118. Puigpedrós de Lanós 2.842m (100 Cims) des de l’estació de Portè-Pimorent

ÍNDEX DE CONTINGUTS

  1. DADES TÈCNIQUES
  2. LA TRAVESSA
  3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
  4. MAPES
    1. TOPOGRÀFIC
    2. TRACK A WIKILOC
    3. PERFIL DE LA RUTA
  5. DIFICULTAT
  6. ELS TRENS
  7. ELS SENDERS 
  8. LA RESSENYA
  9. FOTOGRAFIES
    1. PANORÀMIQUES
  10. BIBLIOGRAFIA
    1. BIBLIOGRAFIA WEB
    2. CARTOGRAFIA
  11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

  • Estació de sortida/arribada: Portè-Pimorent (SNCF)
  • Distància/durada: 28 km / 10-12h (2 dies)
  • Desnivell:  +/- 1.350 m
  • Dificultat: Molt Exigent
  • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Excursió que ens portarà a assolir el cim del Puigpedrós de Lanós, un cim de 2.842m que domina el marge oriental de l’estany de Lanós.  El pic és l’onzè cim més alt dels Pirineus orientals, i està inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC.

Iniciarem l’ascensió des de l’estació de Portè i Pimorent (SNCF), a la comarca de l’Alta Cerdanya, des d’on pujarem al Puigpedrós pujant pel camí dels Enginyers, on opcionalment podrem passar la nit al refugi dels Enginyers, un allotjament lliure amb molt bon estat (mantes incloses). De camí al Puigpedrós passarem per l’estany de Lanós, el llac més gran del vessant nord dels Pirineus gràcies a la presa que s’hi va construir a principis del s. XX, unes obres que van provocar un conflicte internacional per les agües del riu Querol.

L’ascensió transcorre pel Parc Natural Regional dels Pirineus Orientals, un àrea protegida de 138.000 ha dividit entre diverses comarques nord-catalanes i occitanes. Aquest va ser el primer parc natural francès creat als Pirineus, i s’estén des del Canigó al Carlit i fins a les muntanyes adjacents d’Andorra.

El cim més alt del Pirineu Oriental és el Carlit (Ruta ST74). El Carlit és el cim més alt tant de la Baixa com de l’Alta Cerdanya i també està inclòs en la llista del 100 Cims de la FEEC.  Una llista (no definitiva) dels cims més alts de la Cerdanya, és:

  1. Carlit 2.921m
  2. Puigpedrós 2.915m
  3. Puigmal 2.910m
  4. Tossa Plana de Llès 2.905m
  5. Pic de la Serra de les Xemeneies 2.878m
  6. Pic de Fontnegra 2.877m
  7. Tosseta de l’Esquella 2.869m
  8. Pic de Setut 2.867m
  9. Pic de Noufonts 2.860m
  10. La Muga 2.859m
  11. Puigpedrós de Lanós 2.842m
  • Sortida/arribada: Estació de Porta Pimorent (SNCF)
  • Distància: 28 km
  • Durada:  10-12h (2 dies. Nit al Refugi lliure dels Enginyers)
  • Interès:  El Puigpedrós de Lanós, un 100 Cims.
  • Època: Finals primavera i estiu, quan ha desaparegut la neu.
  • Quan: A finals de primavera, quan floreix el rododendre i omple la vall de color vermell.
  • Ruta: Estació de Portè  (Porté-Puymorens) – estany de Lanós – Puigpedrós de Lanós – refugi dels Enginyers – estació de Portè.
  • Dificultat: Molt exigent pel desnivell i distància.El tram final d’accés al cim presenta algun tram rocós fàcil si es fa per l’aresta nord.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

