82. Travessa de Núria a Planès (Tren Groc) pel coll de Noufonts i el refugi de l’Orri

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTO 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Núria (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Planès (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 18,2 km / h (sense aturades)
 • Desnivell:  +880 m / -1.480 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Nova proposta de travessa entre la vall de Núria i les valls del vessant nord del Pirineu.  En aquesta ocasió us volem portar entre les estacions del cremallera de Núria i la del Tren Groc de Planès.  Per arribar-hi sortirem des de Núria i creuarem el coll de Noufonts per baixar per la vall del riu Riberola,  vall del vessant francès que forma part del Parc Natural Regional dels Pirineus.

Un cop arribem a la població Planès (on trobem un parell d’allotjaments, Orri de Planès, Gîte Le Malaza) ens acostarem a  l’estació del Tren Groc  a través d’un Sender Botànic (abalisat i marcat en groc) que ens portarà fins a l’estació de Planès, només accessible a peu.

La ruta comença a l’estació del cremallera de Núria. Si volem allargar l’excursió podem accedir al Santuari a peu per les diferents rutes marcades que hi donen accés. Però si  volem fer-la en un sol dia és més còmode i recomanable d’accedir a la Vall amb el tren cremallera i deixar per una altra ocasió la pujada a peu a Núria.

 • Interès:  Creuar els Pirineus tot connectant dues estacions  només accessible a peu.
 • Època: Des de finals de primavera a finals d’estiu
 • Ruta: Estació de Núria –Pont de l’Escuder – Noufonts- Coll de Noufonts – Barraca de Noufonts – Coll d’En Bernat – l’Estanyol – Pla dels Bocs – Refugi lliure de l’Orri – Pla de Cedelles – Planès – Estació de Planès (Tren Groc)
 • Dificultat: Molt exigent per la llargària i perquè transcorre per alta muntanya.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa parcial 82
Mapa de la ruta (cliqueu per ampliar)
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil Núria-Planès_lletres_petit
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Travessa que discorre per corriols d’alta muntanya ben fressats i còmodes.  Tot i la manca de dificultats cal estar preparat pel mal temps sobtat que pot donar-se en qualsevol època de l’any. Cal portar calçat adequat i roba d’abric i per la pluja com sempre que fem una sortida per alta muntanya.

Per tal de fer la ruta amb un mínim de seguretat és convenient matinar i aprofitar les primeres hores del dia quan el temps és més estable. Evitem així al màxim les possibles tempestes que sovintegen al Pirineu per les tardes.

ELS SENDERS

La ruta la podem dividir en quatre seccions segons els senyals (o no que trobarem):

 1. TRAM: Núria – Coll de Noufonts. GR (marques blanques i vermelles)
 2. TRAM: Coll de Noufonts – Jaça Grossa (Ref. de l’Orri) SENSE abalisament. Fites.
 3. TRAM: Jaça Grossa (ref. de l’Orri – Planès. GR-10 (marques blanques i vermelles)
 4. TRAM: Planès-Estació de Planès: Només accessible a peu. Marques grogues de PR

ELS TRENS

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya. Aquest és l´únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que si volem agafar el primer cremallera que surt de l’estació de Ribes-Enllaç només tenim 7 minuts per a fer el canvi i donant per entès que el tren arriba a l’hora.

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2014) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no. En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el primer cremallera amunt.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar la electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren. L’estació és una parada facultativa i els trens no s’hi aturen si no li fem un senyal evident al conductor!

Horaris del Tren Groc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Núria. Estació del Cremallera (1.967 m) (gps 31T 430405 4694258)

Sortim de l’estació vers el nord per passar pel nord dels topalls finals de la via on trobem l’antic molí draper de la casa de Sant Ignasi.  L’edifici avui dia és el control de la neu artificial de l’estació d’esquí, però en altres èpoques havia estat molí draper, caserna de la Guàrdia Civil durant el franquisme o casa control del cremallera fins als anys noranta. Creuem el pont de pedra per anar vers el nord-est pel bosc de la Verge seguint el Camí del Bosc, un camí de passeig entorn del Santuari creat per Vall de Núria. Seguim el torrent de les Molleres amunt fins al pont que el creua, el Pont de l’Escuder.

