108. Girona: pujada al castell de Sant Miquel (100 Cims) i al Santuari dels Àngels (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Girona
 • Distància/durada: 25,1 km / 6h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 800 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta excursió us portarem des de la ciutat de Girona als dos cims més emblemàtics que hi ha a la rodalia de la ciutat de Girona, el Castell de Sant Miquel i el Santuari dels Àngels. Tots dos cims es troben a la part més occidental de les Gavarres i formen part de la llista dels 100 Cims de la FEEC.

El Puig de Sant Miquel, també anomenat Puig del Castellar, s’aixeca 395 m sobre els primers contraforts de les Gavarres. Al seu cim trobarem les restes d’una ermita dedicada a Sant Miquel i una torre de telegrafia òptica al capdamunt de la qual hi ha un magnífic mirador de la serra.

El Santuari dels Àngels es troba al cim del Puig Alt, de  485m d’alçada i segona cota de les Gavarres. S’hi venera la Mare de Déu dels Àngels, una marededéu trobada l’any 1409 per uns pastors, segons ens explica la llegenda més coneguda. El santuari, lloc de casament de Salvador Dalí i Gala, disposa d’un concorregut restaurant durant els caps de setmana i d’una hostatgeria per passar-hi la nit, interessant opció per aquells que vulguin dividir la caminada en dues còmodes jornades.

El massís de les Gavarres està format per les muntanyes ondulades característiques de la serralada Litoral Catalana. L’any 1992 va entrar a formar part del Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN), amb 28.700ha de terreny no urbanitzable protegit gràcies als seus valors ambientals, paisatgístics i patrimonials.

 • Interès: Assolir dos 100 Cims de la FEEC
 • Època: Tot l´any
 • Quan: Girona en Temps de Flors (cada primavera)
 • Ruta: Estació de Girona – Sant Pere de Galligants – Sant Daniel – Fàbrica d’en Saguer – Pont de Sant Miquel – Can Lliure – Can Mistaire-  Cal Micaló – Puig de Sant Miquel – Coll d’en Figueres – Coll de la Ferriola – Puig Estela – Collet d’en Pau Birol – Puig de les Àguiles – Olivet d’en Salgueda – Casa de les Figues – Santuari dels Àngels – Olivet d’en Salgueda – Carretera N-II (pas inferior) – El Galligants – Can Poater (restaurant Cul del Món) – Torre Gironella – Catedral de Girona – Estació de Girona

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST05 Celrà – Girona pel Castell de Sant Miquel (100 cims) . Podem baixar a Celrà seguint aquesta ruta
 • VARIANT : podem escurçar la ruta circular a Sant Miquel per la mateixa ruta evitant la pujada al Santuari dels Àngels.

 

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 108_22
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 108_2
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

Itinerari llarg però sense cap dificultat. Cal estar atents a les múltiples cruïlles del recorregut, gairebé sempre indicades.

Podem dividir la caminada en dues còmodes jornades fent nit a l’hostatgeria del Santuari dels Àngels.

ELS SENDERS

Tota la travessa transcorre per senders PR homologats i abalisats:

 • PR C-195 Girona-Sant Martí Vell (16km). De pujada al castell de Sant Miquel seguirem en tot moment aquest sender de petit recorregut. Trobarem pals indicadors i marques de pintura blanca i groga, pròpia del sender.
 • PR C-192 Quart-Castell de Sant Miquel (12km). Seguirem el sender de baixada del Castell de Sant Miquel fins a la cruïlla amb el PR C-196 a l’Olivet de Salgueda.
 • PR C-196 Girona-Madremanya (17,12km). Sender que seguirem entre l’Olivet de Salgueda i el Santuari dels Àngels, així com en tota  la baixada des del Santuari fins a Girona.
 • ANELLA VERDA: Itinerari circular abalisat que permet enllaçar els espais naturals del voltant de la ciutat. El trobarem a les parts baixes de la caminada.

