ÍNDEX DE CONTINGUTS
- DADES TÈCNIQUES
- LA TRAVESSA
- CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
- MAPES
- DIFICULTAT
- ELS SENDERS
- ELS TRENS
- LA RESSENYA
- BIBLIOGRAFIA
- RUTES RELACIONADES
DADES TÈCNIQUES

- Estació de sortida: Portbou (Alt Empordà)
- Estació d’arribada: Banyuls de la Marenda (Rosselló)
- Distància/durada: 15,7 km / 5h (sense aturades)
- Desnivell: +/- 750 m
- Dificultat: Exigent
- Track a Wikiloc
LA TRAVESSA
Excursió que invita tant a caminar com al pensament sobre els horrors de la guerra gràcies a una ruta trans-fronterera que segueix les passes del filòsof alemany Walter Benjamin en la seva fugida de la França ocupada cap a Estats Units el 1940 entre Portbou (Alt Empordà) i Banyuls de la Marenda (Rosselló).
La travessada la farem en el sentit invers que no la va fer el mateix Benjamin, el contrari també del sentit que segueix una ruta que organitza cada setembre l’ajuntament de Portbou. Val a dir que per raons organitzatives, la ruta feta per l’ajuntament de Portbou va a través del Pantà i no del corriol que passa per Mas Budellers, ruta aquesta última senyalitzada amb els punts morats característics d’aquesta travessa.
A Benjamin, en arribar a Portbou se li va denegar l’asil i se li va comunicar que l’endemà seria repatriat de nou a França. Aquella mateixa nit va morir a l’antiga pensió França on s’allotjava. Les causes de la seva mort no estan del tot clares. Hi ha teories que indiquen que es va suïcidar amb una sobredosi de morfina. Altres teories parlen d’un assassinat perpetrat per agents estalinistes. La tomba de Walter Benjamin no s’ha trobat mai, però al cementiri de Portbou podem visitar una làpida en el seu record. A l’entrada, es va erigir l’any 1994 el monument en el seu record “Passatges”, de l’artista israelià Dani Karavan.
- Interès: Una ruta que ens ha ajudarà a no oblidar el passat.
- Època: Evitar els mesos de forta calor.
- Quan: A finals de setembre es fa la ruta des de Banyuls de forma organitzada en commemoració de la travessa que va fer Walter Benjamin.
- Ruta: Estació de Portbou –Cementiri de Portbou – Mas de Nouvilles – Mas de Budellers – Coll de Rumpissó – Torre de Querroig – Coll de Rumpissó – Font del Bana – Coll del Bast – Banyuls de la Merenda
- Dificultat: Exigent pel desnivell a superar.
CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
A la comarca de l’Alt Empordà la línia de tren segueix la costa a partir de Llançà. A partir d’aquesta població podem fer diverses rutes que uneixen les darreres estacions de casa nostra abans d’arribar al país veí. Així trobem que podem enllaçar aquesta caminada amb:
- Ruta ST02: Vilajuïga a Llançà per Sant Pere de Rodes i el Castell Saverdera (100 cims) 18,8km.
- Ruta ST61: Llançà a Colera pel Puig d’Esquers (100 cims), Sant Miquel de Colera i Molinàs 18,6km.
- Ruta ST134: Llançà a Portbou pel Camí de Ronda 13,1 km
- Ruta ST136: OLLA DE PORTBOU connecta al coll del Suro amb la ruta circular per la carena que envolta Portbou 17,5km
- Ruta ST145: OLLA DE CERVERA. connecta al Querroig amb aquesta ruta circular que envolta Cervera de la Merenda.
- Ruta ST146: Portbou circular. Ambdues rutes tenen Portbou com a inici de la ruta.
- Ruta ST147: De Portbou a Cervera de la Marenda pel Camí de Ronda. Tenen Portbou com a inici de ruta.
- Ruta ST149: De Portbou a Cervera de la Marenda pel coll de Belitres. Opció de seguir aquesta ruta de tornada a Portbou (més curta).
