102. Serra de Miramar: travessa de Vilaverd a Montblanc per La Cogulla (100 Cims) i el Tossal Gros (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. DIFICULTAT
 5. VARIANT DE LA RUTA
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA 
 9. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Vilaverd (Conca de Barberà)
 • Estació d’arribada: Montblanc (Conca de Barberà)
 • Distància/durada: 23,1 km / 6h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +930 m / -870 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta sortida us descobrirem la Serra de Miramar, una serralada poc coneguda però plena d’al·licients per als excursionistes. Sortint de l’estació de tren de Vilaverd us acompanyarem a pujar a La Cogulla i el Tossal Gros de Miramar, dos cims inclosos a la llista dels 100 Cims de la FEEC,  d’on obtindrem extenses vistes de la comarca, sobretot des del Tossal Gros que n´és el més alt.

L’excursió també conté un ric patrimoni que anirem descobrint durant la caminada. Visitarem bonics llogarrets com la plaça Major de Miramar, esglésies com la de Vilaverd, Miramar i Santa Anna de Montornès, i pobles i castells abandonats com els de Prenafeta. La sortida acaba a Montblanc, ciutat medieval que mereix per sí sola una llarga visita.

 • Interès: Els cims de La Cogulla i el Tossal Gros, tots dos inclosos a la llista de 100 Cims de la FEEC
 • Època: Evitar l’estiu.
 • Quan: Per Sant Jordi quan Montblanc celebra una gran festa medieval.
 • Ruta: Estació de Vilaverd – pont d’Argüelles – Lilla – La Cogulla – Miramar – Alzina Grossa – coll de Prenafeta – Tossal Gros – coll de Planota de Faló – Castell de Prenafeta – Prenafeta – Santa Anna de Montornès – Montblanc
 • Dificultat: Ruta llarga que no presenta dificultats.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 102
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 102
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

Llarga travessa sense dificultats. Seguim en tot moment bons camins (tret d’algun tram de pujada a La Cogulla i al Tossal Gros) gairebé sempre per senders abalisats. 

VARIANT DE LA RUTA

Del Tossal Gros podem continuar per la carena fins al coll de Coloma on enllaçarem amb el GR-175. D’aquí seguim la pista vers ponent fins a la Planota del Faló.

ELS SENDERS

Bona part de la travessa transita per senders abalisats el que facilita molt el seguiment de la caminada. Així, trobem:

 • Vilaverd-Lilla: seguim sempre el GR-7
 • Lilla-Miramar-Coll de Prenafeta: GR-7.8
 • PR C-5.1 Valls-Miramar: Trobem aquest sender de petit recorregut a les rodalies de Miramar
 • Planota del Faló-Prenafeta-Montblanc: Ruta del Císter GR-175

ELS TRENS

Les estacions de sortida i arribada formen part de la mateixa línia Tarragona-Reus-Lleida, per on passen trens de les línies R13 i R14 de Regionals de Catalunya.

Actualment circulen per la línia trens de la sèrie 470 i 448, trens que assoleixen una velocitat màxima de 140km/h i 160km/h respectivament.

HORARI RODALIES

LA RESSENYA 

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Vilaverd (266 m) (gps 31T 347411 4577812)  

Sortim de l’estació en direcció sud pel Camí de Baix fins a Sant Martí, església d’estil romànic del s. XII amb elements gòtics. És de creu llatina i la portalada és d’arc de mig punt adovellat. Durant la Guerra Civil un projectil va destruir el campanar i es van cremar els cinc retaules que contenia.  L’any 1997 gràcies a una restauració es van restablir alguns elements originals com el creuer.

Tombem a l’esquerra baixant pel carrer de l’església. Deixem enrera els antics safareigs i creuem el riu Francolí pel pont d’Argüelles.

0,5 km 10min Pont d’Argüelles (244 m) (gps 31T 347614 4577384)

A l’altra riba del Francolí ens afegim al GR-7 que ve de La Riba, punt on trobem un pal indicador de GR. Girem a l’esquerra seguint en direcció a Lilla, població a 5,415m segons ens marca el senyal. El camí va entre camps d’oliveres i ametllers amb la Serra de les Guixeres a la nostra esquena.

