94. De Queralbs a Oceja pel Pas dels Lladres, Puig de Dòrria (100 Cims) i Vallcebollera

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
  1. TREN DE RODALIES
  2. CREMALLERA
  3. TREN GROC
 7. RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Queralbs (Ripollès)
 • Estació d’arribada: Oceja (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 26,7 km / 9h15 (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.440 m / -1.400 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Nova proposta de travessa que creua els Pirineus per anar a buscar l’estació del Tren Groc d’Oceja, al vessant nord, tot sortint des de Queralbs.

És una ruta llarga de quilometratge (27 km) i amb fort desnivell positiu (+1.400 m) però molt variada i rica en patrimoni. A més a més de la coneguda ermita de Sant Jaume de Queralbs, de camí a Oceja podrem visitar les ermites de Sant Bernabeu i de Sant Feliu a Vallcebollera, així com l’església de Sant Pere, a Oceja.

Fins a la Font de l’Home Mort seguirem el mateix itinerari que la travessa Ruta ST93 Queralbs-Núria.  

Pujarem fins al Pas dels Lladres pel Collet de les Barraques. Aquesta opció és una mica més llarga que la que puja pel dret des de la Font de l’Home Mort a través de la Coma de Fontseca. Hem decidit anar per aquest itinerari atès que segueix sempre un sender abalisat fins al mateix coll.

Des del Pas dels Lladres baixarem fins a Oceja seguint l’itinerari de Senderisme en tren Ruta ST88 Núria-Oceja.

Podem combinar aquesta travessa amb qualsevol de les rutes de pujada al Santuari completant una travessa molt interessant de dos o més dies.

 • Interès: Una travessa llarga i molt dura però molt variada en paisatges i elements d’interès.
 • Època: Mesos d’estiu, quan ha desaparegut la neu.
 • Ruta: Estació de Queralbs (cremallera) – Els Plaus – Font de l’Home Mort – Collet de les Barraques – Serra de Planès – Pas dels Lladres – Puig de Dòrria (100 Cims) Torrent de la Tossa – Sant Bernabeu – Vallcebollera – El Puig – Oceja  – Estació d’Oceja (Tren Groc)
 • Dificultat: Llarg recorregut per indrets solitaris i no sempre abalisats.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Queralbs-Osseja_2_punts
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 94 Queralbs-Oceja_punts
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

Itinerari de dificultat alta tant pel desnivell a superar (superior als 1.400 m acumulats) com per la distància a recórrer (26 km) sempre,  en un entorn d’alta muntanya.

Hem d’estar físicament preparats i portar el material adequat per l’alta muntanya. Cal portar sempre, també a l’estiu, alguna peça d’abric, i un impermeable i paravent.

ELS SENDERS

Durant la travessa caminarem  per senders de gran recorregut (GR) ben senyalitzats amb la corresponent pintura blanca i vermella i per senders de petit recorregut francesos abalisats amb la corresponent pintura de color groc. Però també transitarem per trams sense marques de sender on haurem d’estar força atents:

 • QUERALBS-COLLET DE LES BARRAQUES. GR-11 abalisat amb pintura blanca i vermella.
 • COLLET DE LES BARRAQUES-PAS DELS LLADRES: Seguirem en tot moment un Sender Local (SL) que puja al Puigmal des del Coll de les Barraques passant pel Pas dels Lladres.
 • PAS DELS LLADRES – ERMITA DE SANT BERNABEU. Fites de pedra i fletxes blanques escadusseres.
 • ERMITA DE SANT BERNABEU-VALLCEBOLLERA. Camí de Sant Bernabeu. Marques grogues i senyalització especial tot i que és més visible de pujada que de baixada.
 • VALLCEBOLLERA-OCEJA (marques grogues): Seguirem en tot moment el Tour des Ardoisières, sender circular amb sortida i arribada a Oceja i que seguirem de baixada a Oceja pel tram que passa per ‘El Puig’.