MAPES
TOPOGRÀFIC
TRACK A WIKILOC
PERFIL DE LA RUTA
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
DIFICULTAT
Recorregut mitjà en distància i en desnivell sense dificultat tècnica que transita per pista i per corriols. Cal portar aigua per tot el recorregut i roba per al vent que sol bufar sovint en aquesta part del país.
ELS SENDERS
Trobarem senyals tant a la pujada com a la baixada així com indicadors verticals en bona part de les cruïlles. No són marques de senders homologats (SL, PR, GR) sinó itineraris marcats per altres institucions que no són ni la FEEC a Catalunya ni de la FFRandonnée (Federation Française de la Randonnée Pedestre).
- PR-CER13: sender local de Cervera que uneix aquesta població amb el coll de la Farella, i el Querroig i que seguirem en gran part de la nostra excursió.
- PR-CER17: sender circular que va pel Puig Cervera, el coll de Belitres i el coll de la Farella.
- PR-BAN10 “A saute Montagne” sender de petit recorregut que uneix Banyuls amb el coll del Rumpissó. Coincidirem amb el camí entre el coll de Querroig i el Puig Joan.
ELS TRENS
Una bona raó per iniciar la ruta des de Portbou i no des de Banyuls és la combinació de trens entre aquestes poblacions. Hem decidit de fer l’excursió sortint des de Portbou per la combinació de trens que hem de fer, ja que ens caldrà tenir en compte tant els horaris de la Renfe com els de SNCF.
Si fem l’excursió agafant el tren d’anada i tornada en un sol dia hem de matinar moltíssim per arribar a temps a Cervera de la Marenda per connectar amb un tren francès que ens portaria a Banyuls a una hora adequada com per a iniciar l’excursió. Tot i així caldria ‘resar’ per a que els trens de Renfe arribessin a punt, atès que només disposaríem de 4min per canviar de tren.
RENFE: Barcelona Sants – Cervera: 06:46h-09:27 SNCF: Cervera – Banyuls: 09:35h-09:41h
Així doncs hem decidit d’iniciar la ruta a Portbou per començar-la només arribar amb el tren i tenir més temps de marge per a la tornada des de Banyuls.



LA RESSENYA
(datum ETRS89)
0 km 0 min Estació de Portbou (29 m) (gps 31T 513023 4696958)
Passem pel pas inferior per baixar per les escales que porten al carrer del Mercat. Seguim avall i passat el Mercat Municipal seguim pel carrer d’Enric Granados per emprendre la pujada al cementiri de Portbou.
530 m 10min Monument Passatges (cementiri) (25 m) (gps 31T 513431 4697179)
El cementiri es troba apartat de la ruta cap a Banyuls, però val la pena acostar-se fins aquí atesa la seva importància i perquè és un excel·lent mirador sobre la badia de Portbou. A més a més podem visitar el monument dedicat a Walter Benjamin “Passatges”, una obra de Dani Karavan (artista jueu nascut l’any 1930 a Tel Aviv) que commemora el 50è aniversari de la mort del filòsof alemany l’any 1940 a Portbou. L’obra forma part de la ruta urbana de Walter Benjamin, un itinerari que uneix diferents punts d’interès al voltant de Benjamin. Entre d’altres, podem visitar l’estació de tren i l’antiga fonda França, on va morir el pensador.
Desfem les passes fins a unes escales a mà dreta que ens portaran a través del carrer Méndez Núñez i l’avinguda de Barcelona de nou fins a la platja de Portbou.
940 m 15 min Platja de Portbou (0 m) (gps 31T 513280 4697158)
Davant la platja, a l’inici de la Rambla de Catalunya, es troba una oficina d’informació i uns plafons informatius sobre la figura de Walter Benjamin. Pugem rambla amunt (a l’esquerra podem desviar-nos uns metres per visitar l’antiga fonda França on morí el filòsof alemany) per anar a buscar el llarg túnel que travessa l’estació de Portbou. Aquest pas va ser utilitzat durant la Guerra Civil com un refugi antiaeri improvisat, així com els túnels ferroviaris.
