129. Fent el Camí dels Contrabandistes entre Toses i Oceja

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
  1. FOTOS PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Toses (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Oceja (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 17,1 km / 5h10 (sense aturades)
 • Desnivell:  +760 m / -930 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Preciosa travessa panoràmica, una de les millors de Senderisme en tren, que creua el Pirineus a través de la Collada de Toses i el Coll de la Bassa. Durant la caminada tindrem magnífiques vistes dels cims més alts dels Pirineus Orientals, com el Carlit, el Puigpedrós, el Puig Peric i el Fontnegra. A la nostra esquena podrem igualment gaudir de la magnífica visió que ens oferirà la Serra de Montgrony, el Puigllançada i el cim de la Tosa.

La ruta és molt fàcil de seguir. Des de l’estació de Toses (línia 3 de Rodalies de Catalunya) fins a la Collada seguirem sempre els senyals grocs d’Itinerànnia. Des de la Collada de Toses només caldrà anar buscant les nombroses (sovint excessives) marques de pintura blaves que anirem trobant als arbres i les roques.

Les marques corresponen a la La Marxa dels Contrabandistes, travessa que uneix Castellar de N’Hug i Oceja a través del Pla d’Anyella i el Coll de la Bassa. Té lloc cada juny des de l’any 1991, amb sortida alternativa des de Castellar de N’Hug i Oceja. La caminada vol retre homenatge a una activitat que va ser un mitjà de vida en èpoques difícils i no gaire llunyanes.

De camí en tren a l’estació de Toses, entre aquesta estació i passada la de Planoles, el tren circula per un túnel helicoidal. En el seu interior el tren fa un tomb de 360º  amb la finalitat de guanyar alçada ràpidament. Podeu consultar més sobre aquest i altres túnels d’aquesta mena a l’entrada que vam fer sobre túnels helicoïdals

Civia

Cal no confondre aquest túnel amb el de Toses, el més llarg de la línia i que es troba entre les estacions de Toses i La Molina. Passarem a tocar de la seva boca sud als pocs minuts d’haver començat la travessa. Per seguir les passes d’aquesta important obra d’enginyeria, podeu seguir la nostra Ruta ST128  entre les estacions de Toses i La Molina.

La travessa acaba a l’estació del Tren Groc d’Oceja, població de l’Alta Cerdanya. Cal tenir en compte que cada any, aproximadament entre setembre i desembre el Tren Groc atura el seu servei per tasques de manteniment. Si feu aquesta caminada durant aquestes setmanes teniu l’opció d’anar fins a Puigcerdà a peu seguint la Ruta ST92, un itinerari de 7,7 km que passa per Vilallobent.

 • Interès: Les vistes dels Pirineus Orientals
 • Època: Evitar l’hivern, quan la neu cobreix bona part del vessant nord.
 • Ruta: Estació de Toses – carretera Toses  a la Collada – Les Colladetes – cim del Pla de la Bassa – coll de la Creu de Meians – font de la Picassa – coll de la Bassa – coll de Pradelles – Serra dels Lladres – Replà de la Serra – Oceja
 • Dificultat: Travessa d’alta muntanya sense dificultat tècnica que transcorre sempre per camins fressats.  Fàcil orientació gràcies a les marques de senyalització blaves. 

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

Són diferents les opcions que tenim per allargar el recorregut aprofitant aquesta sortida:

 • Ruta ST40: De Planoles a Toses pel  Costa Pubilla (100 cims) i Pedra Picada  13,5km
 • Ruta ST88: Núria a La Molina pel Puigmal (100 cims) 23,7km
 • Ruta ST92: Puigcerdà a Oceja per Vilallobent 7, 7km
 • Ruta ST94: Queralbs-Oceja 26,8 km
 • Ruta ST128: Toses a La Molina seguint el túnel de Toses 6,8 km

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 129
Mapa ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 129
Perfil

DIFICULTAT

Sortida sense dificultat tècnica i de fàcil seguiment gràcies a la gran quantitat de senyals blaus que ens conduiran fins al centre de la població d’Oceja.

La caminada discorre per camins d’alta muntanya fressats. Durant l’hivern i la primavera podem trobar neu durant el recorregut.

Cal consultar les previsions del temps i anar preparats per a qualsevol canvi sobtat de les condicions. 

ELS SENDERS

Durant la travessa trobarem només el sender abalisat de pujada a la Collada, un camí amb pintura groga i indicadors d’Itinerànnia.

