219. La Ruta Verda de Les Franqueses del Vallès ( PR C-142) passant per Marata

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. LA RESSENYA
 5. DIFICULTAT
 6. ELS TRENS
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Les Franqueses del Vallès (R3 Rodalies)
 • Distància/durada: 18,3 km / 4h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 300 m (tot i que és inapreciable)
 • Dificultat: Ruta fàcil que segueix en tot moment el PR C-142). Només indicadors verticals.
 • TRACK A WIKILOC

LA TRAVESSA

Travessa circular amb sortida i final de l’estació de ferrocarril de Les Franqueses (R3 de Rodalies línia Barcelona-Vic-Puigcerdà), que recorre la zona rural al voltant d’aquesta població del Vallès Oriental.

És una ruta fàcil i planera, amb escassos desnivells, que ens portarà a visitar tres dels quatre pobles històrics que conformen el municipi: Marata, Corró d’Avall i Corró d’Amunt (només zona de Can Suquet). Llerona, el quart, no el trepitjarem atès que es troba situat a tocar del riu Congost entre Corró d’Avall i La Garriga.

La caminada va entre camps de conreu i petits boscos aïllats escampats que envolten alguns masos que encara ara viuen de treballar la terra. La travessa, però, pot resultar ensopida, amb pocs punts d’interès i molt d’asfalt. Només l’edifici de l’ajuntament, les ermites de Santa Coloma de Marata i de Sant Mamet de Corró d’Amunt, i la font de Sant Mamet trenquen la monotonia del paisatge i mereixen una estona de descans per gaudir d’aquests racons.

La ruta segueix en tot moment el PR C-14 2 ruta Verda de Les Franqueses, excepte en dos punts:

1. El primer és una variant que visita la font de Sant Mamet (i pou de glaç) i que acaba de donar el tomb al turó de Can Suquet. El turó de Can Suquet no mereix la visita, és a tocar de la part posterior de diferents xalets i des del cim tampoc es tenen vistes de l’entorn.
2. Ens desviem pocs metres a fi de visitar l’ermita de Sta. Coloma de Marata.

A tot això cal destacar que del total de 18,3 quilòmetres de la ruta, 11 km (60%) són per pista de terra, i els restants 7,3 km (40%) sobre asfalt. Al nostre parer, un percentatge massa elevat per a un sender de petit recorregut homologat.

Si tot i així ens decidim a fer la ruta, recomanem de recórrer-la durant la primavera, quan els camps verdegen i les temperatures són suaus. A ple estiu, el sol hi pica de valent, amb escasses ombres on refugiar-nos dels raigs solars.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

LA RESSENYA

Durant la ruta circular anirem trobant alguns punt d’interès que val la pena puntualitzar. Són:

KM 0,3
Olivera monumental: Situada entre la carretera de Ribes i la plaça Gaudí. Ornamental.

KM 0,8
Ajuntament de Les Franqueses: Edifici modernista de 1912, obra de l’arquitecte Albert Joan i Torner, destacable dins l’arquitectura vallesana. Cedit al municipi per Joan Sanpera i Torras. Actualment és la seu principal de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès. El conjunt està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). (Font: Ajuntament de Les Franqueses)

KM 2,9
Turó de les Mentides: Petit turó de 272 m d’alçada en terrenys privats a tocar de Mas Recordà i Mas Reixac.

KM 7,1
Ermita de Sant Mamet: Data del segle XI, però va ser transformada posteriorment. El mur de migdia conserva l’estil primitiu. Té una sola nau i és d’absis quadrat. (Font: Ajuntament de Les Franqueses)

KM 7,5
Font de Sant Mamet: Font situada en una raconada ombrívola, sota un gran plataner. Està arranjada, amb un banc de fusta on seure-hi. A un costat del broll hi ha la imatge de Sant Mamet.

KM 7,5
Pou de Gel de Can Camp: pou de glaç situat a tocar de la font de Sant Mamet. És de construcció cilíndrica. El seu estat de conservació no és gaire bo. Només conserva les parets laterals on encara s’observen els forats de les travesses del pou. Al seu interior hi creix força vegetació.

KM 9,1
Can Suquet del Pla: Edifici aïllat de planta rectangular. La casa consta de tres crugies paral·leles i tres pisos d’alçada. A la façana, orientada a migdia, hi ha un portal adovellat d’arc de mig punt i al seu damunt dos balcons sobreposats que marquen l’eix de simetria. En el balcó del primer pis s’observa l’existència anterior d’una finestra d’arc conopial que devia ser substituïda pel balcó. A la banda esquerra hi ha un cos afegit. En general la façana està molt transformada. (Font Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya)

KM 12,6
Ermita de Santa Coloma de Marata: Data del segle XI. Consta de tres naus, dues de les quals, les capelles laterals, van ser afegides posteriorment. L’absis és semicircular. Durant una de les seves restauracions es va confirmar la preexistència d’edificacions amb anterioritat a l’església. (Font: Ajuntament de Les Franqueses)

KM 17,8
Santa Eulàlia: L’antiga església romànica del segle XII, situada al barri de la Sagrera, fou cremada durant la guerra civil i enderrocada posteriorment, de manera que només se’n conserva la portalada. L’actual, a l’avinguda de Santa Eulàlia, és de l’arquitecte Antoni Fisas i data de l’any 1954. És una església de planta en creu grega característica de l’arquitectura eclesiàstica influenciada per l’estil florentí de Brunelleschi. (Font: Ajuntament de Les Franqueses)

DIFICULTAT

Ruta mitjana que discorre per pistes planeres. No està senyalitzat amb les marques de pintura blanca i groga característiques dels sender de petit recorregut, tot i que sí que trobarem senyalització vertical en gairebé totes les cruïlles. Tot i així, unes marques de pintura ajudarien a seguir l’itinerari amb més facilitat.

La dificultat més gran (i perillosa), és un tram de 1.300 metres durant el qual hem de caminar pel voral d’una carretera transitada. Aneu amb compte i vestiu amb colors vius. Una armilla reflectant no estaria de més.

ELS TRENS

La travessa s’inicia i acaba a Les Franqueses (Vallès Oriental). L’estació es troba al nucli de Corró d’Avall, el més poblat dels que conformen el municipi.

ESTACIÓ DE SORTIDA/ARRIBADALes Franqueses del Vallès. L’estació disposa d’un bar dins de l’edifici de viatgers, així com una terrassa sobre la mateixa andana. Al voltant de l’estació es poden trobar altres bars on poden esmorzar o picar alguna cosa abans d’iniciar la ruta o en acabar-la.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES

Podeu consultar tota la Col·lecció Les Franqueses de llibres editats pel Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut.

Així mateix podeu consultar la col·lecció de monografies d’història local.

 • Pous de Glaç al Vallès Oriental. Jaume Dantí. Consell Comarcal del Vallès Oriental. Museu de Granollers, DL 2007
BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Granollers i el seu entorn. Ed. Alpina 1:20.000
 • Mapa Comarcal de Catalunya ICGC Vallès Oriental

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s