Rutes als millors castells visitables

Catalunya va ser una terra de frontera durant molts segles. Les necessitats de defensar el territori va implicar que es construïssin innombrables torres de guaita i castells al llarg i ample del país. De tot aquest bast patrimoni històric, molts elements han desaparegut o es troben en estat pèssim, però molts d’altres s’han mantingut dempeus, reformant-se i  adaptant-se a cada època  i oferint-nos encara avui dia, la sort de poder trepitjar el seu interior.

És difícil de fer una tria entre els castells que hem visitat durant les més de 100 rutes que portem caminades a Senderisme en tren. De tots ells, us volem proposar tres, que a més a més de tenir històries similars, ha arribar drets fins als nostres dies, el que permet fer-hi unae visita, guiada o lliure, pel seu interior.

ELS CASTELLS

1. Castell d’Escornalbou. Baix Camp (Ruta ST23)

VISITA: Només guiades. Preu 2,5€ (caps de setmana 5,50€). Gratuït: 11,27-29 set. i 4nov.

El castell monestir d’Escornalbou es troba en un contrafort de la Serra de l’Argentera entre els municipis de L’Argentera, Duesaigües i Riudecanyes, al qual pertany administrativament. El turó està dominat per l’ermita de Santa Bàrbara, ocupant un espai habitat en èpoques neolítiques, ibèriques, romanes i musulmanes, des d’on s’obtenen bastes panoràmiques de la comarca.

Situat sota l’ermita, el monestir de Sant Miquel d’Escornalbou va ser fundat a mitjans del s. XII  quan Alfons I d’Aragó les va conquerir als musulmans. Un cop sota el seu poder, les va cedir a Joan de Santboi, qui va rebre l’encàrrec de construir-hi, amb l’ajut d’una comunitat de frares agustinians, un monestir dedicat a Sant Miquel. 

El castell va ser el centre de la Baronia d’Escornalbou, una antiga jurisdicció senyorial del s. XII vinculada als arquebisbes de Tarragona i que incloïa els pobles de Colldejou, L’Argentera, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Vilanova d’Escornalbou i Riudecanyes, a més a més del mateix castell monestir.

A principis del s. XX Eduard Toda (diplomàtic, egiptòleg, antropòleg…)  va comprar el castell i s’hi instal·là. Entre el 1910 i el 1924 el va reformar amb total llibertat. Avui dia es poden visitar sales  com la biblioteca, el saló Blau o el menjador, totes reformades per Toda com a casa senyorial. Actualment l’edifici és gestionat pel Museu d’Història de Catalunya.

2. Castell de Castellet. Alt Penedès (Ruta ST26)

VISITA: Visita gratuïta i només guiada de 45min cada 2n cap de setmana de mes. Recomanable reserva 93.814.45.06

El Castell es troba al municipi de Castellet i la Gornal enlairat sobre el Foix on el riu dibuixa un meandre que ha estat aprofitat per a la construcció d’un pantà.  Tot l’entorn es troba dins del Parc del Foix, un espai protegit depenent de la Diputació de Barcelona de 3.157ha d’extensió que forma part morfològicament del massís del Garraf (Veure mapa del parc).

La documentació més antiga del castell es remunta a l’any 977, quan el comte Borrell II el va vendre a Unifred Amat. L’element més antic que es conserva és la torre mestra, de 15m d’alçada datada del s. XII. La resta de construccions són posteriors al romànic i en destaca el mur est del s. XIV, que formava part del nucli central del castell.

A finals del s. XIX el castell es trobava enrunat. Entre els anys 1928-30 Josep de Peray i March, advocat i polític fill de militar, va realitzar obres de restauració aplicant-hi un estil neogòtic.  L’any 1999 se’n fa càrrec l’empresa Acesa, que va restaurar-lo curosament.  Avui dia és la seu de la Fundació Abertis, seleccionada recentment com a nou centre UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies.

3. Castell de Castelldefels (Veure rutes)

VISITA: Portes obertes cada 2n diumenge de cada mes.

Castelldefels és coneguda per les seves platges i  per ser també  una porta d’entrada del proper Parc Natural del Garraf. Però també podem visitar l’interessant castell que va donar nom a la ciutat. 

Al s. X aquestes eren frontereres entre els Comtats Catalans i l’Emirat de Còrdova.  Probablement fou cap a l’any 967 que es construeix el primer castell. D’aquest any és el primer document del castell, un cartulari on s’esmenta una donació d’Ermengarda a l’església del castell, Santa Maria. El castell estava sota domini del monestir de Sant Cugat, i era conegut com a Castello de Felix, Castrum Felix, Castello de Feles o Castrum Fidelis, noms que donarien origen a l’actual nom de la ciutat.

L’actual edifici està format per tres cossos.

1. L’església (s. X). Dedicada a Santa Maria,  és la part més antiga del castell. Va ser fortificada als s. XIV-XV.

2. Cos A. (1550)  Felip II, davant el perill de l’expansió otomana i els atacs pirates, fa aixecar un conjunt de castells per tota la costa peninsular. És en aquest context que es construeix el Cos A del castell, fet amb pedra de marès vermella.

3. Cos B. (s.XVIII). Ampliació de l’església construcció del cos occidental, en aquest cas fet amb pedra blanca que li confereix un color beix al conjunt.

