ÍNDEX DE CONTINGUTS
- DADES TÈCNIQUES
- LA TRAVESSA
- DADES TÈCNIQUES
- CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
- MAPES
- DIFICULTAT
- ELS SENDERS
- LA RESSENYA
- FOTOGRAFIES
- BIBLIOGRAFIA
- ENTRADES RELACIONADES
DADES TÈCNIQUES

- Estació de sortida: L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
- Estació d’arribada: El Pradell (Baix Camp)
- Distància/durada: 35,5 km / 2 dies
- Desnivell: +2.475 m /-2.125 m
- Dificultat: Molt Exigent
- Track a Wikiloc
LA TRAVESSA
La Serra de Llaberia són unes muntanyes poc conegudes però de gran bellesa. D’origen calcari, estan dominades per un paisatge agrest, amb grans cingleres que les recorren per diferents vessants. Formen part de la Serralada Prelitoral Catalana i estan incloses a l’Espai d’Interès Natural de les serres de Tivissa, Vandellós i Llaberia. Aquest espai protegit té una extensió de 24.500 ha que agrupa les tres zones abans protegides separadament.
Aquesta llarga travessa està pensada per a fer-la en dues jornades, aprofitant per dormir al municipi de Pratdip. Així, cada etapa són:
- Estació de L’Hospitalet de l’Infant – Pratdip: 21km (6-7h) +1.300m / -1.200m
- Pratdip – Estació del Pradell: 14,5km (6-7h) +1.250m / -1.100m
És una travessa llarga i dura, amb força desnivell acumulat però plena d’al·licients. Pujarem a tres 100 Cims de la FEEC (Cabrafiga, Cavall Bernat de Llaberia i Mola de Colldejou) i visitarem els pobles de Masriudoms, Pratdip i La Torre de Fontaubella. Però no podem deixar de costat l’entorn natural i paisatgístic d’aquestes serres. Caminarem per camins careners, crestes i barrancs a través de colls i canals que sempre seran un afegit a la ruta.
Per a aquells que encara no tinguin prou amb aquesta travessada, més avall us fem alguna proposta per poder-la ampliar seguint altres rutes de Senderisme en tren.
DADES TÈCNIQUES
- Sortida: Estació de l’Hospitalet de l’Infant (ATENCIÓ: Nova estació amb nou emplaçament)
- Arribada: Estació del Pradell
- Interès: Quatre 100 Cims (Cabrafiga, Cavall Bernat, Miranda de Llaaberia i Mola de Colldejou) i les impressionants vistes dels cingles de la Serra de Llaberia.
- Època: Tot l’any, tot i que és preferible evitar l’estiu.
- Ruta: Estació de L’Hospitalet de l’Infant – Camí dels Corralets – Coll de Puntalt – Racó Gran – Carretera C-44 – Masriudoms – Mas del Cota – Barranc del riu Llastres – Mas de l’Abellar – Rasa dels Estrets – Font de l’Anxera – Coll del Marquès – Barranc de la Dòvia – Salt de Savinosa – Carretera T-310 – Grau de les Mugues – Castellet de les Mugues – Collet dels Meners – Pas del Cabrit – Coll de la Fita de Partió – Puig de Cabrafiga – Pas del Gos – Portell dels Grauets – Pratdip -Camí de les Carabasses – Coll de la Seda – Crestes de la Seda – Pas dels Ciscos – Mont-redon – Pla de Fornells – Cavall Bernat de Llaberia – Portell de la Roca Mitjanera – Punta dels Fornells – Portell de Madrocs – Creu de Llaberia – Miranda de Llaberia – Pla del Molló – Drecera del Ramon – Coll del Guix – Portell de Móra – Portell de les Processons – Bassot de la Mola – Mola de Colldejou – Pouet de la Mola – Cingle del Montarro – Canal del Mig – Bassa de Cal Vicent – La Torre de Fontaubella – Les Dues Boques – L’Hospital de Sang – Estació del Pradell
- Dificultat: Molt exigent. Recorregut llarg que transita per trams aeris.
CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
Aquesta ruta es complementa amb d’altres realitzades a la zona. D’aquesta manera us proposem diferents alternatives i/o ampliacions que podem fer:
- Podem pujar el Molló Puntaire (100c cims) a través de la Ruta ST70. Les dues caminades convergeixen al quilòmetre 7,9 d’aquesta travessa (carretera C-44 prop de Masriudoms).
- Des de la Miranda de Llaberia podríem continuar per la carena a través de la Ruta ST111 fins a Capçanes per la Foradada i la Desenrocada.
- Des del Coll de Guix podem anar a Falset seguint la Ruta ST14.
- Des de la Mola de Colldejou podem continuar fins a Duesaigües a través de la Ruta ST67 passant per la Serra de l’Argentera.
