garretes – Platja de la Dolç de Me – Mas del Cavaller – Platja de Santa Llúcia – Cap Roig – Platja de Cap Roig – Punta Pinyana – Cala Maria – Platja del Baconer – Cala dels Capellans – Club Nàutic l’Ampolla – Estació de l’Ampolla

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 107 L'Ametlla
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints 107
Punts de pas (waypoints)

DIFICULTAT

Caminada sense dificultat tret de les curtes però constants pujades i baixades a les platges i cales per on passa la ruta.

En alguns trams el sender va enlairat sobre penya-segats. Mai es camina  a gaire alçada, però caldrà estar atents a les relliscades. En dos punts de l’itinerari trobarem unes cordes que ens ajudaran a superar algun tram més vertical, sempre fàcil.

ELS SENDERS

Durant tota l’excursió seguirem sempre el sender GR-92, ben marcat tota l’estona.

Aquest sender travessa el nostre país entre Portbou i Ulldecona en un recorregut de 580km i 31 etapes. Forma part del projecte de sender europeu E-10 que ha de creuar tot el continent des de Finlàndia fins al sud d’Espanya.

ELS TRENS

Entre l’Ametlla de Mar i L’Ampolla  passa la línia XC06 Tarragona-Tortosa/València, amb circulació de trens Regionals (R16) i trens de Mitja Distància.  Les línies que s’aturen en aquesta estació són:

 • REGIONAL R16 (Barcelona-Tortosa/Ulldecona): Des de Barcelona són aproximadament 10 circulacions per sentit i dia, i triguen entre 1h30min i 1h55min des de l’estació de Barcelona-Sants fins a l’Ametlla de Mar. Són 7 minuts de trajecte entre ambdues estacions.

 Els trens que hi circulen són els 448 (fabricats l’any 1987, vel.màx. 160km/h) i els més antics 470 (fabricats l’any 1974 i reformats el 1993 amb una vel. màx. 140km/h). 

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de L’Ametlla de Mar (21 m) (utm 31T 314694 4528410)

De l’exterior de l’estació anem cap al sud pel carrer de Sant Roc i Major que ens conduirà fins a la plaça del Canó, al Port de l’Ametlla.

L’estació es va inaugurar l’any 1865 quan va entrar en funcionament el tram entre Tarragona i L’Aldea-Amposta. Va ser remodelada completament durant els anys noranta quan es va habilitar el traçat per adaptar-lo per a la circulació de trens de velocitat alta (200km/h).

0,35 km 5min Port de L’Ametlla (2 m) (utm 31T 314796 4528077)

L’Ametlla de Mar, o  La Cala com la coneixen els seus habitants, és un municipi de la comarca del Baix Ebre de 7.700 caleros que va néixer a recer de la cala de l’Ametlla. Hi ha escassos vestigis històrics anteriors al s. XVIII, com el castell de Sant Jordi d’Alfama i una possible torre de guaita. L’origen de la població cal anar a buscar-lo amb el repoblament per aquesta zona del litoral català impulsat per Carles III al s. XVIII. Segons s’explica va ser aquí on va desembarcar amb la seva família Joan Baptista Gallart procedent del barri del Graó de València, i amb l’arribada del qual es va fundar el municipi.

L’Ametlla  viu bàsicament de la pesca, i aquí té la base la principal flota de tonyinaires de casa nostra. Per aquesta raó cada any el municipi celebra unes concorregudes Jornades Gastronòmiques de la Tonyina.

A la plaça trobem un plafó del GR-92, sender que no abandonarem fins a l’Ampolla. Anem a la dreta resseguint el port passant per la Confraria de Pescadors i el Club Nàutic.  El camí passa per la primera cala del dia, la Caleta de Joanet o Cala Pepo (utm 314603, 4527652) adossada al Port i les primeres platges, la de Ribes Altes (utm 314468, 4527498), la del Bon Caponet (utm 314281, 4527364),  i la del Bon Capó (utm 314209, 4527183),  fàcilment reconeixible per estar a tocar del jardí amb gespa d’un hotel.

