100. Montalt Nord (100 Cims) des de Capçanes pujant per la canal del Plom

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Capçanes (Priorat)
 • Distància/durada: 16,8 km / 5h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 880 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Magnífica sortida circular que des de l’estació de Capçanes ens portarà a pujar el Montalt Nord i Sud, una muntanya catalogada dins de la llista dels 100 Cims de la FEEC.

El llarg tram de 2,5 km de pista cimentada del PR-92 des de l’estació  serà compensat després pels bonics racons que visitarem i per les increïbles vistes dels cingles que tindrem des de diferents punts de l’itinerari.  Pujarem al Montalt Nord per la Canal del Plom, un camí que per ell mateix mereix ser visitat, un sender que s’enfila penosament cap a les cingleres des d’on obtindrem unes panoràmiques del Priorat i de la Serra de Llaberia molt extenses.

 • Interès: El Montalt Nord, un 100 cims, i la Cova dels Dos Ulls.
 • Època:Tot l´any
 • Ruta:  Estació de Capçanes – Riera de Capçanes –  Mas de les Vinyasses – Barranc del Mas del Calàs – Barranc de la Vall – Camí de la Font Gran – Cova dels Dos Ulls – Portella de Montalt – Canal del Plom – Montalt Nord – Montalt – Camí de la Mafla – Camí de Llaberia – Coll de la Mina – Pas del Ramer – La Fou – Font de la Mata – Racó de la Sendal – Barranc de la Vall – Capçanes
 • Dificultat: Cal parar atenció a la Canal del Llop, i a l’accés final al Montalt Nord, on caldrà posar les mans en una fàcil grimpada.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Montalt Nord_LLETRES
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil100_lletres
Perfil de la travessa
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas (waypoints)

DIFICULTAT

Itinerari  de dificultat alta per la pujada per la Canal del Plom, un camí força incòmode, pedregós i dret que s’enfila vessant amunt de la muntanya de Montalt. La pujada final al Montalt Nord (opcional) és una curta grimpada on caldrà posar les mans.

Un cop a peu del cingle, el camí de la Canal del Plom flanqueja vers el nord entre una garriga amb espectaculars vistes del Priorat per anar a enllaçar amb el camí que puja per la més accessible Canal del Mano fins a un collet entre els dos cims que configuren la serra de Montalt, el Montalt Nord i el Sud.

ELS SENDERS

La ruta segueix bona part de l’excursió senders abalisats i homologats. És per tant fàcil de seguir i només haurem d’estar atents en alguns trams concrets de la ruta que no segueix cap sender. És el cas de la pujada de la Canal del Plom (un cop agafat el camí no té cap pèrdua) i un tram de connexió entre el PR-92 i el GR-7 fàcil de seguir.

Així trobarem:

 • PR-92:  Capçanes-cruïlla GR
 • GR-7:  Seguirem el GR durant 2,3km fins a agafar la Canal del Plom
 • PR-92: tornada des del coll de la Mina-Capçanes

ELS TRENS

L’estació de sortida i arribada és la de Capçanes, situada a l’extrem nord de la població i servida per trens regionals de la línia R15 de Rodalies de Catalunya.   L’estació no té cap mena de servei, només consta d’una marquesina al costat sud de la via per aixopluc dels viatgers.

Capçanes té un escàs trànsit. Aproximadament són mitja dotzena de serveis per sentit els que s’aturen en aquesta estació.  És important tenir en compte el temps de la excursió a fi de poder agafar un tren de tornada a la nostra destinació.

Actualment circulen per la línia trens de la sèrie 470 i 448, trens que assoleixen una velocitat màxima de 140km/h i 160km/h respectivament.

HORARI RODALIES

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Capçanes (209 m) (gps 31T 313609 4552463)

De seguida de baixar del tren veurem la plaça de davant del Celler Cooperatiu un plafó informatiu de senders i un altre del projecte ‘Life Taxus’ sobre la protecció de les teixedes. Seguim els indicadors i les marques del PR-92 que ens condueixen pel carrer de Llaberia a través del Camí del Collet, un camí cimentat que va entre camps de cultiu i oliveres que condueix al restaurant Mas Collet. El camí creua a gual diferents torrents, el més important dels quals el de La Vall.

