ÍNDEX DE CONTINGUTS
- DADES TÈCNIQUES
- LA TRAVESSA
- MAPES
- ESPAIS NATURALS DEL DELTA DEL LLOBREGAT
- LA RESSENYA
- ELS TRENS
- FOTOGRAFIES
- BIBLIOGRAFIA
- RUTES RELACIONADES
DADES TÈCNIQUES

- Estació de sortida: Cèntric (metro L9 Sud)
- Estació d’arribada: Les Moreres (metro L9 Sud)
- Distància/durada: 15,8 km / 6h (sense aturades)
- Desnivell: inapreciable
- Dificultat: ruta sense desnivells
- TRACK A WIKILOC
LA TRAVESSA
L’anterior Ruta ST216 De l’aeroport al Prat de Llobregat té una important restricció de pas per la zona de la desembocadura de l’estany del Remolar entre l’1 de març i el 31 de juliol que fa inviable realitzar la ruta durant aquests mesos.
És per això que aprofitant les estacions de la L9 Sud del metro de Barcelona de Cèntric i de Les Moreres, ambdues situades al Prat de Llobregat, ens acostarem als espais naturals situats al marge dret de l’aeroport de Barcelona en una ruta igual d’interessant i que a més a més es pot fer durant tot l’any (consultar horaris durant la covid).
La caminada, moderada en distància i absolutament planera, ens portarà a conèixer les zones humides de l’antiga zona deltaica del riu. Amb l’aeroport i tota mena d’indústries i serveis logístics situats a la zona, les antigues maresmes i zones humides han quedat reduïdes a ‘illes naturals’ envoltades d’empreses fabrils i alguns camps de conreus on la carxofa és el cultiu per excel·lència. Encara avui dia aquestes zones viuen amb l’espasa de Dàmocles sobre seu, especialment pel que fa a projectes d’ampliació de l’aeroport, quan diversos organismes parlen sense embuts de fer desaparèixer part dels espais naturals protegits per a millorar aquesta infraestructura.
És per aquest motiu que és important de visitar-los i valorar-los. Conèixer-los és posar-los en valor, un aspecte indispensable per a a la seva futura protecció.
La travessa visita tots els miradors i aiguats de l’àrea protegida des d’on podrem gaudir de l’observació d’aus. Al nostre parer, els aguaits de Cal Tet i de Sabogal són els millors. Estan situats dins d’una cabana de fusta on podrem seure i gaudir tranquil·lament de l’observació d’ocells. Com a mirador, el Semàfor és especial. S’hi accedeix per una plataforma de fusta en rampa de 360º i està situat a tocar de costa al pis superior d’un antic edifici del s. XIX construït per a funcions de vigilància de costes.
També pujarem a les diferents torres mirador que ens facilitaran l’observació de l’entorn. Sempre, amenitzat amb el constant sobrevol (i soroll) dels avions que van i venen de la capital catalana. També visitarem el principal punt d’observació d’aeronau, un indret habilitat per a l’spotting que ens permetrà veure tot just sobre els nostres caps aquests gegants aeris.
MAPES
TOPOGRÀFIC
TRACK A WIKILOC
MAPA DELS ESPAIS NATURALS DEL DELTA
ESPAIS NATURALS DEL DELTA DEL LLOBREGAT
Durant la ruta visitarem els espais més importants que componen el delta del Llobregat, els espais Naturals del riu Llobregat i el de Remolar-Filipines. El primer d’aquests està situat a la desembocadura del riu i gira al voltant de l’estany de Cal Tet, el més gran de la zona, i creat artificialment per compensar la pèrdua de llacunes que va suposar el desviament del riu. Malauradament no es pot arribar fins a la mateixa desembocadura. El punt més proper i accessible és fins a una torre mirador, amb vistes a la desembocadura, però una mica separada d’aquesta.
Els espais que conformen el delta són:
– ESPAIS NATURALS DEL RIU LLOBREGAT: inclou la desembocadura i les zones humides que envolten l’estany de Cal Tet, una bassa artificial creada a raó del canvi de desembocadura.