2,8 km 45min Pas sota TAV  (330m) (gps 31T 348837 4578406)

Creuem el viaducte elevat de la via del tren d’alta velocitat, des d’on el camí guanya alçada ràpidament. Si tenim sort que en aquell moment passi un tren, obtindrem una bona panoràmica del pont amb la Serra de Prades com a teló de fons.

5,8 km 1h40min Lilla. Plaça Major (480 m) (gps 31T 350440 4578983)

Agafem el carrer de les Cases Noves a la dreta en direcció a La Barceloneta (sud-est) durant 3 minuts per prendre a l’esquerra les escales del carrer del Guix seguint els senyals del GR-7.

Lilla és una entitat de població de prop de 100 habitants pertanyent a Montblanc. A la plaça major trobarem un plafó informatiu, i si tenim la sort que estigui oberta podem visitar l’església dedicada a Sant Joan Evangelista. L’església té un origen romànic tot i que va ser construïda en gran part al s.XVIII. A la plaça Major trobarem una font i uns bancs de pedra on descansar de la pujada.

Després de creuar la N-240 amb compte (no hi ha pas de vianants) agafem un camí cimentat que en pujada ens durà a una cruïlla on comença la variant GR-7.8.

6,2 km 1h50min Bifurcació GR-7/GR-7.8  (523 m) (gps 31T 350662 4579016)

En aquest punt (pal indicador) comença la variant GR-7.8 que seguirem fins al coll de Prenafeta. Mentre que el sender GR-7 segueix la Serra de Miramar per vessant de ponent en direcció a La Barceloneta i Prenafeta, la variant GR-7.8 va pel vessant oriental de la Serra passant per llogarret de Miramar.

Agafem el camí de la dreta en direcció a Miramar (a 1,735km segons l’indicador) per un corriol que puja per un tram entre alzines, garric i romaní. Més endavant el sender s’afegeix a una pista que ens porta a una collada enmig d’una pineda amb xipresos amb un cadenat.

7,4 km 2h10min Collada (712 m) (gps 31T 351571 4579285)

Cruïlla de pistes on trobem un pal indicador. Abandonem per uns minuts el GR-7.8 per agafar a la dreta un camí que puja directe cap a La Cogulla per un sender que va fent drecera a la pista entre una espessa garriga.

7,8 km 2h20min La Cogulla (785 m) (gps 31T 351492 4579002)

Cim inclòs a la llista de 100 Cims de la FEEC al límit dels municipis de Montblanc (Conca de Barberà) i Figuerola del Camp (Alt Camp). Al cim trobem una treballada creu forjada, un vèrtex geodèsic i una torre de telecomunicacions que espatlla l’encant del cim. Tot i així les vistes que tenim des d’aquí mereixen l’esforç de pujar-hi.

8,2 km 2h30min Collada (712 m) (gps 31T 351571 4579285)

De nou a la collada, reprenem el GR-7.8 en direcció a Miramar, a 430m segons l’indicador, seguint la pista que en menys de 10minuts ens portarà a Miramar.

8,7 km 2h45min Miramar. Església de Sant Mateu (680 m) (gps 31T 351942 4579335)

A Miramar no hi ha cap servei tret d’una casa rural (El Mirador de l’Alt Camp) i el refugi Montserrat Gili (que s’ha de reservar sencer a info@aaeet.com). Des de la bonica plaça Major anem cap al nord-est seguint les marques tant del GR-7.8 com del PR C-5.1 Sender Valls-Miramar que ens conduirà a través d’una pista entre un bosc de pins fins a l’Alzina Grossa.

Miramar és un agregat del municipi de Figuerola del Camp. A la part superior, per on arribem,  podem visitar l’església romànica de Sant Mateu. És una construcció del s. XII d’una sola nau i amb la porta situada a la paret sud. Al seu interior hi ha un altar dedicat a  St. Bernat de Menthon, patró dels excursionistes. L’església va ser reformada l’any 1944 després de patir greus desperfectes durant la Guerra Civil.