MAPES
TOPOGRÀFIC
TRACK A WIKILOC
PERFIL DE LA RUTA

PUNTS DE PAS (WAYPPOINTS)
DIFICULTAT
Travessa molt exigent físicament, sobretot la primera jornada, quan creuem dos colls i pugem al Puig de Cabrafiga situat cap al final de l’etapa. No desmerèixer la segona jornada, que tot i ser més curta que la primera, va per terreny abrupte fet que alenteix molt la marxa.
Durant la caminada passarem per diversos punts equipats:
CRESTES DE LA SEDA: Pujant per les Crestes de la Seda passarem per punts aeris on trobem un flanqueig equipat. No es pot evitar però no té dificultat. El camí està perfectament marcat amb els senyals grocs i blaus de la Marxa dels Dips.
PAS DELS CISCOS: és el pas equipat més remarcable que trobarem, i el que té més dificultat, però el camí marcat de la Marxa dels Dips l’evita per l’esquerra. Per tant, és només opcional per aquells que busquin una mica més de dificultat.
CAVALL BERNAT DE LLABERIA: Pujada no equipada on la dificultat més gran es troba a la pujada Al Cavall Bernat. S’hi accedeix per una canal amb sender que dóna accés a un fàcil primer ressalt que cal superar flanquejant-lo a la dreta amb ajut de les mans. El més difícil és el segon pas, un petit mur vertical de 2-3m amb molt bones preses que pot fer dubtar a la baixada a les persones poc avesades.
CANAL DEL MIG (Mola de Colldejou. No equipat): a la baixada de la Mola de Colldejou cap a La Torre de Llaberia. És una canal inclinada amb pedra solta que no té complicacions.



Orientació
La ruta no presenta gaires dificultats d´orientació. D´anada seguirem el PR-90 que surt des del punt d´informació de L´Hospitalet fins poc abans d’arribar a Pratdip, on l’abandonarem per continuar la ruta marcada amb pals indicadors anomenada ‘Tomb del Puig de la Cabrafiga’, així com les marques grogues i blaves de La Marxa dels Dips. De Pratdip seguirem la Marxa dels Dips fins gairebé la Creu de Llaberia. De la Miranda baixarem al Coll de Guix seguint uns senyals de pintura blava. Allí connectem amb el GR-7.3 que ens portarà al cim de la Mola. La baixada fins La Torre de Fontaubella es fa per un sender marcat amb senyals grocs.
ELS SENDERS
Bona part del recorregut segueix senders homologats i abalisats.
1. PR C-90: Entre L’Hospitalet-Masboquera i el Barranc del Llastres. Seguirem aquest sender completament durant 13,7km fins prop de Pratdip, quan l’abandonem per pujar al Cabrafiga seguint els senyals de la Marxa dels Dips.
2. Marxa dels Dips: Entre el Barranc del Llastres, cim del Cabrafiga i Pratdip.
3.Marxa dels Dips: Pratdip – Crestes de la Seda. La pujada al Mont-redon i fins el Portell de Madrocs no seguim cap marca, però sí trobarem pals indicadors.
4. PR C-96: curt tram a la sortida de Pratdip.
5. GR-7.3: Variant del GR-7 que utilitzarem per pujar a la Mola de Colldejou.
LA RESSENYA
(datum ETRS89)
0 km 0h Estació de l’Hospitalet de l’Infant (18 m) (utm 31T 325099 4540375)
Deixem l’estació i enfilem el carrer de l’Estació avall (sud). Girem a la dreta pel carrer de la Terra Alta per seguir pel carrer de Ramon Berenguer IV, una àmplia avinguda que baixa cap al sud-oest en direcció a la platja de l’Arenal. A la segona rotonda girem a la dreta per la Via Augusta fins a trobar un túnel sota les vies del tren amb la confluència amb el carrer de Chirac.
Podrem veure ja les marques de pintura blanques i grogues de sender de petit recorregut al mateix túnel sota les vies, senyals que seguirem fins a la benzinera (1,5km, 25min, 31T 324066 4539657) on podrem abastir-nos d’aigua o menjar a la seva petita botiga.
Al sud-oest de la benzinera surt una pista de terra que es dirigeix cap a l’est per anar a creuar primer per sota les vies del TAV (fent un gran tomb al nord) entre camps d’oliveres. Un cop passem sota l’autopista AP-7 trobem la cruïlla amb tots els senders de petit recorregut que tenen sortida a l’Hospitalet (pal indicador).
3 km 40min Cruïlla PR C-90, PR C-91 i PR C-92 (53 m) (utm 31T 323280 4539663)
Fins aquest punt els tres PR que surten de l’Hospitalet de l’Infant i que anàvem seguint (PR C-90, PR C-91 i PR C-92) van plegats. A partir d’ara només seguirem el PR C-90, sender que es dirigeix cap a Pratdip i Llaberia.
El camí s’enfila fort pel vessant de solell de la Serra de Mestral, per un corriol pedregós que va entre una vegetació dominada pel garric i el margalló, amb bones vistes davant nostre del cim de la Mola de Nadell.
