Les millors aplicacions per anar a la muntanya

Arran d’una entrada a Facebook on parlàvem d’aplicacions de senderisme i excursionisme per al mòbil, hem volgut fer amb aquesta entrada un repàs un pèl més extens de les millors aplicacions per a Android que a parer nostre es poden trobar avui dia a la botiga de Google Play.

Moltes de les aplicacions que podem instal·lar al nostre telèfon són realment bones, amb funcions que sovint superen les de qualsevol aparell de gps clàssic. Però els nostres grans estimats mòbils pateixen de dos grans desavantatges respecte als gps, la resistència i la durada de la bateria. A hores d’ara continua sent més fiable per sortir a la muntanya un aparell de gps de muntanya que no pas un mòbil, tot i que les distàncies entre ambdós s’estan escurçant. 

GPS Garmin

MAPES OFFLINE: un aspecte indispensable a l’hora de recomanar-vos una aplicació és que aquesta permeti la consulta de mapes offline. D’aquesta forma podem estalviar bateria evitant la descàrrega contínua de dades, o quan hi ha poca cobertura, quan l’aparell consumeix força energia cercant un senyal fort. Però també val quan com en el nostre cas, no tenim contracte de connexió a internet!

Totes les apps tenen aquesta característica excepte Google Earth, tot i que sí que guarda en caché el que hem consultat abans per a una visita offline posterior.

Blackview

RESISTÈNCIA: cada cop més hi ha models tot terreny de mòbils que són resistents a l’aigua, a la pols i a les caigudes, però solen ser aparells un pèl massa grossos per fer-los servir també pel dia a dia. Exemples d’aquests telèfons són els CAT o els Blackview, i fins i tot Samsung ha tret un model així, el model Galaxy XCover 3 amb algunes d’aquestes característiques. 

Molts mòbils de mitja i d’alta gama també tenen entre les seves característiques, la protecció IP68, un estàndard internacional que assegura que l’aparell es pot submergir fins a 1 m fins a un màxim de 30 min. La majoria de marques, però, no presumeixen d’aquesta característica atès que és difícil de mantenir en el temps i s’eviten així possibles queixes o reclamacions posteriors.

FosPower 10.200mAh

LA BATERIA: en general, la bateria és la gran barrera per a poder fer un ús intensiu i de llarga durada dels mòbils, així com de qualsevol aparell electrònic. Aquí cal especificar un punt. Una cosa és tenir activat el gps del mòbil i l’altre és utilitzar-lo a través d’un navegador o aplicació. Tenir-lo activat, que estigui a punt per a la seva utilització, no genera despesa energètica (o ben poca), mentre que navegar sí que en consumeix, i molta. Per estalviar bateria és important d’assegurar-vos d’apagar totes les aplicacions que puguin estar utilitzant el localitzador gps quan no les feu servir (geolocalització de twits o de fotos, navegadors de cotxes…)

Hi ha models de telèfon amb bateries de fins a 5.000 mAh, però el nostre, amb una de 3000 mAh i pantalla de 5,7, consumeix aproximadament 10% de bateria/hora utilitzant la gravació gps de forma constant.  No fer fotos ni consultes constants i posar el mòbil en mode avió ajuda a fer que el telèfon consumeixi menys energia. Cal tenir en compte que la calor excessiva també fa disminuir la durada de la bateria.  No cal dir que és gairebé indispensable portar una bateria externa a sobre, més ara que es poden trobar models d’altes capacitats i fins i tot, tot terreny.

APLICACIONS

LOCUS MAPS (7,5€)  9,5/10

Tot i que és de pagament (gratuïta amb restriccions) estem davant del que potser és la millor aplicació per anar a la muntanya. La gran quantitat de configuracions que permet ens pot confondre una mica, però té un entorn més còmode, fàcil i intuïtiu que altres aplicacions similars com Twonav o Orux, més difícils de fer anar i comprendre.

Locus ens permet fer allò que qualsevol aparell de gps fa. Ens ofereix una completa informació de posicionament i alçades (configurables), resseguiment de rutes i tracks, compartiment de track en viu (pagament), crear waypoints de posició, foto, video o veu…. A més a més, disposa de funcions úniques que no hem vist en altres aplicacions, com la calibració de mapes (que ni aparells garmin permeten) o la modificació i creació de tracks.

