ÍNDEX DE CONTINGUTS
- DADES TÈCNIQUES
- LA TRAVESSA
- CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
- MAPES
- DIFICULTAT
- ELS SENDERS
- ELS TRENS
- LA RESSENYA
- FOTOGRAFIES
- BIBLIOGRAFIA
- FOTOGRAFIES
- ENTRADES RELACIONADES
DADES TÈCNIQUES

- Estació de sortida/arribada: Portbou (Regionals)
- Distància/durada: 4,9 km / 1h35 (sense aturades)
- Desnivell: +/- 270 m
- Dificultat: Moderada
- Track a Wikiloc
LA TRAVESSA
Curta i agradable excursió però que tot i la seva modèstia presenta prou al·licients com per a gaudir d’un matí de muntanya. Gaudirem de l’espectacular Camí de Ronda entre el Puig Cervera (100 Cims) i Portbou, abalisat però aeri en algun tram, i des d’on obtindrem enormes vistes dels penya-segats que hi ha sobre la platja de les Presses i l’Illa del Corb Marí.
Però aquesta caminada també té un important component històric i patrimonial. Visitarem dòlmens i menhirs, i farem un repàs a la nostra història més recent i trista, aquella marcada per la Guerra Civil, l’exili i els anys de postguerra i Segona Guerra Mundial.
Les nostres fronteres van conèixer durant la Guerra Civil i els anys posteriors, diversos sistemes defensius dels passos fronterers. I no va ser un de sol, sinó tres, les diferents línies defensives construïdes entre els anys 30 i 40. Durant la curta caminada que us proposem, visitarem tres línies defensives diferents:
- La línia costanera republicana construïda durant la Guerra Civil per protegir-se de Franco. Estava formada per una sèrie de búnquers situats a tocar de la platja, com el de la platja de les Tres Platgetes o del Búnquer.
- la Línia P franquista, erigida secretament per Franco durant la postguerra i que recorre tots els Pirineus pel seu vessant sud.
- la ‘Sperrlinie Pyranäenfront‘, línia defensiva aixecada pels nazis en la França ocupada per protegir-se de Franco i/o dels aliats.
- Interès: El coll de Belitres, on visitarem nombrosos búnquers i memorials de la Guerra Civil.
- Època: Tot l’any.
- Ruta: Estació de Portbou – Coll de Belitres – Coll de les Fresses – Puig de Cervera – Platja del Pi – Platja del Búnquer – Platja Petita – Platja de Portbou – Estació de Portbou
- Dificultat: Cal estar atents a la baixada del Puig Cervera, dreta i que va a tocar de penya-segats (cal seguir marques grogues).
CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
A la comarca de l’Alt Empordà la línia de tren segueix la costa a partir de Llançà. A partir d’aquesta població podem fer diverses rutes que uneixen les darreres estacions de casa nostra abans d’arribar al país veí. Així trobem que podem enllaçar aquesta caminada amb:
- Ruta ST66: Ruta Walter Benjamin entre Portbou i Banyuls de la Marenda passant pel Querroig (100 Cims).
- Ruta ST134: Camí de Ronda entre Llançà i Portbou, 13km.
- Ruta ST136 : Olla de Portbou. Segueix la mateix ruta entre el coll de Belitres i Portbou.
- Ruta ST 145: Olla de Cervera. Mateix itinerari entre el Puig Cervera (100 Cims) i el coll de Belitres.
- Ruta ST147: De Portbou a Cervera de la Marenda pel Camí de Ronda. Coincideixen en el tram de Portbou al Puig Cervera (100 Cims).
- Ruta ST149: De Portbou a Cervera de la Marenda pel coll de Belitres, des d’on podem baixar directament a Cervera per un curt camí.
MAPES
TOPOGRÀFIC
TRACK A WIKILOC
PERFIL DE LA RUTA
DIFICULTAT
Travessa senzilla tret de la baixada des del Puig Cervera fins a nivell del mar podem tenir passos força drets i que s’acosten als penya-segats. Tot i que el camí està senyalitzat amb pintura de color groc, cal anar amb compte durant la baixada, sobretot si hi van nens.
Així mateix cal parar atenció a la tramuntana que sol bufar en aquestes comarques.
ELS SENDERS
La travessa discorre sempre per camins abalisats amb senyals de pintura groga dels senders d’Itinerànnia així com pals d’informació verticals a gairebé la majoria de cruïlles.
ELS TRENS
La ruta comença i acaba a l’estació de Portbou de la R11 de Rodalies de Catalunya. El tren va entrar en servei el 1878 quan va arribar procedent de Figueres. És l’última estació de l’estat espanyol abans d’entrar a França, i com a estació internacional, es va concebre de grans dimensions, encara més quan es va reformar l’any 1929 amb la característica gran marquesina de ferro que cobreix algunes vies.
Diferents trens regionals i de mitja distància paren en aquesta estació. Podeu consultar horaris a:
LA RESSENYA
(datum ETRS89)
0 km 0h Estació de Portbou (29 m) (gps 31T 512989 4696987)
El tren va arribar a Portbou l’any 1878 quan va entrar en funcionament el tram Figueres-Portbou. L’actual estació destaca per la gran marquesina de ferro i vidre que cobreix les andanes, obra de l’arquitecte sabadellenc Joan Torras i Guardiola.
WALTER BENJAMIN: l’ajuntament de Portbou ha dissenyat pels carrers de la població una ruta que segueix diversos punts d’interès que el filòsof alemany Walter Benjamin va trepitjar en la seva curta estada en aquesta població l’any 1940. El primer d’aquests punts és la mateixa estació, però si tenim temps, paga molt la pena acostar-se també fins a l’antiga Fonda França on va morir, i al cementiri, on està enterrat i on es va aixecar un magnífic memorial amb vistes sobre la badia de Portbou de l’escultor israelià Dani Karavan. Trobarem plafons informatius a cadascun dels punts d’interès de la ruta.
Després de dos dies de caminada des de Banyuls i passant una nit al ras, Walter Benjamin es va presentar a la comissaria de policia que estava situada a l’estació de tren. Allà se li va denegar l’entrada al país i se li va comunicar que seria deportat l’endemà a la França ocupada pels nazis, dels quals fugia feia anys. Aquella mateixa nit moriria per una sobredosi de morfina a la Fonda França on es va allotjar.
Sortim de l’estació pel pas inferior que travessa les vies i que va a parar al carrer del Mercat. Des de la plaça del Mercat seran dos minuts arribar fins a la platja a través del carrer del Mar, on al final de la rambla trobem una caseta d’informació turística i pals indicadors d’informació de senders.
350 m 5 min Platja de Portbou (4 m) (gps 31T 513202 4697229)
Uns metres al nord de la caseta d’informació turística surt una rampa que puja zigzaguejant sobre un antic refugi antiaeri (plafó informatiu). Un cop travessem la carretera de França per un pas inferior, seguim el carrer Sant Jordi amb vistes cap a l’estació i a l’església de Santa Maria.
El sender ens porta a passar a tocar de Can Rosendo, des d’on per un camí de terra ens enfilem de seguida fins a Can Mariano, amb bones vistes de la badia i poble de Portbou a la nostra esquena.
1,6 km 25 min Cal Mariano (171 m) (gps 31T 513038 4698033)
Poc abans d’arribar al coll passem per Can Mariano, punt on trobem un pal indicador d’Itinerànnia, punt per on un sender senyalitzat ens portaria fins al cim del Querroig (rutes ST136 Olla de Portbou i ST145 Olla de Cervera).



