54. De Ripoll a Campdevànol pel Mir, el collet de l’Auró i els Gorgs de la Cabana

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Ripoll (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Campdevànol (Ripollès)
 • Distància/durada: 18,5 km / 5h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +520 m / -475 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

El torrent d’Estiula (també conegut com a torrent de la Cabana) neix als peus de la serra de Sant Marc amb el cim de  Sant Marc d´Estiula de 1.377 m com a punt més elevat de la serra. Abans les seves aigües no conflueixin amb les del Merdàs, el torrent de la Cabana en el seu recorregut de baixada fins al fons de la vall va formant uns capriciosos dolls i salts d´aigua envoltats d´una vegetació exuberant, creant unes raconades idíl·liques, tant a l’estiu quan inviten al bany, com a l´hivern amb els seus salts glaçats. Un indret poc conegut però de visita obligada.

L’excursió no té dificultat tècnica i és de fàcil orientació tot i que cal anar amb compte d’agafar el camí correcte sobretot quan deixem el sender de gran recorregut GR-1, cruïlla no indicada que ens la podríem passar de llarg. El camí que recorre els gorgs està ben senyalitzat, tant amb senyals blancs i verds de Sender Local (SL) com amb senyals de pintura groga i pals indicadors corresponents als Senders de Natura de l’Ajuntament de Campdevànol.

ATENCIÓ

A partir de l’estiu de 2017, i per evitar problemes de massificació i d’usos de l’entorn, s’ha establert una ecotaxa de 5€ per accedir al torrent de la Cabana (excepte pels menors de 12 anys i pels veïns/es de Campdevànol i de Les Llosses). El pagament estarà actiu tots els caps de setmana de juny a setembre i cada dia d’agost. Així mateix s’ha establert un aforament màxim de 500 persones. Els diners obtinguts amb l’impost es reinvertiran en la preservació de l’espai.

 • Sortida: Estació de Ripoll (Rodalies de Catalunya)
 • Arribada: Estació de Campdevànol  (Rodalies de Catalunya)
 • Interès:  Els gorgs del torrent de la Cabana.
 • Època: Tot l´any
 • Ruta:  Ripoll -Ermita del Remei – Can Mir – Collet de l´Auró – Gorgs torrent de la Cabana – Font del Querol – Campdevànol
 • Dificultat:  Itinerari de distància i desnivell mitjà, amb força cruïlles

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • A Campdevànol, podeu enllaçar la caminada amb la Ruta ST22 Campdevànol-Taga-St.Amand-Ribes, una travessa extraordinària entre cims i boscos que uneix aquestes dues poblacions.
 • De Campdevànol podem continuar per la Ruta ST87 Campdevànol – Sant Pere d’Aüira – El Baell – Campelles – Ribes de Freser 18,3km (+985m / -780m)
 • Podem arribar a Ripoll per la Ruta ST62 La Farga de Bevié – Sant Moi – Les Terrades – Ripoll 15,9km (+590m / -560m)
 • A Campdevànol acaba la Ruta ST176 travessa que des de Ripoll puja al cim de Sant Amand pel Camí de Vidabona i que baixa fins a Campdevànol seguint en bona part el GR-3.
 • La Ruta ST177 inicia tambá a Ripoll una travessa fins a Ribes a través dels cims del Taga i Sant Amand pel Camí de Vidabona.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta Gorgs
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta 54_2
Perfil de la ruta

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Ripoll (680 m) (gps 31T 433612 4671866)

L´estació de Ripoll es va inaugurar l´any 1880 quan es va inaugurar el tram Sant Quirze de Besora-Ripoll, i ho va fer per connectar amb la línia Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, tancada als anys 80 i ara reconvertida en via verda.

Sortim de l´estació cap a l´esquerra (NE) per anar a buscar un pas subterrani que ens deixa a l´altre costat de l´estació, al Passeig del Ferro,  a tocar del riu Ter.

En aquest petit parc es troba exposada una  locomotora de la sèrie 1000 exactament  la 1006)  com a monument.  Les  locomotores de la sèrie 1000 (se´n van fer set) van ser construïdes el 1927 per donar només servei  a la línia Ripoll-Puigcerdà quan aquesta (inaugurada el 1922) es va electrificar alhora que es feia arribar fins a La Tor de Querol.  Els trens que venien de Barcelona canviaven de màquina en aquesta estació i durant els 15 minuts que durava l´operació l’estació era un bullici de gent que aprofitava l´estona per estirar les cames o fer un cafè. A la nostra dreta tenim un antic edifici d´estil neoromànic actualment en desús.