ELS TRENS

Comencem l’excursió des de l’estació de Queralbs. Per arribar-hi hem d’agafar un cremallera des de Ribes-Enllaç, estació que connecta amb els trens de Rodalies de Catalunya, línia R3. Són aproximadament 20min d’itinerari des de Ribes-Enllaç.

La travessa acaba a l’estació d’Oceja del Tren Groc, estació facultativa de la línia. Haurem de fer un senyal clar al conductor de les nostres intencions de pujar-hi, sinó, no pararà.

TREN DE RODALIES

Hem d’accedir a Ribes-Enllaç a fi d’agafar el tren cremallera. Ribes de Freser es troba a la línia del Transpirinenc (R3 de Rodalies de Catalunya). Aquest és l’únic tren que travessa els Pirineus pel centre de la serralada de les tres connexions internacionals que hi ha entre l’estat espanyol i el francès.

Compte que el primer cremallera del dia  surt de l’estació de Ribes-Vila!

Horari Rodalies de Catalunya

CREMALLERA

El primer cremallera (2015) que podem agafar i que connecta amb el tren a Ribes de Freser-Enllaç surt a les 9:20h. L’horari de tren canvia si és cap de setmana o no.  En dies feiners podem agafar a Barcelona el tren de les 6.27h des de Pl. Catalunya, amb temps suficient per agafar el  cremallera.

Els caps de setmana el mateix tren surt a les 7h06 i arriba a Ribes amb només 4 minuts de marge per agafar el cremallera. No us arrisqueu, el perdreu! Sorprèn aquesta poca coordinació horària dels transports públics precisament en caps de setmana.

Una opció més segura per iniciar la ruta ben d’hora és la de dormir a Ribes de Freser i agafar el primer cremallera del dia següent, que a més a més  té un descompte especial del 20%. Habitualment surt a les 7:35h  (7:50h entre setmana) des de l’estació de Ribes-Vila des del centre de la població (no des de Ribes-Enllaç). Una última opció és pujar a Núria el dia abans i dormir a les cel·les o a la zona d’acampada del mateix Santuari.

Horari Cremallera de Núria

TREN GROC

El Tren Groc (Train Jaune en francès) és una línia ferroviària de 62km que uneix les poblacions nord-catalanes de La Tor de Carol/Enveig i Vilafranca de Conflent, connectant a cada extrem amb la xarxa de trens regionals TER.

La seva construcció es va iniciar l’any 1903 i no es va completar fins el 1927 quan es va inaugurar el tram entre Montlluís i La Tor de Carol. És un tren que circula només en adherència per una via mètrica (1.000mm). La presa de les Bulloses va ser construïda per generar l’electricitat que necessitava el Tren Groc, alimentant-se a través d’un tercer carril que pot resultar mortal si trepitgem alhora una via i el carril d’alimentació elèctrica.

Atenció en agafar el tren. L’estació és una parada facultativa i els trens no s’hi aturen si no li fem un senyal evident al conductor!

Horaris del Tren Groc

RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Queralbs (1.177 m) (gps 31T 431287 4689121)

De l’estació anem en direcció sud-oest en pujada fins a la plaça del Raig. Queralbs és un municipi del Ripollès, de 185 habitants, amb 6 nuclis de població agregats (Vilamanya, El Serrat, La Farga, Rialb, Fustanyà i Núria).

0,33 km 5min Queralbs. Plaça del Raig (1.201 m) (gps 31T 431084 4688947)

Plaça que serveix de pàrquing. Aquí trobem l’inici de la pujada clàssica a Núria pel Camí Vell. Aquí ens afegim a aquest sender de gran recorregut que ens acompanyarà fins a la font de l’Home Mort.

Agafem els carrers del Pla i de l’Església que en pocs minuts ens portaran fins a Sant Esteve de Queralbs. Pugem per l’estret carrer (pal indicador) per continuar pel carrer de la Font de Dalt fins a passar per l’ermita de Sant  Sebastià, petita església sense campanar que pot passar inadvertida.

Uns metres més endavant arribem al Camí de les Vagonetes, pista construïda per a l’extracció de minerals de la mina ‘Saragossa’, situada sota el Collet de les Barraques.