ELS TRENS

L’any 2013 es va inaugurar l’estació d’alta velocitat. Des de llavors podem arribar a la ciutat amb tren convencional (R3 i RG1) i amb trens d’alta velocitat. Les tres línies que passen per l’estació, dividida en dos àmbits segons el tipus de tren són:

 • R3: L’Hospitalet de Llobregat-Portbou
 • RG1 Rodalies de Girona: Mataró-Portbou
 • AVE: trens d’alta velocitat

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km  0h0min Estació de Girona (72 m) (utm 31T 484850 4647503)

La  ruta que us proposem és circular i en cap moment passa dos cops pel mateix punt. Ara bé, per arribar fins al punt d’inici real de la ruta a Sant Pere de Galligants, podem triar l’itinerari que més ens interessi depenent de què vulguem visitar, o de per quin carrer vulguem passar.

L’opció que us proposem és sortir de  l’estació per anar a buscar l’Hospital de Santa Caterina, antic hospital del s. XVII que actualment acull la seu de la Generalitat a la demarcació. Seguim el carrer de Santa Clara i travessem el Ter pel pont de les Peixateries Velles. Un cop a la plaça de Sant Feliu, d’on podrem veure el pont del tren, agafem el carrer del Pou Rodó que en pocs minuts ens portarà a Sant Pere de Galligants.

1,8 km  25min Sant Pere de Galligants (70 m) (utm 31T 485606 4648560)

Sant Pere de Galligants és un antic monestir benedictí del s. XII, documentat anteriorment a l’any 988, del qual es conserva l’església i el claustre, d’estil romànic. La façana està presidida per una enorme rosassa de tres metres i mig de diàmetre. Des de 1992 acull el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona.

Anem vers a llevant pel carrer de Sant Daniel. Al cap de 7-8min (510m) trobem la font del Bisbe. El racó desprèn pau i bellesa gràcies al seu pont de pedra, únic pont medieval que queda a Girona. Segons algunes fonts,  aquest seria el punt d’inici del camí a l’Empordà a través de les Gavarres durant l’edat mitjana, mentre que d’altres li donen un origen anterior com a via romana d’accés a la Vall de Sant Daniel.

2,5 km  40min Monestir de Sant Daniel  (79 m) (utm 31T 486227 4648447)

El monestir es troba a l’antic municipi de Sant Daniel, agregat a Girona l’any 1963.  Aquí s’inicia l’accés a la Vall de Sant Daniel, coneguda antigament com a Vall Tenebrosa o Vall Ombrosa. Girem a l’esquerra (nord) en direcció al Puig de Sant Miquel, a 55 minuts d’acord ens informa el pal indicador que trobem a la cruïlla.

Sant Daniel és un monestir de monges benedictines fundat al s. XI per Ermessenda de Cardona. El primer document conservat en referència al monestir  data del 18 de juny de 1015, dia que se celebrarà el seu mil·lenari. Té com a patró Sant Daniel, un monjo d’origen armeni decapitat a Arles l’any 888 pels sarraïns. Segons la tradició, després del seu martiri, les seves despulles van ser enterrades a la Vall, on aviat es va començar a venerar i a atreure pelegrins.

El monestir disposa d’hostatgeria. Es pot visitar gràcies a les visites guiades, però cal informar-se de les dates d’obertura a  info@santdaniel.com o bé al tel. 972 485 380.

Passem pel cementiri de Sant Daniel, entre camps de cultius, en un espai de transició entre el bosc i la ciutat. Després de 6-7 minuts (450m) del cementiri arribem a la cruïlla d’accés a la font del Ferro.

3,6 km  55min Cruïlla a la font del Ferro (95 m) (utm 31T 487027 4648967)

A la dreta del camí trobem una gran esplanada utilitzada com a pàrquing per als visitants de la zona de lleure de la font del Ferro, situada a pocs metres a la dreta. En aquest punt trobem un pal indicador i un plafó explicatiu dels amfibis de la Vall de Sant Daniel.