1,5 km 20 min Sortida túnel de l’estació (9 m) (gps 31T 512754 4697105)
Túnel amb una corba interior. En sortir anem amb el gran mur de pedra de l’estació a l’esquerra mentre enfilem el torrent de Portbou amunt. Deixem enrere la Depuradora i passat el Mas Nouvillas també l’asfalt. El camí va entre oliveres, figueres de moro i avellaners de les cases que anem trobant. Després de 2200 metres (35min) del túnel arribem a la important bifurcació de Mas Budellers (pals indicadors de Memorial Democràtic i Massís de l’Albera).
3,6 km 55 min Cruïlla a Mas Budellers(74 m) (gps 31T 511032 4696985)
Doble pal indicador. Hem d’anar cap a la dreta en direcció al coll de Rumpisó seguint l’indicador de Memorial Democràtic (a la cruïlla veurem un segon pal indicador del Massís de l’Albera corresponent al Camí de la ribera amunt). Continuem per la pista a la dreta tot creuant el torrent de Portbou fins a la propera casa blanca de Mas Budellers.
3,7 km 57 min Mas de Budellers (78 m) (gps 31T510939 4697005)
Just passar el Mas de Budellers trobem una bifurcació no gaire clara (en el moment de fer l’excursió el pal indicador no hi era). Hem de prendre una pista a la dreta en pujada deixant a mà esquerra la pista més planera que es dirigeix al pantà, un petit embassament construït els anys 70 per abastir d’aigua potable la població de Portbou.
El camí s’enfila amb ganes pel vessant sud del Puig de la Farella (359m). Passem a tocar d’uns eucaliptus mentre pugem entre una vegetació baixa amb predomini de bruc i estepa blanca, seguint les marques de pintura vermelles del camí Walter Benjamin. En una corba a la dreta de la pista cal estar atents de continuar recte per la pista poc marcada tot seguint els senyals del sender. Als pocs metres, trobem un trencall a la dreta (N) on deixarem la pista.



5,3 km 1h30 Abandonem la pista (239 m) (gps 31T 510232 4697444)
Agafem el corriol que puja pel vessant sud del Puig de l’Àliga (527m). Aquesta part del recorregut és força entretingut i interessant. Transitem per un corriol estret, per una garriga que esdevé un alzinar esclarissat pel torrent del Rec de Querroig.
A mida que guanyem alçada tenim millor panoràmica sobre la vall, amb el pantà al fons i el pic de l’Ossetera (557m) a l’altra vessant de la vall. Durant el recorregut trobarem fins a tres plafons “Reflexions de Walter Benjamin” de Memorial Democràtic, amb textos escrits per Walter Benjamin en quatre idiomes.
6,8 km 2h15min Coll de Rumpisó (coll del Suro) (540 m) (gps 31T 509493 4698150)
Collada també coneguda amb el nom de coll del Suro segons els mapes de l’ICC. Aquí hi conflueixen els municipis de Banyuls de la Marenda (Rosselló) i Portbou (Alt Empordà). Hi podrem llegir en un plafó un text extret del llibre de Lisa Fittko ‘La meva travessa dels Pirineus’ on aquesta activista explica com va ajudar Walter Benjamin a creuar clandestinament la frontera fins a Portbou. També trobem un pal indicador dels senders 10 i 17 de la xarxa de camins de la Costa Vermella.
Seguim aquests senyals grocs pel corriol que surt cap al nord-est. Cal fer esment de la diferència entre el cim del Querroig (636m) alçada que és la que habitualment figura als mapes per a l’altura d’aquesta muntanya, i el cim de la Torre de Querroig (672m) que és el cim on anem. Veurem el vèrtex geodèsic del cim del Querroig a la nostra esquerra encimbellat en un esperó rocós.
7,4 km 2h40min Torre de Querroig (672 m) (gps 31T 509945 4698445)
Cim on hi conflueixen els municipis de Portbou, Cervera de la Marenda i Banyuls de la Marenda i que forma part de la llista dels 100 cims de la FEEC. Des d’aquest punt s’obtenen meravelloses vistes del Mediterrani a llevant i de l’Albera a ponent, en una panoràmica de 360º que embadaleix. Continuarem el recorregut desfent les nostres passes de nou fins al coll de Rumpisó.