5,9 km 2h Coll de Puntalt (406 m) (utm 31T 322355 4541516)
Collada envoltada d’un excel·lent entorn natural, amb bones panoràmiques cap a la Serra de Mestral, amb el cingle de la Mola de Nadell davant nostre. Cap a llevant podem veure el cap de Salou i Cambrils. D’aquesta collada surt un corriol que va fins al Coll de Portes (vessant nord) a través de la Mola de Nadell.
Seguim les marques blanques i grogues del PR seguint el corriol que baixa zigzaguejant entre una pineda poc desenvolupada. El camí passa pel Racó Gran, una zona de cultiu amb garrofers i ametllers que creixen entre bancals de pedra seca.
7,9 km 2h30min Cruïlla prop de la carretera C-44 (166 m) (utm 31T 322803 4542737)
Pal indicador a pocs metres de la carretera C-44 que comunica L’Hospitalet i Móra d’Ebre. Anem a l’esquerra per un tram d’asfalt que abandonarem als pocs metres. El camí envolta un petit turó entre una pineda amb un sotabosc de llentiscle i romaní abans no arribem de nou a la carretera C-44, ja a les envistes de Masriudoms.



8,7 km 2h40min Masriudoms (195 m) utm 31T 322259 4543018)
Nucli de població que pertany a Vandellós-L’Hospitalet de l’Infant, municipi format per cinc nuclis dels quals aquest és el tercer en població, amb 138 habitants.
Prenem el carrer Major fins a la pl. de la Font, on girem a l’esquerra pel carrer de Sant Josep fins a la sortida del poble. Deixem les darreres cases seguint el camí carreter cimentat en algun tram que va cap al Mas de l’Abellar. El sender baixa entre garrofers i després de deixar la pista en una corba, flanqueja el riu Llastres pel sud per un corriol amb bones vistes cap als cingles que formen el barranc.
10,2 km 3h Mas del Cota (152 m) (utm 31T 321566 4543979)
Deixem la masia a la dreta i baixem per un camí entre ametllers, oliveres i garrofers que va a buscar la llera del riu Llastres, indret on trobem un parell d’indicadors. A l’esquerra trobem la cruïlla d’un camí espectacular que va encaixonat per la llera del barranc del riu Llastres fins a Masboquera a través dels Estrets. Cal no confondre’ls amb la Rasa dels Estrets, punt cap a on ens dirigim.
Nosaltres seguim els senyals del PR C-90 en direcció a Pratdip. El camí puja fins al Mas de l’Abellar tot deixant a la dreta un corriol que s’enfila a la Cova d’en Marian. El sender, espectacular en aquest tram, segueix l’antiga séquia d’en Marian, amb la roca del Marquès sobre nostre i el barranc del Llastres sota. Fins i tot passarem per un senzill pas assegurat amb una cadena que fa de passamà.
11,7 km 3h30min Rasa dels Estrets (215 m) (utm 31T 320796 4544650)
El sender s’encaixona en la Rasa dels Estrets, un preciós tram de camí fresc i ombrívol que el riu ha excavat en les roques calcàries. Un cop sortim de la Rasa, el sender s’enfila cap al coll del Marquès entre antics camps de cultiu que travessen bancals fets amb pedra seca. Prop del cim del coll passarem per les restes d’un antic forn de calç.
12,6 km 4h10min Coll del Marquès (350 m) (utm 31T 321041 4545167)
Marcat coll situat entre els cims del Puig del Marquès al sud i el Puig de Güena al nord. De la collada surten sengles corriols que s’enfilen vers als dos cims seguint marques de pintura blaves. Podem gaudir de les bones vistes que tenim del coll cap als cims del Cabrafiga i del Puig del Pessó, situat a la nostra esquena.
Continuem pel corriol que baixa força dret seguint el PR C-90, en algun tram per camí de tartera, fins a la rodalia del barranc de la Dòvia, punt on abandonarem el sender.
13,7 km 4h30min Barranc de la Dòvia (190 m) (utm 31T 321739 4545830)
Aquí deixem de seguir el sender PR C-90 que seguíem des de L’Hospitalet i que va cap a Pratdip de forma més directa i curta. Si no volem pujar al Puig de Cabrafiga, podem seguir els senyals de pintura blancs i grocs que ens portaran fins a aquesta població, a 1,2km d’aquí.
Anem a la dreta seguint ara les marques grogues i blaves de la Marxa dels Dips i unes altres de blaves que corresponen al Tomb del Puig de Cabrafiga. Totes dues marques, amb els corresponents indicadors que trobarem durant la ruta, ens portaran fins a Pratdip passant pel Cabrafiga.
El sender va per uns marges de pedra i passa a tocar del Molí d’en Xenca, antic molí abandonat i en estat ruïnós que podem veure a l’altre costat del riu. Un cop passem la granja de La Creueta, un pal indicador ens farà tombar a l’esquerra per dur-nos fins al Salt de la Savinosa.



