El túnel núm. 20: el pitjor accident ferroviari de l’estat (3 gener de 1944)

Interessant documental, dirigit per Ramón de Fontecha i guanyador d’un Goya l’any  2003 al millor curtmetratge documental, que ens fa una mica de llum sobre el pitjor accident ferroviari de l’estat espanyol.

El 3 de gener de 1944 tres trens xocaven dins el túnel núm. 20 a La Torre del Bierzo, Lleó.  El tren correo-expreso 421 entre Madrid i La Corunya va xocar contra una locomotora quan va perdre els frens baixant el port del Manzanal. Poca estona després un tren carregat de carbó que anava en direcció contrària també hi impactava.  Cinc vagons van quedar dins el túnel i es van calcinar.

El nombre de víctimes finals és confús, atès  que al règim franquista, tot i tractar-se d’un accident, va censurar en tot moment  la  informació. El  règim va parlar de només 78 víctimes oficials,  tot i que altres estimacions eleven el nombre fins a 500-800 víctimes atès que el tren era de 10 vagons i anava ple de viatgers.

 

 

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s