1,5 km 25min Pont de l’Escuder (2.137 m) (gps 31T 431305 4695081)

Creuem el torrent de les Molleres per un pontet de fusta i pugem per uns prats sense camí gaire marcat fins a un pal indicador que marca la cruïlla on els camins al coll de Noufonts i de Noucreus es bifurquen.

Anem a la dreta (nord) amb el torrent de Noufonts a la nostra esquerra guanyant alçada amb el pic de Noufonts davant nostre. El camí s’endinsa per la Coma Fonda girant lleugerament a nord-est fins a uns petits plans herbosos on es troben les fonts que donen nom al pic i al coll de Noufonts.

3,4 km 1h25min Les Nou Fonts (2.498 m) (gps 31T 431993 4696517)

Petit planell on trobem diverses fonts que brollen del terra i que donen nom al pic i al coll de Noufonts. Aquí iniciem la pujada final molt dreta per la coma de Noufonts a través d´un corriol molt fressat que puja zigzaguejant per un terreny vermellós fins al coll de Noufonts.

4,0 km 1h45min Coll de Noufonts. Barraca (2.651 m) (gps 31T 432239 4696821)

Àmplia collada amb vistes extenses cap als dos vessants. Cap al nord els Plans de Noufonts dominen el paisatge, uns prats a gran alçada que baixen mica en mica cap a la vall del riu Valleta. Cap a l’est s’alcen els pics del Racó Gros i del Racó Petit, així com el pic de l’Infern a través del Pas del Porc. Del coll són fàcilment assolibles els pics de Noucreus (SE)  i el de Noufonts (NW) seguint sengles corriols d’accés, en poc més de mitja hora des del coll.

A mà dreta, a dos minuts en direcció al pic de Noucreus, tenim la barraca de Noufonts, un aixopluc per a casos d’emergència en estat acceptable.

Ens encaminem vers el NO. A la bifurcació que trobem als 30m agafem el corriol de la dreta, ja que per l’esquerra pujaríem cap al cim del Noufonts. Seguim el camí que flanqueja per llevant el Noufonts per anar a buscar en lleuger ascens el coll d’En Bernat.

5,1 km 2h15min Coll d’En Bernat (2.620m) (gps 31T 431904 4697756)

Petita collada sobre la cresta de l’Anyeller que dóna accés al Pic Rodó (2.647m), cresta de categoria AD on podem trobar certs passos d’escalada de fins a categoria de III+. El coll és una petita balconada al vessant nord del Noufonts. Cap a llevant (dreta) podem observar la vall de la Valleta amb el pic del Racó Gros dominant el panorama.

Cap a ponent tenim el circ de les Feixes sota nostre amb l’aresta del Serrat dels Llosers al Roc del Boc amb franges de roca de color blanc corresponent a nivells de marbres en contacte amb el gneis. Les roques de gneis (de colors més clars que els esquistos i que de lluny s’aprecien groguencs)  són les més antigues però que paradoxalment culminen els cims més alts d’aquesta part del Pirineu de Núria. La paradoxa s’explica, entre altres factors,  pels enormes plegaments produïts posteriorment que aixecaren les roques de la base mentre que els materials superiors s’anaren erosionant.

Del coll baixem pel fressat corriol que zigzagueja vessant avall. Deixem a mà esquerra la Barraca de l’Estanyol (bon estat per a una o dues persones) per baixar fins a les Clotades de l’Estanyol, on es troba el llac.

6,5 km 2h50min L’Estanyol (2.331 m) (gps 31T 431058 4698336)

Petit estany envoltat de gegants cims com el Noufonts, el pic d’Eina, la Torre d’Eina i el Pic Rodó. El camí baixa zigzaguejant a tocar de la riera de Balaguer per una part pedregosa i incòmoda. Més endavant el camí passa pel Pla dels Bocs, una esplanada herbosa entre el Pic Rodó i el Roc del Boc i amb l’Agulla de l’Hereuet a la nostra esquena. El camí més avall entra en un bosc de pi negre que ressegueix la riera fins a la Jaça Grossa, prat on trobem el camí que dóna accés al refugi de l’Orri.