Situats al marge dret del tram final del riu Llobregat, ocupen unes 145 ha i hi ha una gran diversitat de flora i fauna. Hi podem trobar els principals paisatges del Delta: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, platges i estanys litorals, com ara el de Cal Tet i el de Ca l’Arana. Aquests espais formen un Delta en miniatura. (Font: Consorci del Llobregat)
– REMOLAR-FILIPINES I PLATJA DE VILADECANS: espai situat a tocar de la terminal T1. L’espai té horari d’entrada. Habitualment obre (dilluns no festius tancat) a les 9h, fet que cal tenir en compte a l’hora d’iniciar la travessa.
És un dels espais naturals més emblemàtics, sobretot perquè s’hi observen fàcilment ocells aquàtics, com ara bernats pescaires, corbs marins, ànecs, fredelugues o martinets. A la primavera i a l’estiu els limícoles omplen la maresma. Aquest espai ocupa 188 ha i inclou l’estany del Remolar, la maresma de les Filipines, la pineda del Remolar, la riera de Sant Climent, la pineda de Cal Francès i una part de la platja de Viladecans. (Font: Consorci del Llobregat)
– LA PINEDA DE CAN CAMINS I LA PLATJA DEL PRAT: la platja del Prat s’estén al llarg de 5,5 quilòmetres entre la desembocadura del Llobregat i l’estany del Remolar. És d’accés lliure i disposa de tota mena de serveis en temporada de bany. Per contra, la Pineda de Can Camins és tancada i només s’organitzen visites guiades el primer diumenge de cada mes en dos torns de matí (90 min. de visita).
Amb 48 ha, formen un espai costaner d’elevat valor biològic, molt escàs al nostre país. La pineda de pi pinyer creix sobre les antigues dunes de la platja i construeix un magnífic recer per una gran diversitat de fauna i flora. A la platja trobem algunes espècies amenaçades, que necessiten la vegetació dels sorrals per viure.(Font: Consorci del Llobregat)
– LES BASSES DE CAN DIMONI: tres basses d’origen artificial situades enmig dels camps de conreu de Sant Boi de Llobregat.
Són un conjunt de tres llacunes a la zona agrícola de Sant Boi de Llobregat. Amb una extensió total de 31 ha, constitueixen un espai interessant per la biodiversitat que acullen i, especialment, per la funció de dormidor de martinets i esplugabous.(Font: Consorci del Llobregat)
– L’ESTANY DE LA MURTRA I LA PINEDA DE LA MAIOLA: bassa i pineda sobre duners litorals situada a tocar de la platja de Viladecans.
L’estany de la Murtra, entre els municipis de Gavà i Viladecans, ha recuperat part de la seva vegetació típica i, junt amb els camps de conreu, és l’hàbitat d’espècies com el martinet menut, el blauet i el corriol petit. La Pineda de la Maiola, a Gavà, conserva exemples de pineda sobre dunes litorals i jonqueres interdunars, i és l’hàbitat de diferents aus forestals. (Font: Consorci del Llobregat)
LA RESSENYA
Mirador de Cal Lluquer: Torre de guaita situada a l’inici de la zona protegida. Té una oficina d’informació i taules.
Estany de Cal Tet i Ca l’Arana: Sistema d’aiguamolls que rep l’aigua de la depuradora. Els estanys donen continuitat a unes basses rectangulars d’aigua plantades amb canyissos i que ocupen 17 hectàrees. La canya, mitjançant un procés natural, elimina les darreres restes de contaminació, bàsicament nitrats i altres elements químics. Dels canyissars l’aigua va a parar a l’estany de cal Tet.
Platja del Prat: Té una longitud de 5 ,5 km i està formada per cinc unitats tres de les quals són aptes per a l´ús social. S’estén des de la desembocadura del Llobregat fins a l’estany del Remolar. Aquí hi ha el Centre Municipal de Vela, un equipament municipal destinat a la pràctica d’esports nàutics, i el CRAM, el Centre de Recuperació d’Animals Marins. Les cinc platges són:
Platja del Remolar (700 m): protegida.