A partir de la Collada de Toses seguirem la Marxa dels Contrabandistes (marques blaves), un camí  de 22 km que uneix Castellar de N’Hug i Oceja i que se celebra des de l’any 1991.

ELS TRENS

L’estació de Toses pertany a la línia del Transpirinenc R3 de Rodalies de Catalunya,  únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Horari Rodalies de Catalunya

EL TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000 mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar l’electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren.  L’estació és una parada facultativa i el tren no s’hi atura si no li fem un senyal evident al conductor. El bitllet es compra dalt del tren.

Horaris del Tren Groc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km  0h Estació de Toses (1.408 m) (gps 31T 418858 4685875)

L’estació va entrar en servei quan es va inaugurar el tram de la línia entre Ribes de Freser i La Molina l’any 1922. L’edifici de viatgers conté un bar-restaurant.

Sortim de l’estació cap a llevant (esquerra) i deixem enrere un altre bar-restaurant per prendre el Camí de Toses, indicat amb un pal indicador d’Itinerànnia i un mapa. Els indicadors ens porten per un corriol que passa a tocar de la boca d’entrada sud del túnel de Toses, mig amagada per la vegetació.

Per travessar la collada de Toses va caldre perforar dos túnels  entre els anys 1911 i el 1919. El primer que es troba venint de Ribes de Freser és el del Cargol (helicoïdal) situat entre les estacions de Planoles i la de Toses. Entre Toses i La Molina és on es va perforar el més llarg de la línia, el Túnel de Toses, de 3.904m. que inclou 200m de fals túnel a la seva boca nord.  Dins d’aquest és on es troba el punt culminant de tota la línia, a 1.494 m, punt també més elevat de tots els ferrocarrils estatals en adherència i en ample ibèric.   

0,9 km  10min Carretera de Toses a la Collada (1.474 m) (gps 31T 418039 4685755)

Seguim la carretera 130 m vers la Collada per prendre a mà esquerra un camí amb tanca elèctrica. 

El camí puja per la dreta del torrent de la vall d’Alp per un bonic corriol emboscat.  Durant la pujada passarem per diversos prats on podrem trobar-hi vaques pasturant.

3,2 km  55min Collada de Toses (1.777 m) (gps 31T 416381 4687055)

Arribem al primer dels sis colls que conté la travessa. La Collada de Toses és un pas que creua la carena que uneix els cims del Pla de la Bassa (2.029 m) i el Cap del Ginebrar (1.980 m). 

Seguim les marques blaves que ens porten per una pista paral·lela a la carretera GI-400 a ponent del cim del Pla de Canalots. Passem a tocar d’un búnquer (dreta) i continuem per darrera l’edifici de la Torrassa fins arribar al segon coll de la jornada, Les Colladetes.

4,2 km  1h15min Les Colladetes ( 1.785 m) (gps 31T 416966 4687496)

Creuem la carretera que va a les Colladetes i prenem un corriol força dret que surt de l’altre costat de la carretera i que puja entre un bosc de pi negre. Cap als 1.875 m d’altura el camí desemboca al Pla de la Gofi, on podem visitar un búnquer a l’extrem occidental, una mica amagat.  Girem a la dreta i seguim la traça de pista fins al vèrtex cimer del cim del Pla de la Bassa.

5,6 km  2h Cim de la Pla de la Bassa ( 2.028 m) (gps 31T 417945 4688251)

Cim amb un vèrtex geodèsic amb una gran diversitat de senyals de colors pintades a sobre. Al seu costat podem visitar un altre búnquer de la Línia P, línia de defensa construïda per Franco als anys 40 per defensar-se d’un hipotèc atac nazi, aliat o de republicans. 

Cap a llevant s’obre l’enorme prat del Pla de la Bassa, al fons del qual podrem observar un altre búnquer. El camí passa per un primer coll de la Bassa (no confondre amb el Coll de la Bassa de la Serra de Saltèguet), totes dues collades amb una bassa. Podem envoltar per l’esquerra el petit turó que tenim davant o bé pujar-lo.

6,8 km 2h30min Coll de la Creu de Meians ( 1.995 m) (gps 31T 418964 4688734)

Ample coll travessat per una tanca on trobem el pal indicador R167 d’Itinerànnia amb diferents plafons informadors. El coll està dominat per la Creu instal·lada al bell mig del prat sobre una base de pedra i ciment. Per aquest important pas de comunicació i punt fronterer, discorre el GR-11 de camí a Puigcerdà.