Continuem tot recte pel camí principal entre un bosc de pins i a tocar de la riera d’en Miralles. Després de 7-8 minuts (430m)  arribem a un segon pont, el de Sant Miquel.

4,1 km  1h Pont de Sant Miquel (111 m) (utm 31T 487275 4649265)

En aquest punt trobem també una esplanada a mà dreta, més petita, on sovint aparquen vehicles d’esportistes que volen atansar-se el màxim al punt d’inici de la seva ruta.

Creuem la riera de Campdorà i uns metres més amunt agafem un trencall del Camí de Sant Miquel que ens porta a passar sota la N-II en un tram de forta pujada entre una vegetació típica mediterrània, on podrem observar garric, bruc, llentiscle i ginesta entre una pineda de pi blanc. Passat el pont veurem a l’esquerra l’escultura “Girona, llindar d’Europa”, una escultura de Bonaventura Ansón feta amb marbre de Carrara.

5,1 km  1h15min Can Lliure (205 m) (utm 31T 488084 4649642)

Som davant l’entrada d’aquesta masia de propietat privada després que el camí guanyi alçada fent un parell de llaçades. La masia es presenta de postal, amb la vall de Sant Daniel i la ciutat de Girona com a teló de fons.  Agafem de nou un trencall que en pocs minuts ens portarà a Can Mistaire.

5,6 km  1h20min Can Mistaire (291 m) (utm 31T 488195 4649987)

Masia en ruïnes amb un plafó explicatiu que ens parla del paper de les masies a la Vall de Sant Miquel. A la dreta surt un camí que puja també al Castell de Sant Miquel per la ruta Est (pel coll d’en Figueres).

La vegetació es fa més espessa a mesura que pugem i passa a ser un alzinar amb arítjol i marfull amb nombroses alzines sureres. El camí passa a tocar d’un mur de pedra seca, segurament una feixa que delimitava antics conreus, com  la vinya. Deixem un trencall a la font Martina i per un tram pedregós arribem a la cruïlla de pistes de Can Micaló.

6,1 km  1h25min Cal Micaló (337 m) (utm 31T 488385 4650407)

Can Micaló, una construcció de pedra seca, es troba prenent el camí que abandona el principal a la dreta seguint el PR C-195. Si no estem atents és fàcil de continuar recte i passar-la de llarg. Tots dos camins pugen a Sant Miquel.

El sender ens porta a la zona de lleure amb bancs i taules de fusta que hi ha al capdamunt del puig.  Tombem a l’esquerra i en dos minuts assolirem el cim del Puig de Sant Miquel.

6,5 km  1h30min Sant Miquel (385 m) (utm 31T 488578 4650549)

Al capdamunt del puig trobem les restes medievals d’una torre de guaita, un tram de muralla i les restes de l’ermita de Sant Miquel, del s. XV.

Bona part de les restes de l’ermita van ser utilitzades per a la construcció de la torre de telegrafia òptica, al capdamunt del qual hi ha un excel·lent mirador de les Gavarres, amb plafons interpretatius del panorama.

Travessem de nou la zona de lleure i seguim en direcció al collet d’en Figueres (pal indicador) seguint el PR C-192.

7,3 km  1h40min Coll d’en Figueres (299 m) (utm 31T 488544 4649851)

Arribem a la pista i cruïlla de camins de Coll d’en Figueres, on trobem un pal indicador. Anem a la dreta en direcció al Santuari dels Àngels, a 1h49min segons el senyal. El sender va vers el sud-est per una ampla pista carenera entre un bosc amb alzines sureres i amb vistes a Sant Miquel a la nostra esquena. Al cap de 15 minuts (900m) passem a tocar Can Ferriola, i pocs metres després assolim l’inapreciable coll de la Ferriola.

