231. El gorg Negre, el salt de Gualba (mirador) i el salt de Diable des de l’estació de Gualba seguint el PR C-211

ÍNDEX DE CONTINGUTS

  1. DADES TÈCNIQUES
  2. LA TRAVESSA
  3. MAPES
    1. TOPOGRÀFIC
    2. TRACK A WIKILOC
  4. DIFICULTAT
  5. LA RESSENYA
  6. ELS SENDERS
  7. ELS TRENS
  8. FOTOGRAFIES
  9. BIBLIOGRAFIA
    1. BIBLIOGRAFIA WEB
    2. CARTOGRAFIA
  10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

  • Estació de sortida/arribada: Gualba (Rodalies)
  • Distància/durada: 22,3 km / 7h15 (sense aturades)
  • Desnivell:  +/- 800 m
  • Dificultat: Exigent
  • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Recorregut circular que des de l’estació de Gualba (Vallès Oriental) ens portarà a conèixer bona part dels al·licients que té la riera de Gualba, un curs fluvial que baixa del contrafort sud del turó de Morou, i integrat dins de l’àrea protegida del Parc Natural del Montseny, Reserva Natural de la Biosfera per la UNESCO.

No visitarem tot el que hauríem volgut de la riera. I és que estan tancats els accessos a la part mitjana, la compresa aproximadament entre Gualba i el Salt de Gualba i que comprèn punts com la Central Núm. 3, el Salt de la Central i les fonts del Senglar i dels Ocells.

Aquests espais s’inclouen dins del Parc de Gualba, l’antic Parc mediambiental del RACC que va tancar les seves portes l’any 2013. Les prop de 50 ha que comprenia van ser cedides a l’ajuntament, entitat que va encarregar el 2014 a una empresa privada local la nova gestió de l’espai sota el nom de Parc Mediambiental de Gualba.

Amb la covid-19 el Parc ha hagut de tancar, i amb ell, també els accessos als senders que discorrien dins del Parc. Potser el camí que més greu sap de no poder-hi accedir és el d’accés a la base del Salt de Gualba. Al Mirador del Salt trobareu un cartell de “Prohibit el pas” al corriol que hi donava accés. Després de consultar amb el Parc, ens han informat que es va decidir tallar l’accés atesos els constants despreniments i perillositat que això afegia al camí. També es restringia l’entrada amb finalitats mediambientals per facilitat la supervivència d’espècies amenaçades com el tritó del Montseny. Així que mentre aquestes mesures estiguin en vigor, no és possible arribar fins a la base de la cascada més famosa de la zona.

Un debat a part seria si les hectàrees de l’antic parc del RACC cedides a l’ajuntament de Gualba i gestionades per una empresa privada amb seu a la població, és la forma més adequada de portar un espai natural protegit.

Tot i això, us recomanem consultar l’estat actual dels accessos atès que a mesura que es vagi obrint el Parc les condicions de pas poden variar, o no.

Tot i que tota la ruta sembla una línia recta d’anada i tornada, no és ben bé així. A partir dels safarejos de Cases Blanques el camí no es torna a trobar (bé, sí, tècnicament un instant a Can Ribes, però com sí res). Així, de pujada, passem per l’ermita de Sant Cristòfol i els interessants pont i molí fariner de Can Figueres fins arribar a la font del Pont. De tornada passarem pel centre del poble per si volem aturar-nos-hi a prendre alguna cosa.

Des de l’estació de Gualba i fins el safareig és camí comú tant a l’anada com a la tornada. És un camí tranquil, planer, agradable i de bon fer, amb vistes als interessants casalots dispersos entre els camps de cultiu. Els primers 900 m (i últims) es fan per asfalt i amb cert trànsit. Compte!

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ICGC de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

DIFICULTAT

Ruta de dificultat alta. Són 22km amb un desnivell a superar de prop de 1.000 m.

Normalment el camí és clar i es fa per pista. El tram més delicat és el comprès entre la Central de Dalt (No. 2) i el Suro Gros. En aquest tram el corriol segueix la riera de Gualba i de vegades podem dubtar per on passar.

Cal estar atents a no passar-nos el Gorg Negre. La cruïlla d’accés al gorg es troba a la dreta després de passar la Creu Petita uns 50m baixant per un corriol on posarem la mà en algun moment (fàcil).

Hi ha un punt on el camí creua la riera i que no és evident però que queda clar que no es pot passar per enlloc més. Passat aquest punt el descens a La Resclosa es fa per un curt tram molt dret i relliscós. Després de la Resclosa tornem a creuar la riera en un punt on trobem el PR de nou, sender que ja seguirem fins al final (excepte visita al mirador del Salt de Gualba).

Cal estar atents al GPS a fi de no passar-se cap element d’interès i de cap de les constants cruïlles que hi ha durant el recorregut.

ATENCIÓ

1. La ruta recorre LLIUREMENT tots els espais de la travessa. Evita els camins que van per l’interior del Parc mediambiental, on poden haver-hi de tancats. Amb aquesta ruta no trobareu ni camins ni accessos tancats.