10 km 3h10min Alzina Grossa (582 m) (gps 31T 352121 4580154)

Gran exemplar d’alzina situada a mà esquerra del camí. Trobem un pal indicador de fusta que ens informa del nom i alçada de l’indret. Seguim per la pista en direcció a Prenafeta (56min). Al cap de 450m de caminar per la pista trobem una cruïlla on abandonem el PR C-5.1, que baixa cap a Valls. En arribar a la cruïlla del camí que puja de Figuerola del Camp (senyalitzada amb un pal indicador), seguim la pista ara en pujada i amb vistes a la Serra Carbonària fins al coll de Prenafeta.

12,3 km 3h45min Coll de Prenafeta (675 m) (gps 31T 352307 4581609)

Collada marcada amb un pal indicador de fusta. Aquí abandonem el GR-7.8 per iniciar la pujada al Tossal Gros. Els primers metres els fem per pista però aviat ens veiem ascendint per un corriol que puja fort vers el cim del Tossal Gros, ara entre una vegetació baixa amb garric, bruc, romaní i alguns pins.

Durant uns metres el sender va a tocar de la paret del cingle. No té dificultat però si hi cap persona amb una mica de vertigen millor que camini evitant l’estimbat que tenim a la dreta.

13,1 km 4h05min Tossal Gros (866 m) (gps 31T 352770 4581922)

Cim més alt de la Serra de Miramar i inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC.  Des d’aquí dominem la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, així com vistes de serralades que van des de les Muntanyes de Prades, el Montagut i fins i tot Montserrat o el Pirineu en dies clars.

Seguim en direcció nord-est pel corriol que va entre una espessa garriga. Hem d’estar atents a una cruïlla que trobarem al cap de 160m (3-5min) on haurem d’agafar a l’esquerra un sender que baixa en direcció nord-oest. La cruïlla només està indicada amb fites de pedra (si continuéssim recte aniríem al Coll de Coloma, on també trobaríem el GR-175).  El camí baixa amb ganes entre un bosc d’alzines i pins fins a la Planota del Faló, on trobem una pista per on passa el GR-175 que ve de Figuerola del Camp i Santes Creus.

13,6 km 4h15min Coll de Planota del Faló GR-175 (776 m) (gps 31T 352809 4582266)

La Planota del Faló forma una petita esplanada entre el bosc. Aquí ens afegim al GR-175 Ruta del Císter, sender de gran recorregut que ja no deixarem fins a Montblanc.  Iniciem el descens per la pista que ens portarà a perdre 110m de desnivell en 10-12min (580m) fins a la font de Sant Salvador.

14,1 km 4h20min Font de Sant Salvador (667 m) (gps 31T 352394 4582082)

Font d’aixeta amb una pica situada a l’edifici de la mina i envoltada per un mur de pedra seca. Aquí abandonem uns minuts els senyals blancs i vermells del GR  per seguir uns de verds que surten de l’esplanada de la font i que pugen al castell en pocs minuts. Primer pugem per un sender emboscat i a través d’unes escales a la part final de pujada.

14,3 km 4h30min Castell de Prenafeta (698 m) (gps 31T 352214 4582051)

Prenafeta vella, l’antic poble abandonat que tot seguit visitarem, sorgí a raser del castell que en aquest punt es bastí durant el s. XII. Donat que aquest s’aixeca sobre uns penyals esquerps no és estrany que l’origen etimològic de Prenafeta vingui del llatí ‘Prena facta’, és a dir ‘pedra trencada’.

Les poques restes que en queden reposen sobre un esperó rocós que domina l’actual població de Prenafeta (el nou poble que sorgí al s. XVIII)  i amb excel·lents vistes del Tossal Gros i de bona part de la comarca.

Les restes del castell situades a la part oriental són les més accessibles i contenen les restes d’una casa forta de construcció posterior al castell, construïda segurament com a residència més còmoda per als senyors. Només conserva una característica columna després que l’any 2006 s’esfondrés la resta. L’esperó occidental, de difícil accés, és on es troben les restes de l’antic castell,  documentat per primer cop l’any 1072 i de planta trapezoidal. Actualment es troba totalment empassat per la natura i són poques les restes que es veuen.

14,5 km 4h25min Font de Sant Salvador (667 m) (gps 31T 352394 4582082)

De nou a la font baixem pel corriol que va per un alzinar humit i força interessant seguint en direcció a Prenafeta segons ens marca un pal indicador de la Ruta del Císter. De seguida trobem les restes de l’antic poble de Prenafeta, ara abandonat. El poble va quedar totalment despoblat al s. XVIII quan els habitants van passar a habitar el poble actual, 2km avall, i cap a on ens dirigirem tot seguit.

Les restes més destacables són les de l’antiga església de Sant Salvador esmentada per primer cop l’any 1166. Encara conserva un arc de mig punt que comunica una ampliació del s. XIV amb la nau original que és la situada al fons.

De baixada passem per un tram de restes del camí medieval empedrat d’accés a Prenafeta Vella. El camí és força ombrívol amb grans alzines i pins que donen frescor a aquesta part del recorregut. El sender travessa un pas estret conegut com la Clotada de l’Estret, on les roques semblen tancar el camí i on podem veure restes de construccions del que serien les primeres cases del poble vell.

Uns metres més avall trobem la cruïlla del GR-7.8 que baixa directament del coll de Prenafeta on l’hem abandonat per pujar al Tossal Gros. La variant acaba 200m més endavant en retrobar el GR-7 original.

15,5 km 4h50min Font d’en Guàrdies. Prenafeta (501 m) (gps 31T 351795 4582146)

Plaça on trobem la Font d’en Guàrdies. Som a la part alta de Prenafeta vella. Baixem pel Camí dels Horts fins a l’església nova de Sant Salvador.

15,9 km 4h55min Prenafeta. Església de Sant Salvador  (469 m) (gps 31T 351393 4582302)

Prenafeta és un nucli de població que pertany al municipi de Montblanc. Som davant de Sant Salvador, nova església construïda el s. XVIII quan es va abandonar definitivament l’assentament antic. La portalada és probablement del s. XV.

Seguim les marques de GR entre camps amb oliveres i vinyes fins que després de 1,2km (15-20min) trobem el trencall a Santa Anna de Montornès.

Santa Anna de Montornès
Santa Anna de Montornès

17,2 km  5h20min Bifurcació Santa Anna de Montornès (418 m) (gps 31T 350496 4582815)

L’església es troba a 200m. Seguim el camí a la dreta. Santa Anna és un bonic exemple de gòtic religiós, una ermita del s. XIV que històricament havia pertangut a la quadra de Montornès, una partida que va quedar dividida al s. XIX amb les desamortitzacions que crearen els actuals municipis de Barberà de la Conca i Montblanc. La capella està dins el terme de Prenafeta, i per tan administrativament és de Montblanc però pertany a la parròquia de Barberà.

Santa Anna és una església d’una sola nau, amb estructura de fusta que aguanten uns arcs diafragmàtics de pedra. És molt similar a l’església de Sant Miquel de Montblanc. L’entrada es troba  a la façana de ponent on davant la qual trobem una creu de terme del s. XIV.

El camí fins a Montblanc és un tram llarg de sender però que es fa distret gràcies a l’agradable entorn de camps de conreu pel que caminem i als diferents canvis de camí. Tot el camí està senyalitzat amb pals indicadors i marques de sender blanques i vermelles de GR.

22,5 km 6h10min Pont Vell de Montblanc  (330 m) (gps 31T 346247 4582640)

Entrem a Montblanc pel Pont Vell que travessa el riu Francolí on trobem un plafó explicatiu de la recuperació fluvial realitzada fa uns anys. El pont és un bell exemple d’arquitectura medieval del s.XII (amb possible origen romà) refet diversos cops després que sengles riuades el féssin malbé. Antigament s’aixecaven dos arcs a banda i banda del pont, un amb un àngel de la Guarda i l’altre amb l’escut de la ciutat.

23,2 km 6h20min Estació de Montblanc  (327 m) (gps 31T 346582 4582195)

L’estació es troba a l’extrem oriental de la ciutat, molt a prop de la Torre-portal de Bové. El tren va arribar l’any 1863 en obrir-se la línia des de Reus.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Castell Prenafeta
360 GR175

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Serra de Miramar. Editorial Piolet 1.20.000 (2008)
 • Camins de l’Alt Camp. Ed. Piolet. 1.40.000
 • Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000. Serra de Llaberia, Vall de Llors – 77

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “102. Serra de Miramar: travessa de Vilaverd a Montblanc per La Cogulla (100 Cims) i el Tossal Gros (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s