Els 3 millors castells visitables

Catalunya va ser una terra de frontera durant molts segles. Les necessitats de defensar el territori va implicar que es construïssin innombrables torres de guaita i castells al llarg i ample del país. De tot aquest bast patrimoni històric, molts elements han desaparegut o es troben en estat pèssim, però molts d’altres s’han mantingut dempeus, reformant-se i  adaptant-se a cada època  i oferint-nos encara avui dia, la sort de poder trepitjar el seu interior.

És difícil de fer una tria entre els castells que hem visitat durant les més de 100 rutes que portem caminades a Senderisme en tren. De tots ells, us volem proposar tres, que a més a més de tenir històries similars, ha arribar drets fins als nostres dies, el que permet fer-hi una visita, guiada o lliure, pel seu interior.

1. Castell d’Escornalbou. Baix Camp (ruta 23)

VISITA: Només guiades. Preu 2,5€ (caps de setmana 5,50€). Gratuït: 11,27-29 set. i 4nov.

El castell monestir d’Escornalbou es troba en un contrafort de la Serra de l’Argentera entre els municipis de L’Argentera, Duesaigües i Riudecanyes, al qual pertany administrativament. El turó està dominat per l’ermita de Santa Bàrbara, ocupant un espai habitat en èpoques neolítiques, ibèriques, romanes i musulmanes, des d’on s’obtenen bastes panoràmiques de la comarca.

Situat sota l’ermita, el monestir de Sant Miquel d’Escornalbou va ser fundat a mitjans del s. XII  quan Alfons I d’Aragó les va conquerir als musulmans. Un cop sota el seu poder, les va cedir a Joan de Santboi, qui va rebre l’encàrrec de construir-hi, amb l’ajut d’una comunitat de frares agustinians, un monestir dedicat a Sant Miquel. 

El castell va ser el centre de la Baronia d’Escornalbou, una antiga jurisdicció senyorial del s. XII vinculada als arquebisbes de Tarragona i que incloïa els pobles de Colldejou, L’Argentera, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Vilanova d’Escornalbou i Riudecanyes, a més a més del mateix castell monestir.

A principis del s. XX Eduard Toda (diplomàtic, egiptòleg, antropòleg…)  va comprar el castell i s’hi instal·là. Entre el 1910 i el 1924 el va reformar amb total llibertat. Avui dia es poden visitar sales  com la biblioteca, el saló Blau o el menjador, totes reformades per Toda com a casa senyorial. Actualment l’edifici és gestionat pel Museu d’Història de Catalunya.

2. Castell de Castellet. Alt Penedès  (ruta 26)

VISITA: Visita gratuïta i només guiada de 45min cada 2n cap de setmana de mes. Recomanable reserva 93.814.45.06

El Castell es troba al municipi de Castellet i la Gornal enlairat sobre el Foix on el riu dibuixa un meandre que ha estat aprofitat per a la construcció d’un pantà.  Tot l’entorn es troba dins del Parc del Foix, un espai protegit depenent de la Diputació de Barcelona de 3.157ha d’extensió que forma part morfològicament del massís del Garraf (veure mapa del parc).

La documentació més antiga del castell es remunta a l’any 977, quan el comte Borrell II el va vendre a Unifred Amat. L’element més antic que es conserva és la torre mestra, de 15m d’alçada datada del s. XII. La resta de construccions són posteriors al romànic i en destaca el mur est del s. XIV, que formava part del nucli central del castell.

A finals del s. XIX el castell es trobava enrunat. Entre els anys 1928-30 Josep de Peray i March, advocat i polític fill de militar, va realitzar obres de restauració aplicant-hi un estil neogòtic.  L’any 1999 se’n fa càrrec l’empresa Acesa, que va restaurar-lo curosament.  Avui dia és la seu de la Fundació Abertis, seleccionada recentment com a nou centre UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies.

3.  Castell de Castelldefels  (veure rutes)

VISITA: Portes obertes cada 2n diumenge de cada mes.

Castelldefels és coneguda per les seves platges i  per ser també  una porta d’entrada del proper Parc Natural del Garraf. Però també podem visitar l’interessant castell que va donar nom a la ciutat. 

Al s. X aquestes eren frontereres entre els Comtats Catalans i l’Emirat de Còrdova.  Probablement fou cap a l’any 967 que es construeix el primer castell. D’aquest any és el primer document del castell, un cartulari on s’esmenta una donació d’Ermengarda a l’església del castell, Santa Maria. El castell estava sota domini del monestir de Sant Cugat, i era conegut com a Castello de Felix, Castrum Felix, Castello de Feles o Castrum Fidelis, noms que donarien origen a l’actual nom de la ciutat.

L’actual edifici està format per tres cossos.

1. L’església (s. X). Dedicada a Santa Maria,  és la part més antiga del castell. Va ser fortificada als s. XIV-XV.

2. Cos A. (1550)  Felip II, davant el perill de l’expansió otomana i els atacs pirates, fa aixecar un conjunt de castells per tota la costa peninsular. És en aquest context que es construeix el Cos A del castell, fet amb pedra de marès vermella.

3. Cos B. (s.XVIII). Ampliació de l’església construcció del cos occidental, en aquest cas fet amb pedra blanca que li confereix un color beix al conjunt.

A finals del s. XIX el castell, com els dos anteriors, estava en ruïnes. Manuel Girona compra el castell i el fa restaurar a Enric Sagnier, arquitecte de molts edificis d’estil neogòtics a Barcelona.  L’any 1988 l’Ajuntament se’n fa càrrec i endega un programa d’usos i d’obres de restauració i rehabilitació que acabarien fins a deixar-lo en l’actual aspecte.

 

Advertisements

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s