49. Ascens al Puigmal (100 Cims) des de Núria pel coll de Finestrelles i Pic del Segre

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
  1. FOTOS 360º
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Núria (Ripollès)
 • Distància/durada: 12,3 km / 5-6h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 1.065 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

De puig en puig pel coll de Finestrelles
s’enfilen del Puigmal a l’alta cima
tota la terra que el meu cor estima
des d’ací es veu en serres onejar
.”

Mossèn Cinto Verdaguer (Canigó, Cant IV)

El Puigmal (ICC 2.909,8 m) és el cim més alt de les muntanyes que envolten la vall de Núria i la cota màxima de Girona, per tant, no és estrany que consti a la llista dels 100 Cims de la FEEC. Se situa a cavall dels municipis de Queralbs al Ripollès (Catalunya Sud) i Er a l’Alta Cerdanya (Catalunya Nord). Forma part del projecte de parc natural dels Pirineus Orientals que el govern ha endegat fa pocs mesos.

Com a punt més elevat d’unes muntanyes tan conegudes ( i properes a Barcelona) aquest cim s’ha convertit en tot un mite i referent excursionista. Molts dels excursionistes s´han introduït a l’alta muntanya pujant al Puigmal. Per aquesta raó és un cim força concorregut. No esperem trepitjar el cim per gaudir d’uns moments de solitud que sobretot els caps de setmana i encara més a l’estiu, al capdamunt d’aquesta muntanya ens hi podem trobar desenes d’excursionistes que han tingut la mateixa idea que nosaltres. Ara bé, la pujada pel coll de Finestrelles sí que és probable que la fem sols o que com a molt ens creuem amb algun grup que fa la ruta a la inversa que nosaltres i ja estan de baixada.

El Puigmal, tot i la seva alçada,  és un cim arrodonit i amable accessible per tots els seus vessants. Les vies més habituals d’ascensió surten de Núria i Fontalba. Des del Santuari de  Núria el camí més comú puja per la Coma de l’Embut, opció que nosaltres utilitzarem de baixada. L’altra via d’ascensió, tant o més utilitzada que la de Núria, és per Fontalba. Aquí hi arriba una pista d´11 km (projecte de carretera d´accés a Núria, idea afortunadament abandonada) que és apta per a qualsevol vehicle i que ens deixa a 2.075m, cent metres més alts que Núria. Una via clàssica de pujada surt de l´estació d´esquí d´Er-Puigmal a l´Alta Cerdanya.

Nosaltres pujarem des de Núria per anar a buscar el coll de Finestrelles, tot carenejant pel fil de les muntanyes per arribar al Puigmal. Baixarem pel camí directe de la Coma de l´Embut fins a Núria. D´aquesta manera completem una altra fulla del Trèvol de Núria.

 • Interès:  El Puigmal, el gegant dels Pirineus gironins i muntanya emblemàtica dels catalans inclosa en la llista dels 100 Cims de la FEEC
 • Època:  Estiu. Tot i així, a l’alta muntanya sempre s´hi ha d´anar amb roba d´abric i preparats per al vent que sol bufar sovint en aquesta part del Pirineu.
 • Recorregut: Núria-Zona Acampada-Coll Finestrelles-Pic del Segre-Petit Pic del Segre-Puigmal-Coma de l´Embut-Pla de l´Ortigar-Núria.
 • Dificultat:  Cap dificultat tècnica però l’ascensió discorre per terreny d’alta muntanya amb fort desnivell. A principis d’estiu si encara hi ha neu poden ser necessaris els grampons i el piolet

