50. El turó de Montgat (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. LA RESSENYA
 5. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 6. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Montgat (Maresme)
 • Distància/durada: 1,96 km / 1h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 40 m
 • Dificultat: Molt Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

“... castillo de Montgat, por cuyo pie pasa la carretera. Este fuerte se halla situado sobre un montecillo bastante elevado i escarpado, cuyo pie baten las olas. La fortificación no es más, en sustancia, que una atalaya con cuatro cañones. Las vistas que desde él se logran son muy hermosas … hay un gobernador de menor graduación … Al pie de él se hallan las casas que llaman de Montgat, que son vecindario de Tiana … Aquí cerca están las minas de yeso que surten a Barcelona… como ya está minado todo el monte de donde lo sacan, suceden a menudo terribles desgracias...”.

Francisco de Zamora, jurista i viatger que va visitar Montgat  cap a l’any 1790

El Turó de Montgat s’aixeca al nord d´aquest municipi del Maresme entre les estacions de tren de Montgat (R1, Adif) i Montgat Nord (R1, Adif).  Té 36 m d’altura i tot i la seva insignificança és un cim inclòs en la llista dels 100 Cims de la FEEC. És, evidentment el pic més baix de tota la llista i el cim més fàcilment assolible.

Imatge històrica del túnel de Montgat (Font Rodalies Catalunya)
Imatge històrica del túnel de Montgat (Font Rodalies Catalunya)

Tot i la seva escassa altura ha estat al llarg de la història un punt important de control de la costa catalana,  sobretot de l’accés a la ciutat de Barcelona des del nord. Al llarg dels segles per aquest petit monticle hi han passat ibers, romans,  musulmans i francesos com a mínim. Totes aquestes cultures han deixat empremta en forma de restes arqueològiques  al llarg de la història. Restes neolítiques,  ibers,  romanes, capelles, castells medievals així com jaciments submarins és el que algun dia hi va arribar a haver al cim del turó. Gairebé totes les restes van desaparèixer amb la construcció del primer túnel ferroviari l´any 1848, quan s´hi va extreure terra per a l´estesa de les vies i la construcció de la N-II.

Túnel de Montgat
Túnel de Montgat

No hi ha un acord sobre l’etimologia del nom de Montgat. La primera documentació que es té del nom la fa Claudi Ptolomeu al s. II,  quan l´anomena ´Monte Lunarium´. L’any 985 trobem el nom de Monte Chato en un pergamí de Sant Pere de les Puel.les.  Als Usatges de Barcelona del s. XIII s’anomena ´Muntgat´  per aparèixer amb el nom de ´Montgat´ l’any 1357. Amb aquest historial no us estranyeu de veure una colònia de gats pels voltants de la cara sud del turó.

Al cim del Turó de Montgat s’hi fundà el 26 de novembre de 1876  l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques,  origen del Centre Excursionista de Catalunya. Desconeixem l´hora del dia de la fundació i desconeixem els horaris de pas del tren Barcelona-Mataró en aquell dia, però la línia ja existia (fou inaugurada el 1848), i per tant, sota els peus d´aquells primers excursionistes mentre potser estaven fundant el CEC hi estaven passant trens en aquells mateixos moment.

 • Interès:  El Turó de Montgat, el 100 Cims més baix amb el túnel ferroviari més antic de l´estat
 • Època:  Tot l´any. A l’estiu, algú podrà resistir-se a un bany a la platja de Montgat?
 • Dificultat: Cap dificultat.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta Turó de Montgat ICC
Mapa ruta Turó de Montgat ICC
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta Turó de Montgat
Perfil ruta Turó de Montgat

LA RESSENYA

Sortim de l´estació de Montgat (línia R1, Adif) i enfilem el carrer Carretera de Mataró (N-2) cap a l´E, direcció Mataró. A la poca estona passem pel pàrquing de l´estació i deixem un camí a la dreta tancat amb una cadena. Continuem recte 170 metres quan  arribem a una esplanada (510m) amb tot de palmeres. Pugem per les escales entre palmeres i figueres de moro fent ziga-zagues fins a arribar al cim del turó en no res. Assolim un cim de la llista dels 100 Cims en dos minuts!

El Turó de Montgat (670m) té només 36m d´alçada i està presidit per un garrofer i un monòlit que commemora el centenari de la fundació del Centre Excursionista de Catalunya que es va fer l’any 1867 en aquest mateix indret.  Una barana fa de mirador cap al Mediterrani. Cap al sud-oest podem veure les torres de l´antiga tèrmica de Sant Adrià amb Barcelona al fons. Cap al nord-est s’estén la costa del Maresme, amb el municipi de El Masnou en primer terme. Podem resseguir fins i tot la línia de tren per tota la costa  allunyant-se Maresme amunt.

Tren i Turó de Montgat
Tren i Turó de Montgat

Refem el camí de pujada fins a l’esplanada d´accés al cim. Anem a la dreta (E) durant 150m per prendre un carrer que baixa (930m) cap a les vies del tren.

Som a la boca est del túnel que passa per sota el Turó. És la més treballada de les dues boques,  flanquejada amb dues torres a costat i costat. Va ser el primer túnel ferroviari de l´estat i en aquella època costà 62.500 duros. Per a la seva construcció es va malmetre greument el turó. Es va foradar i es va extreure pedra per a utilitzar-la en l’estesa de la via. La meitat del turó desaparegué així com el castell, i les restes ibèriques i romanes que hi havia al seu cim.

Seguim pel Carrer del Mar a tocar de les vies fins a trobar un pas soterrat que les travessa. Sortim  just a tocar de la torre de Ca l´Alzina (1.100m), una antiga torre de guaita de la desapareguda masia de Ca l´Alzina a la que s´hi afegí la torre al s. XVI quan la costa catalana patia constants atacs marítims.

Continuem a tocar de les vies del tren en direcció oest envoltant el Turó de Montgat fins a anar a parar a la Platja de Sant Joan. La cara sud del turó és el racó més agradable del recorregut, amb la platja a tocar i un petit turó amb gespa ideal per a prendre el sol amb vistes al mar. Entre la gespa i el mar es troben dues plataformes antiaèries. A l´espigó hi sol haver una colònia de gats.

Prosseguim pel passeig marítim  pel costat de la Platja de la Morera. Passem una gran esplanada utilitzada com a pàrquing de pagament a l´estiu on s´aixecava una antiga fàbrica on encara ara podem veure la xemeneia de maó. Tot seguit agafem el pas inferior sota les vies que en 2min ens deixarà a la plaça de les Mallorquines, just davant de  l´estació de Montgat (1960m, 45min total).

Turó de Montgat
Turó de Montgat
Panorama des del Turó de Montgat
Panorama des del Turó de Montgat

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

  PATRIMONI I HISTÒRIA

  CARTOGRAFIA
  • Serralada de Marina. Editorial Alpina 1:25.000
  • Parc de la Serralada Litoral Editorial Piolet 1:20.000

  RUTES RELACIONADES

  Publicada a:

  , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  One thought on “50. El turó de Montgat (100 Cims)

  Fes un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s