Al cim trobem les ruïnes d’un antic castell medieval del s. X-XI. La torre rodona és una construcció posterior del s. XIV o s. XV. Fins al Tractat dels Pirineus (1659) quan les actuals comarques nord-catalanes passaren sota jurisdicció francesa, el castell depenia del comte d’Empúries i del bisbat de Girona eclesiàsticament. La tècnica constructiva, com el material, recorden al castell de Sant Salvador Saverdera, prop de Sant Pere de Rodes, cim també inclòs en la llista dels 100 Cims.
Salvem Querroig és una associació nord-catalana que pretén restaurar les restes del castell. Per això, ha hagut de contactar amb l’hereu de l’últim propietari conegut, Ponç Hug, Comte d’Empúries (1309). L’actual propietària ha resultat ser Sol María de la Blanca de Medina i Orléans-Braganza, comtessa d’Empúries, de la Casa Ducal de Medinaceli, amb seu a Sevilla (llegir notícia), i que ha concedit el seu permís per a les obres.
8 km 2h55min Coll de Rumpisó (540 m) (gps 31T 509493 4698150)
De nou al coll, girem ara a la dreta pel camí que baixa pel vessant rossellonès. El camí de fet flanqueja sense perdre massa alçada pel nord-oest del Querroig en tendència a buscar el coll de les Portes, sense arribar-hi. Caminem per un senderó incòmode, a trams per petites tarteres que baixen del Querroig. Cap a l’esquerra (est) podem veure tres 100 Cims més. El més proper al mar és la Torre de Madeloc (656m), clarament distingible per la torre que corona el seu cim. Seguint la mateixa carena arribarem al pic de Sallafort (980m) i al fons podrem veure el Puig Neulós (1247m), punt culminant de l’Albera. Ens costarà uns 40min (1,9km) arribar a la Font del Bana des del coll de Rumpisó.
Per ajudar als refugiats a creuar clandestinament la frontera s’establiren una sèrie de xarxes organitzades de vegades pels mateixos serveis secrets d’Anglaterra o dels Estats Units. Però davant l’arribada de centenars de refugiats a vegades eren civils i/o contrabandistes els que ajudaven a creuar la frontera per treure un pessic d’aquest “negoci”. Els anomenats “passeurs”, o passadors, o guies acompanyats ajudaven a canvi de diners als fugitius a creuar les muntanyes. Un cop al vessant sud, els dirigien a Barcelona, des d’on anaven cap a Portugal per embarcar-se cap als Estats Units o per retornar de nou a les files aliades si eren soldats caiguts en territori enemic.
Walter Benjamin fou acompanyat durant la travessa fins a Portbou per Lisa Fittko, una dona d’origen hongarès i jueva com ell i que va ajudar a molts fugitius a creuar la frontera. Ella mateixa era a Banyuls per dirigir-se cap a Portugal, però va ser fitxada per Varian Mackey Fry, un periodista nord-americà que organitzà una ruta de fugida a Espanya entre Cervera i Portbou. Aquesta ruta, coneguda com a ruta Líster, era un antic camí de contrabandistes que la Divisió del General Enrique Líster de l’exèrcit republicà va seguir en la seva retirada.
Les xarxes sovint incloïen col·laboracions locals d’alcaldes, treballadors ferroviaris d’estacions de tren o propietaris de masos. Vincent Azéma, l’alcalde socialista de Banyuls entre 1935-1941, va tenir un paper destacat en la fugida de Benjamin.
En les seves memòries “Escape through the Pyrenees”, Fittko explica com van organitzar i com va ser aquesta fugida amb Benjamin.
10 km 3h35min Font del Bana (370 m) (gps 31T 510069 4699630)
Font situada en una raconada ombrívola però des d’on en ragen poques gotes d’aigua. Seguim entre vinyes alternant trams de pista i de sender. En tot moment seguim les marques grogues del sender núm.10 “A saute montagne” dels Camins de la Costa Vermella i indicadors verticals del camí Walter Benjamin.