Seguim sempre en direcció a l’hotel Mas Collet  (Domus Selecta Heredad Mas Collet) per la pista cimentada. Deixarem el PR C-92 aproximadament 100m després de creuar el torrent de la Vall, punt on el camí fa una forta rampa de pujada.

2,2 km 40min Deixem el PR C-92 (227 m) (gps 31T 314956 4551018)

Abandonem el PR-92 que segueix per un corriol a l’esquerra (pals indicadors) i continuem per la pista cimentada a la dreta. El camí creua el torrent de la Font Gran, curs que ens acompanyarà aigües amunt durant una bona estona. Anem pujant suaument entre camps de cultiu i oliveres, fins que pocs metres després de deixar enrere a mà dreta dues basses arribem a la cruïlla del GR-7 (pals indicadors).

3,2 km 55min Cruïlla GR-7 (313 m) (gps 31T315206 4550176)

Trencall amb pals indicadors on trobem el sender GR-7 que ve de la Fou i de Llaberia. Deixem finalment a l’esquerra la pista cimentada que es dirigeix a l’hotel Mas Collet i seguim ara per pista de terra a la dreta. Aviat la pista esdevé  un corriol que puja amb ganes entre un bosc amb pins, alzines, marfull i alguns teixos a tocar del sender.

4,7 km  1h20min Cova dels Dos Ulls (610 m) (gps 31T 315131 4548995)

La cruïlla a la cova (fites de pedra) es troba pocs metres després de passar un gran teix sec que veurem a mà esquerra del camí. Per accedir-hi hem de pujar a la dreta durant 2-3 minuts per un petit corriol dret, humit i relliscós que puja entre teixos. Des de la cova tindrem unes boniques vistes dels cingles de l’Enderrocada. Els dos ulls (accessos) de la cova estan connectats, així que podrem entrar per un, i sortir per l’altre. No cal frontal.

Panorama01

4,9 km  1h25min Portella de Montalt (600 m) (gps 31T 315107 4548510)

Marcada collada entre les parets del Montalt Nord a l’esquerra  i la Punta de la Portella (619m) a la dreta. La vegetació canvia a partir que creuem el coll, més seca ara que baixem pel vessant sud  amb predomini de les pinedes. Davant nostre podem gaudir de les panoràmiques de la Mola del Perelló que ens ofereix el camí.

5,3 km 1h40min Cruïlla Canal del Mano (542 m) (gps 31T 315106 4548511)

La cruïlla de la pujada al Montalt per la Canal del Mano està marcada amb un pal indicador de fusta. Aquesta opció de pujada va per un sender més còmode i fàcil que la del Plom. Totes dues canals s’uneixen poc abans d’arribar a la carena entre els dos cims del Montalt. Està senyalitzada amb pintura verda.

L’inici de la Canal del Plom la trobarem 200m més endavant.

5,5 km 1h45min Cruïlla a la Canal del Plom (523 m) (gps 31T 315083 4548383)

La cruïlla no està senyalitzada amb cap pal indicador però és fàcil de distingir atès que surt en el punt on trobem una enorme roca a la dreta del camí amb fites a sobre. Aquí abandonem el GR-7, sender que es dirigeix cap a Tivissa.

El camí ràpidament guanya alçada primer per una tartera per endinsar-se ben aviat enmig de les parets dels cingles de la muntanya de Montalt. El camí és molt dret i relliscós si està humit. Sovint haurem d’ajudar-nos de la vegetació i les mans per pujar, tot i que sense cap dificultat remarcable.

Un primer tram de pujada acaba en arribar sota el cingle del Montalt Sud. Entre una espessa garriga flanquejarem sota el cingle cap a l’esquerra per un sender de vegades no gaire evident en direcció nord. Des d’aquest tram tindrem increïbles vistes del pantà de Guiamets, de Lo Tormo i de la Serra de Montsant en un marc rocós incomparable.

6 km 2h30min Collet entre els Montalt (738 m) (gps 31T 315400 4548507)

Assolim un petit coll on deixem les dificultats enrere. Des d’aquí agafem el camí a l’esquerra (nord) entre garric que va a buscar el vessant nord del cim del Montalt Nord per a pujar-lo, donat que pel seu costat sud un mur de roca el fa només accessible a escaladors.

