117. Gallecs: de Mollet-Santa Rosa a Parets del Vallès pel bosc d’en Veire

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Mollet-Sta. Rosa (Vallès Oriental)
 • Estació d’arribada: Parets del Vallès (Vallès Oriental)
 • Distància/durada: 12,5 km / 3h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 180 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Si del barri de Santa Rosa de darrera l’estació, o del pont sobre el Besòs, anéssim en avió fins a Gallecs, que és com dir anar-hi a vol d’ocell, el nostre esperit es sentiria envigorit per la transparència i harmonia d’aquest paisatge sense gaires accidents, tapís ingent teixit a mà pels homes que han sabut aprofitar els elements naturals per embellir la terra que els nodreix.

Les primeres cites documentals d’aquest poble agregat al seu municipi són de l’any 956, de quan se’n deia ‘Gallecus’. En el segle XIV, Mollet, Parets i Gallecs formaven una sola batllia. La seva capella, dedicada a Santa Maria, la decorà una dama amb pintures estil ‘fauve’. Li fan companyia unes quantes cases, ben poques, però aquest paratge bosqueró no dóna pas una impressió de solitud, car el terme de Mollet, d’un cap a l’altre, té una palpitació d’humana vitalitat que ho anima tot.

Autor Ferran Canyameres i Casamada, extret del llibre El Vallès,  Vigor i Bellesa (p 97-98)

L’espai rural-natural de Gallecs és fruit de dècades de lluites per part dels veïns de les poblacions que l´envolten. Segons el Pla Director de l’Àrea Metropolitana de Barcelona aquesta extensió de terreny estava reservada per a la creació d’una ciutat per a 130.000 habitants. Gràcies a la pressió popular s’aconseguí finalment el 1981 que s´abandonés el projecte gràcies a un conveni que signà l´Ajuntament de Mollet del Vallès (60% de Gallecs es troba al seu terme municipal) i la Generalitat de Catalunya.

L’àrea de Gallecs és un espai agrícola de 733 ha., vital com a connector verd entre la Serralada Litoral i les serres interiors i inclòs des del 2009 en el PEIN.  És un espai periurbà rural envoltat per grans ciutats del Vallès Oriental i Occidental el que li afegeix al seu alt valor ecològic el de ser un pulmó verd i d’esbarjo per a bona part de les poblacions del seu contorn.

L´òrgan de gestió del parc és el Consorci del Parc de l’Espai d’Interès natural de Gallecs es va crear el 2006 i està integrat per la Generalitat i pels sis municipis de l´entorn (Mollet, Parets, Montcada i Reixac, Sant Perpètua M., Palau Solità i Plegamans i Lliçà del Vallès). La seva funció és la de vetllar per la protecció i millora d´un espai que està dedicat a l´agricultura en el 75% de la seva extensió mentre que els boscos ocupen només el 14%, intentant aconseguir un equilibri entre la protecció i l´ús públic, promovent activitats sostenibles com l´agricultura ecològica.

Encara avui dia la lluita per Gallecs continua. Diferents associacions com ara ´Plataforma Defensa de Gallecs´ breguen per un protecció real i efectiva de l’entorn, denunciant la manca d´interès i deixadesa de les administracions.

Vam recórrer la ruta que proposem un dia de protestes. Després de 36 anys de les protestes del 78 que aconseguiren aturar un nou desenvolupament de Mollet, avui dia encara cal seguir lluitant per a la preservació d’aquest pulmó verd enmig del Vallès. Ni que sigui com un acte contestatari, cal anar a GALLECS!

 • Interès:  Visitar Gallecs, un espai natural preservat gràcies a dècades de lluita veïnal, que encara continuen.
 • Època: Primavera. Escasses ombres així que convé evitar les hores de màxima calor, sobretot a l’estiu.
 • Dificultat:  Itinerari familiar, tot i que de certa distància, molt planer a través de camps de cultiu, masies i boscos.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Itinerari a trams coincident amb la Ruta ST48 Ruta dels Bandolers de Gallecs.
 • També Connecta amb la travessa Ruta ST60 entre Mollet i Montcada Reixac per la Serralada Litoral. 
360º MIrador Vallès

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 117 Gallecs
Mapa de la travessa per Gallecs
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min  Estació de Mollet Santa Rosa R3 Adif (75 m) (utm 31T 433783 4598642)

Sortim de l´estació del tren en direcció nord per anar a buscar l´únic pas a nivell de tot Mollet.  Girem a l´esquerra (oest) per l´Avda. Rafel de Casanovas a través de la zona industrial de la Farinera, on podrem veure la característica torre blanca de la farinera Moretó, on abans hi arribava una via des de l´estació.

Creuem la gran rotonda pel costat esq. (sud) atès que és l´únic lloc on trobem passos de vianants. Poc menys de 100m després de la rotonda trobem el senyal d’inici del terme municipal de Santa Perpètua de la Moguda. És en aquest punt on trobem el camí d´accés a Gallecs (pàrquing).

0,7 km 10min Camí accés a Gallecs  (88 m) (utm 31T 433331 4598730)

Agafem al N el camí (plafons de benvinguda a Gallecs) en lleugera pujada entre arbres a costat i costat del camí entre els característics camps de conreu de Gallecs.

Deixem una primera bifurcació a la dreta que ens portaria a l´hospital de Mollet. Trobem poc després l’única font que trobarem durant el recorregut  just en una altra cruïlla, que no prendrem. Després de 200m veiem el pont de vianants sobre l´AP-7.