0,3 km 5min Pont de Calatrava (680 m) (gps 31T 433647 4671694)

Seguim l´itinerari travessant un pont de vianants sobre el riu Ter construït per Santiago Calatrava. Fa 60m de llargària i està fet amb una estructura tubular, pintada de blanc. Es va inaugurar el 10 de maig de 1995.

Un cop a l’altre costat del riu Ter travessem una esplanada tot seguint unes fletxes grogues per anar a buscar el carrer  de Concepció Ducloux fins al final. Sota el pont de la C-17 trobem ja les marques del sender GR-1 que seguirem durant poc més de 5km. Prenem el carrer Camí de Can Sacarrals amunt i quan trobem una caseta transformadora, deixem l´asfalt per agafar la pista a l’esquerra.

1,2 km 30min  Inici de la pista. Fi de l´asfalt (735 m) (gps 31T 432955 4671492)

Seguim la pista (Camí de Ripoll a Berga) tot seguint les marques blanques i vermelles del GR-1. Caminem entre un bosc de roures, pi roig i àlbers seguint sempre la pista principal, deixant de costat un parell de bifurcacions que trobarem tant a la dreta com a l´esquerra,  fins que 20min després de prendre el camí arribem a l´ermita del Remei de Dalt.

2,4 km 45min Ermita del Remei de Dalt (805 m) (gps 31T 432172 4670858)

L´Ermita queda uns metres elevada sobre el camí, a la nostra dreta, en una tranquil.la raconada on cada segon diumenge del mes d´octubre s´hi fa un aplec.

Reprenem el camí  i continuem durant  8-9min (650m) fins que arribem al barri ripollenc d´Els Brucs-Remei on trobem una bifurcació. Prenem a la dreta el camí cimentat seguint els cartells indicadors direcció El Mir i la ruta per a BTT 20.

Davant nostre aviat veiem la gran masia Casa del Puig de Vallespirans dominant una gran plana. La pista planeja entre camps abans no passem per Can Mir, una magnífica masia dedicada al turisme rural i punt on s´acaba el ciment.

5,1 km 1h20min  Bifurcació. Deixem el GR-1 (796 m) (gps 31T 430132 4671107)

Cruïlla important on cal parar atenció. En aquest punt abandonem el sender de gran recorregut GR-1 que anàvem seguint des de Ripoll. Trobem una bifurcació amb una pista a l’esquerra en lleugera baixada vers la riera i una altra a la dreta que puja fort. Agafem aquesta segona pista que puja per anar guanyant alçada sempre al vessant nord de la riera de Vilardell, que ens cau a la nostra esquerra i la Serra de l´Auró a la nostra dreta (N).

10,1 km 2h55min  Collet de l´Auró (997 m) (gps 31T 426760 4672289)

Coll poc marcat. Sabrem que hi hem arribat en trobar una primera cruïlla amb un pal indicador a la dreta que baixa a Campdevànol pels  Emprius (2,9km). Uns metres més endavant trobarem un altre pal indicador ara de la Ruta Transhumància La Riba-Gombrèn.

Prenem direcció a Gombrèn per una pista de nou cimentada només durant els metres on el camí baixa amb més força. Travessem el torrent d´Estiula (Cabana) per primer cop a través d´un pont de ciment. Aquest mateix torrent que neix a les faldes de la Serra de Sant Marc és el que més endavant crearà els coneguts gorgs del torrent de la Cabana.  El camí baixa amb vistes cap al cim del Taga (N) quan el bosc ens ho permet.

Després de 15min del coll trobem a mà esquerra un trencall marcat amb un pal indicador que puja a Sant Feliu d´Estiula, des d´on venen les marques blanques i verdes del sender local (SL) que  seguirem tota l´estona fins a  Campdevànol a través dels Gorgs.

11,8 km 3h25min  Deixem la pista, seguim el SL (926 m) (gps 31T 427325 4673292)

Prenem el corriol a la dreta deixant la pista per la que veníem de feia estona. El corriol baixa per anar a buscar el torrent d´Estiula del qual ens havíem allunyat uns metres.  Poc després arribem a un punt rocós amb vistes sobre el gorg de la Cabana on el camí es bifurca.  Hem de prendre a l´esquerra el corriol que baixa ben rost  fins als peus del gorg del Colomer.

12 km 3h30min  Gorg Gran del Colomer (865 m) (gps 31T 427439 4673273)

Primer dels set gorgs que trobarem en el descens del torrent d´Estiula (o de la Cabana). És el gorg més gran i espectacular de tots.

Per tota la vall del torrent  trobem uns senyals grocs dels Senders de Natura creats per l’Ajuntament de Campdevànol que tot i estar senyalitzats amb pals indicadors, ens poden arribar a confondre. Nosaltres seguirem en tot moment el SL marcat amb senyals blancs i verds que ja veníem seguint des de la cruïlla que donava accés a Sant Feliu d´Estiula i que ens portaran directament a Campdevànol.

