52. Serra de les Guixeres: De La Riba a Vilaverd pel Puigcabrer (100 Cims) i Lilla

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6. 0,9 km  0h15min  Inici Grau Cansaladeta  (356 m) 
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: La Riba (Alt Camp)
 • Estació d’arribada: Vilaverd (Conca de Barberà)
 • Distància/durada: 14,8 km / 4h15 (sense aturades)
 • Desnivell:  +640 m/ -615 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta sortida visitarem la serra de les Guixeres, entre l´Alt Camp i la Conca de Barberà, una  elegant i estètica carena que s´estén al nord del riu Francolí i des de les poblacions de La Riba a l´Alt Camp  i de Vilaverd a la Conca de Barberà.  No hi ha cap corriol fressat que la travessi pel capdamunt, una llàstima,  ja que seria un camí força interessant.

La sortida no té cap dificultat i discorre bàsicament per pista.  Pujarem al cim del Puigcabrer  (un cim inclòs a la llista del 100 cims de la FEEC)  des de la població de La Riba (trens de les línies d´Adif R13, R14) a través del fàcil grau de la Cansaladeta. D´allí, seguint la pista coneguda com a Carretera dels Moros, anirem a parar a través del Coll Vell a la població de Lilla, on agafarem el GR-7 que ens portarà directament a Vilaverd.

 • Distància:  14,76 km
 • Durada:  4h15min (sense aturades)
 • Desnivell acumulat:   +640 m/ -615 m
 • Interès:  El Puigcabrer, un 100 Cims de la FEEC
 • Època: Tot l´any. Compte a l´estiu. Escasses ombres
 • Ruta:  La Riba – Grau de la Cansaladeta – Puigcabrer – Carretera dels Moros – Coll Vell – Lilla – Vilaverd
 • Dificultat:  Cal parar atenció a les cruïlles després de Coll Vell que duen a Lilla. A la pujada al Puigcabrer  hi ha un grau on es pot tenir sensació d’aeri, però sense dificultats.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Aquesta ruta connecta a la població de Lilla amb la Ruta ST102 Vilaverd-Tossal Gros(100 Cims)-Montblanc, on podem triar d’allargar la ruta fins a Montblanc.
 • A Vilaverd poden enllaçar amb la Ruta ST104 Vilaverd – Rojals – La Vall – Montblanc 17,4km, ruta que ens portarà pel vessant oriental de les muntanyes de Prades.
 • La travessa Ruta ST139 La Plana-Picamoixons a La Riba, enllaça amb aquesta ruta al cim del Puigcabrer.
 • Ruta ST143: caminada circular des de La Riba que recorre el riu Brugent per l’Esqueix, el Pinetell i el Clot d’en Goda 15,6 km

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil de la ruta
Perfil de la ruta

LA RESSENYA

0 km 0h Estació de La Riba (245 m)

L´estació de La Riba es troba a l´extrem est de la població a tocar de la carretera C-14, separada del nucli urbà pel riu Francolí. Només disposa d´una petita marquesina per aixoplugar-se de la pluja o del vent, sense cap mena de taquilles on comprar un bitllet.

Sortim en direcció sud-oest baixant per l´únic carrer que dóna accés a l´estació. Girem a l´esquerra, passem sota les vies del tren i creuem per un pas de vianants. Trobem allí un primer pal indicador de la 44è Dia del Camí de Muntanya, una caminada feta el 2008 entre Valls i La Riba promoguda pel Club Excursionista Reddis, itinerari que seguirem fins a la Carretera dels Moros.

La Riba des del Puigcabrer
Vista de La Riba des del Puigcabrer

El camí s´inicia per unes escales de ciment que ràpidament donen pas a un corriol que puja vers el Coster de la Cansaladeta.

0,9 km  0h15min  Inici Grau Cansaladeta  (356 m) 

Pel grau de la Cansaladeta
Pel grau de la Cansaladeta

Agafem el senderó amunt senyalitzat amb un pal indicador  en direcció al Puigcabrer i Picamoixons. El corriol puja entre garrics, farigoles i algun margalló aïllat per anar a buscar les parets del grau de la Cansaladeta, senderó que supera el fort pendent fent esforçades giragonses a tocar de la cinglera. Les vistes que tenim a mesura que guanyem alçada cada cop són més esplèndides, amb la població de La Riba, Prades i la Serra del Mig protagonitzant el paisatge.

1,7 km 0h35min  Puigcabrer  (524 m)

Al cim del Puigcabrer trobem la Torre del Petrol, una torre de guaita circular construïda durant la segona guerra carlina al s. XIX per vigilar l´Estret de la Riba. Des de l´any 1989 és Patrimoni Historico-militar de la Generalitat. 