1,7 km 30 min Coll dels Belitres (164 m) (gps 31T 513120 4698089)
Collada que és límit municipal, comarcal i estatal per on passa la carretera N-260. Sota el coll hi tenim el túnel ferroviari que connecta Portbou amb Cervera. Escampats per la zona de la collada, trobarem multitud d’elements patrimonials d’interès, búnquers, memorials, cassamates…
Per aquest coll van passar entre els mesos de gener i febrer de 1939 prop de 400.000 persones que fugien dels vencedors de la Guerra Civil. En commemoració pel 70è aniversari d’aquests fets, l’any 2009 es va inaugurar un Memorial de l’Exili format per uns plafons amb fotografies i explicacions d’aquest trist esdeveniment. Més trist encara resulta la presència al coll d’un monòlit franquista, tot i que té un plafó explicatiu del seu context.
Si continuem per un corriol que s’enfila dret cap a la carena ens condueix a un niu de metralladora en força bon estat. Som a la ‘Sperrlinie Pyranäenfront‘, la línia defensiva creada pels alemanys als anys 40 per a protegir la frontera francesa que havien ocupat de l’Espanya de Franco, de la que no es fiaven.
Aquest niu està format per la torreta d’un tanc Panzer 38 (t) construït per Skoda dins d’una Txèquia ocupada pels nazis. Disposava d’un canó de 3,7 cm i d’una metralladora Mg 37 (t) coaxial. Els dos elements encara estaven in situ fins fa pocs anys, ara desapareguts.
Als entorns del coll es poden trobar una altra torreta de Panzer II, així com una casamata per a metralladores Mg 34, un búnquer pels duaners alemanys, i un canó PaK 36 de 3,7 cm.
També trobarem un monòlit en record dels 100.000 exiliats que van travessar la frontera l’any 1939 per aquest pas, així com un altre de franquista del 1939-40 en record de la IV Divisió de Navarra.
Del niu de metralladores seguim el corriol vers a llevant (marques) que ens conduirà per un fàcil camí al Puig Cervera en 15 min.



