PRESENTACIÓ

Triangle_senderisme_en_tren

Al segle XIX neixen a Catalunya dos fenomens d’especial interès en els nostres dies. Per un costat el ferrocarril amb la creació l’any 1848 de la primera línia peninsular entre les ciutats de Barcelona i Mataró, i per l’altra l’excursionisme, una pràctica esportiva que aparegué lligada a la Renaixença, un moviment cultural i artístic que amb el seu anhel i inquietud de conèixer el país no només des d’un punt de vista acadèmic sinó també de proximitat, invità a a visitar-lo i trepitjar-lo donant peu  a la creació d´aquest esport tant viu avui dia a casa nostra.  El tren en fou una peça important en la formació del que avui dia entenem per excursionisme.  Només cal agafar els primers llibres de rutes excursionistes del nostre país (un exemple fonamental són les guies d´Artur Osona) per adonar-nos com ja s’utilitzava aquest transport com a mitjà a l´abast d’una incipient classe mitjana per desplaçar-se pel país a la recerca de bells paisatges. No descobrim ni inventem res de nou en aquesta web, tan sols intentem recuperar una forma de veure i viure casa nostra, diferent.

Aquesta web vol unir els dos fenomens, més vigents que mai, fent un recull d’excursions que tenen el seu origen i final en qualsevol estació de tren, cremallera, funicular o metro del nostre país.  Pujarem cims de prop de 3.000 metres dels Pirineus, visitarem fagedes, prats alpins, platges i zones agrícoles d’interès. Però en les excursions que us proposem també volem donar a conèixer el ric patrimoni del nostre país, que va des d’esglésies romàniques, a dolmens, castells visitables i elements menys coneguts com el patrimoni ferroviari de casa nostra.

LES RUTES

NIVELL DE LES RUTES

Les rutes estan pensades per a excursionistes acostumats a fer sortides, tot i que són aptes per a qualsevol persona que pugui passar unes hores caminant i que tingui cert sentit de l´orientació.

OBJECTIUS

La nostra intenció no és mostrar les sortides que fem, sinó que estan pensades amb l’ànim de mostrar 0 de donar idees a altres excursionistes raconades, punts d’interès i espais naturals rellevants visitables des de una estació de tren.

Totes les propostes de Senderisme en tren estan numerades per a facilitar una millor cerca de totes les possibilitats. 

GPS/TRACKS

Per facilitar la sortida pengem tots els tracks per a GPS de les rutes a fi de poder-les seguir sense cap dificultat d’orientació. Això no treu que de totes formes fem una explicació més o menys extensa amb les característiques de cadascuna dins l’apartat de RESSENYES.

HORARIS

Cal parar atenció als horaris atès que són sense descansos. A part de les habituals aturades per menjar, beure o fer fotos, sovint visitarem indrets que ens demanaran més temps  i que allargaran la nostra sortida més de l’habitual. I és que… qui podria resistir-se a no visitar Sant Pere de Rodes, el castell de Montesquiu, el monestir de Poblet, Montserrat, o descobrir poblats ibèrics mig engolits per la vegetació?

Civia
barra_1200x6

ATENCIÓ

A l’hora de seguir qualsevol de les nostres rutes, cal tenir en compte:

 • Les ressenyes són fetes amb les apreciacions subjectives dels autors. Tot i que reflecteix un temps de marxa mitjà, cal tenir en compte el nostre propi ritme de caminada. 
 • Cal tenir en compte que la muntanya és variant en condicions. Despreniments, aigüats, obres públiques, etc. poden fer canviar la dificultat d’una sortida.
 • Sempre abans d’emprendre una ruta cal informar-se de les condicions actuals de l’entorn per on transcorre i de la meteorologia de la zona objectiu de la caminada.
 • Per sortir a la muntanya cal anar ben equipat. Portar el material adequat a cada sortida, portar sempre una farmaciola, menjar i aigua suficient, roba de més i un telèfon mòbil per a qualsevol incidència.
 • La cartografia de les rutes és orientativa. Cal portar un mapa complet de la zona, una brúixola i si es porta un aparell GPS bateries de recanvi.
 • Abans d’emprendre qualsevol excursió és convenient deixar informat de la nostra ruta i hora de tornada.
 • Si es decideix seguir qualsevol de les nostres propostes cal tenir en compte que es fa sota pròpia responsabilitat.

Podeu triar qualsevol de les propostes de Senderisme en tren a  lÍNDEX DE RUTES.

Molt bona ruta!

barra_1200x6

PANORÀMIQUES

MAPA DE RUTES PER ESTACIONS

5 thoughts on “PRESENTACIÓ

 1. Bona nit, dmà nem a fer la Mola de Bonastre i ens ha agradat molt la vostra ressenya encara q nosaltres nem amb cotxe. Ens ha servit molt la vostra informació.

 2. Hola Tina,

  Moltes gràcies per seguir i confiar en les nostres rutes. El cert és que la Mola del Tarragonès/Bonastre fa ser una ‘revelació’. Malgrat l’incendi que va patir la zona, la muntanya ben bé mereix una visita.

  Gràcies pel comentair i bona ruta!

 3. Bon dia Núria,

  I tant que la coneixem. De fet una de les primeres propostes que vam fer, la Ruta ST28 Roc de Sant Aventí, recorre part d’aquest recorregut en la primera etapa. Una gran proposta per fer en tren.

  Gràcies pel comentari

  Bona ruta

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s