1,7 km 25min Pas Vianants sobre la AP-7 (114 m) (utm 31T 433000 4599644)

Llarg pas de vianants que travessa l´autopista AP-7 i que connecta el sector sud de Gallecs amb el més extens del nord. Just passat el pont trobem una bifurcació (pal indicador). Seguim recte en direcció a Santa Maria de Gallecs (2,5 km). Anem entre camps de conreu mentre el brogit dels cotxes de l´autopista de mica en mica van desapareixent a mida que ens endinsem a Gallecs.

Anem guanyant lleugerament alçada. Tot i no semblar-ho som a la part més alta del recorregut. Poc després d´un solitari arbre trobem el Mirador del Vallès.

2,5 km 40min Mirador del Vallès (123 m) (utm 31T 432719 4600291)

El Mirador del Vallès és una mica diferent de la resta de miradors que esperaríem trobar. No està encimbellat en cap penya-segat sinó que el trobem enmig d´una gran planúria. Això sí, des d´aquest punt podem veure la Serralada Litoral al sud, el Montseny al nord-est, Sant Llorenç al nord-oest i Montserrat a l’est, i és que estem recorrent la part més alta del nostre itinerari. Un banc i una taula d´orientació (malmesa) són els elements que distingeixen aquest mirador.

Tombem a la dreta pel camí de baixada durant 750m fins a trobar el torrent de Gallecs i la cruïlla amb el GR-97.3.

3,2 km 50min Riera de Gallecs (80 m) (utm 31T 433472 4600464)

Sobta estar dins d´un magnífic bosc d´alzines i roures després de tanta estona només trobant de tant en tant un arbre solitari a les vores del camí.

Tombem a la dreta i seguim en direcció a Santa Maria de Gallecs  per un ombrívol camí amb plataners.

4,1 km 1h Aiguamolls de Can Salvi (88 m) (utm 31T 433116 4601184)

Punt d´alt valor ecològic, els aiguamolls de Can Salvi ocupen una àrea humida de 1,3 ha.  al ben mig de Gallecs.  La bassa va ser creada artificialment com a acció de millora i protecció de la zona. També s´hi construí una zona d’observació d’aus.

4,5 km 1h05min Ermita de Santa Maria de Gallecs (97 m) (utm 31T 432977 4601555)

Agradable racó on es troba l´Ermita de Santa Maria de Gallecs, envoltada d’arbres. Ermita consagrada l´any 1007 d´estil romànic i vestigis paleocristians. Al seu costat, a la placeta, hi trobem la masia de Can Xambrers on podem trobar una agrobotiga que ven els productes produïts a Gallecs (obre divendres tarda, dissabte matí i tarda i diumenge matí).

Deixem Sta. Maria de Gallecs seguint les marques del GR que ens porten a creuar la carretera per un estret pas inferior. Seguim a la dreta del torrent de Caganell 5 minuts fins a trobar una cruïlla.

5 km 1h10min Torrent de Caganell (95 m) (utm 31T 432991 4601920)

Tombem a la dreta amunt entre un bonic bosc amb alzines. A la poca estona arribem a una cruïlla. Prenem el camí de l’esquerra (nord) que ens portarà entre bosc de Can Veire (zona de lleure) a la carretera C-155. 

5,8 km 1h20min Carretera C-155 (129 m) (utm 31T 433391 4602376)

Travessem amb compte la carretera C-155 que uneix Sabadell i Granollers i continuem a l’esquerra a la primera bifurcació. A la nostra esquerra veurem l’antic emplaçament circular d’una torre de telecomunicacions.

6,3 km 1h30min Can Veire (128 m) (utm 31T 433132 4602711)

Creuem Can Veire vers la dreta fins al carrer més nord-oriental de la urbanització Estany de Gallecs, al terme municipal de Montcada i Reixac. Agafem el carrer del Camí Ral al nord per un camí que s’endinsa en el bosc de Can Veire, el més extens i important de Gallecs. 

7,8 km 1h50min Trencall amb el GR-97 (160m) (utm 31T 433169 4603794)

Cruïlla indicada amb un pal  on trobem el sender GR-97.3. Girem a la dreta per anar en direcció sud en direcció a Gallecs i Mollet del Vallès tot seguint un ample camí que va pel bosc de Can Manent.

9,4 km 2h15 min Carretera C-155 (129 m) (utm 31T 433600 4602370)

Creuem de nou la carretera a 200m escassos a l’est continuem en direcció sud amb vistes cap a Mollet amb la Serralada Litoral com a teló de fons. És el camí de Sant Valerià. Deixem diversos camins a l’esquerra, un dels quals condueix a la Torre d’en Malla, la masia més destacada de Gallecs, on destaca el seu conjunt arquitectònic defensiu, amb dues torres de planta quadrada de sis metres i mig de costat. 

Després de 650m de Can Cònsul, tombem a l’esquerra per un camí que baixa en direcció a Parets i que ens portarà a Can Vila després de 500m.

11,6 km 2h45min Can Vila (82m) (utm 31T 434726 4600741)

Masia on trobem una agrobotiga oberta els caps de setmana. Anem en direcció a Parets (pal indicador) per un carrer entre pollancres fins al Passeig de la Ribera, quan girarem a la dreta fins al Parc de Rafael Alberti. Caminant paral·lels a les vies del tren (dreta) arribarem en pocs minuts a l’estació de Parets.

12,5 km 3h Estació de Parets (81 m) (utm 31T 435446 4600799)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Serralada Litoral. Editorial Alpina 1:25.000

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

2 thoughts on “117. Gallecs: de Mollet-Santa Rosa a Parets del Vallès pel bosc d’en Veire

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s