14,4 km 4h40min Salt de la Savinosa (152 m) (utm 31T 321899 4545361)
El camí passa per la part superior d’aquest doble salt d’aigua, força estètic i situat en un agradable entorn envoltat de pins i margallons. Durant l’estiu, quan el torrent baixa sense corrent, pot perdre part del seu encant, però si el trobem poc després d’unes pluges, pot ser espectacular.
El sender va pel marge dret del torrent. El camí passa per la Casa de Paco, una antiga edificació situada a la zona de les Fontanelles. Francesc Chavarria va construir una petita central eléctrica local, el que ara seria conegut com a electricitat distribuïda, que gràcies a l’aigua que baixava de la Bassa del Paco (situada uns metres més amunt) produïa electricitat per a Pratdip i per a altres poblacions veïnes.
14,9 km 4h45min Creuem barranc de la Dòvia (140 m) (utm 31T 322249 4545455)
Creuem el torrent i passem per sota la carretera T-310 a través d’un tub una mica claustrofòbic, semblant als corredors verds construïts per a la fauna quan una carretera talla un espai natural en dos. A partir d’aquest punt el camí comença a pujar fort per un corriol que s’enfila pel vessant occidental de la carena del Puig de les Mugues, tot seguint els senyals blaus del Tomb de Cabrafiga i els grocs i vermells de la Marxa dels Dips.
15,4 km 5h Grauet de les Mugues (256 m) (utm 31 T 322514 4545321)
Petita canal que puja força dreta però sense dificultats, fins a superar la carena que baixa del Puig de les Mugues. L’entorn calcari és preciós, i les vistes cap al Turó del Marqués, la Serra de Güena i la Serra de Mestral al fons són molt bones. Per un terreny més fácil i entre antics bancals, arribem a una petita esplanada on trobem la cruïlla que puja al Castellet de les Mugues, indicada amb un pal indicador.
16,1 km 5h15min Castellet de les Mugues (312 m) (utm 31T 323126 4545434)
Antic poblat ibèric posteriorment convertit en fortificació contra la pirateria. Des d’aquest punt es controlen unes vastes panoràmiques tant del Puig de la Muga al nord, com de la costa del Camp de Tarragona cap a llevant.
De nou al replà de la cruïlla d’accés al Castellet, aquí tenim l’opció de continuar el recorregut a través del Puig de les Mugues per un corriol poc fressat que s’enfila al nord. És més còmode, però, de seguir el sender abalisat de la Marxa dels Dips en direcció al coll de Meners, camí que seguirem seguint la indicació d’un pal de direccions que trobem a la cruïlla.
El camí planeja uns metres entre una garriga amb bruc, llentiscle, romaní i alguns pins abans no inicia una forta pujada per un camí pedregós. De camí al coll de Meners passarem per un parell de boques d’antigues mines (meners), forats oberts a la roca calcària per a extreure-hi oligist, un mineral amb una composició del 70% de ferro.
17,3 km 5h40min Coll dels Meners (455 m) (utm 31T 323004 4546020)
Assolim la carena que uneix el Puig de les Mugues amb el Cabrafiga, on trobem un indicador metàl·lic. El panorama és extens, amb vistes al Puig del Marquès i la Serra de Güena, la Serra de Llaberia i la costa del Camp de Tarragona.
Continuem l’ascens en direcció al Cabrafiga seguint el camí carener fàcil però incòmode a estones, com l’imperceptible Pas de les Cabres.
17,9 km 5h50min Coll de la Fita de Partió (485 m) (utm 31T 323180 4546483)
Marcada collada des d’on una forta pujada ens portarà al cim del Cabrafiga.
18,3 km 6h Puig de Cabrafiga (613 m) (utm 31T 323109 4546823)
Excel·lent balconada sobre el Baix Camp i muntanyes veïnes, el cim està inclòs a la llista dels 100 Cims. Al capdamunt trobem un vèrtex geodèsic (referència 258142001) i un pal indicador metàl·lic.
Reprenem la caminada en direcció a llevant seguint les marques de pintura que ens porten per un camí carener que va entre garric i romaní. Caminem enlairats, amb vastes vistes que abasten des de la Serra de Llaberia i la Mola de Colldejou, a bona part del Camp de Tarragona.



18,9 km 6h10min Pas del Gos (580 m) (utm 31T 322533 4546605)
Ressalt rocós d’un metre i escaig on cal posar les mans per a superar-lo. No és aeri i qualsevol persona el pot baixar sense dificultats destacables. El camí carener baixa entre una garriga amb grans panoràmiques fins al Grauet.
19,4 km 6h20min El Grauet (495 m) (utm 31T 322109 4546508)
Punt on abandonem la carena a través d’un pas que baixa sense complicacions de dalt del cingle. Creuem sota una torre elèctrica i anem en direcció a Pratdip seguint les indicacions dels pals informatius que anirem trobant durant la baixada.