10,1 km 4h15min Jaça Grossa. Pont accés al Refugi de l’Orri (1.835 m) (gps 31T 432135 4701000)

A mà dreta tenim un pont de ciment sobre el torrent de Riberola i una barraca de pedra seca uns metres endavant. En aquest indret trobem les marques del GR-10, sender que travessa els Pirineus pel vessant francès des de Banyuls fins a Hendaia.

Si volem anar al refugi hem de creuar el riu pel pont de ciment i caminar 5-7 minuts per prats en lleuger descens fins el refugi.

10,4 km 4h18min Refugi de l’Orri (1.811 m) (gps 31T 432233 4701244)

Refugi lliure amb una zona oberta en estat acceptable, amb aigua i llenya, i una altra de tancada només per a pastors. S’hi pot accedir amb vehicle a través de la pista que surt de Fontpedrosa, la mateixa que porta al refugi de Ras de Carançà.

De nou al pont sobre el Riberola anem pel prat en direcció nord on sovint es poden trobar ramats que hi pasturen. Seguim el senderó marcat amb pintura blanca i vermella del GR-10 per iniciar una llarga pujada fins al Pla de Cedelles. El camí, força emboscat, va guanyant alçada entre avellaners i bedolls per un tram de sender força estètic.

14,1 km 5h35min Pla de Cedelles (1.918 m) (gps 31T 431087 4703360)

Esplanada herbosa d’on es tenen grans vistes cap als pics Rodó i al Puig de Gallinàs, un cim inclós a la llista dels 100 Cims de la FEEC.  A partir d’aquí el sender baixa per camins més amples i còmodes pel vessant nord del Serrat de l’Escaldat fins a desembocar a una pista que dóna accés al barri de Cascarols del municipi de Planès, a l’Alta Cerdanya. En arribar al primer carrer asfaltat el seguim a la dreta fins que al cap de  50m trobem una bifurcació. En aquest punt abandonem el GR-10 per girar a la dreta fins a la propera església de Planès.

16,8 km 6h40min Església de Planès (1.536 m) (gps 31T 429412 4704730)

L’original església romànica de la Mare de Déu de Planès (Nôtre Dame de la Merci en francès) es troba al barri dels Cascarols de Planès. Popularment se la coneix com la Mesquita, encara que aquest origen és més que improbable, per la seva original planta. El seu origen se li atribueix al s.XI tot i que no és fins l’any 1.442 quan apareix documentada per primer cop.

De l’església surt un caminoi (Chemin de l’Église) entre marges de pedra i algun bedoll que baixa en direcció nord-oest fins a la carretera D-32 entre La Cabanassa i Planès. El camí desemboca just davant de l’edifici de la ‘Mairie’, punt on trobarem un pal indicador de senders, una cabina telefònica i una parada de bus.

Seguim la carretera a la dreta 85m i agafem el primer carrer a l’esquerra (pal indicador de senders i un altre de fusta que marca la direcció a la ‘Gare’). Seguim el sender PR5 Les arbres du Haut-Conflent, un sender botànic circular de 10,2km amb sortida i arribada davant l’Ajuntament de Planès.

El camí baixa per un sender força ombrívol per on anirem trobant alguns indicadors davant de diferents tipus d’arbres: freixes, oms, avellaners… Passem  sota una gran roca amb instal·lacions per a l’escalada i sota les vies del Tren Groc abans d’arribar a l’estació.

17,4 km 7 h Estació de Planès. Tren Groc SNCF (1.385 m) (gps 31T 429077 4705756)

Estació accessible només a peu.  A l’edifici hi trobarem un plafó informatiu sobre dues rutes excursionistes circulars.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTO 360º
360 Coll Bernat
360º Coll Bernat

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Carte de Randonnée IGN 2249OT Bourg-Madame: Col de Puymorens, Pic Carlit 1:25.000
 • Mapa Alpina Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser (2 mapes) 1.25.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “82. Travessa de Núria a Planès (Tren Groc) pel coll de Noufonts i el refugi de l’Orri

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s