101. Montblanc: via ferrada de la Feixa del Colom

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. DIFICULTAT
 5. VARIANT A LA RUTA
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Montblanc (Conca de Barberà)
 • Distància/durada: 10 km / 3h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 450 m
 • Dificultat: VF K1 (Fàcil)
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Senzilla sortida que ens portarà a conèixer els primers contraforts de la Serra de Prades tot visitant la bonica ermita de Sant Joan, tot un referent dels montblanquins. Opcionalment l’excursió us portarà a realitzar la via ferrada de la Feixa del Colom, senzill camí aeri d’iniciació pel qual caldrà portar el material bàsic obligatori per a realitzar aquest tipus de via: casc, arnés i baga d’ancoratge.

 • Interès: L’ermita de Sant Joan i una VF d’iniciació optativa
 • Època: Evitar els mesos d’estiu.
 • Quan: Per Sant Joan (24 de juny) se celebra un aplec amb missa, esmorzar i activitats culturals a l’entorn de l’ermita.
 • Ruta: Estació de Montblanc – Plaça Major – Camí del Mas de Bulló – Sant Joan de la Muntanya – VF Faixes Tancades – Barranc de la Pasquala – Portal de Sant Jordi – Estació de Montblanc
 • Dificultat: VF d’iniciació. Cal portar casc, arnés i baga d’ancoratge obligatòriament. No és obligatòria de fer-la. Podem fer la caminada sense necessitat de fer la part tècnica de la VF.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa_101
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

Fer la VF és opcional. Podem realitzar la ruta a peu sense passar per la via ferrada.

La VF de la Feixa del Colom és una fàcil introducció a les vies ferrades. Curta i sense dificultats pot suposar un còmode bateig apte per a totes les edats. 

VARIANT A LA RUTA

Podem allargar el recorregut si seguim el camí del Mas de la Pasquala des de la cruïlla que hem trobat a 300 m  del mirador de l’ermita. És una ruta senyalitzada amb pals indicadors que s’endinsa una mica més en l’espai natural.

ELS SENDERS

La primera part de la ruta segueix fins a l’ermita de Sant Joan el GR-175 Ruta del Císter. Des de l’ermita haurem d’estar atents a la ressenya atès que només trobarem alguns pals indicadors de tant en tant.

ELS TRENS

L’estació de sortida i arribada és la de Montblanc, situada a l’extrem nord de la població i servida per trens regionals de la línia R15 de Rodalies de Catalunya.   L’estació té una cafeteria , amb un supermercat al sud.

Actualment circulen per la línia trens de la sèrie 470 i 448, trens que assoleixen una velocitat màxima de 140km/h i 160km/h respectivament.

HORARI R15

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0min Estació de Montblanc (332 m) (gps 31T 346579 4582191)

De l’estació cal agafar el carrer Aguiló per entrar dins la muralla a través de la Torre-portal de Bové,  una de les més emblemàtiques de les 25 que té la ciutat. De planta quadrangular era l’accés a la ciutat per llevant.

Pugem pel carrer de River que condueix a la Plaça Major per arribar a la porta de Sant Marçal, a tocar de l’església-hospital homònima. L’església es va construir al s.XIV gràcies a una deixa que el ric comerciant Jaume Marçal va fer a fi d’assistir els pobres.

Sortim del recinte murallat de la ciutat pel Portalet de Sant Marçal, una obertura de la muralla fet per permetre el pas del riu Regina, que travessa la vila. Fora muralles trobem un pal indicador del GR-175 Ruta del Císter, sender que seguirem fins al trencall d’accés a l’ermita de Sant Joan.

1,2 km 20min Rasa del Mas de Bulló. Inici corriol (373 m) (gps 31T 345540 4582052)

Deixem els carrers asfaltats de la ciutat per agafar un camí carreter on trobem un pal indicador que ens informa que l’ermita de Sant Joan es troba a 3,2km. Aquí  el camí puja entre camps d’oliveres i ametllers a tocar del Mas de Gorrines en direcció oest fins a una gran esplanada, cruïlla de camins.

1,9 km 25min Esplanada bifurcació de camins  (428 m) (gps 31T 344908 4581799)

Arribem a una esplanada on trobem un cartell de fusta que ens dóna dues opcions per a pujar a l’ermita. A l’esquerra va pel Camí del Tàrraga i a la dreta pel Bosc del Gorrines. Prenem l’opció a la dreta seguint les marques del GR per un corriol que guanya alçada amb ganes gràcies a unes llaçades. A mesura que pugem passem de caminar per un bosc format per pi blanc amb romaní i llentiscle, a fer-ho entre un ombrívol alzinar amb marfull, molsa i algun avellaner aïllat. El sender puja per un tram de pedra vermella, gres rogenc conegut a la comarca com a pedra de saldó.

4 km 1h10min Cruïlla a Sant Joan (682 m) (gps 31T 343541 4581939)

Arribem al trencall d’accés a l’ermita de Sant Joan. Trobem un pal indicador amb un plafó explicatiu. Agafem el corriol a l’esquerra, passem per la campana fins arribar a l’entrada de l’ermita, situada sota una balma d’una roca rogenca de roldó.