21 km 6h45min Pratdip (231 m) (utm 31T 321285 4546845)
Municipi del Baix Camp de 700 habitants. Es troba completament envoltat per les muntanyes de l’espai natural Tivissa-Vandellós-Llaberia, fet pel qual és conforma com una base idònia per a conèixer aquesta zona a peu. Des de fa segles corre la llegenda de l’existència en aquestes contrades d’uns éssers mitològics, els dips, animals xucladors de sang mig gossos i mig vampirs. Joan Perucho va aprofitar aquesta llegenda per escriure el seu llibre ‘Les Històries naturals’. L’escut de la vila recull un d’aquests éssers, que tenen la particularitat de tenir una pota més curta.
De l’entrada a Pratdip per la Teuleria, cal seguir durant uns metres el PR C-96 que es dirigeix a Colldejou. Seguim els indicadors en direcció a les Crestes de la Seda per un camí cimentat que va entre camps d’ametllers i terrasses de pedra seca.
Deixem el ciment i una edificació a la dreta per començar a pujar drets per una pineda fins al Camí de la Carabassa, una pista que ens portarà a Les Fonts en 2-3 minuts.
22,4 km 7h05min Les Fonts (418 m) (utm 31T 321392 4547951)
Cruïlla amb un doble pal indicador on deixem el Camí de la Carabassa, que continuant recte es dirigeix cap a Colldejou i Mont-roig del Camp. Girem a l’esquerra i enfilem el corriol emboscat que a mesura que guanya alçada obtenim millors vistes tant dels Cingles de la Brancada a l’altre costat del barranc de la Dòvia i de les Crestes de la Seda, cap a on ens dirigim.
23,3 km 7h30min Coll de la Seda (565 m) (utm 31T 321434 4548559)
Assolim la carena de les Crestes de la Seda. Entre aquest punt i el Cavall Bernat de Llaberia és on trobarem els passos més bonics de l’ascens però també els més difícils. Seguim sempre les marques grogues i vermelles, i unes altres de blaves, que ens portaran a evitar el fil impracticable de la cresta, seguint el camí més evident ara per la dreta, ara per l’esquerra. El corriol va entre una garriga molesta on de vegades haurem d’utilitzar les mans per anar sortejant les roques calcàries. Durant la pujada trobarem alguna corda per a ajudar-nos a tibar amunt. Només hi ha un pas aeri, un flanqueig a l’esquerra on la corda ajudarà a aquells excursionistes amb una mica de vertigen.
Deixem a l’esquerra el trencall a l’avenc de l’Estel i atenyem el Balcó de Mont-redon, un replà on trobem un primer plafó panoràmic que ens ajudarà a interpretar el paisatge que observem des d’aquí vers el barranc de la Dòvia. Per terreny encara rocós però molt més planer arribem a un segon plafó panoràmic, aquest dedicat al paisatge que veiem cap a llevant, des del Puig de Cabrafiga al Cavall Bernat passant pel Cap de Salou i el Castell d’Escornalbou.
Davant podrem veure clarament el pas dels Ciscos i al seu darrer el Morral i el pas del Porc Senglar, el pas que va per la petita bretxa situada entre les dues roques situades a l’esquerra del Morral.



23,7 km 8h Pas dels Ciscos. Opcional (696 m) (utm 31T 321290 4548904)
El Pas dels Ciscos és un pas equipat amb escales fetes amb cadenes que supera pel mig el bloc vertical que tenim davant per una escletxa. És el pas més difícil de la travessa, però no és obligat de fer-lo. De fet, el sender de la Marxa dels Dips l’evita per l’esquerra seguint un corriol que perd uns metres a l’inici. Un cop hem superat el pas, se’ns presenta davant del camí el Morral, una gran roca que sembla tallar de nou la progressió, que superarem a través del pas del Porc Senglar.
23,8 km 8h05min Pas del Porc Senglar (722 m) (utm 31 T 321224 4549019)
Curiós i fàcil pas que travessa un bretxa pel bell mig. Superat aquest últim escull, el camí ens portarà a través d’un terreny ara més fácil entre roques i albellatge fins al Balcó de Mont-redon, un planell herbós ple de romaní on trobarem la cruïlla (pal indicador) a la font de Mont-redon , situada a 250m a l’esquerra. Aquest mateix sender va pel vessant occidental del Mont-redon just sobre els cingles del barranc de la Dòvia, alternativa que podem seguir si no volem pujar ni al Mont-redon ni al Cavall Bernat i que ens portaria directament al Portell de Madrocs.
Abandonem els senyals de la Marxa dels Dips, que retrobarem al portell de Madrocs, i continuem recte vers el nord tot seguint un corriol senyalitzat amb marques blaves que surt a l’esquerra del camí principal i que ens portarà al cim del Mont-redon.