La part final d’accés al cim (darrers 4-5m) es fan per un tram rocós on caldrà posar lleugerament les mans. És una grimpada fàcil on aquells que hi estiguin avesats potser ni els caldrà d’utilitzar-les però que pot fer dubtar a aquells caminadors no habituats a pujar trams més drets.

6,2 km 2h40min Montalt Nord (766 m) (gps 31T 315431 4548665)

Cim culminant de la Serra de Montalt inclòs en la llista de 100 Cims de la FEEC. D’aquest punt obtenim unes grandioses panoràmiques de 360º de tot el Priorat, Capçanes i el Pantà de Guiamets, la Serra de Llaberia, el Montsant, el Puig de Cabrafiga, tota la Serra de Mestral i Els Ports son ben visibles des d’aquí.

6,4 km 2h45min Collet entre els Montalt (738 m) (gps 31T 315400 4548507)

Situats de nou al coll seguim vers el sud pel vessant oriental, suau en comparació als cingles que cauen per ponent. Anem entre una garriga amb algun pi aïllat fins al cim del Montalt Sud (vèrtex).

6,9 km 3h  Montalt Sud (748 m) (gps 31T 315356 4548147)

Cim planer dominat per un vèrtex, un pessebre i un petit bosc d’alzines. Del cim es tenen  vistes menys extenses que des del Montalt Nord. Tot i així es pot gaudir d’un bon panorama de la Serra de Llaberia.

Des del cim agafem un corriol (fites i marques de pintura) que en els primer metres baixa cap a ponent però que mica en mica pren la direcció sud-est tot baixant entre una pineda. Passarem per una casa en ruïnes poc abans de desembocar a la pista.

8 km 3h20min Pista de Llaberia (507 m) (gps 31T 315990 4547587)

Arribem a una pista molt ampla que ve de les rodalies del coll de Fatxes. La prenem a l’esquerra i la seguim durant 20min fins al coll de la Mina, tot deixant a mig camí una cruïlla (pal indicador) que condueix a la Font d’en Xanxo i Vandellós.

9,5 km 3h40min Coll de la Mina (479 m) (gps 31T 316572 4548570)

Cruïlla de pistes on retrobem el PR-91 (pal indicador). A l’esquerra el camí va cap al Mas del Ramer. D’aquí també surt un corriol que baixa a través del coll i del barranc de Portadeix fins al barranc de la Fou, per un camí que podem trobar embrossat.

Seguim la pista a ponent fins una cruïlla que prendrem a l’esquerra (PR) per un tram amb una bassa d’aigua per a incendis. Creuem el barranc del Ramer i enfilem ara per un corriol que va guanyant alçada sobre el torrent.

10,8 km 4h Inici Portell del Tortó (397 m) (gps 31T 316863 4549177)

A partir d’aquí el sender inicia la baixada al barranc del Tortó gràcies a les ziga-zagues del camí empedrat que baixa fins a la Fou. Abans d’arribar a la Font de la Mata retrobem el sender GR-7 que ve de Llaberia.

11,6 km 4h15min Font de la Mata (298 m) (gps 31T  316689 4549611)

Raconada ombrívola i encisadora que convida a descansar una estona sota l’ombra dels seus arbres. El corriol desemboca poc després a una pista que seguirem a l’esquerra durant 920m (15min) quan trobem un trencall a la dreta. Aquí deixem el GR-7 per continuar ara només pel PR C-91. Passem sota l’hotel del Mas del Collet fins al proper Racó de la Sendal.

13 km 4h35min Racó de la Sendal (295 m) (gps 31T  315744 4550112)

Bonic racó ple d’encant on l’aigua que baixa del torrent del Collet ha creat formes capricioses als cingles calcaris que envolten l’indret. El sender segueix enlairat sobre el barranc de Vall, arribant a uns camps d’oliveres poc abans de desembocar de nou al Camí de la Vall.

14,6 km 5h15min Cruïlla (227 m) (gps 31T 314955 4551019)

De nou a la cruïlla amb la pista que porta a Mas Collet, anem a la dreta pel camí cimentat de nou fins a Capçanes.

16,8 km 5h30min Estació de Capçanes (209 m) (gps 31T 313609 4552463)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Coll Bernat
360º Montalt Nord

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000. Serra de Llaberia, Vall de Llors – 77
 • Serra de Llaberia 1:20.000 Editorial Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “100. Montalt Nord (100 Cims) des de Capçanes pujant per la canal del Plom

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s