  • Ruta ST42: La Tor de Querol a Portè pel Puigpedròs. La travessa finalitza a l’estació de Portè, punt d’inici de la ruta circular al Puigpedrós de Lanós.
  • Ruta ST74: Portè a l’Ospitalet pel Carlit 33 km. Travesses que coincideixen a Portè, podent lligar-les i fer una interessant travessa.
  • Ruta ST131: De La Tor de Querol a Portè pel Punxó 2.581 m. De nou, podem enllaçar les dues rutes per fer una travesa de dues jornades.
  • Ruta ST132: Ruta circular des d’Ospitalet que puja al Roc Melé (100 Cims) i Cabaneta per la Solana d’Andorra.
  • Ruta ST174: Circular al Pic Negre d’Envalira (100 Cims) pel Pas de la Casa (Andorra). Ambdues rutes tenen l’inici i el final a l’estació de Porté després de pujar a al Puigpedrós de Lanós i els Pics d’Envalira.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa118_2
Mapa IGN de la ruta al Puigpedròs
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 118_2
Perfil pujada al Puigpedròs

DIFICULTAT

Itinerari llarg i amb fort desnivell que podem dividir en dues jornades fent nit al refugi lliure dels Enginyers, un allotjament amb molt bon estat, amb matalassos i mantes. 

L’ascensió trancorre per senders abalisats entre la sortida i arribada i l’estany de Lanós. La resta d’ascensió va per terreny d’alta muntanya. Cal estar acostumats i preparats per a qualsevol inclemència.

ELS TRENS

Consulta horaris Rodalies Catalunya

Consulta horaris SNCF

La sortida la farem des de l’estació de Portè de la línia La Tor de Querol –Tolosa dels trens francesos (SNCF). L’estació està connectada amb la internacional de La Tor de Querol, on acaben molts dels trens de la línia R3 de Rodalies de Catalunya, operada per RENFE.

Aproximadament hi ha 5 circulacions al dia que surten de La Tor de Querol cap a Tolosa de Llenguadoc, espaiades cada 2h. El temps de trajecte entre La Tor de Querol i Portè és de 21minuts.

Si es vol començar a caminar el mateix dia que se surt en tren de, per exemple Barcelona, la combinació de trens més ràpida és:

  1. Barcelona-La Tor de Querol: 07:06-10:13
  2. La Tor de Querol-Portè: 13:21-13:42

Això vol dir sortir a caminar tard, i per tant només és aconsellable si és estiu i la meteorologia acompanya. Per sortir abans, no queda més opció que arribar el dia anterior a La Tor de Querol o a Portè per fer-hi nit per agafar un tren ben d’hora el dia següent. Atenció si es reserva un hotel, que l’estació de La Tor de Querol-Enveig està a tocar de la població d’Enveig.

ELS SENDERS 

Seguirem les marques blanques i vermelles de sender de gran recorregut entre l’estany de Lanós i Portè. De pujada seguirem marques grogues de petit recorregut. Segons el tram de la travessa, seran corresponents a:

  • HRP
  • GR-7
  • GR-107 Camí dels Bons Homes
  • El Camí: en el seu tram Capcir-Andorra-Alt Urgell seguirem aquest sender en tot el seu tram entre Portè i l’estany de Lanós. 

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Portè (1.562 m) (utm31T 403500 4710299)

L’estació de Portè/Portè i Pimorent  (Porté -Puymorens en francés) és la situada a més altitud de tota la xarxa de ferrocarrils francesos en amplada de via internacional (1.435mm). L’estació francesa més alta és el Tramway del Montblanc, un tren cremallera prop de Chamonix que arriba fins a 2.372m. L’estació de Bolquèra-Eina del Tren Groc (1.592m) és per només 30m l’estació més alta de França excloent cremalleres.

Caminem per la carretera amb molt de compte atès que passem per les Gorges de la Fou i la carretera és estreta i sense vorera.  Per evitar-la podríem agafar el GR-107, però hauríem igualment de caminar els mateixos metres per carretera en sentit contrari fins al Pla Bau.

Un cop creuem el riu Querol, girem a la dreta en direcció al Massif del Carlit. Seguim la Route des Lacs que ens portarà sense entrar al centre del municipi fins al cementiri passant per davant del parc de bombers.

1,6 km 30min Cementiri de Portè (1.618 m) (utm31T 404128 4711229)

Darrer  municipi de l’Alta Cerdanya (129 habitants) abans de la pujada al coll de Pimorent (1.920m), collada que separa la comarca de l’Alta Cerdanya (Catalunya Nord) amb l’Arieja occitana.

