1. De Montmeló a Montgat Nord pel castell de Sant Miquel, el poblat ibèric de Castellruf i el turó de Galzeran (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6.  FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Montmeló (Vallès Oriental)
 • Estació d’arribada: Montgat Nord (Maresme)
 • Distància/durada: 18,6 km / h (sense aturades)
 • Desnivell:  +760 m / -820 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta excursió, travessarem la Serralada Litoral des de l‘interior cap a la costa. És una caminada amb força al·licients, tant pel que fa al valor mediambiental de la sortida com històric, caminant per unes muntanyes que tot i estar molt properes a la conurbació de Barcelona no són gaire visitades.  Des de Montmeló passarem per l’aiguabarreig del Besòs, allà on les aigües dels rius Mogent i Congost s’uneixen per crear aquest riu. Així mateix pujarem al turó més alt de la zona, el turó de Galzeran, un cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC.

La ruta passa per múltiples elements patrimonials d’interès, des de torres de telegrafia òptica,  poblats ibèrics, dòlmens megalítics, un castell medieval i una fita geodèsica implicades en el mesurament del que avui coneixem com a metre. Una ruta molt completa amb un alt valor paisatgístic tot i trobar-se a pocs quilòmetres de la conurbació barcelonina.

Ruta en PDF
Tríptic

BAIXA’T AQUÍ EL TRÍPTIC DE LA RUTA

 • Sortida: Estació de Montmeló
 • Arribada: Estació de Montgat Nord
 • Interès: Boscos ben conservats i un patrimoni històric important, al que s’afegeix l’ascensió a un 100 Cims, el turó de Galzeran
 • Dificultat:  Exigent per la distància a recórrer i el desnivell acumulat. Compte amb les constants cruïlles. Les pujades al Castell de Sant Miquel i a Castellruf són força dretes i relliscoses.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • VARIANT 1: Ruta que connecta amb la Ruta ST60 Montcada i Reixac-Mollet St. Fosta les Llicorelles on podem triar de baixar fins a Mollet pel GR-97.3.  
 • VARIANT 2:  Al Turó de Galzeran (10o Cims) seguint la Ruta ST60  podem anar cap a Montcada i Reixac per la Conreria (opció molt llarga).
 • VARIANT 3: Ruta ST163 Circular al Castell de Montornès. Ambdues coincideixen entre l’estació de Montmeló i el coll Mercader.
 • Ruta ST175 Ambdues rutes coincideixen durant un curt tram a l’aiguabarreig del Besòs. 
 • Ruta ST183: Travessa que surt també de Montmeló però que ressegueix el riu Mogent fins a Granollers.
 • Ruta ST184: Gran travessa que des de Granollers segueix el PR C-36 Ruta Prehistòrica, tot acabant a Montmeló.
 • Ruta ST210: Les dues travesses coincideixen entre el coll de Castellruf i Montmeló, tot i que en sentits invers. Un cop em aquest coll podem optar per baixar cap a Mollet-Sant Fost seguint la Ruta ST210 seguint el sender SL C-120

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa travessa Montmeló Montgat
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta Montmeló-Montgat

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

De l’estació de Montmeló 149m al Telègraf (gps 31T 437110 4600057)

Comencem la ruta sortint de l´estació de Montmeló en direcció nord-est, tot anant a buscar l´Avinguda Pompeu Fabra (carretera BV-5156). Girem a la dreta i deixem enrere a la nostra esquerra l´església de Santa Maria (S.XI). Continuem per l´Avinguda, passem per les piscines municipals i creuem el pont sobre el riu Besòs. Tot just passat el pont girem a l’esquerra i prenem un corriol que ens duu fins a la font de Sta. Caterina, a la llera del riu. Creuem sota el pont en direcció oest (riu avall) i seguim durant 200m per anar a creuar la carretera de La Roca (BV-5001). Agafem el carrer Mercè Rodoreda amunt i girem al primer carrer a la dreta que trobem (Pere Calders). Al final del carrer comença un camí estret i costerut, amb unes petites marques vermelles, que ens portaran a la Torre del Telègraf.   

El Telègraf 199m (gps 31T 437475 4599029)

 La Torre del Telègraf és una torre militar de telegrafia òptica construïda al s. XIX que estava en un estat ruinós. Afortunadament ha estat restaurada recentment i es pot visitar alguns diumenges quan s’hi fa alguna activitat.  

