83. Travessa de Núria a Er (Tren Groc) per les fonts del Segre i el Camí de Núria

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Núria (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Er (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 16,7 km / 5h20 (sense aturades)
 • Desnivell:  +640 m / -1.280 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Nova proposta de travessa entre la vall de Núria i les valls del vessant nord del Pirineu.  En aquesta ocasió us volem portar entre les estacions del cremallera de Núria i la del Tren Groc d‘Er, a l’Alta Cerdanya.  Per arribar-hi sortirem des de Núria i creuarem el coll de Finestrelles, passarem per la Font del Segre i el refugi lliure del Camí de Núria abans no baixem fins a la vila d’Er.

Parlem d’una altra travessa clàssica que va pel camí romeu que seguien els pelegrins per anar fins al Santuari de Núria.  Tot el sender és conegut com el Camí de Núria. Fins i tot així s’anomena el refugi lliure per on passarem.

A diferència d’altres travessades com la Núria-Eina o la Núria-Llo on després de superar un coll de seguida iniciem el descens, en aquest cas un cop assolit el coll de Finestrelles encara recorrerem durant molta estona camins a gran alçada. És una travessa d’alta muntanya que transita, però, per camins ben fressats fàcils de seguir.

La ruta comença a l’estació del cremallera de Núria. Si volem allargar l’excursió, podem accedir al Santuari a peu per les diferents rutes marcades que hi donen accés. Però si  volem fer-la en un sol dia, és més còmode i recomanable d’accedir a la Vall amb el tren cremallera i deixar per una altra ocasió la pujada a peu a Núria.

 • Interès: Travessa per un camí romeu que feien servir els pelegrins per anar a Núria, tot visitant la Font del Segre.
 • Època: Des de finals de primavera a finals d’estiu
 • Ruta: Estació de Núria – Roc de la Maula – Coll de Finestrelles – Font de Segre – Coma Dolça – Coll de Segalera – Roc del Soldat – Refugi Camí de Núria – Església d’Er – Estació d’Er (Tren Groc)
 • Dificultat: Difícil per la llargària i per anar en alçada durant bona estona.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 83 Núria-Er_lletres
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 83_lletres
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas de la ruta Núria-Er
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Travessa que discorre per corriols d’alta muntanya fressats i còmodes.  Tot i la manca de dificultats cal estar preparat pel mal temps sobtat que pot donar-se en qualsevol època de l’any. Cal portar calçat adequat i roba d’abric i per la pluja i el vent sempre que fem una sortida per alta muntanya.

Per tal de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar les primeres hores del dia quan el temps és més estable. Evitem així al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes.

ELS SENDERS

Farem la travessa seguint un itinerari clàssic de romiatge que feien servir antigament els pelegrins d’aquest vessant de les muntanyes per arribar al Santuari de Núria. El camí es coneix com el Camí de Núria i tot i que no està abalisat com un sender amb entitat pròpia, sí que trobarem en tot moment marques de pintura.

La ruta la podem dividir en quatre seccions segons els senyals (o no que trobarem):

 1. TRAM: Núria – Coll de Finestrelles. GRT-73 (marques blanques i vermelles)
 2. TRAM: Coll de Finestrelles –  Er:  Senyal groc de PR francès (a trams escàs)

Una estona abans d’arribar al Coll de Segalera coincidim amb el recorregut anomenat Tomb pels Amors Salvatges (Boucle des Amours Sauvages), una ruta circular abalisada amb un triangle vermell de prop de 24km que recorre els boscos dels voltants de Llo.

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que si agafem el primer cremallera, aquest surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000 mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar la electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren. L’estació és una parada facultativa i els trens no s’hi aturen si no li fem un senyal evident al conductor!

Horaris del Tren Groc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Núria. Estació del Cremallera (1.967 m) (gps 31T 430429 4694259)

Sortim de l’estació del Cremallera per vorejar pel N el Santuari en direcció a la zona d’acampada. La travessem en direcció E fins a trobar un pont de ciment que creua el torrent de Finestrelles.