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST83Al Coll de Finestrelles podem seguir cap a Er per la Santuari de Núria – Coll de Finestrelles – Font del Segre – Refugi Camí de Núria – Er  (Tren Groc) 16,7km (+640 / -1.275m) (L)
 • Ruta ST88: Al Puigmal podem seguir cap a La Molina pel Santuari de Núria – Puigmal (100 cims) – Pas dels Lladres – Coll de la Creu de Meians – Les Colladetes – La Molina 23,7km (+1.070m / -1.625m) (L)
 • QUERALBS-NÚRIA. Diverses opcions de pujada:
  • Ruta ST09: Santuari de Núria  – Font de l’Home Mort – Collet de les Barraques – Planoles 16,2km (L)
  • Ruta ST30: Queralbs – Camí Vell – Santuari de Núria 7,5km (+830m / -50) (L)
  • Ruta ST72: Queralbs – Refugi de Coma de Vaca – Coll de Torreneules – Torreneules (100 cims) – Santuari de Núria 18,5km (+1.660m /-875m) (L)
  • Ruta ST86: Queralbs – Les Colladetes – Les Pedrisses – Santuari de Núria 9km (+965m / -180m) (L)
  • Ruta ST93: Queralbs – Font de l’Home Mort – Collada de Fontalba – Santuari de Núria 15,2km (+1.300m / -260m) (L)
  • Ruta ST94: Queralbs -Font de l’Home Mort – Collet de les Barraques – Pas dels Lladres – Vallcebollera – Oceja 26,6km (+1.440m / -1.400m) (L)
  • Ruta ST96: Queralbs – Jaça del Blat – Roques de Totlomón – Les Pedrisses – Santuari de Núria 8,9km (+1.050m / -260m) (L)
  • Ruta ST97: Queralbs – Daió de Baix – Tarter de les Rates – Pont del Cremal – Santuari de Núria 8,1km (+880m / -100m) (L)
  • Ruta ST98: Queralbs – Coma de Vaca – Camí dels Enginyers – Santuari de Núria 17,2km (+1.310m / -520m) (L)

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Puigmal Ruta 49 ICC
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil Ruta 49
Perfil de la ruta

LA RESSENYA

0 km  0h Estació del Cremallera de Núria  (1967 m)

Sortim de l’estació del Cremallera per vorejar pel nord el Santuari en direcció a la zona d’acampada. La travessem en direcció est fins a trobar un pont de ciment que creua el torrent de Finestrelles.

Poc després del pont  trobem ja les marques del GRT-73, sender de gran recorregut interfronterer que ens acompanyarà fins el coll de Finestrelles. Aquest sender només té 4,3km i connecta Núria amb el coll de Finestrelles, punt fronterer entre el Ripollès i l´Alta Cerdanya.

Poc després del pont trobem un pal indicador, cruïlla dels camins que pugen al coll de Finestrelles i al Puigmal.

1,2 km 15min Bifurcació. Pal indicador  (2.085 m)

Prenem el camí direcció al Finestrelles (dreta, pal indicador). A partir d´ara pugem de valent per la coma de Finestrelles amunt. En tot  moment seguim el camí ben fressat i marcat amb els senyals blancs i vermells del GRT-73.  De mica en mica anem guanyant excel·lents vistes cap  al pic de Finestrelles que  tenim just a la nostra dreta segons pugem.

2,6 km 1h Coll del Roc de la Maula  (2.368 m)

Petit coll que ens donarà un respir a l´ascensió constant que fins ara portàvem. El camí baixa uns metres abans no creua el torrent que baixa del coll i inicia la part final d´ascensió  fent unes grans llaçades fins al coll de Finestrelles.

4,3 km 1h30min Coll de Finestrelles (2.604 m)

Ampli coll que connecta la vall de Núria amb les poblacions de Llo i Sallagosa a l’Alta Cerdanya a través de les Gorges del Segre. A la nostra dreta (N) trobem el Puig del Coll de Finestrelles (2741m) i seguint la carena  el Pic de Finestrelles (2829m).

Enfilem el camí carener en direcció S (esquerre) per l’evident corriol. Aquí abandonem les marques del GRT-73. No trobarem cap senyal fins poc després del Pic Petit del Segre, on podrem seguir unes marques grogues no sempre evidents. Des del coll fins al Puigmal és habitual que bufi vent i ens faci desagradable  l’avenç, així que cal anar preparat pel fred i el vent amb roba d’abric, encara que sigui estiu.

El camí careneja sovint pel vessant de Núria (E) fet que ens pot protegir del ponent. Passem per un pedregar enclotat poc abans d´arribar al Pic del Segre.

5,6 km 2h Pic del Segre  (2.843 m)

Deixem el cim i la seva creu i per continuar  pel fil de la carena, que ara gira cap a l´oest. La baixada del Pic la fem per un camí força costerut i incòmode que té diferents variants de baixada. Agafem l’opció més còmoda (totes van a parar al mateix lloc) fins que després d´unes giragonses el corriol  ens deixa dalt un petit coll. El camí per aquesta part de la carena té diferents petites variants, l’important és  no perdre el fil de la carena per zona pedregosa fins el Petit Pic del Segre.

6,4 km  2h30min Petit Pic del Segre  (2.811 m)

Cim poc evident entre el Pic del Segre i el Puigmal. Té diferents cotes màximes el que fa que segons quina petita variant de camí prenguem farà que no passem pel seu cim. Podem veure ben a prop la part alta de la vall d´Er amb la seva estació d’esquí d´Er-Puigmal al capdamunt.