Continuem per la pista en direcció sud. Creuem de nou el riu Querol i deixem les marques i els senyals de GRP que es desvien a la dreta en direcció a Bena. Hem de seguir uns senyals blaus que anirem trobant en una pista, que amb tendència a pujar, segueix entre un bonic bosc de bedolls amb bones vistes al fons de la vall dels pics de Collroig i la serra de les Xemeneies.

Al cap de 2100m deixem la pista. Hem d’estar atents al senyal blau i la fletxa que ens indica que Le Cortal es troba a 2,6 km. El bonic sender s’apropa a l’estany de Passet, que passem pel marge sud a través del Clot de les Polvorines.

6,1 km 1h35min Pàrquing Els Cortals  (1.730 m) (utm31T 408073 4711591)

Fins aquest pàrquing, durant els mesos d’estiu que no hi ha neu, es pot arribar en vehicle per una carretera asfaltada que surt de Portè. Vers al nord surt un corriol que s’enfila vessant amunt en direcció a l’estany de Lanós i al Carlit pel camí normal.

Nosaltres, per contra, seguirem el Camí dels Enginyers, un accés més llarg a Lanós però més bonic i panoràmic i que ens portarà a passar pel refugi on fer nit aquest primer dia de caminada.

En arribar a un prat amb un pal de ferro al mig (1893m, 31 T 409419 4712045) trobem una cruïlla on un sender segueix a l’esquerra cap a l’estany de Fontviva. Seguim a la dreta (est) per un tram on el camí zigzagueja muntanya amunt.

9,9 km 2h45min Cabana de Coma Joan (2.050m) (utm 31 T 409785 4712679)

Petita cabana lliure amb capacitat per a 8/10 places. Disposa només d’una taula amb dos bancs de fusta i d’una llar de foc. No té llits ni aigua a la rodalia però l’entorn és agradable, situat enmig d’un prat amb vista als cims del voltant.

11,9 km 3h15min Refugi lliure Cabana dels Enginyers (2.138 m) (utm 31 T 409714 4714099)

Refugi lliure net i en molt bon estat. Té capacitat per a 12 places, amb lliteres amb matalassos, mantes i amb una font a l’exterior.

Del refugi un camí entre bosc ens portarà en 15 minuts fins a un pont de ciment que creua el riu Querol, punt on trobem les marques del GR-107 que seguirem de baixada del Puigpedrós en direcció a Portè.

12,7 km 3h25min Estany de Lanós. Deixem GR (2.204 m) (utm 31T 409289 4714328)

No hem d’arribar fins al mateix estany, sinó que arribats a un ampli prat amb la presa  davant nostre, deixem les marques del GR per anar a l’esquerra (oest). Al cap de 450m (10min) hem de deixar el camí que puja a la Portella de Lanós per girar ara al nord (dreta) per un camí que va a buscar el Rec de Fé, un torrent que baixa dels estanys del Puigpedrós. El camí està poc fressat, amb algunes variants que ens faran dubtar de quina seguir i canviant de marge del riu diversos cops, sempre per terreny fàcil però incòmode i dret a estones.

L’estany de Lanós és el llac més gran del vessant nord dels Pirineus després de la construcció, a principis del s. XX, d’una gran presa que va fer créixer l’antic llac d’origen glacial fins als 2,8km de llarg i 0,8km d’ample actuals, amb una fondària màxima de 85m. Les obres de construcció de la presa de Lanós van provocar un conflicte internacional. El riu que neix prop del Carlit i que baixa de l’estany és el Querol (també anomenat Aravó), un riu internacional que desemboca al riu Segre al terme de Bolvir, a la Cerdanya. La desviació de part del cabdal del riu cap a l’Arieja va fer témer els regants de la Cerdanya l’assecament del riu. El conflicte no va acabar fins al 1957 gràcies a l’arbitratge del riu de Suècia i amb l’acord de transvasar un cabal de 0,6 m³/segon de nou al riu Querol.