Poc després del pont  trobem ja les marques del GRT-73, sender de gran recorregut interfronterer que ens acompanyarà fins el coll de Finestrelles. Aquest sender només té 4,3km i connecta Núria amb el coll de Finestrelles, punt que connecta el Ripollès i la comarca de l´Alta Cerdanya a la Catalunya Nord.

Poc després del pont trobem un pal indicador, cruïlla dels camins que pugen al coll de Finestrelles i al Puigmal.

1,2 km 0h15min Bifurcació. Pal indicador  (2.085 m) (gps 31T 429564 4694753)

Prenem el camí direcció al Finestrelles (dreta, pal indicador). A partir d´ara pugem de valent per la coma de Finestrelles amunt. En tot  moment seguim el camí ben fressat i marcat amb els senyals blancs i vermells del GRT-73.  De mica en mica anem guanyant excel·lents vistes cap  al pic de Finestrelles que  tenim just a la nostra dreta segons pugem en llaçades.

2,5 km 1h Collet Roc de la Maula (2.385 m) (gps 31T 428765 4695199)

Petit coll que ens donarà un respir a l’ascensió constant que fins ara portàvem. El camí baixa uns metres abans no creua el torrent que baixa del coll i inicia la part final d’ascensió  fent unes grans llaçades fins al coll de Finestrelles.

4,2 km 1h45min Coll de Finestrelles (2.607 m) (gps 31T 427990 4695499)

Ampli coll que connecta la vall de Núria amb les poblacions de Llo i Sallagosa a l’Alta Cerdanya a través de les Gorges del Segre. A la nostra dreta (N) trobem el Puig del Coll de Finestrelles (2741m) i una mica més enllà el Pic de Finestrelles (2829m). Cap al sud un camí fressat ens conduiria en aproximadament 1h30m al cim del Puigmal (2.909m).

Enfilem la baixada cap al nord en direcció a Llo, a 3h15min de camí, segons ens marca un indicador de camins francès que trobem clavat en una roca. El corriol baixa flanquejant el vessant nord del Puigmal de Segre amb enormes vistes davant nostre de la vall del riu Freser, emboscada al vessant oest i sense arbres a llevant.

Als pocs minuts (10-15min) trobem una cruïlla amb una gran fita de pedra d’on surt un sender que baixa cap al refugi de la Culassa, fons de la vall de Freser. Nosaltres seguim a l’esquerra en direcció sud-oest, perdent alçada suaument  fins a deixar enrere un Abric on es pot arribar a passar una nit amb certes incomoditats (2.404m utm 31 T 426973 4695008).

6,0 km 2h10min Font del Segre (2.401 m) (gps 31T 426614 4694917)

Al costat de llevant dels Clots del Segre trobem la Font del Segre, una font arranjada amb pedres de pissarra. No és el punt geogràfic on realment neix el riu Segre. Aquest punt es trobaria al capdamunt de la clotada on ens trobem, situant-se el naixement just sota els cims dels pics dels 3 Puigmal que tanquen la coma, és a dir, del Puigmal de Segre (2.843m), del Puigmal Petit del Segre (2.810m) i del Puigmal de Llo (2.801m).

Sobre una pedra al costat de la font una fletxa groga ens indica la direcció a Er i el temps estimat per arribar-hi, 3h.  Seguim el sender que gira ara vers el nord per a traspassar un esperó que baixa del Puigmal de Llo per endinsar-nos ara a la clotada de la Coma Dolça.

6,8 km 2h20min Coma Dolça (2.342 m) (gps 31T 426071 4695059)

Clot no tant gran com l’anterior que acull el Rec de Coma Dolça, torrent que s’uneix al Segre prop del refugi de la Culassa, al fons de la vall.