Potser la navegació seguint una proposta de ruta del navegador, sigui allò a millorar. Les opcions que ofereix no sempre són les millors, i a més a més cal instal·lar i configurar una aplicació externa (BRouter), tot i que sempre podem configurar l’app perquè altres aplicacions com Sygic ens facin aquesta funció.

Els principals avantatges que veiem d’aquesta aplicació són:

Mapes:

 • mapes topogràfic offline propis realment bons, amb carrers i punts d’interès, però també amb camins de muntanya, senders GR, PR… Són de pagament, però els dos primers mapes que ens descarreguem són gratuïts (Espanya és un de sol, però França en són dos). 
 • Els mapes offline contenen dades d’altitud, el que vol dir que podem configurar l’aplicació perquè el punter ens digui l’altura en tot moment, d’acord amb aquest fitxer i no pas segons l’imprecís gps. 
 • Possibilitat de descàrrega gratuïta dels mapes de l’IGN (a Twnav són de pagament).
 • Mapes online i descarregables d’arreu del món (OSM), això sí, amb limitacions en la descàrrega.
 • Admet RMAP, tot i que limitat. Nosaltres podem veure els mapes Alpina que tenim en format rmap, però cal aplicar-hi un desplaçament amb una opció fàcilment configurable amb l’aplicació.
 • L’única aplicació que permet calibrar mapes a partir d’imatges.
 • Fàcil botó per a commutar ràpidament entre mapes, amb opció intel·ligent (mostra només els mapes visibles de la zona).
 • Possibilitat de guardar els mapes a la microSD, el que fa estalviar molta memòria del mòbil.

Tracks:

 • Permet moure, retallar i eliminar punts d’un track. Cap altra aplicació coneguda o aparell gps (garmin), ho permet fer.
 • Crea tracks fàcilment sobre el mapa.
 • Crea waypoints des de punts individuals d’un track (ni Basecamp de Garmin t’ho permet fer).
 • Multitud d’alarmes sonores de sortida de track, arribada a waypoints… (funció destacada i que definia Twonav).

Waypoints

 • Permet crear punts de posició, de foto, de veu i de vídeo.

Altres funcions

 • Possibilitat de connexió amb altres aplicacions com Sygic.
 • Livetracking (servei de pagament). Permet enviar a coneguts la nostra ruta en temps real.
 • Geocaching

GPS STATUS  (gratuïta) 9/10

Una eina indispensable per a conèixer l’estat del nostre sensor gps. Alçades amb correcció, posicionaments dels satèl·lits, calibratges,  compartiment del nostre posicionament…

ORUXMAPS  (gratuïta) 8/10

Tenint en compte que és una aplicació gratuïta que permet consultar mapes offline  .rmap i ortofotomapes -img, no bloquejats, gravar tracks i fer-ne el seguiments, seguir rutes… així com la descàrrega parcial de mapes online.

 És potser la millor opció (repetim, gratuïta) per a fer senderisme o excursionisme. El seu desavantatge és la complexitat en el seu funcionament. Gent que no hagi tocat mai un gps els costarà de dominar per la seva infinitat d’opcions i funcions. No és massa intuïtiu i costa acostumar-s’hi, el que pot desencoratjar a més d’un.

TWONAV (6€)  8,5/10

És l’aplicació per a mòbils de TwoNav, el conegut fabricant català de gps. És una aplicació bona, una de les millors. Tot i ser de pagament té una versió gratuïta amb diverses funcions retallades. Permet la consulta de mapes offline de tota mena (xarxes d’alçada ‘cdem’, ‘rmap’ i fins i tot ‘img’ tot i que amb problemes). Té infinitat de paràmetres, tants, que l’aplicació resulta feixuga, complicada i difícil de configurar, com també passa amb Orux. 

Una de les funcions especials (també Locus la té), és que podeu configurar alarmes de desviació de track, d’arribada a un waypoint, d’alçada, etc. Així mateix té visualització de mapes en 3D, si tenim gravades dades d’altura.

