Rutes pel patrimoni històric

Us presentem tres rutes ben difernts que pel seu variat o singular patrimoni històric i cultural, mereixen  un especial interès. 

La primera, el Camí de Walter Benjamin, ho és per la seva significança històrica. Recorrerem el camí que va fer aquest filòsof jueu en la seva fugida de l’horror nazi. Pel vessant català, trobarem plafons informatius amb diferents textos de l’autor.

En la segona caminada visitarem nombrosos elements arquitectònics d’interès, que tot i estar prop de Barcelona, resten mig desconeguts. Esglésies romàniques, dolmens, poblats ibèrics i un acceptable entorn natural són els seus valors més importants en aquesta ruta que recorre la Serralada Litoral.

En la darrera travessa coneixerem les històries lligades a la construcció del túnel ferroviari de l’Argentera, una important obra d’enginyeria del s. XIX que anirem seguint sobre el terreny,  i sense oblidar-nos de les històries que van amagar el túnel durant la Guerra Civil.

1. Camí de Walter Benjamin: Portbou-Banyuls 17,7km (Ruta ST66)

Emotiva travessa que en sentit invers en portarà a recorre les passes que va seguir l’any 1940 el filòsof alemany d’origen jueu Walter Benjamin en el seu camí de fugida de l’horror nazi. Però al vessant sud dels Pirineus manava una altra dictadura. Va ser descobert per la policia del règim, i ja fos per suïcidi al veure’s que seria retornat de nou a França,  o fos assassinat per agents estalinistes (les causes de la mort no són clares), Walter Benjamin morí a la pensió Franca d’aquesta població alt empordanesa. 

Si la història no ens deixa indiferents, l’entorn natural tampoc. Caminarem pel Parc Natural del Cap de Creus, i pujarem al Querroig, un 100 Cims amb fastàstiques vistes d’aquesta part del litoral català.

2. De Montcada Reixac a Mollet 22km (Ruta ST60)

Caminada que recorre la part més meridional del Parc de la Serralada Litoral tot buscant els elements patrimonials més interessants. Visitarem dolmens, poblats ibèrics com el de les Maleses o Castellruf, ermites romàniques com la de Sant Pere de Reixac, i cementiris com el del Còlera. Passarem prop de monestirs com el de la Cartoixa de Montalegre, de torres de telegrafia òptica i del castell de Sant Miquel. Tot plegat crea un fantàstic fil històric que ens ajudarà a conèixer una part del nostre passat, i a tocar de Barcelona.

3. Túnel de l’Argentera. De Duesaigües al Pradell. 12km (Ruta ST110)

Durant molts anys el túnel de l’Argentera, de 4.044m, va ser el més llarg de casa nostra. Vas ser l’enginyer català Eduard Maristany l’encarregat d’obrir-lo no sense dificultats. En la seva perforació es va trobar un riu subterrani que va necessitar de la construcció d’un pont dins del túnel. El rei Alfons XIII va concedir el títol de Marquès a l’enginyer català, impulsor també de l’estació de França de Barcelona. No sabríeu pas el nom del carrer on es troba aquesta estació? 

Però el túnel encara conté més històries. Durant la Guerra Civil dins seu s’amagava el tren hospital de les Brigades Internacionals que guaria els ferits de la Batalla de l’Ebre. Protegit sota les voltes del túnel només sortia de nit a fi d’evitar els bombardejos i perquè els malalts poguessin respiressin aire fresc. Una foto de Robert Capa recull el moment que els Brigadistes formen damunt de la boca oest pocs dies abans del 25 d’octubre de 1938.

4. Les torretes de Martorell i castell de Rosanes (Ruta ST251)

Ruta circular amb inici i final des de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Martorell Vila-Castellbisbal amb la que ens atrevim a dir que visitareu pràcticament tots els elements patrimonials d’interès que hi ha escampats pels turons de l’entorn de Martorell, un municipi de 29.000 hab. situat a la comarca del Baix Llobregat.

L’entorn està farcit d’història i d’històries, de ruïnes de vells castells, ermites oblidades i de baronies que ens remonten a l’alta edat mitjana i més enllà a l’època romana, quan el riu Anoia va esdevenir la Marca del Penedès. Castells com els de Gelida, Subirats, Olèrdola, Castellet, i el menys conegut de Castellvell de Rosanes, el qual visitarem durant la ruta, durant un temps va fer de frontera amb el món musulmà, moment durant el qual s’aixecaren dalt de les muntanyes torres de guaita i castells, algunes amb bases romanes.

5. Sant Guim de Freixenet: Caminada de la Marinada (Ruta ST263)

La ruta circular comença des de l’estació de Sant Guim de Freixenet, un municipi de poc més de 1.000 habitants situat a la Segarra (Lleida) i per on passa la línia R12 de Rodalies de Catalunya. La travessa és llarga i dura per la distància, prop de 30 km, i té els al·licients de recórrer camps de conreu que esclaten de color a la primavera. Però com el principal interès són els onze nuclis de població que conformen el municipi. Carrers coberts, esglésies i capelles, castells, algun que altre safareig, un poble abandonat, diferents fonts, barraques de pedra… La ruta és un no parar d’elements interessants que no ens deixarà indiferents.

Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s