No cal arribar al mateix coll per continuar la ruta. Podem girar vers al nord seguint les marques de pintura per prendre un corriol que s’endinsa en un bonic bosc de pi negre. 

Al cap de 12-15 minuts (700 m) trobem a mà dreta la font del Picassó indicada amb un plafó de fusta clavat en un pi. El sender va guanyat alçada envoltant la vall de Saltèguet, de forma que a mesura que ens anem acostant al coll de la Bassa podrem també veure el Coll de la Creu de Meians que hem deixat enrere amb el rerefons de la muntanya de la Tosa i el Puigllançada.

8,4 km  3h Coll de la Bassa ( 2.110 m) (gps 31T 418757 4690093)

Principal collada de la caminada i  punt més alt de la travessa. Per aquest pas és per on creuem la Serra de Saltèguet per iniciar la baixada cap a Oceja.

A la dreta surt un camí que entre prats sense traça clara ens portaria en pocs minuts fins el cim de Coma Morera (2.213m), accessible per una pista asfaltada. A la dreta un altre camí va al Coll Marcer, on connecta amb el GR-11 després de 2,4 km.

Nosaltres continuem vers el nord en direcció a Oceja seguint també a partir d’ara uns senyals grocs de PR francès. El camí va entre prats i pins negres del bosc de les Fonts, sempre amb vistes àmplies cap a les muntanyes altceretanes i andorranes, com el Carlit, el Puigpedrós o el Punxó. Després de 10 min. (730m) arribem per una cruïlla situada just al Rec del Torrent de les Fonts (indicador) que de seguir-lo ens portaria a la fita fronterera 504 (borne 504), situat a tocar del cim de Coma Morera. 

10,1 km  3h45min Coll de Pradelles (2.001 m) (gps 31T 419027 4691654)

Si no estem atents podem passar de llarg d’aquest inapreciable coll, últim de la caminada. El reconeixerem per ser el primer cop que creuem la pista asfaltada que puja al cim de Coma Morera i per un plafó indicador, a la nostra esquena, clavat en un pi negre. Seguint a la dreta la pista ens portaria en 3,4 km fins al refugi lliure de les Corones.

Des del coll tindrem bones vistes dels Puigmal.  El camí segueix la carena de la Serra dels Lladres entre un bosc de pi negre amb neret. Al cap de 20 min (1,1km) deixem enrere una cruïlla que en 1,5 km ens portaria de nou al refugi de les Corones. El sender va perdent alçada ràpidament entre els plans de l’Artiga de Dalt i del Cardell, des d’on podem gaudir de nou d’una fantàstica panoràmica de les muntanyes altceretanes i andorranes.  

13,8 km  4h30min Replà de la Serra. Fontaine Monnier ( 1.507 m) (gps 31T 417565 4694796)

Excel·lent mirador de l’Alta Cerdanya, amb zona de lleure i una taula d’orientació. També hi trobarem la Fontaine Monnier, tot i que estava seca quan la vam visitar. 

El sender baixa entre prats amb algun pi negre aïllat tallant diverses vegades la carretera, sempre amb les vistes d’Oceja en primer terme. El camí desemboca al càmping Els Pallers. L’avinguda de Casa Pont i el carrer de Progrés ens conduiran fins al centre de la població encara seguint alguna marca de pintura blava.

16,3 km  5h Oceja  ( 1.255 m) (gps 31 T 416260 4696306)

Municipi de l’Alta Cerdanya de prop de 1500 habitants, un dels més grans de la comarca. Al centre hi trobem l’església parroquial dedicada a Sant Pere. De l’església original romànica (documentada al s. X) només en queda l’absis i el frontal romànic, ara a Perpinyà. L’església va ser refeta durant el s. XIX.

Seguim l’Avinguda de la Cerdanya cap al nord-oest. L’estació es troba a la dreta quan arribem a la cruïlla amb l’Avenue du Dr. Cunnac.

17,1 km  5h10min Estació d’Oceja  ( 1.244 m) (gps 31 T 415828 4696878)

Baixador situat al quilòmetre 48,383 de la línia. Com a estació facultativa, els trens no s’hi aturen llevat que no li fem senyals ben visibles al conductor.

Cal tenir en compte que cada any, entre els mesos de setembre i desembre, la línia s’atura per manteniment. 

FOTOGRAFIES

FOTOS PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000
 • Carte de Randonnée IGN 2249 OT Bourg-Madame: Col de Puymorens, Pic Carlit 1:25.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “129. Fent el Camí dels Contrabandistes entre Toses i Oceja

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s