VEURE PANORÀMICA 360º DES DEL CIM DEL PUIGCABRER

No cal dir que des d’aquest punt  podem albirar unes vistes més que envejables, amb el municipi de La Riba en primer terme amb el rerefons de les Muntanyes de Prades al fons. Cap al sud podem veure l´esvelta Serra del Mig, travessada al seu costat oriental per la línia de tren d´alta velocitat.

Prenem el corriol en direcció a Picamoixons (pal indicador) per agafar un senderó entre garrics, brucs i pins molt joves que baixa amb ganes. Després de 10min trobem una cabana de pedra en sec en ruïnes. Seguim baixant 5min més fins que arribem a la pista de la Carretera dels Moros.

2,2 km 50min Carretera dels Moros (401 m)

Arribant al Puigcabrer
Arribant al Puigcabrer

Prenem a l´esquerra aquesta pista que ve de Picamoixons  i la seguim en lleugera pujada envoltant el Puigcabrer per l´est.  Avancem còmodament per una pista que ja no abandonarem fins poc abans del Coll Vell.

Caminem entre pins joves deixant enrere el Coll de la Sivina (punt on surt un corriol que puja al Puigcabrer) per anar a buscar les llaçades de la Coma Fonda que ens deixaran en un planell entre el Turó Mas de Gínjol (E) i la Serra de les Guixeres (O).

4,4 km 1h20min Coll Turó Mas de Gínjol (558 m)

En aquest petit coll podem veure unes fites a l´esquerra que envolten el Turó. Continuem recte per la pista amb vistes davant nostre cap a l´arrodonit Turó d’en Manel. A l´esquerra veiem el cim de la Serra prop  l´aresta on es troba el punt més alt de  la Serra de les Guixeres.

5,5 km 1h35min Coll Turó d´en Manel  (579 m)

Som al punt més alt de l´excursió. A la dreta (S) tenim el rodó Turó d´En Manel, mentre que a l´esquerra (N) l´aresta esmolada del cim de la Serra de les Guixeres. D´aquest punt surt un corriol marcat  amb fites i senyals vermells que puja fins al cim de la Serra (706m).

Pocs metres després del coll (75m) a la nostra dreta i un pèl amagat trobem una bonica cabana de pedra en sec construïda aprofitant una balma. Continuem pel camí baixant ara entre boscos durant 15min (1300m) quan trobem la pista que ve de Fontcaldes i que puja cap al Coll Vell.

6,9 km 1h55min  Cruïlla inici pujada Coll Vell (459 m)

Cruïlla una mica confusa de camins donada la quantitat d´opcions que tenim, tot i que resulta fàcil seguir el bon camí. Al ben mig de la cruïlla hi ha una tanca que envolta un element de l´oleoducte que passa per aquest punt.

Enfilem el segon corriol de la dreta que puja recte i costerut cap a Coll Vell  (hi ha dos corriols a la dreta, i tots dos s´ajunten uns metres més amunt) . El camí puja rost a través d´un camí creat en la construcció de l´oleoducte que discorre sota els nostres peus. Travessem un parell de cops la Carretera Vella (pista que va de Fontscaldes a Lilla, i camí opcional si volem fer més suau la pujada) fins que atenyem el poc marcat Coll Vell.

7,3 km 2h10min Coll Vell (560 m)

Collada que separa la Serra de les Guixeres amb la de Miramar al nord. Cal parar atenció un cop passem el Coll Vell per agafar el camí correcte cap a Lilla:

Serra de les Guixeres
 • Passat el coll agafem la pista (N) a la dreta que surt 50m després. Deixem el corriol que baixa vessant avall de la muntanya seguint l’oleoducte i el camí de l´esquerra que s´endinsa al bosc del Teix.
 • 1a bifurcació (140m del coll). Pi característic al mig. Prenem el camí a l´esquerra en baixada durant 150m quan trobem una segona bifurcació.
 • 2a bifurcació. Tornem a prendre l´opció de l´esquerra durant 110m.
 • Pista a Lilla, la prenem a la dreta, ara planejant fins que 280m després trobem el pont de la Rovina

8,1 km 2h30min Pont de la Rovina (493 m)

A la nostra dreta i emboscat trobem el Pont de la Rovina, bastit el 1804 en un primer projecte de carretera pel coll de Lilla i que definitivament s´abandonà quan es trià com a definitiu el traçat actual de la carretera al coll de Lilla.

Continuem ara per l´ample camí durant 4 min. (300m) fins arribar a una gran esplanada on trobem la Capella de  Sant Fructuós de Lilla, petita ermita dedicada a aquest sant i punt on també hi ha la primera font que trobem a l’itinerari.

Entrem a Lilla pel carrer de les Cases Noves fixant-nos en l’antic ajuntament, una casa de pedra vista que es troba abans d’arribar a la plaça Major.