2,3 km 35min Deixem Camí de les Vagonetes   (1.364 m) (gps 31T 429623 4688974)

Poc després d’un tancat revolt a l’esquerra que creua el torrent dels Plaus, deixem la pista i prenem un corriol que puja a la dreta que, en menys de 10 minuts, ens portarà a la Casa dels Plaus.

ATENCIÓ! Podem anar al Collet de les Barraques seguint el Camí de les Vagonetes. El sender ens portarà a creuar el riu de la Tosa i a passar per la Mina Saragossa, escurçant l’itinerari en 2km.

3,1 km 1h Els Plaus  (1.520 m) (gps 31T 429243 4688566)

Passem a tocar de la casa dels Plaus i d’un senyal de fusta que condueix a la font dels Plaus. El camí puja vers els cingles de l’Andreu per un tram de bosc a mesura que anem guanyant alçada amb ganes, entre una vegetació dominada pel boix amb alguns avellaners. Passat 1km de la casa trobem la barraca del Serrat de la Llosa, una construcció de pedra en sec ben conservada de petites dimensions. El camí segueix pujant enmig d’un bosc de pi negre amb boix, algun teix i rosers silvestres.

5,7 km 2h30min Font de l’Home Mort (1.800 m) (gps 31T 427295 4689595)

La font es troba al fons de la vall abans de creuar el riu. D’aquest punt podem, opcionalment, pujar directament vessant amunt fins al Pas dels Lladres a través de la Coma de Fontseca. No hi ha camí fressat ni clar, però és força utilitzat per accedir-hi més ràpidament. Nosaltres optem per seguir el GR-11 fins al Collet de les Barraques atès que d’aquesta manera anem sempre per sender abalisat fins al Pas dels Lladres, utilitzant el GR-11 fins al Collet de les Barraques i després un sender local abalisat amb marques de pintura blanques i verdes.

Continuem l’itinerari creuant el torrent de la Tosa per una passarel·la de fusta. Seguim les marques de GR  sempre entre un bosc de pi negre. Al cap de 30min passem el Pla dels Ventolanesos, un ampli prat de pastura on hem d’estar atents a no perdre el camí.

7,8 km 3h15min Collet de les Barraques  (1.895 m) (gps 31T 427623 4687732)

Collada accessible per una carretera asfaltada que puja des de Planoles. És habitual trobar en aquest indret gran quantitat d’excursionistes que aprofiten la seva còmoda accessibilitat com a punt d’inici de múltiples itineraris. Baixant 850m (10min) en direcció a Planoles trobem el refugi guardat de Corral Blanc, on trobarem servei de bar i restaurant (comprovar dates d’obertura).

Del mateix pal indicador d’Itinerànnia prenem a la dreta un corriol seguint el filat. El sender va entre un bosc de pins negres a estones en trams incòmodes. Als pocs minuts trobem un altre pal indicador que ens informa que seguim el sender local (SL) que puja al Puigmal en 9,2km. Com tot els senders locals, està marcat amb senyals de pintura blanques i verdes, colors que ens acompanyaran fins al capdamunt mateix del Pas dels Lladres.

El corriol que puja al Pas és un còmode i fàcil camí carener que ressegueix la Serra de Vaquerissa sempre amb magnífiques vistes del Puigmal i muntanyes veïnes. Deixem enrere el Roc Blanc (2.033m, 25min), punt on trobem unes grans fites i d’on surt un camí vers la dreta que s’apropa al torrent de la Tosa passant per la barraca de Feliu.

Si volem fer el cim del pic de Dòrria (2.548m), inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC, hem de deixar el corriol de pujada abans d’arribar al coll i anar a buscar el cim, fàcilment accessible, que es troba a pocs metres a l’oest del Pas dels Lladres.