Platja naturista (418 m)
Platja de la Roberta (1.100 m) protegida.
Platja de Can Camins (1.185 m)
Platja de la Ricarda – Ca l’Arana (2.700 m) protegida i amb ús públic restringit.
Caserna dels Carrabiners: Els primers edificis de la caserna daten del 1844. La seva construcció va ser promoguda pel Cos de Carrabiners Reials per reprimir el contraban, especialment de tabac, i vigilar la costa. Durant el cop militar del 1936, els carrabiners es van mantenir fidels a la república, fet que va precipitar-ne la dissolució en acabar la Guerra Civil. Des del 1939 fins el 1970, la caserna va ser ocupada per la Guàrdia Civil. (Font turisme Baix Llobregat)
El Semàfor (la casa dels senyals): Aquest mas, conegut oficialment amb el nom de Semáforo del Río Llobregat es comunicava a més amb el del castell de Montjuïc gràcies a un telègraf de banderes. La construcció de l’edifici del Semàfor data de l’any 1887 i va ser feta per regular el trànsit marítim costaner i evitar accidents. Els guaites que hi vivien avisaven el castell de Montjuïc de qualsevol incidència. També recuperaven víctimes, objectes i embarcacions naufragades. La consolidació d’aquest edifici ha estat duta a terme per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a través de l’empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), com a compensació territorial per la implantació de la dessalinitzadora metropolitana. (Font Viquipèdia i Turisme Baix Llobregat).
Mirador de la desembocadura: Torre de guaita situada entre l’estany de Ca l’Arana i la desembocadura del Llobregat. És el més proper que ens acostarem a aquest punt. Més enllà la platja de Ca l’Arana (protegida) forma part del mateix delta de la desembocadura.
Pineda de Can Camins: És un espai on el pi pinyer encara creix sobre les dunes de la platja, un ecosistema únic de gran diversitat de flora i fauna. Durant la pandèmia està tancada.
Mirador dels avions: Situat a llevant de les pistes. Bancs i cadires ajuden a passar una estona tranquil·la tot veient les aeronaus just sobre els nostres caps.
Mirador de la Bunyola: torre situada a l’extrem de ponent de la platja de Ca l’Arana i separada de la del Prat pel canal de la Dreta del Llobregat. El pont de la Bunyola dona accés a la Caserna i al Semàfor.
ELS TRENS
La travessa aprofita dues estacions de la L9 Sud del metro de Barcelona. Tant per la sortida com per l’arribada qualsevol títol TMB és vàlid. No s’aplica cap suplement Aeroport per a utilitzar cap d’aquestes estacions.

ESTACIÓ DE SORTIDA: Cèntric (metro L9 Sud) : situada al centre de la ciutat, a la plaça Catalunya d’El Prat de Llobregat.
Opcionalment podem iniciar la travessa a l’estació de Rodalies d’El Prat de Llobregat. En aquest cas farem aproximadament 1.300 metres més des d’aquesta instal·lació. Per contra, podrem visitar el centre del municipi, com la plaça de la Vila, l’església de Sant Pere i Sant Pau o el mercat municipal.

ESTACIÓ D’ARRIBADA: Les Moreres (L9 Sud) del Prat de Llobregat: és la més propera del Parc del Riu i del passeig que segueix el riu Llobregat. Opcionalment podem anar a buscar el tren de Rodalies, estació situada 1,8 km d’aquí creuant tot el Prat.
L’estació admet qualsevol tipus de targeta de viatge (excepte si anéssim a l’aeroport).
FOTOGRAFIES











BIBLIOGRAFIA
BIBLIOGRAFIA WEB
EL TEMPS
ELS TRENS
WEBS
CARTOGRAFIA
- ICGC Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000. Baix Llobregat – 11
RUTES RELACIONADES
Publicat a:
One thought on “217. El Semàfor i els espais naturals del Delta del Llobregat”