A finals del s. XIX el castell, com els dos anteriors, estava en ruïnes. Manuel Girona compra el castell i el fa restaurar a Enric Sagnier, arquitecte de molts edificis d’estil neogòtics a Barcelona.  L’any 1988 l’Ajuntament se’n fa càrrec i endega un programa d’usos i d’obres de restauració i rehabilitació que acabarien fins a deixar-lo en l’actual aspecte.

4. Castell de Claramunt. Anoia (Ruta ST170)

VISITA:  el castell es troba al poble de La Pobla de Claramunt, encimbellat dalt d’un turó rocós de la Serra de la Guàrdia. Paga la pena tenir en compte els horaris de visita per fer-los coincidir amb la ruta que us proposem. Des del cim d’aquest bonic castell es tenen unes fantàstiques vistes de bona part de l’Anoia.

Horaris 2017- Preu 3,5€
Del 01.05 al 30.09
Matí: 10 – 13.30 h (+30) / Tarda: 16 – 18.30 h (+30)

Del 01.10 – 30.04
Matí: 9.30 – 13.30 h (+30) / Tarda: 15 – 16.30 h (+30)

De dimecres a diumenge, inclosos els festius. Tancat els dilluns i els dimarts no festius, el 25 i el 26 de desembre i l’1 i el 6 de gener.

El castell de Claramunt estava integrat dins el comtat de Barcelona i va ser una avançada del temps de la Reconquesta. La primera notícia d’aquest monument, que avui en dia encara conserva la fesomia de fortalesa i sentinella de la Conca d’Òdena,  és de 978.

Els primers senyors del castell van ser els Claramunt, entre el segle X i principis del segle XIV. El 1306 els Claramunt van traspassar el seu senyoriu als Cardona. Posteriorment, al segle XVII, el castell es va convertir en centre comarcal del domini dels Cardona-Medinaceli damunt les terres de la Pobla i la Torre de Claramunt, Carme, Castellolí, Òdena, Orpí, Jorba, Santa Margarida de Montbui, Rubió i Vilanova del Camí. Els Cardona-Medinaceli van ser els últims senyors feudals del castell, que el van regentar fins el segle XIX quan va quedar del tot abolit l’Antic Règim.

5. Castell de Montesquiu. Osona (Ruta ST208)

Durant el recorregut de la travessa trepitjarem dues zones protegides diferents. La primera és el Parc i Castell de Montesquiu, un parc gestionat per la Diputació de Barcelona que comprèn 546 ha. al voltant del riu Congost a l’alçada dels municipis de Montesquiu i La Farga de Bebié. El seu element més característic i que li dona nom és el castell de Montesquiu, punt on està situada la seva seu.

Cal demanar visita prèvia al castell, que es fa guiada i en hores fixes. Consultar els horaris i estat de la visita preveient canvis degut a la covid.

La primera documentació és del 1285, on figura com a casa fortificada i després passaria a denominar-se castell, primer com a ‘de Colobrer’ i després ‘de Montesquiu’. Amb el de Besora i el de Saderra, formaven un triangle defensiu. És un edifici declarat bé cultural d’interès nacional difici rectangular amb merlets, refet al segle xvii.

Construcció de planta quadrada, amb planta baixa i dos pisos. Té l’entrada principal al sud, a través de la qual s’accedeix a una ampla entrada, on hi ha l’escala d’accés al primer pis, noble. L’actual edifici és el resultat del progressiu creixement des de la domus del segle xiv, ampliada primer pels Descatllar al segle xvii, els quals li donaren l’aspecte casteller i posteriorment pels Juncadella al segle xix i XX, que hi construïren la galeria de tramuntana i el pis de servei. Els merlets que el coronen amaguen una teulada de diversos vessants, en curs de restauració. Els materials constructius emprats foren la pedra lligada amb argamassa i la teula àrab.

També hi trobem elements provinents d’altres construccions, aportats pels Juncadella.[2] La part més antiga del castell es pot observar les espitlleres a la planta baixa, tant a les façanes est com oest del cos de migdia. En aquest mateix cos s’hi adossa una petita capella d’una sola nau dedicada a Santa Bàrbara.

Font Viquipèdia

6. Castell de Flix. Ribera d’Ebre (Ruta ST99)

Petit castell situat al nord-est del nucli urbà de Flix sobre un turó enmig del meandre de l’Ebre.

El Castell Nou és un fortí edificat el 1874, en el decurs de la tercera carlinada, sota la direcció del mestre d’obres tortosí Gaetà Blanch Sebastià, i amb la col•laboració forçosa dels habitants de Flix i pobles del voltant. La fortificació va ser construïda al turó més elevat del meandre per tal de protegir un centenari pas de barca, el del riu de dalt, i no va caure fins al final de la guerra, després de ser assaltat per les tropes del general Eduardo Gamir, el 19 de juny de 1875.

Els liberals, sota les ordres del comandant Bernardo Iglesias, van ampliar el fortí afegint la torre més gran i el mur de la façana que mira el riu, i el Castell Nou va disposar d’una guarnició fins l’any 1885.

La visita és concertada trucant al telèfon 654 651 966 o contactant al correu electrònic associaciolacana@gmail.com
Té una durada de 30/45 minuts i un preu de 3€.

Advertisement

3 thoughts on “Rutes als millors castells visitables

  1. Hola Xevi,

    Tens tota la raó. Ja hem modificat l’error degut a un ús del copiar i enganxar.

    Gràcies per avisar i perdona les molèsties

    Camins i trens

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s