12 km 4h10min Coll del Bast (143 m) (gps 31T 510070 4701103)
En aquest coll Walter Benjamin passà la nit al ras en la seva fugida cap a Portbou. Hi trobem un plafó indicador d’inici del camí Walter Benjamin des del vessant francès. Continuem per la pista asfaltada entre camps de vinyes. El vi té una llarga tradició en aquestes terres, amb més de 30 cellers que produeixen un vi dolç de qualitat amb denominació d’origen que podrem comprar als diferents cellers que trobarem al centre de Banyuls.
12,5 km 4h15min Abandonem l’asfalt (107 m) (gps 31T 510258 4701499)
Després de 7-8 min del coll de Bast (520m) seguint la pista asfaltada trobem un trencall a la dreta. Deixem l’asfalt i seguim el corriol que baixa entre vinyes i algunes alzines sureres amb vistes a Banyuls, que tenim ja a prop.



13,4 km 4h30min Carrer de Banyuls (21 m) (gps 31T 510232 4702095)
Anem a parar al carrer Boulevard des Évades de France. A partir d’aquest punt caminem pels carrers de la població, seguint encara els senyals grocs del sender núm. 10, anant a buscar l’Avenue Géneral De Gaulle que baixa paral.lel a la riera de Vallauria (La Baillaury) fins a l’Ajuntament i la platja de Banyuls.
14,9 km 4h50min Platja de Banyuls GR-10(4 m) (gps 31T 510616 4703223)
Tenim l’Ajuntament de Banyuls davant (Hôtel de Ville) on hi ha un mosaic de rajoles del GR-10. Aquest sender, germà paral·lel del GR-11, travessa els Pirineus pel vessant francès en un recorregut de 895km i més de 50 etapes.
Des de la platja pugem pels carrers interiors de la vila per agafar el carrer Rue Jean Bart i l’Avenue de la Gare fins l’estació de Banyuls-sur-Mer.
15,6 km 5h Estació de Banyuls de la Marenda (19 m) (gps 31T 510289 4703404)
Hi ha poques circulacions de trens fins a Portbou. Tot i així un darrer tren que surt a quarts de vuit del vespre dóna suficient temps per connectar amb el darrer tren a Portbou en direcció Figueres-Girona-Barcelona.
BIBLIOGRAFIA
LLIBRES
- L’Albera: guia excursionista transfronterera. Ed. Albera Viva (2000)
- El Cap de Creus: 60 itineraris de Portbou a Roses. Arnald Plujà. 2006
- Flora i fauna del Parc Natural del Cap de Creus. Col.leció guies il·lustrades de natura. Toni Llobet. Ed. Brau (2009)
- Descoberta de Cap de Creus: aproximació als valors del Parc Natural. Sònia Cervià. Ed. Departament de Medi Ambient (2007)
- La meva travessa del Pirineu. Lisa Fittko Ed. El Aleph (1988)
- Para Walter Benjamin. Ingrid i Conrad Scheurmann. Ed Nacions Unides (1992)
BIBLIOGRAFIA WEB
TRENS
- Rodalies de Catalunya
- SNCF (Société Nationale des Chemins de Fer Français)
- Trenscat: completa informació sobre trens catalans
- ADIF: gestor ferroviari estatal
EL TEMPS
PATRIMONI I HISTÒRIA
- Patrimoni Cultural de Catalunya
- Institut Cartogràfic de Catalunya: mapes en línia
- Memorial Walter Benjamin
ALTRES
- Walter Benjamin a Portbou
- Web oficial Ajuntament de Portbou
- El GR-10
- GR-10 a GR-Infos
- FFRandonnée (federació francesa de senders)
- Paratge Natural de l’Albear (Generalitat Catalunya)
CARTOGRAFIA
- Mapa comarcal de Catalunya 15.000 ICC Alt Empordà
- IGN 1:25.000 Carte de Randonnée: Banyuls Col de Perthus, Côte Vermeille 2549OT
RUTES RELACIONADES
Publicada a:
5 thoughts on “66. Ruta Walter Benjamin de Portbou a Banyuls pujant al Querroig (100 Cims)”