Els set gorgs del torrent que anirem trobant a la baixada, són:

 1. Gorg Gran del Colomer:  El SL baixa pel vessant esquerra del torrent (opcionalment  també hi va un corriol pel vessant dret senyalitzat amb senyals grocs)
 2. Gorg Petit del Colomer. El camí baixa dret fins al riu, des d´on un caminoi emboscat ens mena fins el gorg.
 3. Gorg del Forat. A partir d´aquest gorg, tots els altres són accessibles des del vessant dret del riu.
 4. Gorg de la Balma. Es troba just al costat del gorg de l´Olla.
 5. Gorg de l´Olla
 6. Gorg de la Tosca
 7. Gorg de la Cabana. Darrer gorg, d´accés més difícil. Només el podem veure des de les alçades ja que el camí passa elevat del riu en aquest punt.
Panorama5

14,6 km 4h20min Font de La Mosquera (abeurador) (810 m) (gps 31T 428236 4675145)

Atenció en aquest punt que pot donar peu a perdre el camí. Arribem a un abeurador per a bestiar on sovint hi ha vaques pasturant-hi. El camí sol estar enfangat de l ´aigua que sobresurt de l´abeurador.  Hem de seguir a la dreta en lleuger ascens en direcció a un gran arbre al mig del camí, deixant a la nostra esquerra un altre camí de baixada.

Passem a tocar de casa de La Mosquera  seguint en tot moment els senyals blancs i verds del sender local.  El senderó planeja amb vistes a can Paraire, masia que es troba a l´altre vessant del torrent d’Estiula.

15,7 km 4h40min Font del Querol (762 m) (gps 31T 428952 4675296)

La Font del Querol és una zona de lleure on trobem taules, bancs i graelles per poder-hi  fer un pícnic. A l´esquerra veiem el càmping Pirinenc.  Creuem l’ampli planell de la Font per anar a buscar un pàrquing de pagament (10€). En aquest punt trobem el recuperat Camí Ral entre Campdevànol i  Gombrèn,  part de l’antic camí ral  que unia Ripoll i La Pobla de Lillet. També trobem les marques grogues de El Camí.

Agafem el Camí Ral vers la dreta direcció Campdevànol, un camí de terra compactada amb baranes de fusta que transcorre a tocar del torrent del Merdàs,  que tenim a la nostra dreta (S) els primers metres, i a la nostra esquerra (N)  1km després, quan el creuem.

Anem pel  Camí Ral fins una cruïlla on trobem un pal indicador d´Itinerannia (R46 Campdevànol-Planes del Cortaló), indret  on abandonem el Camí Ral per anar direcció a Campdevànol, on hi arribarem en menys de 10minuts.  L’estació és dels primers edificis que trobarem entrant a la població.

18,5 km 5h15min Estació de Campdevànol Adif, R3 (732 m) (gps 31T 431149 4674725)

L’estació és un edifici de tres plantes amb un bar (que farà les delícies dels amants al Heavy) a la planta baixa. El tren arribà a Campdevànol l´any 1919 amb la construcció del Transpirinenc fins a Ribes de Freser, i no arribà fins el 1922 a Puigcerdà fins el 1922 i fins el 1929 a La Tor de Querol.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Vall de Ribes i Camprodon. Caminades i excursions. Carles Gel. Ed. Alpina (2005)
 • La Vall de Ribes a peu de poble a poble. Josep Nuet i Badia. Ed. Abadia de Montserrat (2009)
 • Llegendes i creences de Vall de Núria i vall de Ribes amb la baronia de Toses. Jordi Mascarella. Ed. Farell (2003)
 • La Vall de Ribes: una visió geogràfica. Jordi Sacasas. Ed. Abadia de Montserrat (2004)
 • La Vall de Ribes: ascensions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed. Piolet (2003)
 • Descobrir Catalunya núm. 85 (març 2005) Vall de Ribes
 • Coneguem l’entorn de Campdevànol.  Josep Colomer i Fossas. Ed. Grup Excursionista Campdevànol (1994)
 • Ripollès. 17 excursions a peu. Pako Crestas. Ed. Cossetània (2012)
 • Els fortins de Franco: arqueologia militar als Pirineus catalans. Josep Clarà. Ed. Dalmau (2010)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Sèrie E25 Puigmal-Vall de Ribes-Ulldeter 1:25.000
 • Mapa Alpina Itinerànnia Ripollès 1:50.000
 • Mapa Comarcal de Catalunya ICC 31-Ripollès 1.50.000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

3 thoughts on “54. De Ripoll a Campdevànol pel Mir, el collet de l’Auró i els Gorgs de la Cabana

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s