Mica en mica la vegetació (prats amb pi negre i neret) va apareixent i deixem enrere els vessants pedregosos i erms de les parts més altes. El sender  va pel vessant nord de la carena que uneix el Puig de la Coma Dolça (2.588m) i la Tossa d’Er (2.353m), petit cim arrodonit i emboscat pel seu vessant nord. El corriol s’endinsa en un bonic bosc de pi negre fins el coll de Segalera.

10 km 3h15min Coll de Segalera (2.180 m) (gps 31T 424146 4697170)

Collada amb un cartell indicador que marquen diferents senders que passen per aquest indret. Un dels més cridaners és el Boucle des Amours Sauvages, ruta circular de 24km abalisada amb un triangle vermell que recorre els boscos propers a Llo.

El corriol baixa ara dret travessant prats amb bàlec i pi negre per fer un descens més pronunciat quan passem pel Roc del Soldat (1.957m gps 31 T 423445 4697324) un cim rocós i poc apreciable, però bon mirador de  la vall i de bona part de l’Alta Cerdanya, amb el Carlit sobresortint i amb el pic de Fontnegra i Puigpedrós més a ponent.

11,3 km 3h35min Inici de pista (1.900 m) (gps 31T 423337 4697573)

Ens incorporem a una pista marcada amb un pal indicador amb diferents opcions. A la dreta la pista va per un camí senyalitzat fins Vedrinyans seguint la pista forestal. Nosaltres continuem a l’esquerra també per la pista en direcció a Er, a 4,8km segons l’indicador, en un punt on fa una marrada a la dreta.

12,2 km 3h55min Refugi Camí de Núria (1.765 m) (gps 31T 422642 4697743)

Refugi lliure senzill però en bon estat amb lliteres de fusta sense matalassos i una font i una taula al seu exterior. El refugi està envoltat de tancats metàl·lics per a bestiar i  hi podrem trobar algun vehicle que ha pujat des d’Er.

Des del refugi cal agafar la pista que baixa zigzaguejant vessant avall cap a la Ribera d’Er, torrent que neix al Puigmal i que desemboca al Segre prop de Núria.  Les darreres llaçades les podem tallar utilitzant dreceres, alguna indicada, tot i que és recomanable seguir la pista donada la poca claredat que tenen.

15,1 km 4h45min Bifurcació (1.456 m) (gps 31T 421369 4698507)

Arribem a una bifurcació de camins entre camps de conreu amb vistes a la vila d’Er, que veiem ja davant nostre, amb el poble de Font Romeu i el Carlit com a teló de fons. Agafem l’opció de l’esquerra deixant a la dreta el camí que va cap a Vedrinyans (pal indicador).

Entrem a Er pel carrer Camí de Núria, que desemboca en una plaça on trobem un plafó informatiu dels Camins de la Llibertat que ens parla dels refugiats que creuaven per aquests vessants la frontera hispano-francesa.

16,3 km 5h15min Er (1.366 m) (gps 31T 420453 4699191)

Municipi de l’Alta Cerdanya on hi viuen 640 erencs i erenques. Som al carrer de les Dues Esglésies, on trobem precisament dues esglésies d’interès que podem visitar. La de la Mare de Déu, església romànica refeta al s. XVIII en estil  barroc d’Er i la de Sant Genís d’Er, església parroquial del s. XVIII amb elements del s. XII (nau i cor)  i envoltada d’un cementiri.

Deixem les dues esglésies i baixem per unes escales cap al Camí del Tren Groc, carrer que dóna accés a l’estació.

16,7 km 5h20min Estació d’ Er. Tren Groc SNCF (1.344 m) (gps 31T 420157 4699385)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360º Coll Finestrelles
360 Coll Bernat
360 Coll Segalera

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Carte de Randonnée IGN 2249OT Bourg-Madame: Col de Puymorens, Pic Carlit 1:25.000
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “83. Travessa de Núria a Er (Tren Groc) per les fonts del Segre i el Camí de Núria

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s