Des de la botiga es poden comprar molts tipus de mapes, inclosos els Alpina o els IGN (gratuïts a Locus i fins i tot a la mateixa web oficial d’IGN). Interessant és el mapa OSM descarregable per 1€ (tot i que si pensem que OSM és per definició d’accés obert…). També es poden comprar accessos als mapes francesos IGN per un mes (5€) o un any (21€).  Sembla que el negoci va per aquí, accessos temporals d’accés a fonts topogràfiques.

Un aspecte interessant és poder dir-li a partir de quina diferència d’alçada voleu que us comenci a comptar una acumulació d’alçada, que fa que si tenim configurada l’app per a que calculi l’alçada d’acord amb els fitxers ‘cdem’ dóna una alçada sobre el terreny i acumulacions molt fiables. Per internet es poden trobar xarxes d’alçades de 5×5 metres (compte que tot Espanya ocupen 8Gb).

WIKILOC (gratuïta) 5,5/10

Wikiloc és tot un referent a internet a l’hora de consultar i descarregar tracks per a gps, una eina indispensable (i de casa nostra) a l’hora de trobar rutes i excursions per qualsevol punt de la nostra geografia i del món.

L’aplicació de seguiment de rutes no permet cap configuració, però podem descarregar offline un mapa topogràfic (no transferible a la microSD) i gravar rutes. Tot i la senzillesa, els tracks guardats són fiables i durant la gravació podem fer foto-waypoints i obtenir informació de la ruta: distància, desnivell… També podem descarregar rutes de wikiloc i fer-ne un seguiment senzill.

MAPS_ME (gratuïta)  7,5/10

Tot i no ser pròpiament una aplicació excursionista estem davant d’una bona aplicació també per anar a la muntanya. Es poden descarregar mapes offline no topogràfics, però gratuïts, que disposen de multitud d’informació així com de molts camins de muntanya.

Qualsevol camí que aparegui als mapes, permet seguir-los amb navegador, com si fos un cotxe. També podem veure el track, recorregut fet en un temps determinat, però no descarregar-lo ni fer seguiment de cap altre.

CATALUNYA OFFLINE (gratuïta)  6/10

Específica de casa nostra, totalment offline, és l’aplicació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) Catalunya Offline. Permet gravar tracks i descarregar-los, així com carregar rutes que vulguem seguir. Però no permet fer seguiment de tracks o qualsevol de la resta d’eines normals d’un gps.

Permet descarregar mapes offline topogràfics i ortofotomapes comarcals o de zones naturals 1.50.000. Per tant és útil per a descarregar aquells mapes on anem d’excursió per a consultar-los si tenim cap dubte. 

MAPICC_BETA (gratuïta)  5/10

També de l’ICGC, l’aplicació permet la descàrrega offline dels mapes topogràfics i/o ortofotomapes de l’ICGC. Disposa de cursor de posicionament, però cap altra funció pròpia d’un gps. Es troba a faltar una escala més petita, però són força pràctics per a saber on som. 

GOOGLE EARTH 9/10

Google Earth sempre és un valor segur. Només consultable online o en caché d’allò que haguem consultat anteriorment. Però ens pot treure de dubtes a l’hora de continuar una excursió o confirmar els cims del nostre entorn gràcies a la seva magnífica visió de 360º. 

Vista des del Pic Negre d’Envalira cap a pics Engorgs

PEAKFINDER (5€)  8,5/10

Peakfinder és una aplicació per conèixer els cims que tenim al voltant. En format sketch, (dibuix) l’app ens dirà quins cims podem observar des del cim on som,  la seva distància, l’alçada…

Una funció molt interessant és la que permet descarregar les dades de grans zones geogràfiques i fer visualitzacions offline, i veure la vista que tindríem des de qualsevol dels cims de la base de dades en qualsevol moment. 

PEAKLENS 7/10

Aplicació que també serveix per a localitzar els noms de les muntanyes del nostre entorn. Ho fa, però, utilitzant la càmera del nostre aparell per donar-nos la visió real d’allò que estem mirant. 

Exemple extret de la web de PeakLens

CATALUNYAMETEO (gratuïta)  9,5/10

Indispensable si voleu saber el temps abans o durant una activitat a la muntanya. Ofereix previsió meteorològica general, però també de muntanya, pistes d’esquí i fins i tot per a la platja.

Té desenes de webcams, radars, mapes de vent, de temperatura… tot molt ben presentat i amb informació extreta de Meteocat. Excel·lent.

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s