24,8 km 8h25min Mont-redon (863 m) (utm 31T 321023 4549833)
Cim amb una fita geodèsica i amb un recer de pedra seca, des d’on tindrem les que potser siguin les millors vistes de tota la jornada. Entre altres punts podrem observar el Cabrafiga, el Camp de Tarragona, la Serra de Prades, la Mola de Colldejou, el barranc de la Dòvia, la Desenrocada i les muntanyes de Tivissa i de Mestral.
Baixem en direcció nord-est per un sender pedregós que va a trobar un pal indicador situat a la cruïlla del camí que flanqueja per llevant el cim. Travessem el prat del Pla de Fornells en direcció a la roca clarament distingible del Cavall Bernat. El sender no és massa clar, i segons quin agafem anirem a parar al Portell de la Roca Mitjanera (pal indicador).
La pujada al Cavall Bernat (opcional) suposa superar el pas més dificultós de la travessa. No requereix material tècnic però sí estar avesat a les grimpades i no tenir vertigen. Podem dividir l’ascens final en:
- S’inicia l’ascens a través d’una descomposta i dreta canal fins a superar una alzina.
- Flanquegem a la dreta per un tram rocós una mica aeri on hem d’ajudar-nos de les mans. Superat, caminem uns metres per terreny fàcil però amb caiguda sobre el vessant occidental del Cavall Bernat.
- Mur de 2-3 m (II/II+) que cal grimpar a força de braços i que sense més dificultats dóna accés al cim.
25,6 km 8h45min Cavall Bernat de Llaberia (840 m) (utm 31T 321516 4550267)
Som al capdamunt d’aquest espectacular cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC. El cim està desplaçat a l’est respecte a la línia principal de crestes, el que ens dóna una panoràmica excel·lent. Podem veure el Mont-redon i una vista completa de la Mola de Colldejou, cap on ens dirigim, així com el municipi de Colldejou i la Serra de l’Argentera.
Situats al pal indicador del Portell de la Roca Mitjanera (809m, 321331, 4550234) anem al nord 100 metres, indret on tenim l’opció de passar o bé pel cim de la Punta de Fornells (859m 321185, 4550317) o bé seguir el fressat corriol que l’envolta per llevant, i des d’on podríem agafar el camí del Recingle, un senderó que va sota la cinglera fins al Pla de Molló, al camí de la Drecera d’en Ramon que baixa des de la Miranda de Llaberia al coll de Guix.



26,1 km 8h50min Portell de Madrocs (826 m) (utm 31T 321097 4550414)
Collada on recuperem els senyals grocs i vermells de la Marxa dels Dips. El sender travessa un prat herbós amb romaní amb bones vistes a la nostra esquena del Mont-redon i el barranc de la Dòvia.
26,6 km 9h Creu de Llaberia (908 m) (utm 31T 320936 4550793)
Cim dominat per una creu de ferro. Uns metres més avall seguint la carena arribem a la Canal del roc.
En aquest punt, el 4 d’agost de 1939 el trimotor Junker JU-52 ‘Hans Wende’ es va estavellar mentre feia la ruta entre Tolosa i Casablanca. Una ala de l’avió va topar contra una de les parets de la Canal, es va separar, i l’avió va caure i es va incendiar. Van morir els set ocupants, 4 viatgers i 3 tripulants, entre els quals el fundador de la ‘Legión Condor’, el coronel nazi Alexander Von Scheele. (llegir notícia a La Vanguardia del 6 agost 1939) (llegir noticia de La Vanguardia del 8 agost 1939), (llegir noticia La Vanguardia de la trobada de les restes 2014).
Donades les dificultats d’aquells anys, just acabada la Guerra Civil, els veïns dels pobles de la rodalia van aprofitar les restes de l’avió per fer campanes o sabatilles amb els neumàtics de les rodes. Com a curiositat, l’avió també duia una càrrega de patates.
Els cossos van ser traslladats a Barcelona, on es va fer un funeral amb tots els honors a la capella de l’Escola Alemanya de Barcelona, situada al carrer Moià número 10. L’any 1945 l’escola va reobrir després d’uns anys d’estar tancada, però una ordre dels consolats nord-americà, britànic i francès (forces aliades guanyadores de la II Guerra Mundial) va clausurar el centre definitivament el 25 de setembre. Avui dia al mateix número de carrer es troba el Liceu Francès.
Si busquem bé, podrem trobar una creu de pedra a les roques situades uns metres a l’esquerra, pagada per la dona de Von Sheele i situada aquí en record de l’accident.



27,4 km 9h15min Miranda de Llaberia (918 m) (utm 31T 320509 4551213)
Arribem al punt més alt de la Serra de Llaberia, cim inclòs a la llista de 100 Cims de la FEEC.