2,4 km 40min Punta de l’Estany (riba nord)  (8 m) (utm 31T 314077 4526618)

Arribem al far que es troba a la punta de l’Estany. Abandonem la costa per anar a la dreta seguint el Port de l’Estany, únic amarrador que van tenir els pescadors durant molt de temps. El port entra terra endins i caldrà envoltar-lo per seguir la ruta. Caminem per un tram d’asfalt de la urbanització de les Roques Daurades entre camps de garrofers i oliveres. Els  senyals blancs i vermells del GR-92 ens conduiran fins al marge sud del Port.

3,6 km 50min Port de l’Estany (riba sud) (2 m) (utm 31T 313993 4526615)

Aquest costat del Port està dominat per la platja de l’Estany (utm 313953, 4526509) amb pàrquing per a vehicles i on trobem un pal indicador que ens informa que l’Ampolla es troba a 13,8km. Un curt tram d’asfalt i de sender penjat al mar ens portarà a la cruïlla d’accés a Les Fortificacions.

4,1 km 1h Les Fortificacions (6 m) (utm 31T 313778 4526245)

Cruïlla d’accés a Les Fortificacions, complex al qual s’hi accedeix seguint una pista que s’endinsa a l’interior.

Aquest conjunt de bateries antiaèries de la Guerra Civil va ser construït a partir del 1937 quan hi havia la sospita d’un desembarcament nacional en aquestes costes. Situat en un punt des d’on es podia controlar visualment el golf de Sant Jordi, està format per tres plataformes per a canons de bronze del tipus obús 15 cm del model 1891, comunicades amb passadissos. El complex disposava de recintes interiors que servien tant per a protegir el material i com a les dotacions. Va ser rehabilitat l’any 2008, i s’hi poden fer visites guiades (977456477 / 977456329).

El camí, pedregós, segueix a tocar del mar entre una brolla formada per romaní, bruc, garric, llentiscle i pins. Creuem la platja de Port Olivet (utm 313592, 4526212) abans no arribem a la platja de Santes Creus.

5,3 km 1h25min  Cala de Santes Creus (1 m) (utm 31T 313055 4525810)

Platja de còdols de 117m que forma part de la Xarxa Natura 2000, amb el no de Litoral Meridional Tarragoní (ES5140001) i que també inclou el cap de Santes Creus. La platja acull dues interessants llacunes salobres interiors, d’origen freàtic. L’espai ocupa 3,1ha de superfície inundable en èpoques de pluja. Les llacunes estan delimitades amb cordes i compten amb plafons informatius, les seves aigües compten amb la presència de fauna endèmica, bàsicament formada per caragols i crustacis. L’entorn està dominat per una vegetació formada per canyissars i jonqueres.

L’Ametlla de Mar és el municipi que disposa d’un nombre més gran de cales distingides com a ‘Platges Verges’, reconeixement que condeix Ecologistes en Acció a aquelles platges que s’han  preservat  del turisme i que tenen valors mediambientals a preservar. La platja de Santes Creus és la més important de totes.

El sender creua el cap de Santes Creus i passa per sobre els penya-segats de  la platja de l’Ampolla (utm 31T 312907 4525682), petita platja de còdols dominada per penya-segats a la que s’hi accedeix baixant per unes escales fetes amb travesses de fusta.

Estem per la part més interessant de la travessa, amb panoràmiques als caòtics i feréstecs penya-segats alguns caiguts a trossos de forma literal sobre les aigües, com a la Cala de la Llenya (utm 312799, 4525587), on veurem uns enormes blocs de pedra sobre el mar fruit de fractures del penya-segat.

6,2 km 1h40min Urbanització L’Hidalgo (14 m) (utm 31T 312416 4525489)

Urbanització amb aspecte rural construïda entre oliveres. El camí segueix sobre algun tram cimentat entre pinedes que ens condueix a una cala rocosa amb unes escales que pugen a la dreta i que no seguirem.

Continuem a l’esquerra seguint el sender a tocar del mar que va entre una brolla amb romaní, margalló (l’única palmera autòctona de casa nostra) per un paratge de bella comunió entre el mar i les roques. Accedirem a la cala de l’Estany Podrit per un tram vertical de camí on trobarem unes cordes de suport.

6,6 km 1h45min Cala de l’Estany Podrit (1 m) (utm 31T 312063 4525393)

Platja de 61m de llarg i dominada per una pineda que arriba arran de mar. Està també  inclosa a la llista de ‘Platges Verges’ d’Ecologistes en Acció i a l’EIN Litoral Meridional Tarragoní (ES5140001), com la platja de Santes Creus.

