216. De l’Aeroport T1 al Prat pels espais naturals del Delta del Llobregat

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. MAPA DELS ESPAIS NATURALS DEL DELTA
 4. ESPAIS NATURALS DEL DELTA DEL LLOBREGAT
 5. ELS TRENS
 6. FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

*ATENCIÓ: EL PAS PEL PONT SOBRE LA DESEMBOCADURA DE L’ESTANY DEL REMOLAR ESTÀ PROHIBIT ENTRE L’1 DE MARÇ I EL 31 DE JULIOL PER NIDIFICACIÓ D’AUS.

**ATENCIÓ: DURANT LA COVID ELS HORARIS PODEN SER MÉS RESTRICTIUS. CONSULTAR LA WEB ABANS D’INICIAR LA RUTA.

***(Durant el període amb restriccions de pas al Remolar podeu seguir la ruta accessible tot l’any RUTA ST217 El Semàfor i el Delta)

LA TRAVESSA

Llarga però completa caminada que ens portarà a conèixer bona part dels espais naturals del Delta del Llobregat. El punt de sortida és peculiar i diferent, l’estació de l’Aeroport T1 de la línia de metro L9. Segurament sigui la parada que menys tindríem al cap a l’hora de pensar a iniciar una excursió, però sortosament també des d’aquí podem començar una bona ruta.

Sortida de l’aeroport a peu: sí, es pot sortir de la nova terminal de l’aeroport (T1) a peu i a més a més fer-ho és fàcil i ràpid. Un passeig per a vianants i ciclistes s’inicia des del pàrquing G. Un pas inferior ens acostarà fins a l’espai de la zona del Remolar-Filipines en pocs minuts.

La caminada és llarga però absolutament plana. Ens portarà a conèixer els aiguamolls de l’antiga zona deltaica del riu. Amb l’aeroport i tota mena d’indústries i serveis logístics situats a la zona, i amb l’amenaça constant d’una possible ampliació de les pistes de l’aeroport, les antigues maresmes i zones humides han quedat reduïdes a ‘illes naturals’ envoltades d’empreses fabrils i alguns camps de conreus on la carxofa és el cultiu per excel·lència. L’any 2004 fins i tot es va desviar la desembocadura del Llobregat uns metres al sud a fi d’ampliar el port de Barcelona.

Tot i això, l’excursió paga la pena. D’entrada pel mateix accés, el metro de la L9, la primera línia de metro de funcionament automàtic de la xarxa de TMB. Però també pujarem a torres mirador que ens facilitaran l’observació de l’entorn, entrarem a aguaits d’observació d’aus, caminarem per platges “verges” i tot això, sempre, amenitzat amb el constant sobrevol (i soroll) dels avions que van i venen de la capital catalana. Dos punts habilitats per a l’spotting ens permetrà observar just sobre els nostres caps aquests monstres aeris, i amb una mica de sort, podrem fotografiar l’A380, l’aeronau comercial més gran del món.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de l’ICGC de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
MAPA DELS ESPAIS NATURALS DEL DELTA

ESPAIS NATURALS DEL DELTA DEL LLOBREGAT

Durant la ruta visitarem els espais més importants que componen el delta del Llobregat, els espais Naturals del riu Llobregat i el de Remolar-Filipines. El primer d’aquests està situat a la desembocadura del riu i gira al voltant de l’estany de Cal Tet, el més gran de la zona, i creat artificialment per compensar la pèrdua de llacunes que va suposar el desviament del riu. Malauradament no es pot arribar fins a la mateixa desembocadura. El punt més proper i accessible és fins a una torre mirador, amb vistes a la desembocadura, però una mica separada d’aquesta.

Els espais que conformen el delta són:

– ESPAIS NATURALS DEL RIU LLOBREGAT: inclou la desembocadura i les zones humides que envolten l’estany de Cal Tet, una bassa artificial creada a raó del canvi de desembocadura.