Cim característic gràcies al gran edifici del radar meteorològic que s’hi va instal·lar l’any 2008 i al seu vèrtex geodèsic. Aquest vèrtex va ser utilitzat per Méchain a finals del s. XVIII per a mesurar el meridià Dunkerke-Barcelona i establir una mesura estable i menys arbitrària del metre. El paisatge està marcat per una pista d’accés al radar que puja des del collet dels Colivassos i que l’enlletgeix. Tot i així les vistes són vastíssimes i comprenen bona part de la Serra de Llaberia i el Camp de Tarragona.
Uns 35m al nord-oest del vèrtex , baixa el camí conegut com la Drecera del Ramon. El primer tram, rocós però fàcil, acaba al Pla del Molló, punt on desemboca el Camí del Recingle que ve de prop del Portell de Madrocs. El sender baixa entre un bosc mixt d’alzines i pins blancs fins al coll de Guix.
28,3 km 9h40min Coll del Guix (629 m) (utm 31T 320883 4551853)
Assolim l’àmplia collada del Coll de Guix, on trobem diversos pals indicadors. El coll comunica els pobles de Colldejou i Marçà pel Camí dels Maquis (Ruta 14 SeT).
En aquesta collada enllacem amb el GR-7 i el GR-7.3. Al cap de 5-6 minuts del coll (350m) trobem la bifurcació a la dreta del camí que puja a la Mola per la drecera que passa pel Portell del Móra, una pujada més estètica i interessant que la que puja pel GR.
Seguim la variant GR-7.3, més fressada i evident que la drecera. A mesura que guanyem alçada veurem a la nostra esquena el cim de la Miranda de Llaberia, amb la bola del radar meteorològic al seu cim. Un cop assolim l’altiplà cimer, el camí gira a l’est entre prats pintats de verd i amb dilatades visions sobre els cingles de la Serra de Llaberia.
30,4 km 10h25min Mola de Colldejou (921 m) (utm 31T 321481 4552866)
En contrast amb els cingles que l’envolten, la Mola és un enorme altiplà calcari inclinat en el sentit est-oest amb la seva pròpia carena de turons, com la Serreta dels Coscolls, les seves planes utilitzades per a pastures i les seves basses per abeurar el bestiar. El punt cimer es troba al vessant de llevant, on es troben les ruïnes d’una torre de guaita, de planta circular, construïda durant les guerres carlines del s. XIX, també utilitzada com a torre de telegrafia òptica.
Reprenem la travessa refent les passes pel GR-97.3 que torna a passar pel Bassot. Virem al nord-oest deixant enrere una barraca que pot ser utilitzada com a bivac. El sender, no gaire fressat, va a buscar l’entrada de la Canal del Mig, pas que baixa el cingle del Motarro.



31,3 km 10h45min Inici Canal del Mig (842 m) (utm 31T 320688 4552992)
La Canal del Mig és la part més dura de l’ascensió. No presenta cap dificultat tècnica tret de ser un tram molt dret que va entre els grans blocs caiguts de la canal i que ens obligarà en algun punt a utilitzar les mans per a mantenir l’equilibri o per ajudar-nos en la progressió.
Un cop dalt del grau que supera el Cingle del Motarro, anem a l’esquerra (est) seguint un camí fressat que es va endinsant de mica en mica en l’enorme planúria cimera de la Mola. Caminant per aquest ampli espai calcari podríem pensar que som al Pirineu, més encara si tenim la sort de veure alguna cabra hispànica, que si bé rara, ha fet alguna aparició en l’espai de la Serra de Llaberia. El corriol passa per una barraca on es pot fer bivac, i poc després pel Bassot de la Mola (una bassa que recull les aigües de pluja), punt on trobarem marques blanques i vermelles del GR-7.3, senyals que seguirem cap a l’est fins a l’ample cim de la Mola.
31,4 km 10h50min Final Canal del Mig (776 m) (utm 31T 320701 4553058)
Deixem enrere uns camps d’oliveres i una bassa fins a arribar a la carretera T-322 entre La Torre de Fontaubella i Colldejou, que creuarem dos cops. A partir d’aquí el corriol puja cada cop més dret, emboscat entre alzines i roures, pujant a estones entre roques o per alguna petita tartera que baixa de la canal del Mig.
33,5 km 11h30min La Torre de Fontaubella (367 m) (utm 31T 320715 4554765)
Municipi del Priorat de 127 habitants situat a la confluència de diferents barrancs. Disposa d’una zona d’acampada amb fogons, taules, lavabos i aparcament. El preu del servei és de 2€ per persona que es paguen a l’ajuntament. Per utilitzar els lavabos i disposar de llenya, podeu trucar al telèfon 629 43 87 48.
Davant de l’església neoclàssica de Santa Maria trobarem un bar. De la plaça de l’Ajuntament seguim l’indicador que ens marca la pujada cap a la Mola de Colldejou a través del carrer dels Horts, un vial cimentat que passa a tocar de la zona de lleure de La Plana.