Estany de Lanós
Estany de Lanós

14,7 km 4h15min Mulleres de desaigüe, llacs (2.530 m) (utm 31 T 408308 4715363)

Després d’una forta i llarga pujada assolim un replà amb mulleres, formades gràcies al desaigüe dels llacs de Puigpedrós, situats a pocs metres a l’oest. Podem contemplar davant nostre el  doble cim rocós del Puigpedrós. Les dues puntes Nord i Sud del pic només tenen un parell de metres de diferència, sent la sud la més alta amb 2.842 m.

Per pujar a les dues puntes és millor arribar fins al coll que veiem al fons per llavors girar cap a l’oest per pujar a través del pedregar fins al cim Nord. Per pujar directament al cim Sud, el més còmode és seguir un corriol poc fressat que s’enfila pel vessant rocós entre els dos cims. Uns metres abans d’arribar al coll que separa els cims, es gira a l’esquerra (sud) per assolir el cim del Puigpedrós.

15,8 km 5h15min Puigpedrós (2.842 m) (utm 31T 407536 4715732)

Assolim l’onzè cim més alt de la Cerdanya, pic inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC. Des del capdamunt podem adonar-nos de la diferència de vessants que presenta aquest pic, escarpat i vertical al nord i a l’oest i suau a l’est.

Del cim podem contemplar el Carlit i el Coma d’Or, un cim unit al Puigpedrós per una tècnica i afilada cresta. Cap a l’oest podem contemplar la Pica d’Estats, i vers el nord el pic de Saint Barthélemy i les muntanyes de l’Arieja, així com  bona part dels cims de la zona de les Bulloses situades cap a llevant.

En el descens és més fàcil de seguir el corriol que baixa entre les roques així com el que baixa a tocar del torrent del Rec de Fé, i que de nou ens portarà a la cruïlla al refugi dels Enginyers on trobem un pont de ciment sobre el riu Querol.

19,2 km 7h Cruïlla estany de Lanós – refugi Enginyers  (2.155 m) (utm31T 409293 4714248)

Un cop de nou a la cruïlla d’accés al refugi dels enginyers, continuem recte i creuem el pont de ciment seguint les marques del GR que segueixen el camí habitual de pujada a Lanós atès que és més directe. Passem per una mina de ferro abandonada i a mesura que baixem obtenim millors vistes de la vall del Querol, amb el Punxó a l’altre costat de la vall i les muntanyes de Montroig, cresta que continua fins al mateix cim del Carlit tot passant pel Serrat de les Xemeneies. Tanquen la vall els pics de Fontfreda al fons, ja a l’altre costat de la N-20.

El camí baixa a mitja alçada pel vessant sud del Puig de Font Viva, amb els estanys de Font Viva i Passet uns metres per sota el camí, entre una vegetació dominada per la gódua i els matolls.

Puigedrós (primer terme) amb Coma d'Or al fons
Puigedrós (primer terme) amb Coma d’Or al fons

25,3 km 9h Corba a la carretera de la N-20 (1.680 m) (utm31T 404946 4711507)

Característica corba de 180º de la N-20. Just al revolt hi ha un petit pàrquing per a vehicles, una taula i un plafó informatiu. Del revolt baixa al sud un corriol força dret que en pocs metres ens deixa a la pista asfaltada d’accés al pàrquing de l’estany de Passet, camí que ens portarà en 15 minuts fins al centre de Portè.

26,2 km 9h15min Ajuntament Portè (1.618 m) (utm 31T 404061 4711309)

Deixem l’ajuntament i seguim cap a l’est seguint en tot moment les marques del GR que ens portaran a través de la Rue Michette fins a la Route des Lacs, per on hem passat a la pujada. De nou a la carretera N-20 la seguim amb molt de compte fins a l’estació.

28 km 9h40min Estació de Portè SNCF (1.562 m) (utm31T 403500 4710299)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

WEB

CARTOGRAFIA
  • Mapa Cerdanya 1:25.000 Ed. Alpina
  • IGN TOP25 2148 ET Ax-les-Thermes
  • IGN  TOP25 2249 OT Bourg-Madame – Col de Puymorens – Pic Carlit

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

2 thoughts on “118. Puigpedrós de Lanós 2.842m (100 Cims) des de l’estació de Portè-Pimorent

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s