Des de la Torre prenem un camí al sud que primer baixa una mica i després, en forta pujada, ens porta fins a la pista de les Llicorelles. Girem a la dreta i la seguim fins a una cruïlla on trobem el GR 97-3. Agafem la pista de l’esquerra tot seguint les marques de GR fins al coll Mercader (232m, 4,4 km). És una cruïlla de quatre pistes. Cal prendre la de l’esquerra, en baixada durant 15 metres per agafar tot seguit una altra pista (cadena) a la dreta, ara en pujada. Continuem per la pista fins a trobar un corriol (pal indicador, alt. 353m) a mà dreta que ens durà fins el cim del Castell de Sant Miquel.(435m). 

El Castell de St Miquel 434m (gps 31T 439276 4597578)

 Situats darrera la Torre de l´Homenatge, agafem un corriol que baixa dret fins a un replà on comença una pista. Podem seguir la pista o bé seguir el corriol donat que totes dues opcions porten a través de vinyes i cirerers al coll Mercader. De la cruïlla de pistes que és el coll agafem la que ens porta cap al sud, en lleugera baixada i que passa a tocar d´un gran pi, on veurem un cartell del Parc de la Serralada Litoral. Continuem pel camí de l’esquerra fins una altra cruïlla de pistes (cadena). Seguim a l’esquerra en lleugera pujada fins un petit pla herbós. D’aquest replà tenim l’opció d’arribar-nos a la font de Can Gurri a través d’un camí a la dreta, on podrem veure de prop un vern de prop de 30m que és l’arbre més gran del parc.

Del replà prenem la pista que puja a la nostra esquerra. Passem pel costat del dolmen de Can Gurri (pal indicador) i continuem fins arribar a una pista amb una característica torre eléctrica. Trobem de nou el GR-97-3 i el seguim ara en direcció sudoest (dreta). Seguim la pista i les marques de GR que abandonen la pista carenera per on anàvem per arribar al dolmen de Castellruf (indicador) pocs metres abans d’arribar al coll de Castellruf (414m). D’aquest coll surt al nord un corriol (pal) que puja força dret fins el cim del turó de Castellruf, on podrem visitar el poblat ibèric situat al seu cim. 

El Turó de Castellruf 449m (gps 31T 438747 4596148)

Baixem pel mateix camí fins el coll i seguim per la pista central, per on hem vingut, però deixant ara el GR a la primera desviació. Si el GR segueix per l’esquerrra, nosaltres tombem a la dreta. El camí puja una mica per baixar immediatament uns 25m de desnivell.

Continuem per la pista, sempre recte obviant un parell de desviacions a la nostra dreta, fins a tornar a trobar la pista carenera. La prenem ara a la dreta fins a una cruïlla (pal) que prendrem en pujada fins al cim del Turó de Galzeran o d´en Mates. 

El Turó de Galzeran o d’en Mates (484m) (GPS 31T 438795 4595043)

La fita d´aquest cim va ser utilitzada al s. XVIII per a calcular el meridià Dunkerke-Barcelona mesura que va servir per establir el que avui dia és un metre.

Del cim tornem enrera uns metres per on havíem pujat per agafar un camí a mà dreta que baixa fent ziga zagues entre les vinyes fins un coll per on passa el GR-92. Continuem recte sense seguir el GR, per una pista que esdevé ràpidament camí i que s’enfila fins el turó de Ginestells. El camí és ja ara sí, tot baixada fins el mar. El camí passa a tocar d’una casa de colònies i d’un mirador amb unes taules, des d’on tenim unes bones vistes del mar i Barcelona. Quan arribem a unes cases pertanyents a una urbanització d’Alella, trobem unes marques blanques i verdes del sender local SL-C 96 (El Rocar). El sender comença i acaba a Tiana. El seguim durant tres quilòmetres, fins els primers carrers del barri de la Virreina de Tiana. Passem pel costat del centre d´informació de la Virreina i quan som al final del carrer Nou de la Virreina l´abandonem. Nosaltres seguim l’Avinguda Onze de Setembre, que creua l’autopista C-31. Des de la plaça de la Mare ja només ens falten uns metres per arribar fins l’estació de la línea d’Adif R1. 

Estació de Montgat Nord 2m (gps 31T 440438 4591058)

Castell de Sant Miquel (Montornès) amb el Montseny al fons. Matagalls a l'esquerra i Turó de l'Home a la dreta
Castell de Sant Miquel (Montornès) amb el Montseny al fons. Matagalls a l’esquerra i Turó de l’Home a la dreta
Vista del Castell de Sant Miquel amb el Montseny al fons
Castell amb Pirineus al fons
Castell de Sant Miquel amb els Pirineus de fons

 FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

CARTOGRAFIA
 • Serralada de Marina 1:25.000 Ed. Alpina
 • Parc de la Serralada Litoral 1:20.000 Ed. Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

10 thoughts on “1. De Montmeló a Montgat Nord pel castell de Sant Miquel, el poblat ibèric de Castellruf i el turó de Galzeran (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s