Si agafem la carretera TV-3223 a l’est durant 270m, veurem a mà dreta la gran esplanada de l’Hospital de Sang, una planúria situada sobre el sostre del fals túnel de 410m que s’inicia a les Dues Boques, punt on acaba l’històric Túnel de l’Argentera, de 4.044m.
34,6 km 11h50min Les Dues Boques (363 m) (utm31T 320775 4555710)
Al final de la recta, quan la carretera gira al sud per anar cap a La Torre de Fontaubella surt el camí que puja a les Casetes de l’Estació, uns edificis fets per a la construcció del túnel que van albergar maquinària i un hospital.
Si seguim la pista una quarantena de metres amunt, fora del camí a la dreta veurem les Dues Boques, un forat protegit amb tanques metàl·liques on es troben la sortida del Túnel de l’Argentera (túnel 43) i l’entrada del fals Túnel 44. El fals túnel es va construir com a mur de contenció per les constants esllavissades que patia aquest tram d’obra, fet en terrenys poc estables.
Sota el sostre d’aquest túnel, de doble via, hi ha estar estacionat durant la Batalla de l’Ebre (1938) el tren hospital número 20, tren que tenia diversos vagons lliteres i un de quiròfan. Tot i portar pintades les creus vermelles pintades al seu sostre, els trens hospitals eren un objectiu de l’aviació nacional, així que s’havien d’amagar dins els túnels. Al Pradell, el tren només sortia de nit, quan s’aparcava a l’estació per donar pas a altres trens i perquè els ferits i malalts respiressin aire fresc. Van funcionar com a hospitals estables de primera línia fins que es van fer hospitals de divisió prop de la línia de guerra. Molts ferits del que van morir aquí van ser enterrats al cementiri de la Torre de Fontaubella, i molts altres en fosses comunes prop del Mas d’en Rafael, a tocar de l’estació en direcció al poble del Pradell.
L’esplanada va quedar immortalitzada per una foto de Robert Capa, on es veuen les Brigades Internacionals formades. La data de la foto és incerta, però es creu que es va fer pocs dies abans del 25 d’octubre de 1938, dia en què es van reunir a L’Espluga de Francolí 2.000 brigadistes per escoltar el president de la república, Juan Negrín. En aquest famós discurs, el president, a més a més de valorar la seva tasca, va fer als brigadistes la promesa de rebre la nacionalitat espanyola (llegir discurs complet).
35,5 km 12h Estació del Pradell (350 m) (utm 31T 320256 4555770)
FOTOGRAFIES































































































PANORÀMIQUES










































FOTOS 360º
BIBLIOGRAFIA
LLIBRES
- Per les Serres de Mestral : 16 itineraris a peu (2 vol.). Antoni Cabré i Puig. Ed. Cossetània 2000
- De les muntanyes de Prades a l’Ebre : 30 itineraris en BTT, a peu o a cavall : Muntanyes de Prades, Serra del Montsant, Moles de Colldejou i de Llaberia, Serres de l’Esteve i de la Creu, Serres de Car. Autor Josep Insa. Ed. Cossetània 2003
- Muntanyes de Tivissa-Vandellós : Guia excursionista. Rut Domènec Ed. Piolet
CARTOGRAFIA
- Serra de Llaberia 1.20.000 Editorial Piolet
- Muntanyes de Vandellós i Serres de Mestral 1.20.000 Editorial Piolet
BIBLIOGRAFIA WEB
TRENS
- Rodalies de Catalunya: horaris, preus, línies oficials
- Ferrocarrils de la Generalitat
- Trenscat: completa informació sobre trens catalans
- ADIF: gestor ferroviari estatal
EL TEMPS
- El temps a METEOCAT
- Instituto Meteorológico Nacional
HISTÒRIA I PATRIMONI
- Patrimoni Cultural de Catalunya
- Parcs de Catalunya
- Institut Cartogràfic de Catalunya: mapes en línia
- Wikipedra : barraques de pedra seca de Catalunya
- Observatori del Paisatge (Generalitat de Catalunya) Serra de Llaberia
- Muntanyes de la Costa Daurada
- Consorci de la Serra de Llaberia
- Ajuntament de l’Hospitalet de l’Infant
- Pratdip Turisme (rutes a peu)
- Ajuntament de La Torre de Fontaubella
RUTES RELACIONADES
Publicada a:
2 thoughts on “113. Travessa de l’Hospitalet de l’Infant al Pradell passant per Pratdit, Cabrafiga (100 Cims), Cavall Bernat (100 Cims); Miranda Ll. (100 Cims) i la Mola de Colldejou (100 Cims)”