55. De Mataró a St. Andreu de Llavaneres pel turó d’Onofre Arnau (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Mataró (Maresme)
 • Estació d’arribada: St. Andreu de Llavaners (Maresme)
 • Distància/durada: 8,9 km / 2h15 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 180 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Fàcil caminada que ens portarà a pujar un desconegut cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC, el Turó d’Onofre Arnau, una petita elevació que s’aixeca sobre el Maresme el que ens permetrà de gaudir de bones vistes de la comarca.

La primera part de l’excursió segueix el GR-83 Camí del Nord, un sender abalisat que creua Catalunya des de Mataró fins a Prada de Conflent. Des del Turó baixarem per un corriol gens fressat fins a la pista que ens portarà a Sant Andreu de Llavaneres.

L’arribada a l’estació, a través d’un pas inferior des de la platja, és un dels millors finals de ruta de Senderisme en tren. 

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Aquesta caminada coincideix fins al cim del Turó d’Onofre Arnau (100 Cims) exactament amb la Ruta ST178 Mataró-Arenys de Mar.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

LA RESSENYA

L’estació de Mataró és un gran edifici de cinc cossos i tres pisos d’alçada. Just davant trobem una escultura de Joaquim Ros Bofarull de 1948 (centenari de l’arribada del tren) dedicada a l´impulsor del ferrocarril Barcelona-Mataró, Miquel Biada i que representa a Mercuri (missatger dels deus) en una clara al·legoria a aquest mitjà de transport.

Sortim de l’estació de Mataró en direcció nord-est per l´Avinguda del Maresme per anar a agafar el pas de Sant Agustí, pas inferior que travessa les vies del tren i que ens porta al passeig Marítim i a la platja del Varador.

Un cop passem l´edifici del Centre de Natació Mataró veiem les encantadores cases del Callao, antigues cases de pescadors dominades per una gran palmera canària.  Som al Parc Marítim, on, just al límit de la sorra de la platja del Callao trobem un monument al GR-83 Camí del Nord. Aquí comença aquest sender de gran recorregut que recorda el camí que seguiren molts catalans en el seu exili  l’any 1939. El sender creua els Pirineus pel coll de Malrem, a l´Albera, per anar a acabar a Prats de Molló després de 212 km de recorregut.

Continuem pel Parc Marítim entre palmeres seguint el GR-83 fins que creuem l’antiga N-II per un pas inferior per agafar la Ronda de Joan d´Àustria cap al N.  Abans de continuar carrer amunt podem visitar l´Ermita de Sant Simó (1,7km) que es troba a menys de 100m per un carreró a la nostra dreta.

Continuem 400m pel mateix carrer amunt (ara Ronda Cervantes) amb la riera de Sant Simó a la nostra dreta fins a trobar la cruïlla del Camí de les Cinc Sénies (2,2km) senyalitzada amb un pal indicador. L´espai agrari de les Cinc Sénies és un parc periurbà d´unes 200ha situat entre Mataró i Sant Andreu de Llavaneres que ha mantingut els usos tradicionals en una part del nostre territori rarament no urbanitzat.

Caminem amb camps de conreu a costat i costat del camí.  Poc després de passar una font demanada pels esportistes que recorren aquesta àrea  mancada de punts d´aigua, podem veure clarament el Turó d´Onofre Arnau, el nostre objectiu, amb la característica torre de planta quadrada d´Onofre Arnau uns metres a l´esquerra sota el cim.

El camí passa la casa de Ca l´Isidre Pataler i després de dos trams curts de pista cimentada el sender va a buscar el Torrent del Castell (3,7km) a través d´un bosc espès d´alzines, roures i canyissars. El camí esdevé corriol quan comencem a pujar el Turó d´Onofre Arnau. Seguim  els pals indicadors pel GR-83 fins que arribem a un Planell (4km) marcat amb un pal indicador al que arribem  després d´un tram de pendent  pronunciat. En aquest  punt deixem el sender de gran recorregut que veníem seguint des de Mataró . Prenem el camí de la dreta  en la trifurcació per enfilar la pujada al Turó d´Onofre Arnau. El camí passa a tocar de la Torre d´Onofre Arnau (4,2km), també coneguda com a Torre de Mata. Data del s. XV-XVI i estava connectada a l´antic castell ara pràcticament indistingible que  ocupava aquesta part del Turó.

Pocs metres més i arribem al capdamunt del Turó d´Onofre Arnau (4,3km), cim inclòs a la llista dels 100 cims de la FEEC. Tot i tenir una més que modesta alçada (131m), des del capdamunt del turó podem albirar unes panoràmiques excel·lents del Maresme, amb la ciutat de Mataró al sud-oest, i tota la plana agrària de les Cinc Sénies al sud amb el Mediterrani al fons.

Baixem del Turó per un corriol en direcció sud-est  poc fressat i que a mesura que anem baixant es fa menys evident encara. Travessem un camp de grans figueres de moro (planta originària d´Amèrica i força estesa a casa nostra) fins que anem a parar de nou al Camí de les Cinc Sénies (4,6km) i que havíem deixat enrere en agafar el trencall cap al Torrent del Castell.

Creuem la carretera C-31e per un pont asfaltat i continuem entre hivernacles i camps de conreus fins a una bifurcació amb un abocador a mà dreta. Tombem a la dreta i immediatament després a l´esquerra mentre caminem amb un mur a la nostra dreta. El camí va paral·lel a l´autovia C-32 durant 400m fins que la travessem per un túnel.  Som al Camí de les Palmes de Sant Andreu de Llavaneres, que seguirem  paral.lels ara pel nord de la C-32 durant 500m amb el camp de golf de Llavaneres al nord (dreta).

En arribar al carrer Camí Pas del Pla el prenem al nord (esquerra) uns metres fins que arribem a la Riera de Llavaneres (7,2km). L´hem d´anar a creuar pujant 100m al nord (esquerra) per creuar-la per un pont sense pas de vianants. Seguim ara cap al sud el Passeig de la Riera, camí de terra que baixa al costat de la riera i que seguirem durant  15minuts (1400m) fins que travessarem les vies del tren i la N-II per un pas soterrat. Anem a parar directament a la platja de l’Estació, des d´on un altre inferior ens conduirà pràcticament al vestíbul de  l’estació de Sant Andreu de Llavaneres (Adif, R1).

FOTOGRAFIES

Panorama4

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

CARTOGRAFIA
 • Serralada de Marina 1: 25.000 Editorial Alpina
 • Parc de la Serralada Litoral 1:20.000 Editorial Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

2 thoughts on “55. De Mataró a St. Andreu de Llavaneres pel turó d’Onofre Arnau (100 Cims)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s