Anem tot recte per la carena quan trobem uns senyals grocs que venen d´Er i que es dirigeixen fins al cim mateix del Puigmal. Poc després trobem una bifurcació. L´opció de l´esquerra recorre el fil de la carena, mentre que el de la dreta, i que és el que agafem, flanqueja pel vessant d´Er (oest) més. Les dues variants convergeixen uns metres més endavant, quan veiem altres corriols, diferents camins ben marcats de pujada al Puigmal. Seguim els senyals grocs fins el cim.

7,5 km 3h Puigmal  (2.910 m)

Cim mític de l´excursionisme català, també anomenat Puigmal d´Er a l´Alta Cerdanya. Mossèn Cinto Verdaguer hi va pujar l´any 1880 i en commemoració d’aquest fet es poden llegir uns versos de l´obra Canigó en una placa del cim. Al capdamunt del Puigmal trobem un vèrtex geogràfic, una  creu de ferro forjat i una gran fita de pedres. Cim sense gaire caràcter, molt arrodonit i ample que ens obliga a moure’ns pel cim si volem veure les extensíssimes vistes que des d’aquí tenim.

En sortir del cim del Puigmal passem la creu i enfilem el camí de baixada en direcció NE. Deixem a la nostra dreta el camí de pujada des de Fontalba i anem a agafar el corriol que baixa cap a la coma de l´Embut.  Durant la primera part baixem força drets per una part  força pedregosa,  gairebé podríem parlar de tartera. El camí fa unes llaçades abans d’arribar  a Fontalta.

8,8 km  3h30min Fontalta  (2.550 m)

El camí esdevé més planer.  D´un clot brolla un torrent (Fontalta) que seguirem pel seu marge nord (esquerra) a través d´uns amples i herbosos prats abans no tornem a creuar el torrent cap a la cota 2.360m d´alçada, on el torrent s´engorja i crea uns petits i fotogènics salts d´aigua.

10,5 km 4h Bifurcació (2.250 m)

Trencall on podem  seguir rectes per anar a retrobar el camí que venia de la zona d´acampada, o bé baixar a la dreta per anar a creuar el torrent de l’Embut i baixar pel Pla de l ´Ortigar. Prenem el trencall a la dreta en baixada per anar a creuar el torrent de l´Embut per  tot seguit arribar al Pla de l´Ortigar.

10,8 km 4h10min Pla de l´Ortigar  (2.200 m)

També anomenat collet Verd, aquest gran planell herbós té magnífiques vistes cap al pic de Torreneules, pic del Segre, Finestrelles, Fontnegra i el cim de la Coma del Clot.

Creuem el pla en direcció E per anar a buscar el corriol de baixada a Núria. La primera part el camí baixa amb ganes fent llaçades en terreny una mica incòmode, pedregós. Mica en mica el camí es suavitza a mesura que s´endinsa en el bosc de Sant Gil, un magnífic bosc de pi negre que creix al vessant oest del Cim de l Ortigar (2.749m).

Creuem el camí de Canal, i poc després una tanca de fusta per anar a parar ràpidament al Santuari de Núria al costat de la granja i de l´ermita de Sant Gil. Girem a la dreta (N) per envoltar el Santuari i enfilar de nou cap a l´estació del Cremallera.

12,30 km 4h45min Estació del Cremallera de Núria. Santuari  (1967 m)

FOTOGRAFIES

FOTOS 360º
360º Arribant Puigmal
360º Cim Puigmal
360º Puigmal
360º Coll de Finestrelles

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria: excursions per la geografia i la historia de la vall. Antoni Casas i Ferré. Ed. Abadia de Montserrat (1995)
 • La Vall de Ribes: ascencions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed.Piolet (2003)
 • Vall de Camprodon, Vall de Ribes. Carles Gel. Geoestel (2005)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Sèrie E-25 Puigmal, Vall de Núria, Ulldeter 1:25.000 Ed. Alpina
 • Mapa topogràfic ICC Ripollès 1:50,000
 • Mapa Topogràfic de Catalunya 1:25.000 Vall de Núria-Ulldeter Ed. ICC Sèrie Unitats Geogràfiques
 • Mapa Topogràfic de Catalunya 1:25.000 Ripoll Ed. ICC Sèrie Capitals comarcals
 • Mapa Travessa dels 3 Refugis. 1.25.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “49. Ascens al Puigmal (100 Cims) des de Núria pel coll de Finestrelles i Pic del Segre

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s