2. El Parc Mediambiental de Gualba i els seus senders interiors van estar tancats durant la pandèmia, així com els seus serveis (càmping, barbacoes…). Quan reobri és possible que l’entrada i accés als senders sigui amb reserva i pagament previ.

3. L’accés a la base del Salt de Gualba està tancat per motius de seguretat i mediambientals.

4. Us recomanem de consultar l’estat actual d’accés a Parc Mediambiental de Gualba

LA RESSENYA

D’acord amb el sentit de la travessa, trobarem els punts d’interès següents:

KM 0
Estació de Gualba: Edifici de planta rectangular cobert per un terrat reseguit per un carener paral·lel i un ràfec suportat per vigues decorades. Es tracta d’una construcció feta en maó, ressaltant obertures i elements decoratius en color blanc, així com les cantonades, que apareixen reforçades amb carreus de mida regular i ben disposats, també pintats en blanc. Compta amb planta baixa i primer pis. Es troba encarat al sud, de cara a les vies del ferrocarril. S’obre a nivell de planta baixa amb un seguit de quatre portals. A nivell de primer pis, les obertures de la planta baixa es corresponen amb finestrals rectangulars. Com a element decoratiu comú a totes les obertures destaca un sobreafegit en forma de guardapols que ressegueix la part superior i els laterals del perímetre exterior de les obertures. Portes i finestrals són acabades a la part superior amb un arc molt rebaixat. Exteriorment, una faixa motllurada horitzontal separa els dos pisos. Les façanes laterals tenen 3 finestres, 2 al primer pis i 1 al segon. A la façana posterior s’observen les obertures a nivell de planta baixa, que era per on accedien els passatgers a l’interior de l’estació i a les vies. Font: Patrimoni de la Diputació de Barcelona

Com totes les estacions d’aquest tram de via, va entrar en funcionament amb la posada en servei de la de Massanes. A l’entorn de l’estació va créixer un petit nucli de població de Gualba que el 2021 comptava amb 56 hab.

KM 4,1 (Desn. +90 m / -40 m ; 1 h)
Safareig de Cases Blanques: Petit safareig amb un sostre de teula sense bassa, aprofita l’aigua d’un canal.

KM 5 (Desn. +30 m ; 1h15)
Gualba: Municipi del Vallès Oriental de 1.585 ha. (2021) dividit en vuit nuclis de població. Aquest és el més poblat, amb 500 hab.

KM 5,3 (Des. inap. ; 1h20)
Punt informació Can Figueres: Antiga masia ramadera convertida en un Punt d’Informació Turístic de Gualba i del Parc Natural del Montseny.

KM 6,5 (Desn. +50 m ; 1h45)
Parc Mediambiental de Gualba: Situat a l’antiga finca de Ca n’Illa Nou. Zona de lleure amb càmping, zona picnic/barbacoa, restaurant, bar i piscina i visites escolars.

KM 8,8 (Desn. +375 m ; 3h30)
Coll Sesfigueres: Pas situat a 598 m d’altura. La pujada fins aquí és la més dura de la jornada.

KM 9,3 (Desn.+70 m / -60 m). ; 3h45)
La Creu Gran: Mirador Majestuós. Cal anar en compte de no passar de llarg del trencall. Als pocs minuts de prendre el corriol a la creu, passem per les restes d’un antic polvorí.

KM 9,8 (Desn. +75 m ; 3h55)
Central de Dalt (Central 2): Conjunt dos edificis, la central elèctrica pròpiament dita, al darrera, i l’habitatge de l’operari de manteniment, al davant, al costat d’una bassa de regulació de l’aigua que passa per la central. El primer edifici és de planta rectangular amb murs de paredat carejat i pedres cantoneres amb carreus treballats, fins arribar al nivell de cobertes, a doble vessant, on trobem una filada de totxo a punta de diamant, que marca el canvi de tipus de fàbrica passant a ser de carreus treballats de granit, acabada en una filada de carreus seguint el pendent de la coberta amb un ressalt horitzontal al carener i als extrems.

L’habitatge presenta planta rectangular, formant un angle obtús amb l’altre edifici, els murs són de paredat de pedra carejada amb cantoneres poc treballades.

Embassament construit al mig de la riera de Gualba, actualment reconstruit i restaurat. La paret frontal és gruixuda, de pedra, d’una llargada d’uns 15 m i 6 m d’altura; la paret lateral és el mateix edifici de la central, per on surt l’aigua de la turbina. La bassa regula l’aigua del tub que baixa a la central de baix. Font: Patrimoni de la Diputació

KM 9,9 (Desn. inap. ; 4h)
Salt de la Central de Dalt: Petit salt amagat rere la central elèctrica. (Salt de Corbera?)