8,2 km  2h Coll de la Ferriola (368 m) (utm 31T 488893 4649112)

Cruïlla de pistes. Seguim el camí principal que fa un tomb a l’esquerra (est). Al cap de 10 minuts passem sota el cim del Puig Estela, indret que reconeixerem per una placa que ens assenyala on som.

9 km  2h10min Puig Estela (369 m) (utm 31T 489032 4648568)

El cim del Puig Estela, de 379m, es troba a la nostra esquerra a una cinquantena de metres. La pista gira cap a l’esquerra envoltant el puig fins al coll d’en Pau Birol.

9,1 km  2h12min Collet d’en Pau Birol (361m) (utm 31T 489125 4648490)

Bifurcació de pistes. Deixem la pista més ampla que veníem seguint i que va a Can Dineret, per agafar-ne una altra a la dreta de menys evident.  Tot seguint el PR C-192 passem  pel poc apreciable cim del Puig de les Àguiles abans no arribem a l’Olivet d’en Salgueda. Tot i anar pel sender de petit recorregut el camí no està gaire senyalitzat i ens pot fer dubtar en alguna cruïlla.

9,8 km  2h20min Olivet d’en Salgueda (345 m) (utm 31T 488925 4647910)

Cruïlla de camins amb un rètol amb el nom de l’indret i un pal indicador. També hi ha un banc de pedra entre alzines que convida a la pausa i al descans. En aquest punt  abandonem el PR C-192 que anàvem seguint des del Castell de Sant Miquel per continuar ara pel PR C-196, sender que ja no abandonarem durant la resta d’excursió, i que utilitzarem per arribar fins al Santuari dels Àngels i després per seguir-lo de tornada  a Girona.

Anem a l’esquerra en direcció sud-est cap al Santuari dels Àngels, a 1h13min segons el senyal. Al cap de 5-6 minuts el corriol desemboca a la carretera GIV-6703 que va a Madremanya. Un minut més tard arribem a la casa de les Figues.

10,4 km  2h25min Carretera. Casa de les Figues (306 m) (utm 31T 489336 4647780)

A partir d’aquest punt el sender va seguint paral·lel a la carretera, creuant-la en diferents punts i havent de caminar sobre l’asfalt durant algun curt tram. Per sort la senyalització del sender és bona, i gràcies a unes antigues fites de pedra, podem anar seguint sense dificultat les diferents dreceres que trobarem.

14,6 km  3h30min Santuari dels Àngels  (485 m) (utm 31T 492457 4648062)

Els Àngels és el santuari amb més devoció de Girona. Està situat al cim del Puig Alt des d’on es té una visió dilatada de les Gavarres i el Baix Empordà, amb les illes Medes clarament visibles.

El primer document relatiu al santuari es remunta a l’any 1409, quan el rector de Sant Martí Vell va concedir una llicència a Martí de Llac i Guillem de Casadamont i a Blai de Vilademuls per a la construcció d’una capella dedicada a la Mare de Déu dels Àngels. Des del 1424 els bisbes atorgaven indulgències als seus visitants. Aviat va créixer el pelegrinatge per obtenir els favors de la marededéu i encara ara, sobretot el 2 d’agost dia de la Mare de Déu dels Àngels, molta gent hi puja en romiatge. Entre finals d’hivern i principis de primavera té lloc una peregrinació diferent, la Pujada als Àngels, una cursa de muntanya organitzada pel GEiEG amb més de 50 anys d’història.

El Santuari disposa de restaurant i hostatgeria, una opció interessant per si volem dividir la travessa en dues jornades. L’establiment té l’acreditació d’Hotel Rural Starlight, el que el fa el primer destí turístic de Girona d’observació astronòmica.

19,4 km  4h30min Olivet d’en Salgueda (345 m) (utm 31T 488925 4647910)

De nou a la cruïlla de l’Olivet, continuem pel mateix PR C-196 que hem trobat en aquest punt de l’excursió, però ara en direcció a la Torre Gironella (a 56 minuts segons l’indicador).