2,7 km 45 min Puig de Cervera 100 Cims (206 m) (gps 31T 514043 4698115)
Assolim el cim de la muntanya que separa els municipis de Portbou i Cervera, també anomenat Puig de les Fresses, cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC. Al cim trobem un vèrtex geodèsic, la muga geodèsica 601 i una casa mig enrunada, la Caseta dels Alemanys. Quan l’any 1942 els nazis ocupen França tenen la necessitat de controlar les fronteres. És en aquesta conjuntura que la Gestapo (la Policia Secreta de l’Estat Alemany) construeix aquesta edificació a fi de tenir vigilades la frontera i la vila de Portbou.
Del mateix cim surt un corriol abalisat amb pintura groga i amb pals indicadors durant tot el camí que ens facilitarà fer el camí fins a Portbou. El camí baixa amb ganes, de vegades força dret i arran dels penya-segats entre grans camps de figueres de moro. Si anem amb nens o persones amb vertigen poden sentir-se insegures en aquesta part del recorregut, tot i que no té dificultat. Cal anar amb compte de seguir sempre els nombrosos senyals grocs pintats sobre les roques.
3,1 km 1h min Mirador platja de les Fresses (54 m) (gps 31T 513988 4697819)
D’especial interès és un petit mirador (compte que no hi ha tanques) des d’on la platja de les Fresses se’ns ofereix espectacular, on els penya-segats caient al mar, l’Illot del Corb Marí i el Cap Falcó formen una estampa que certament fa honor al nom de Costa Brava.
3,9 km 1h20 min Platja del Pi (1 m) (gps 31T 513503 4697578)
El camí baixa fins a nivell de mar a la petita cala que forma la platja del Pi, formada per còdols grisos i on es practica habitualment naturisme. En aquesta platja s’inicia la Via Brava de Portbou, una ruta marina fins a la platja de Portbou de la nova proposta de Vies Braves, una xarxa pública d’itineraris marins que es fan nedant i que van paral·lels als Camins de Ronda.
Fins a la platja de Portbou el camí recorre parts de gran bellesa a tocar de la costa que si hi trobem un dia amb el mar mogut, ens pot deixar xops. Un tram d’escales i passarel·les de ciment ens conduiran fins a la platja de les Tres Platgetes o del Búnquer, on arran de mar es va situar una casamata republicana.



4,5 km 1h30min Platja de Portbou (4 m) (gps 31T 513179 4697280)
Un cop a Portbou i si encara tenim esma, podem visitar els diferents escenaris de la Guerra Civil dispersos per la població, entre els quals s’inclouen diferents refugis antiaeris i espais de la ruta Walter Benjamin.
4,9 km 1h35min Estació de Portbou (29 m) (gps 31T 512989 4696987)
Els refugis més segurs de Portbou durant la guerra eren els túnels ferroviaris. Els més utilitzats foren els dos túnels sota el Coll del Frare, el de la línia de Colera i el d’ample internacional paral·lel a aquest, utilitzat pels trens francesos per a maniobres.
FOTOGRAFIES
BIBLIOGRAFIA
LLIBRES
- L’Albera : guia excursionista transfronterera = Les Albères : guide de randonnée transfrontalier. Ed. Albera Viva (2000)
- Flora i fauna dels espais naturals l´Albera. Toni Llobet. Brau Edicions (2011)
- Alt Empordà: 17 excursions a peu. Sergi Lara. Cossetània Comarcal (2009)
- Els búnquers de la costa catalana. Patrimoni militar del temps de guerra 1936-1939. Josep Clarà. Ed. Dalmau (2012)
- Els fortins de franco. Arqueologia militar als Pirineus catalans. Josep Clarà. Ed. Dalmau (2010)
- Les Muntanyes de la llibertat : el pas dels evadits pels Pirineus durant la Segona Guerra Mundial, 1939-1944. Josep Calvet. Ed. L’Avenç (2008)
- Poblats, dolmens i menhirs : els grups megalítics de l’Albera, serra de Rodes i cap de Creus (Alt Empordà, Rosselló i Vallespir Oriental) / Josep Tarrús i Galter. Ed. Diputació de Girona (2002)
- Camí de Ronda: la travessa a peu de la Costa Brava. Ed. Alpina 2014
- La Costa Brava a peu : 20 itineraris. Sergi Lara. Ed. Cossetània (2007)
- Revista Descobrir Catalunya: Camins de Ronda núm. 182 (juny 2013)
BIBLIOGRAFIA WEB
- Ajuntament de Portbou
- Mapa Patrimoni de la Generalitat
- Memorial Walter Benjamin
- Rutes Walter Benjamin a Portbou
- Itinerannia. Xarxa de rutes amb tota mena d´informació
- Marxa de Resistència del Cap de Creus
- Camins de Ronda
- Mugues frontereres (fites)
- Vies braves
TRENS
- Rodalies de Catalunya: horaris, preus, línies oficials
- Trenscat: completa informació sobre trens catalans
- ADIF: gestor ferroviari estatal
EL TEMPS
CARTOGRAFIA
- L´Empordà Cap de Creus en detall a peu i en BTT. 1:25.000 Ed. Piolet
- Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. Col·lecció 1:25.000. Espais naturals protegits, Barcelona, Institut Cartogràfic de Catalunya, 1999.
- Massís de l’Albera. Els mapes dels Parcs Naturals de Catalunya, 13, Barcelona, Institut Cartogràfic de Catalunya, 1999.
- Mapa comarcal de Catalunya. Alt Empordà. Escala 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya, 1996.
FOTOGRAFIES

















ENTRADES RELACIONADES
Publicada a:
Bona informació! Gràcies 😉