Tres rutes a Roques ‘Foradades’

A casa nostra podem trobar nombrosos indrets identificats com a La Foradada o Roca Foradada. Per començar tenim a la comarca de la Noguera un municipi anomenat La Foradada.  També tenim roques ‘foradades’  excavades artificialment en una gran pedra per a ser utilitzades com a enterraments neolítics. És el cas de la Roca Foradada de la Ruta Prehistòria de La Roca del Vallès, al Vallès Oriental.

Però bona part d’aquestes obertures són d’origen natural que gràcies a una meteorització capriciosa ha produït una obertura en forma de forat a la roca. És el que en terminologia geològica es coneix com a ‘tafoni’.  A tocar de la costa també en trobem produïdes per l’acció del mar, com la Foradada de Torroella de Montgrí. També podem trobar cims de muntanyes amb aquest nom, sovint lligades a punts on trobem aquests tipus de formacions, com el cas de la Roca Foradada, una muntanya de 1.979 m a Bellver de Cerdanya, o la Roca Foradada que trobem a tocar de la Pobla de Segur.

Des de Senderisme en tren un volem donar a conèixer tres d’aquestes ‘Roques Foradades’ que pel seu especial interès mereixen una visita.  Alguns d’aquests forats només es poden travessar volant (Veure el vol d’Alexander Polli a La Foradada de Montserrat) o navegant (Veure video de la Foradada de l’Estartit), però hi ha d’altres que permeten acostar-s’hi a peu fins a la seva boca i fer-la servir com a marc incomparable d’unes bastes panoràmiques de l’entorn.  Sobre algunes d’aquestes roques també podem caminar-hi, això sí, només aquelles persones sense vertigen.

RUTES

 1. La Foradada. Serra de Montsià (Ruta ST63)

Segon cim de la serra de Montsià (695 m), la Foradada ha esdevingut tot un símbol de les Terres de l’Ebre i és sens dubte l’element més característic de la serra.  L’esforç necessari per pujar-hi serà plenament recompensat per les vistes excepcionals que ofereix l’ull d’aquesta roca de la plana del Delta de l’Ebre.

La seva ascensió més clàssica comença des de Sant Carles de la Ràpita tot seguint el PR C-83, un sender circular de 43km amb sortida i acabada en aquest municipi de la comarca del Montsià.

2. Roca Foradada (Bruguers).  Garraf (Ruta ST51)

Situada Prop de l’ermita de Bruguers, a Gavà (Baix Llobregat), trobem aquest singular arc gairebé perfecte de gres vermell que recorda, en miniatura, els grans arcs de l’Arches National Park de Utah, als Estats Units. Aquesta zona de la serra és coneguda com el Garraf Vermell atès que hi predominen roques formades a partir de dunes i sediments de rius que li confereixen aquest color característic. La Foradada es troba a escassos 100m de l’ermita de Bruguers, església també construïda amb aquest tipus de roca vermella.

3. La Foradada. Serra de Llaberia (Ruta ST111)

L’última de les ‘foradades’ que us volem mostrar la trobem a la serra de Llaberia. Està situada al caire de la cinglera entre el cim de la Miranda de Llaberia i el Portell de Llaberia.  A través de la seva boca podrem gaudir d’increïbles vistes de la Mola de Colldejou i aquells que no tinguin vertigen podran caminar-hi per sobre, sempre amb molt de compte.

Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s