KM 10,3 (Desn. +65 m ; 4h10)
Salt del Diable: Es tracta del primer salt a la riera, previ a la central. No és massa accesible i està prou amagat i a vegades es confon amb un salt previ de més petites dimensions, denominat Salt de Corbera.
Té uns 10 metres d’alçada. Font: Patrimoni de la Diputació

KM 10,8 (Desn. -125 m ; 4h25)
La Creu Petita: Gran mirador situat dalt del contrafort del Gorg Negre i a poca distància al NE de la Creu Gran.

KM 10,9 (Desn. inap. ; 4h30)
El Gorg Negre: Situat al nord de la riera de Gualba i és un dels llocs més espectaculars del Montseny. Part de la seva fama és deguda a les llegendes que el relacionen amb bruixes adoradores del diable, i a les tempestes i malvestats que causaven als vilatans de Gualba. També és un paratge d’interès natural i paisatgístic. L’accés no és fàcil. Baixant de la Creu Petita, cal girar a la dreta a l’esperó un cop hem perdut uns metres d’alçada.

KM 11,1 (Desn. -40 m ; 4h40)
Salt i gorg de la Resclosa: Clot situat a la riera d’Avencó. Es tracta d’un bell racó situat en un dels desnivells de la riera on, passades les restes d’una antiga resclosa, hi ha un salt d’aigua. Aquesta cau en un gran gorg de forma ovalada on hi afloren alguns blocs de pedra. Font: Patrimoni de la Diputació

KM 11,4 (Desn. -40 m ; 4h50)
Suro de la Pedra: Arbre situat enmig del passeig de la Riera, un camí que transcorre pel costat de la riera, desdoblant-se en algun punt en ambdós costats de la mateixa. Tot i que en el seu recorregut travessa el Parc de la Riera i és un lloc d’esbarjo privilegiat al costat mateix del nucli urbà, el seu nom està vinculat al sector més extern al nucli. Font Patrimoni de la Diputació

KM 14,3 (Desn. +90 m / -290 m ; 5h30)
Mirador del Salt de Gualba: Allunyat mirador del salt més famós de la riera. Té una caiguda de 133 metres per un terreny esglaonat, que converteix la riera en una corrent d’escuma blanca. El seu accés està prohibit per la dificultat de l’accés.

KM 17,3 (Desn. +60 m / -260 m ; 6h15)
Molí fariner i pont de Can Figueres: Antic molí en estat ruinós que aprofitava les aigües de la riera de Gualba per a moure les moles. El pont, s. XVII-XVIII, és d’un sol ull, i es troba en el camí que va de Cal Xato al camí de Sant Cristòfor, davant del molí.

KM 17,7 (Desn. +30 m / -220 m ; 6h20)
Ermita de Sant Cristòfol: “Edifici de planta rectangular i d’una sola nau i amb absis semicircular decorat amb arcuacions i lesenes llombardes a l’exterior i amb dues fornícules a l’interior. El presbiteri és de volta de tres trams, els arcs de la qual es recolzen en mènsules que sobresurten la paret.
La façana coronada per un campanar petit en forma d’espadanya a igual que tota la fàbrica és de pedra i molt senzilla. El portal d’entrada fet amb pedra, porta motllures treballades i un escut al centre de la llinda amb la data de la construcció 1587.” Font: Patrimoni de la Diputació de Barcelona

Citada per primer cop l’any 1328. L’any 1986 estava en ruïnes i es va començar la seva reconstrucció.

KM 22,3 (Desn. +60 m / -120 m ; 7h15)
Estació de Gualba

ELS SENDERS

El PR C-211 serà el sender de referència. El sender, d’uns 30 km de llargada, connecta l’estació de Gualba amb Santa Fe del Montseny en un recorregut d’anada i tornada.

Seguirem el sender d’anada fins a la rodalia del Polvorí, indret on l’abandonarem a fi de visitar el Salt del Diable, la Creu Gran i Petita, el Gorg Negre i La Resclosa, indret des d’on reprendrem de nou el sender tot seguint les seves marques fins a l’estació.

Abandonarem el PR durant 1.400 metres a fi de visitar el Mirador del Salt de Gualba, una visitat d’anada i tornada.

ELS TRENS

Llinars del Vallès se situa a la línia que uneix Barcelona-Granollers-Girona.

ESTACIÓ DE SORTIDA/ARRIBADAGualba : Pertany a les línies de Rodalies i Regionals però no tots els trens s’hi aturen. Hem de tenir en compte que la freqüència de pas és baixa. L’estació es troba a l’extrem sud del municipi, tocant al riu Tordera i prop del límit municipal amb Riells i Viabrea (el Bosc de la Batllòria). Els dos nuclis del poble, Gualba de Dalt i Gualba de Baix queden apartats.

Podeu consultar els horaris a Rodalies de Catalunya.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
  • Mapa Alpina 25: Montseny 1:25.000 (dos mapes)
  • Mapa Ed. Piolet Montseny 1:30.000
  • Mapa Topogràfic de Catalunya ICGC. Espais Naturals Protegits: Montseny 1:25.000
  • Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000. Vallès Oriental – 41 ICGC

RUTES RELACIONADES

Publicat a

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari