Les 3 millors rutes entre vinyes

Catalunya és un país de vins. Els grecs van portar el conreu de la vinya a Empúries al voltant del s. IV aC, tot i que va ser durant l’època romana que el seu conreu es va estendre per tot el territori de casa nostra, entre les que destaquen les ciutats de Barcino, Tarraco o Gerunda.

La producció romana estava destinada a la seva exportació en àmfores cap a Roma o a altres destinacions. Els vins produïts a Tarragona, Alella i Mallorca estaven entre els preferits. Al jaciment de Vallmora a Teià, es poden visitar unes restes arqueològiques d’un celler romà documentat entre el s. I aC i el V dC.

Actualment Catalunya compta amb onze Denominacions d’Origen que sumen 70.400 ha de conreu de vinyes. A aquestes DO se li haurien de sumar les incloses a la DO Cava, que no depenen de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el vi).

Us presentem tres rutes que a Senderisme en tren considerem que poden ser interessants a fi de conèixer millor.

RUTES

1. DO Cava. Sant Sadurní d’Anoia  (Ruta ST59)

La DO Cava inclou 159 municipis de tot l’estat dedicats a l’elaboració d’aquest vi escumós. El Consell Regulador del Cava, situat a Vilafranca del Penedès, és el seu organisme de control. A diferència de la resta de DO catalanes, la DO Cava depèn del Ministerio de Agricultura atès que inclou altres municipis productors, tot i el principal nucli d’elaboració és a Sant Sadurní d’Anoia, capital de la comarca de l’Alt Penedès.

 Les possibilitats turístiques al municipi són moltes i variades. Podem  fer caminades per l’entorn (veure Rutes del Vi i del Cava), esmorzars entre vinyes, fer tast de vins i allotjar-nos entre vinyes. Una de les més conegudes és el pícnic a les caves, on la compra d’una ampolla dóna accés a una zona de lleure amb taules i graelles que s’omplen de visitants els dies festius.

La Ruta ens porta des de Gelida fins a Sant Sadurní d’Anoia, la Capital del Cava com el mateix ajuntament de la capital de l’Alt Penedès anuncia al seu web. En aquest municipi de 12.000 habitants es troben alguns dels cellers elaboradors de cava més coneguts, com Freixenet, Codorniu, Gramona o Recaredo. 

Podem visitar les caves Freixenet just abans d’agafar el tren, atès que es troben a tocar de l’estació de tren al sud-est del municipi.

2. DO Alella. De Montmeló a Mongat (Ruta ST01)

La Denominació d’Origen Alella està situada als vessants de la Serralada Litoral Catalana distribuïda entre les comarques del Maresme i del Vallès Oriental. Actualment inclou onze municipis del Maresme i  set del Vallès Oriental, amb un total de 560ha. i vuit cellers de vinya dedicades principalment al cultiu de la pansa blanca, nom com es coneix aquí a la varietat del xarel·lo.

Una de les característiques més destacable d’aquests vins és el terreny on es cultiva, el sauló, sorra resultant de la descomposició del granit pobre en nutrients, però que permet un bon drenatge del sòl.

En la caminada que us proposem entre Montmeló i Tiana caminareu entre vinyes de diferents cellers, tant de les del vessant nord i més fred del Vallès Oriental com les assolellades del Maresme, amb vinyes situades des de prop del nivell del mar fins a gairebé al cim del Turó del Galzeran (100 Cims). Completa la sortida un ric patrimoni històric que inclou dòlmens, poblats ibèrics o castells medievals.

Podeu consultar les possibilitats enoturístiques al web PROMOCIÓ DEL TERRITORI DO ALELLA.

3. DO Montsant. Capçanes (Ruta ST114)

La Denominació d’Origen Montsant va néixer el 2001 com a escissió de la zona de Falset que de la DO Tarragona.  Actualment ocupa unes 2.000 ha de vinyes conreades bàsicament a la comarca del Priorat que envolta la DO Priorat, situada a la part central de la comarca. La seva producció es troba al voltant de 5 milions d’ampolles.

El Celler de Capçanes va ser durant molts anys l´únic que produïa vi ‘kosher’ a l’estat, un vi produït  apte per a la comunitat jueva i que ha de ser elaborat seguint uns estrictes protocols d’elaboració. Podeu consultar les activitats al voltant del vi al web MONTSANT ENOTURÍSTIC.

Capçanes, una població al sud de la comarca de 450 habitants. En aquesta població va néixer Pere Joan Barceló i Anguera, més conegut com en  Carrasclet, un guerriller anti-borbònic que protagonitzà una llarga i atzarosa vida recordada ara amb el sender de petit recorregut PR C-88 Ruta del Carrasclet, un recorregut de 76 quilòmetres entre Capçanes i Reus.

El municipi va veure arribar el tren l’any 1891 quan es va posar en marxa el tram entre Marçà-Falset i Móra. Des del seu baixador podem fer travesses o excursions de gran interès:

 • Ruta ST67Duesaigües-L’Argentera  – Serra de l’Argentera – Mola de Colldejou (100 cims) – Portell de Llaberia  – Llaberia – Capçanes 24,1km (1.075m / -1.150m) (L)
 • Ruta ST100Capçanes – Cova dels Dos Ulls – Portella de Montalt – Canal del Plom – Montalt Nord (100 cims) – Racó de la Sendal – Capçanes 16,7km (+/- 800m)
 • Ruta ST111:  Travessa des del Pradell a Capçanes la Mola de Colldejou, Miranda de Llaberia, la Foradada i la Desenrocad (+1.060m / -1.200m)
 • Ruta ST112: De l’estació de Marçà-Falset a la de Capçanes per la Vall de Ricorb i el Camí de les Taules 12km  (+510m/-610m)
 • Ruta ST114: Capçanes: Volta a la Desenrocada pel Camí de les Taules, Mas del Cosme, Lo Grauet, L’Avioneta i Font de la Mata 18,8km (+/-910m)
Advertisement

2 thoughts on “Les 3 millors rutes entre vinyes

 1. Hola Josep,

  Tens tota la raó que el Gr-174 que recorre bona part del Priorat i és un excel·lent sender entre vinyes.

  Però la petita tria que aquí recomanem són només rutes que de moment hem recorregut a Senderisme en tren. Entre Duesaigües i Falset hi ha una possibilitat d’itinerari seguint en part el GR-174, que si en el futur el realitzem, no dubtis que el recomanarem al web.

  Moltes gràcies pel comentari i la recomanació.

  Bona ruta

  Senderisme en tren.

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s