A senderisme en tren portem desenes d’excursions que ens han permès de conèixer belles raconades i pobles del nostre país que potser mai abans hauríem visitat si no fos gràcies a estar connectades pel ferrocarril. Així és com hem trepitjat cims de quasi 3.000 metres, visitat monestirs històrics, seguit rius i camins a tocar de mar i conegut infraestructures ferroviàries que són patrimoni industrial de casa nostra.
Però és de justícia reconèixer que algunes d’aquestes rutes no són gaire engrescadores. Tot i que a l’hora d’idear-les sobre el mapa semblaven que havien de tenir prou al·licients, el resultat final, per diferents motius, no és del tot positiu. En primer lloc trobem rutes amb camins clars i interessants però que la degradació de l’entorn no fan la ruta agradable de recórrer. És el cas del Turó de les Tres Creus o de la travessa entre Sitges i Vilanova seguint el GR-92.
En altres casos la causa d’aquest menor interès és l’error en la tria d’un cert corriol o camí en una part del recorregut. Tot i que a l’hora de fer la ruta ens podia semblar bo, els comentaris posteriors ens han fet adonar de l’error de la tria. És el cas de la baixada del Turó d’Onofre Arnau o del Turó de Montcada, on seguim camins poc fressats o desapareguts que donen problemes de seguiment.
Amb això no volem dir que no es puguin fer o que no tinguin interès. Fent alguna d’aquestes sortides també coneixerem una part del nostre país (malauradament massa comú) que si bé no guanyaria cap premi de paisatge favorit paga la pena prendre consciència que cal conservar el nostre territori.
RUTES
1. Sitges a Vilanova i la Geltrú pel litoral (Ruta ST15)
Excursió que recorre el litoral entre el mar i les vies del tren. Durant la caminada es visiten cales poc conegudes (algunes de naturistes) seguint sempre el GR-92 però l’entorn és degradat i poc agradable. Veurem com la part de la costa que el ferrocarril no va malmetre, ho van fer les urbanitzacions.



2. Mataró a Sant Andreu de Llavaners pel Turó d’Onofre Arnau (Ruta ST55)
La primera part de l’excursió segueix fàcilment el GR-83 Camí del Nord fins al cim del Turó. De baixada, però, vam seguir un corriol de només 300 metres de distància però certament poc evident i que està donant problemes a aquells que segueixen la ruta. Un entorn desnaturalitzat, amb hivernacles i pistes transitades per vehicles acaben convertint la caminada en poc engrescadora.



3. El turó de les Tres Creus. Montmeló (Ruta ST175)
Es tracta d’una ruta fàcil, familiar i amb diferents al·licients que la fan interessant, però les extenses zones industrials dels entorns, les autopistes, el Circuit i perquè no dir-ho, les vies de tren, ens ofereixen un paisatge fortament antròpic, una mostra clara de com s’ha malmès el paisatge en aquesta part de la comarca del Vallès Oriental. Tot i així, les vistes des de la talaia del turó valen la pena, des d’on podrem albirar quatre parcs naturals catalans (Montseny, Sant Llorenç, Montserrat i Collserola), així com vistes més properes dels parcs de la Serralada Litoral, de Marina, i del Montnegre-Corredor.



4. El Turó de Montcada. Collserola (Ruta ST32)
A principis del s. XX dalt del cim del Turó de Montcada (que feia 300 m d’altura) hi havia una ermita i un petit edifici fet de canyes. El turó acollia trobades i excursionistes que volien gaudir de les vistes que es tenien d’aquesta gran talaia. Quan l’any 1917 es va instal·lar l’empresa Asland al municipi hi va construir unes cases per als treballadors, d’estil suís, que podeu veure en una de les fotografies. Cent anys després l’ermita s’ha perdut, el turó s’ha rebaixat fins a 273 m i l’empresa encara continua. Els montcadencs/ques lluiten pel seu tancament argüint que la seva activitat actual està provocant un índex més alt de casos de càncer entre els seus habitants.
La ruta presenta algun problema de recorregut. Hi ha trenderistes que ens han comentat que des del dipòsit d’aigües de Montcada fins l’antiga pedrera el camí pot estar tallat o tenir accessos poc evidents. En la mesura que puguem intentarem tornar-hi per esbrinar com està aquest tram de recorregut.






5. Montmeló a Granollers pel riu Congost GR-2 (Ruta ST228)
Cotxes, aguaits, magatzems, GR-2, empreses químiques, camins fluvials, ermites… tot aquests elements són els que es fusionen en aquesta estranya travessa, gairebé que ens atreviríem a anomenar-la de ‘ruta cíborg’, atès que en una sola sortida es fusiona la natura i les zones industrials com en poques altres travesses.
O potser més aviat hauríem de dir que és la natura que ens queda després de malmetre i maltractar el nostre entorn fins al punt que la natura queda encerclada d’allò més entre zones industrials i urbanitzacions i amb l’espasa de Dàmocles a sobre sempre amanaçant amb destruir el poc que resta.



He fet aquestes rutes i totes valen la pena, amb un mapa es troben alternatives. De fet, gairebé qualsevol ruta que es pugui fer en tren tindrà el seu interès per als que no tenim cotxe.
Gràcies Ferran, ets molt benèvol! Però és cert que a totes les rutes, sempre es pot trobar quelcom d’interès.
Bones rutes
M’engresque la possibilitat de fer senderisme anant en tren fins a l’inici.
Us agraeixo molt i molt aquesta iniciativa.
Magnífica tu página web y tu iniciativa.
¡Enhorabuena!
Yo también tengo algo parecido; más ambicioso en el ámbito territorial (toda España) pero no con tan buen resultado en la página web.
http://www.viasazules.com