12,3 km 5h Pas dels Lladres o de Queralbs (2.531 m) (gps 31T 424793 4690964)

També conegut com a Coll de Queralbs, aquest punt ha estat sempre un important pas de comunicació entres les valls de Queralbs i les del nord de Vallcebollera. Per aquí han passat contrabandistes, refugiats, carlins i tota mena de personatges que han donat nom a aquesta àmplia collada.

Abandonem el Sender Local abalisat amb marques blanques i verdes i que pugem del Coll de les Barraques, per deixar la pista i emprendre una baixada vers a ponent (dreta). Hem d’estar atents a seguir les constants fites de pedra que anirem trobant durant la baixada atès que caminem vessant avall sense camí cap al fons de la vall del torrent de la Tossa.

Panorama12
Torrent de la Tosa

12,9 km 5h15min Coma del Torrent de la Tossa (2.400 m) (gps 31T 424326 4691044)

La part de baixada fins a Sant Bernabeu presenta certes dificultats d’orientació, atès que la baixada no està marcada i el camí travessa diverses vegades una pista apta per a vehicles que puja des de Vallcebollera.

Un cop al fons de la coma del torrent de la Tossa, seguim un corriol no gaire fressat però evident que baixa pel marge esquerra del torrent.  Els pics de Duraneu (2.542m) al nord i el de la Coma (2.495m) al sud, només ens deixen veure el Carlit mentre baixem per un terreny erm d’alta muntanya.

Caminem sempre pel fons del torrent, ara pel marge dret del torrent i seguint les fites de pedra i algunes fletxes blanques per un corriol que segueix sent no gaire trepitjat però que no té pèrdua. Hem de creuar dues pistes i seguir ara pel marge esquerre del torrent fins a trobar a mà esquerra l’únic edifici  que trobarem fins a Sant Bernabeu.

14,6 km 6h Caseta de captació d’aigua (2.052 m) (gps 31T 423043 4692372)

El camí de baixada segueix una línia recta, amb trams que baixen força drets entre un bosc de pi negre, allunyant-nos cada cop més del torrent de la Tosa.

El camí fins ara ha estat fàcil de seguir, però per arribar fins a la capella de Sant Bernabeu cal parar atenció als tres cops amb els que ens toparem amb la pista apta per a vehicles que puja de Vallcebollera:

 1. Desemboquem en una corba i la seguim a la dreta 120m (2min) fins a trobar el trencall del camí de baixada a la dreta.
 2. Desemboquem en una corba i seguim recte.
 3. Desemboquem en un corba i anem a l’esquerra 140 (3min) fins a la Capella. Sabrem que és el trencall correcte perquè veurem 3 comportes al mig del camí de baixada.

16,8 km 6h30min  Capella de Sant Bernabeu (1.774 m) (gps 31T 421444 4692955)

El camí de baixada a Vallcebollera està abalisat amb senyals grocs, tot i que no són gaire visibles. També està marcat amb una senyalització especial de fletxes verdes amb la inscripció “La Chapelle. Camí de Sant Bernabeu”. Estan pensades per a seguir-les de pujada així que de baixada pot ser que no siguin tant fàcils de veure.

Petita capella dedicada a Sant Bernabeu on cada 11 de juny, des de fa cent anys, es puja la imatge del sant en processó fins a la capella, on es celebra una missa i es fan diferents ofrenes.

Durant la baixada també anirem trobant interessants plafons informatius que ens parlen d’aspectes socials relacionats amb el poble.  El camí va trencant la pista que puja zigzaguejant de Vallcebollera mentre gaudim de bones panoràmiques de l’ermita de Sant Feliu sobre la població.

19,2 km 7h10min  Ermita de Sant  Feliu (1.541m) (gps 31T 420671 4693101)

Església dedicada a Sant Feliu d’origen romànic però modificada profundament durant el s. XIX.

Baixem pel carrer Rue de l’Église avall. Abans d’entrar  al poble, creuem el riu  a l’esquerra, on trobem un gran plafó informatiu del Camí de Sant Bernabeu, sender circular amb sortida i arribada a Vallcebollera i que hem seguit de baixada.