4,02 km 1h11min Sant Joan (690 m) (gps 31T 343541 4581939)

Ermita molt  coneguda pels montblanquins on la princesa Elionor d’Urgell hi visqué com a eremita entre els anys 1414 i el 1430. Elionor va passar els 16 anys vivint a la Cova de Nieló (contracció d’Elionor, coordenades 31T 343423 4581869) situada prop del mirador que hi ha a la part superior de l’ermita on va viure fins a la seva mort causada per la pesta. Està enterrada al monestir de Poblet.

Per anar al mirador cal agafar un corriol que surt de la part posterior de l’ermita que puja fins al mirador per un bosc ombrívol en 5min.

Panorama05

4,2 km 1h15min Mirador Sant Joan (702 m) (gps 31T 343532 4581922)

Excepcional mirador de la Conca de Barberà des d’on podrem gaudir d’unes vistes panoràmiques molt vastes. Entre les que destaquen podem veure el Cogulló i el Tossal Gros de Miramar (867m) amb el Montmell traient el nas per darrere. Més a ponent (esquerra) veiem els cim del Puig de Cabdells (828m) i el de Comaverd (908m).

Sortim del mirador per la pista que va cap al sud-oest en direcció al Mas de la Pasquala, a 3,3km segons un pal indicador. Seguim 330m (3/4min) per la pista fins que poc abans de travessar el Barranc de Sant Joan deixem el trencall a la dreta que va cap a Miravet (indicador de fusta) i el Mas de la Pasquala (pal indicador).

Passats 40m del trencall indicat a Miravet trobarem el camí de baixada de la VF. Seguim encara 140m més fins a un segon trencall a la dreta indicat per una fletxa vermella de fusta un pèl amagada clavada en una alzina, camí d’accés a l’inici de la VF. Un corriol emboscat i dret ens portarà en 2min. fins a l’inici de la VF.

4,7 km 1h20min Inici VF (709 m) (gps 31T 343467 4581701)

Opcionalment podem fer aquesta fàcil via d’iniciació a les VF. Si no és el cas, continuem per la pista fins al quilòmetre 7,1.

Cal estar atents a les indicacions atès que la VF no és lineal i la direcció a seguir no està indicada. Cal equipar-se amb el material obligatori (casc, arnès i baga d’ancoratge) abans d’emprendre-la. Podríem dividir la VF en:

Part1: Iniciem la VF pujant la paret vertical. A mitja paret trobarem una sabina i esglaons a costat i costat de la via. Cal seguir recte amunt fins al capdamunt del cingle.

Part2. Caminem sense assegurar cap a l’esquerra (est) sobre el cingle un parell de minuts seguint unes fites de pedra.

Part3. Ens assegurem de nou per baixar per una escala metàl·lica fins a la Feixa del Colom que dóna nom a la via ferrada. Continuem cap a l’esquerra en el que és la part més aèria i interessant de la VF fins a tornar-nos a trobar la sabina que hem vist de pujada.

Part4. Creuem la via de pujada i continuem per la feixa per un tram que es fa a peu i lligats al cable de seguretat.

Part5. Baixada curta per un tram d’esglaons. Un curt corriol ens portarà de nou a la pista d’accés a Sant Joan.

5,3 km 2h Final VF (724 m) (gps 31T 343585 4581757)

Som de nou a la pista que ve del mirador de l’ermita de Sant Joan. Girem a la dreta i la seguim en direcció est, caminant entre un bosc de pi blanc. Més endavant la pista fa unes llaçades a l’última de les quals veurem un bon exemple de barraca de pedra seca. Poc després se’ns uneix un corriol que baixa del Mas de la Pasquala. Seguim la pista 8min (480m) fins a trobar el trencall del camí del Barranc de la Pasquala.

7,1 km 2h25min Camí Barranc de la Pasquala (582 m) (gps 31T 344284 4581238)

La cruïlla està marcada amb un pal indicador. Agafem a l’esquerra el corriol que baixa en direcció a Montblanc. El camí  baixa pel marge esquerre del torrent, que podem identificar gràcies als pollancres, amb algun tram de pedra seca a la vora del camí. El camí és força escènic, amb vistes als cingles del barranc i del Turó Gros de Miramar al fons.

A la part baixa del torrent passem per les ruïnes del Mas del Carreras, una antiga teuleria del s. XIX que aprofitava la terra argilosa de l’entorn per fabricar rajoles. El camí desemboca a una pista (pal indicador) que seguirem recte en direcció nord-est. Seguint-la a la dreta ens portaria a l’ermita de Sant Josep.

8,6 km 2h50min Montblanc (391 m) (gps 31T 345481 4581688)

Ja pels carrers de Montblanc baixem pel carrer Reboll, que ens durà a travessar la porta de Sant Jordi. Un cop dins de la ciutat seguim el carrer  Poblet i Teixidó fins a la plaça de Sant Miquel. Val la pena visitar aquest temple, datat del s.XIII del que sobresurten els arcs diafragmàtics del seu sostre, com els que també trobem a Poblet o l’antic Hospital de la Santa Creu a Barcelona.

Seguim pel carrer Major que connecta amb el carrer de River, per on hem passat a l’inici de l’excursió. Des del Portal de Bové serem de nou a l’estació en 2min.

10 km 3h05min Estació de Montblanc (332 m) (gps 31T 346579 4582191)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000. Serra de Llaberia, Vall de Llors – 77

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

One thought on “101. Montblanc: via ferrada de la Feixa del Colom

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s