9 km 2h45min Lilla (481 m)

Població pertanyent al municipi de Montblanc des de 1887 situada als peus de la serra de Miramar i de les Guixeres.  Al centre de la població hi trobem l´església de Sant Joan Evangelista (amb un antic fossar enfront) decorada amb frescos moderns que li donen a l´església un aspecte interior força alegre.

A la Plaça Major trobem un pal indicador i un plafó informatiu sobre Lilla on ens diu que Vilaverd és a 5,415km i La Riba a 8,400km seguint el GR-7, sender que seguirem tota l´estona fins a Vilaverd. Aquest sender abalisat surt d´Andorra per creuar tota la península ibèrica fins a Tarifa.

Es deixa la plaça prenent el carrer d´Avall (antic camí a Vilaverd) i enfilem el fàcil senderó en baixada fins que ens incorporem a una ampla pista amb un pal indicador (Vilaverd a 4,790km) que prendrem a la dreta.

10 km 3h Obres autovia Tarragona-Montblanc (423 m)

Lilla
Lilla

Cal parar atenció a aquest tram de camí atès que està afectat per les obres (aturades) de l´autovia A-27 Tarragona-Montblanc en el tram del coll de Lilla i el camí pot patir alguna afectació. Travessem les obres per anar a buscar el camí que baixa a l´altre costat (SE) del torrent i el seguim en direcció SO.

Després de 7min (500m) arribem al torrent del Pont de Gandi, una part més ombrívola amb arbres de ribera i algun magraner. Passem a tocar d´una casa de pedra en runes i quan el camí gira de nou cap al SO el pont del TAV apareix uns metres sota nostra.

Us recomanem mirar els horaris de pas dels trens TAV des de Tarragona (aprox. 5min després) per a poder fer unes bones fotos d´un tren sobre el pont amb les Muntanyes de Prades com a fons.

11,9 km 3h30min Bifurcació pas sota el tren TAV  (344 m)

Agafem el trencall a la dreta pel camí que baixa de forma clara per anar a passar per sota les vies del TAV. Poc després trobem un pal indicador en una bifurcació a la dreta que no agafarem. Seguim direcció Vilaverd (a 2,150m segons indica el pal) a tocar d´una tanca que ens separa de les vies del TAV, a la nostra esquerra.

El camí baixa lleugerament per anar a buscar la llera del riu Francolí, entre camps d´oliveres i amb vistes sobre el vessant O de la Serra de les Guixeres i el Puigcabrer. Quan arribem a Les Planes, el camí arriba a una cruïlla just abans de creuar el riu Francolí.

Pont del TAV amb la Serra de Prades al fons
Pont del TAV amb la Serra de Prades al fons

14,1 km 4h05min Riu Francolí. Cruïlla senders GR-7 i PR C-17 (245 m)

Bifurcació on trobem un pal indicador amb un plafó explicatiu sobre Vilaverd i on conflueixen els senders GR-7 i el PR C-17. En aquest punt abandonem el GR-7, sender que s´encamina cap a La Riba (a 2,990km) i que hauríem d´agafar si volguéssim continuar l´excursió fins al punt d´inici. Nosaltres prenem el PR C-17, sender que neix en aquest punt i que es dirigeix a Rojals (a 8,4km) passant per l´estació de tren de Vilaverd.

No hi ha marques dins la població. Creuem el riu Francolí pel pont d´Argüelles (un gual de ciment elevat) i anem a buscar l´església de Sant Martí (s. XII) d’estil romànic amb elements gòtics. De l´església seguim el carrer que ens 3 minuts ens portarà fins l´estació de Vilaverd.

14,7 km 4h15min  Estació de Vilaverd  (267 m)

L´estació va entrar en funcionament l´any 1863. L´any 1930 s´hi van comptabilitzar 8.656 passatgers. Avui dia són testimonials els viatgers que utilitzen aquest mitjà de transport cap a Vilaverd. L´estació consta d´un edifici de dues plantes, tot i que sol estar sempre tancat i caldrà comprar el bitllet dalt del tren.

Oliveres amb la Serra de les Guixeres al fons
Oliveres amb la Serra de les Guixeres al fons

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

MAPES

ALTRES

  CARTOGRAFIA
  • Serra de Miramar. Editorial Piolet 1.20.000 (2008)
  • Camins de l’Alt Camp. Ed. Piolet. 1.40.000
  • Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000. Serra de Llaberia, Vall de Llors – 77

  RUTES RELACIONADES

  S'està carregant…

  Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

  Publicada a:

  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  2 thoughts on “52. Serra de les Guixeres: De La Riba a Vilaverd pel Puigcabrer (100 Cims) i Lilla

  Fes un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s