Panorama07
Capella de Sant Bernabeu

19,4 km 7h15min  Vallcebollera  (1.525 m) (gps 31T 420575 4693175)

Municipi de l’Alta Cerdanya de poc més de 42 habitants.  El topònim prové del s. XIII per ser una vall on abundaven les cebes silvestres. La seva història ha estat lligada des de l’edat mitjana amb la d’Oceja, amb la que ha tingut una relació tensa, i del qual es va va separar fins el 1832, amb un curt parèntesi durant els anys 70 del s. XX quan es van tornar a unir.

De l’esplanada a l’exterior del municipi seguim el camí abalisat amb senyals de pintura groga cap a llevant. Creuem un pàrquing i ja per pista deixem enrere un tancat per a bestiar. Hem d’estar atents als senyals atès que als Replans del Bac el sender abandona la pista per anar entre camps de pastures.

21,6 km 7h45min Pal indicador 1587m (1.590 m) (gps 31T 418758 4693755)

Cruïlla senyalitzada amb un indicador de fusta amb l’alçada a la que ens trobem (1587m) indicada al capdamunt. D’aquí surt vers al sud un camí abalisat que duu en 2,9km fins al refugi de les Corones, petit refugi lliure situat a 1.860m accessible per pista forestal.

Anem en direcció a ‘El Puig’  i Oceja per un camí que de seguida abandona la pista per baixar per un corriol emboscat ben bonic que ens portarà en 15min. fins a la masia de ‘El Puig’.

22,1 km 8h El Puig  (1.508 m) (gps 31T 418698 4694097)

El sender va a parar a la pista d’accés a ‘El Puig’,  petit nucli de població de Vallcebollera, on ja a l’any 1219 s’esmenta una església dedicada a Sant Hilari i que depenia d’Oceja.  A la cruïlla trobem un altre indicador de fusta. Anem en direcció a Oceja per un agradable camí sobre la vall que passa per un trencall que puja a la ‘Fontaine Monnier’. El corriol desemboca finalment en un camí asfaltat a la part posterior d’un càmping.

24,7 km 8h40min Carretera forestal (1.267 m) (gps 31T 417026 4695563)

Arribem a una pista asfaltada (pal indicador) que dóna darrera d’un càmping. Anem a la dreta i l’envoltem a fi d’agafar el ‘Chemin de la Fôret’ que ens portarà al centre d’Oceja a través de l’Avenue de Casa Pont i Rue du Progrès.

25,7 km 9h Oceja (1.256 m) (gps 31T 416412 4696115)

Municipi de l’Alta Cerdanya, un dels més grans, amb prop de 1500 habitants. Al centre hi trobem l’església parroquial dedicada a Sant Pere. De l’església original romànica (documentada al s. X) només en queda l’absis i el frontal romànic, ara a Perpinyà. L’església va ser refeta durant el s. XIX.

Seguim l’Avinguda de la Cerdanya cap al nord-oest. L’estació es troba a la dreta quan arribem a la cruïlla amb l’Avenue du Dr. Cunnac.

26,7 km 9h15min Estació d’Oceja (1.241 m) (gps 31T 415844 4696881)

Baixador situat al quilòmetre 48,383 de la línia. Com a estació facultativa, els trens no s’hi aturen llevat que no li fem senyals ben visibles al conductor.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Pas dels Lladres
360 Pas dels Lladres

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Núria, Puigmal, Cambradase : guia d’excursions i travesses. Josep Nuet. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (1999)
 • Les esglésies romàniques de la Cerdanya. Enric Ventosa i Serra. Ed. Farell (2004)
 • Cerdanya. Ed. Alpina (2000)
 • 50 passejades i excursions per la Cerdanya i el Capcir. Raymond Ratio. Ed. Pòrtic (1998)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Cerdanya, Alta Cerdanya, Capcir 1.50.000
 • Carte de Randonnée IGN 2249 OT Bourg-Madame: Col de Puymorens, Pic Carlit 1:25.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “94. De Queralbs a Oceja pel Pas dels Lladres, Puig de Dòrria (100 Cims) i Vallcebollera

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s