21,5 km  5h10min N-II  (146 m) (utm 31T 487369 4648475)        

Creuem la polèmica variant de la N-II per un  claustrofòbic túnel i continuem el camí  que deixa enrere l’alzinar per entrar de nou en una zona de transició entre camps de conreus en un espai dominat per masies escampades per l’entorn com les de Can Llinars, Can Tomàs o Can Xaco.

Just davant d’aquesta darrera s’obre una esplanada herbada, la plaça de la Sardana, envoltada de freixes i verns, on també trobem un plafó divulgatiu de l’Anella Verda de Girona. Una bonica avinguda entre plataners ens portarà fins al riu Galligants.

22,4 km  5h25min Galligants (81 m) (utm 31T 486589 4648364)

Cruïlla on trobem el pal indicador ‘Galligants’, i on s’uneix al Galligants la riera del Polvorí. A l’esquerra surt el camí que puja al Calvari (Mirador de la Muntanya). Seguim per la pista asfaltada 5 minuts (340m) fins a Can Poater (restaurant El Cul del Món).

22,7 km  5h30min Can Poater (79 m) (utm 31T 486254 4648423)

A Can Poater (restaurant El Cul del Món) deixem el riu Galligants per anar a l’esquerra amunt pel Camí dels Àngels. Uns metres a la dreta sota el camí, trobem la font de Pericot, potser la més antiga de vall, tancada rere una porta reixada i no apta pel consum. El camí va entre camps de conreus fins a la Torre Gironella (pal indicador).

23,2 km  5h35min Torre Gironella (120 m) (utm 31T 485892 4648321)

D’aquest punt podem seguir el passeig de les Muralles fins a la plaça Catalunya o bé entrar al Barri Vell pel portal de Sant Cristòfol i baixar fins a la catedral.

La Torre Gironella ocupa l’extrem oriental de la ciutat, en el punt més elevat de l’antiga muralla romana. El complex està format per un conjunt de restes de diferents èpoques, des d’ibèriques a romanes i medievals. El seu ús va anar variant al llarg de la història, des de torre de defensa romana, a castell medieval. Va ser destruïda per les tropes franceses el 1814 durant la Guerra del Francès. A la part occidental s’aixeca una torre de telegrafia òptica.

23,7 km  5h40min Catedral (81 m) (utm 31T 485517 4648384)

Un cop hem visitat la catedral, agafem el carrer de la Força per anar fins a la plaça de l’Oli, la plaça Catalunya i de nou l’estació.

L’església catedralícia de Girona està dedicada a Santa Maria. En el seu origen va ser romànica, del s. X, segurament ja construïda sobre un temple romà cristianitzat. L’església gòtica es va començar el 1312 per la capçalera i no va ser fins a finals del s. XVIII quan s’acaba amb l’escalinata monumental de 90 esglaons.

De l’església romànica en resta la Torre de Carlemany, campanar d’estil llombard adossat a la nau. La nau és la segona més ampla de qualsevol temple cristià, fa 23m d’ample mentre que la de Sant Pere del Vaticà, fa 25m.

25,1 km  6h Estació de Girona (72 m) (utm 31T 484850 4647503)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Gavarres : paisatges, història i rutes del pulmó verd de Girona. Descobrir Catalunya núm. 192 (març 2014)
 • La Vall de Sant Daniel. Natàlia Iglesias i Salvador Cargol. Quaderns de la Revista de Girona, 2010
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS 

EL TEMPS 

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Empordà Costa Brava Baix Empordà : mapes topogràfics, senderisme : les Gavarres, el Montgrí, l’Ardenya.Ed. Piolet
  (2012)

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

5 thoughts on “108. Girona: pujada al castell de Sant Miquel (100 Cims) i al Santuari dels Àngels (100 Cims)

 1. El meu agraïment de tot cor a la/les persona/es que feu aquest web, gràcies a vosaltres hem disfrutat dos dies meravellosos fent aquesta ruta, nit inclosa al santuari 🙂

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s