Aquest tram del GR-92 que estem seguint fins a la punta de l’Àliga és el més interessant de la travessa. Caminem a tocar del mar, ara sobre penya-segats esquerps que cauen al mar, ara per rocoses cales, però sempre amb el blau del mar contrastant amb la verdor de la vegetació, sovint pinedes penjades sobre el mar.

8,3 km 2h Punta de l’Àliga (12 m) (utm 31T 311366 4524154)

Gràcies a la seva posició prominent sobre el litoral des d’on s’albira el Golf de Sant Jordi, el Delta de l’Ebre i el cap de Salou, aquest punt ha estat utilitzat durant el llarg de la història com a punt important d’observació. Dins una propietat privada es troba la Torre de l’Àliga (1598), una de les diferents torres que es van bastir durant el s. XVI per protegir el litoral dels atacs dels pirates.

A la Punta també s’hi han trobat vestigis d’assentaments romans en forma de ceràmica, però les restes més importants són les de la Guerra Civil. Podrem visitar un niu de metralletes i endinsar-nos a les galeries del refugi a través d’unes curtes galeries on ens serà útil una petita llanterna.

El bosc de pins segueix traient el cap pels cingles. El sender ens porta per la Cala de l’Àliga (utm 311053, 452484) mentre davant nostre comencem a veure l’Illot, al peu del qual hi accedirem per un pronunciat pendent que baixa sobre roca llisa.

9,1 km 2h15min Platja de l’Illot (2 m) (utm 31T 310826 4524217)

Arribem a l’Illot, un dels punts de màxim interès de la ruta. Aquesta petita illa rocosa d’11m d’altura resta unida al continent per una estreta banda de sediments que podem creuar fàcilment saltant sobre les roques.

L’entorn és abrupte però majestuós,  amb els cingles calcaris caient directament al mar. Si pugem fins al capdamunt de l’Illot, podrem encara apreciar millor aquest tram de costa tan desconegut.

La primera platja que trobarem després de l’Illot és la platja de l’Àliga.

9,7 km 2h25min Platja del Pont de l’Àliga (1 m) (utm 31T 310466 4524110)

Pal indicador. Aquí acaba el terme municipal de l’Ametlla i comença el del Perelló. Podem dir que la part més interessant de la ruta l’hem deixada enrere. Tot i que encara hem de trepitjar diferents cales i platges, aquestes no seran tan agrestes i solitàries com les que hem visitat en els últims quilòmetres.

Deixem el túnel de la via del tren a la dreta i seguim pista amunt en direcció a Cap Roig uns metres fins que prenem un corriol entre pins, margallons i arítjols. El sender va penjat de nou sobre el mar, amb una barana a estones, i amb bones vistes senceres de la Punta de l’Àliga. Un camí a tocar d’un mur de pedra seca ens portarà a Cala Moros.

10,1 km 2h30min Cala Moros (1 m) (utm 31T 310213 4523811)

Som a la que és sense dubte la platja menys interessant del recorregut. Una pista innecessària talla la platja de sorra per la dreta i l’enlletgeix enormement. Ens allunyem de cala Moros seguint les marques de pintura que surten de les roques per continuar per un sender que guanya alçada ràpidament entre uns pins que literalment sembla que vulguin saltar a l’aigua. Uns esglaons que baixen entre unes terrasses de pedra seca ens conduiran fins a la Cala Garretes.

10,9 km 2h40min Cala Garretes (2 m) (utm 31T 309896 4523342)

Petita i bonica cala amb les vies del tren just a tocar, amb un segon túnel que les creua. Prosseguim ara per un camí ombrívol que va per una pineda a tocar de les vies del tren fins a la rocosa i planera platja de l’Adolç de Me.

11,4 km 2h45min Platja de l’Adolç de Me (1 m) (utm 31T 309784 4523028)

També anomenada platja de la Dolç de Mé, aquesta espectacular secció de sender va a nivell de mar sobre una platja totalment rocosa i plana i fàcil de seguir gràcies als enormes senyals de pintura del GR-92.

11,6 km 2h50min Mas del Cavaller (1 m) (utm 31T 309697 4522797)

La platja de la Dolç de Me acaba en una petita cala amb dos petits embarcadors i amb el Mas del Cavaller alçat sobre la platja. Continuem la travessa per una curiosa passarel·la de fusta elevada sobre el terreny construïda a fi de protegir el fràgil ecosistema litoral.