Situats al marge dret del tram final del riu Llobregat, ocupen unes 145 ha i hi ha una gran diversitat de flora i fauna. Hi podem trobar els principals paisatges del Delta: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, platges i estanys litorals, com ara el de Cal Tet i el de Ca l’Arana. Aquests espais formen un Delta en miniatura. (Font: Consorci del Llobregat)

– REMOLAR-FILIPINES I PLATJA DE VILADECANS: espai situat a tocar de la terminal T1. L’espai té horari d’entrada. Habitualment obre (dilluns no festius tancat) a les 9h, fet que cal tenir en compte a l’hora d’iniciar la travessa.

És un dels espais naturals més emblemàtics, sobretot perquè s’hi observen fàcilment ocells aquàtics, com ara bernats pescaires, corbs marins, ànecs, fredelugues o martinets. A la primavera i a l’estiu els limícoles omplen la maresma.  Aquest espai ocupa 188 ha i inclou l’estany del Remolar, la maresma de les Filipines, la pineda del Remolar, la riera de Sant Climent, la pineda de Cal Francès i una part de la platja de Viladecans. (Font: Consorci del Llobregat)

– LA PINEDA DE CAN CAMINS I LA PLATJA DEL PRAT: la platja del Prat s’estén al llarg de 5,5 quilòmetres entre la desembocadura del Llobregat i l’estany del Remolar. És d’accés lliure i disposa de tota mena de serveis en temporada de bany. Per contra, la Pineda de Can Camins és tancada i només s’organitzen visites guiades el primer diumenge de cada mes en dos torns de matí (90 min. de visita).

Amb 48 ha, formen un espai costaner d’elevat valor biològic, molt escàs al nostre país. La pineda de pi pinyer creix sobre les antigues dunes de la platja i construeix un magnífic recer per una gran diversitat de fauna i flora. A la platja trobem algunes espècies amenaçades, que necessiten la vegetació dels sorrals per viure.(Font: Consorci del Llobregat)

– LES BASSES DE CAN DIMONI: tres basses d’origen artificial situades enmig dels camps de conreu de Sant Boi de Llobregat.

Són un conjunt de tres llacunes a la zona agrícola de Sant Boi de Llobregat. Amb una extensió total de 31 ha, constitueixen un espai interessant per la biodiversitat que acullen i, especialment, per la funció de dormidor de martinets i esplugabous.(Font: Consorci del Llobregat)

– L’ESTANY DE LA MURTRA I LA PINEDA DE LA MAIOLA: bassa i pineda sobre duners litorals situada a tocar de la platja de Viladecans.

L’estany de la Murtra, entre els municipis de Gavà i Viladecans, ha recuperat part de la seva vegetació típica i, junt amb els camps de conreu, és l’hàbitat d’espècies com el martinet menut, el blauet i el corriol petit. La Pineda de la Maiola, a Gavà, conserva exemples de pineda sobre dunes litorals i jonqueres interdunars, i és l’hàbitat de diferents aus forestals. (Font: Consorci del Llobregat)

ELS TRENS

SORTIDA: estació Metro Aeroport T1 (L9) : situada dins de la terminal T1 de l’aeroport.

Per iniciar la ruta cal sortir al vestíbul de l’aeroport i seguir la senyalètica en direcció al pàrquing G, un aparcament situat a l’aire lliure fora de la terminal. Un cop siguem al pàrquing cal anar a buscar el pas inferior situat entre les fileres 10 i 11.

ATENCIÓ: Recordeu que si aneu amb un bitllet senzill o una T-Casual caldrà pagar el complement Aeroport.

ARRIBADA: estació Metro Les Moreres (L9) del Prat de Llobregat: és la més propera del Parc del Riu i del passeig que segueix el riu Llobregat. Opcionalment podem anar a buscar el tren de Rodalies, estació situada 1,8 km d’aquí creuant tot el Prat.

L’estació admet qualsevol tipus de targeta de viatge (excepte si anéssim a l’aeroport).

L9 Sud

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • ICGC Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000. Baix Llobregat – 11

RUTES RELACIONADES

Publicat a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

2 thoughts on “216. De l’Aeroport T1 al Prat pels espais naturals del Delta del Llobregat

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s