12 km 3h Platja de Santa Llúcia (3 m) (utm 31T 309569 4522423)

Aquesta platja és una de les més grans i importants del municipi del Perelló. Disposa de tota mena de serveis, incloses taules, fonts, lavabos, dutxes i un gran pàrquing.

Seguim en direcció a la cala la Buena (pal indicador) passant davant del Morro de Gos (utm 309672, 4522012), una roca que, com en el cas de l’Illot, està unida al continent només per sediments i que separa les platges de Santa Llúcia i la de la Buena (utm 309564, 4521945).  Accedirem a la punta de la Buena per un camí arranjat recentment i amb barana de protecció.

12,9 km 3h15min Cap Roig. Punta de la Buena (11 m) (utm 31T 309499 4521611)

El cap ha estat urbanitzat recentment i ha perdut bona part del seu encant. A la punta s’hi ha fet un mirador que alhora és rellotge de sol.  Podem apreciar encara l’antic traçat del sender GR-92 com va a tocar del mar mentre que el nou discorre més a l’interior protegit per una barana de fusta. 

La platja del barranc de Cap Roig (utm 30913, 4521709) marca el límit municipal entre el Perelló i l’Ampolla. Deixem enrere la platja de sorra de cala Perales (utm 309016, 4521693) fins que baixem per un tram d’escales fins a la platja de Cap Roig.

13,8 km 3h30min Platja de Cap Roig (2 m) (utm 31T 308799 4521483)

Som a la principal platja de L’Ampolla, una platja sorrenca envoltada de roques i distingida amb bandera blava. Anem a tocar de la urbanització Cap Roig de l’Ampolla fins a la punta de Pinyana, dominada per un hotel.       

14,2 km 3h35min Punta de Pinyana (13 m) (utm 31T 308744 4521129)

Hotel semicircular amb piscina. El camí va amb camps d’oliveres a la nostra dreta per sobre la zona de l’Ascaret, petites cales feréstegues i rocoses sense platja on podrem fàcilment observar corbs marins a les roques.

14,9 km 3h45min Cala Maria (1 m) (utm 31T 308159 4520968)

Petita cala, última abans no arribem a l’Ampolla on encara podem respirar tranquil·litat. La creuem per anar a buscar les marques que van a la dreta per seguir el darrer tram de corriol de la travessa que va penjant sobre el mar.

Panorama34

15,3 km 3h50min Platja del Baconer  (1 m) (utm 31T 307849 4520829)

Unes escales donen accés a la platja, de còdols, on trobem unes palmeres i uns pins plantats al bell mig. Seguint sempre arran de mar passem per les platges sorrenques dels Capellans (utm 31T 307518 4520603) i de les Avellanes (utm 307287, 4520519), aquesta última situada al nucli urbà i guardonada amb bandera blava.

16,5 km 4h10min Club Nàutic. Plaça (1 m) (utm 31T 306989 4520429)

Un cop som al Club Nàutic, girem a la dreta a la plaça Eloi Mestre que ens durà ràpidament a l’estació.

16,9 km 4h15min Estació de L’Ampolla  (8 m) (utm 31T 306698 4520404)

L’estació va entrar en servei l’any 1865, com la de l’Ametlla quan es va inaugurar el tren entre Tarragona i L’Aldea-Amposta.

Si anem en direcció Tarragona i tenim bitllet, podem pujar directament a la Via 2. L’estació de viatgers, on es troben les taquilles i un bar, està a la Via 1 (direcció Amposta), accessible per un pas inferior.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Per les Serres de Mestral: 16 itineraris per fer a peu (2vol.). Antoni Cabré Puig. Ed. Cossetània (2000)
 • Descobrir Catalunya. Serres de Mestral Núm. 154 (març 2011)
 • Els Búnquers de la costa catalana. Josep Clara. Ed. Rafael Dalmau (2012)
 • República i guerra civil a l’Ametlla de Mar / Xavier Figueres i Frasnedo. Xavier Figueres i Frasnedo. Ed. Ajuntament de l’Ametlla de Mar (2002) 
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS 

EL TEMPS 

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • De l’Ametlla de Mar a l’Ampolla. 1:10.000 Editorial Piolet 2013

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

One thought on “107. De l’Ametlla a l’Ampolla seguint el GR-92

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s