Rutes temàtiques en tren

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. RUTES TEMÀTIQUES
  1. El Cinquè Llac
  2. La Senda de Camille 
  3. Refugis del Torb
  4. El Brogit de la Vall 
  5. Els Bastions
  6. Camí de Sant Jaume català
  7. Travessa dels 3 Refugis 
  8.  Ruta del Císter
  9.  Camí Ignasià
  10.  Camí de Mestral
  11.  Gran Volta a la Cerdanya

A Senderisme en tren hem donat preferència, tret d’alguna excepció, a caminades i travesses que es poden realitzar en un sol dia.

Òbviament, podem enllaçar moltes de les rutes tren a fi de crear llargues rutes de diversos dies. Però en aquesta entrada un volem donar 10 idees per anar de travessa utilitzant, com no, el tren a l’hora de fer moltes de les Rutes temàtiques que han anat apareixent arreu. Són rutes tancades, sovint circulars, que connecten refugis o allotjaments de zones naturals que es volen promocionar. Tenen l’avantatge de no haver de pensar quin circuit  cal buscar, donat que ja ve fet, però per contra poden ser zones amb acumulació de caminants.

Només utilitzant el tren com a mitjà de transport podrem realitzar moltes d’aquestes rutes, sovint de gran interès, tant a nivell paisatgístic com patrimonial.

Aquí en teniu una tria:

RUTES TEMÀTIQUES

El Cinquè Llac

Ruta que recorre les comarques del Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça per un itinerari que uneix diversos municipis d’aquestes comarques. 

Cinquè llac
La Senda de Camille 
 • Estació de sortida/arribada: Canfranc (Osca). Tren El Canfranero
 • Distància: 108km
 • Etapes: 6-7 dies
 • Desnivell positiu: +6.000 m

Ruta que recorre els  Pirineus d’Osca i França passant per la Selva de Oza. Podem agafar un tren a Saragossa (Regionals i AVE) on podem enllaçar amb El Canfranero, línia ferroviària que havia de creuar els Pirineus que pel vessant francès mai va arribar a connectar. El tren que ens deixarà a la magnífica estació de Canfranc. El refugi d’Aysa, on podem inciar la travessa,  es troba a 6km  seguint el Camí de Sant Jaume

Refugis del Torb
 • Estació de sortida/arribada: Núria. Cremallera
 • Distància: 73km (opció Standard )  / 108km (opció Altitude)
 • Etapes: 5 dies (Standard) / 7 dies (Altitude)
 • Desnivell positiu: +5.000 m (Standard)

Travessa circular que recorre el Pirineu oriental i que uneix els refugis d’Ulldeter, Merialles, Ras de Carançà. L’opció més llarga afegeix la possibilitat de pujar al Canigó, el Bastiments i el Puigmal.

Refugis del Torb
El Brogit de la Vall 
 • Estació de sortida/arribada: La Riba (Regionals R13, R14)
 • Distància: 68km
 • Etapes: 4 dies
 • Desnivell positiu: +2.659 m

Bonica travessa que recorre la Serra de Prades entre les comarques tarragonines de la Conca de Barberà, i el Baix i l’Alt Camp. Tot i que es pot fer tot l’any, es recomanable de fer-la evitant les setmanes més caloroses de l’estiu.

El tren ens deixa als afores de la Riba, des d’on no ens portarà gaire estona a peu fins al refugi dels Masets.

Brogit Vall
Els Bastions

Aquesta travessada recorre el sud dels Pirineus orientals en una dura ruta circular que uneix diferents poblacions com Planoles, Ribes, Campelles, El Serrat o Nevà. És per això que la podem iniciar en qualsevol de les tres estacions de tren per on hi passa: Ribes de Freser, Planoles i Núria.

A principis de juny té lloc la cursa d’ultra resistència dels Bastions, amb diferents modalitats segons la llargada de la cursa. La modalitat Open permet realitzar-la en qualsevol moment e l’any, adaptant-la a les etapes que més ens convinguin.

Bastions
Camí de Sant Jaume català
 • Estació de sortida: Llançà (R11)
 • Estació d’arribada: Lleida (AVE, Adif)
 • Distància: 400km
 • Etapes: 17 dies
 • Desnivell positiu: +5.000 m

Dels diferents camins que surten de Catalunya cap a Sant Jaume de Compostel·la, el que surt del Port de la Selva passant pel Santuari de Sant Pere de Rodes potser sigui el més conegut.  Podem pujar al monestir des de l’estació de Llançà per enllaçar amb aquest recorregut clàssic.

Sinó, també tenim les opcions més curtes del Camí de Barcelona, Tarragona o Tortosa, totes elles amb estacions de ferrocarril des d’on iniciar el nostre romiatge.

Sant Jaume
Travessa dels 3 Refugis 

Travessa que recorre el Pirineu oriental per paratges similars a la Refugis del Torb. Com a novetat aquesta caminada afegeix la pujada i baixada des de Núria fins a Queralbs.

3 Refugis
 Ruta del Císter

Una altra ruta que recorre les comarques tarragonines.  En aquesta ocasió seguirem el GR-175, un sender de gran recorregut que uneix els tres monestir cistercencs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges. 

La ruta passa per les poblacions de Montblanc i L’Espluga de Francolí, totes dues amb estació de ferrocarril.

Ruta del Císter
 Camí Ignasià
 • Estació de sortida: Lleida (tram català) (AVE, Adif)
 • Estació arribada: Manresa  (R4, R12)
 • Distància: 177km
 • Etapes: 7 dies
 • Desnivell positiu: +3.200 m

Camí de romiatge que segueix les passes que Sant Ignasi de Loiola va realitzar el 1522 des de la seva casa natal a Loiola fins a Manresa. En el seva part de recorregut per Catalunya, sovint coincideix amb Camí del Camí de Sant Jaume. Són moltes les opcions de trams a fer entre estacions de tren, atès que des de Lleida fins a Montserrat segueix la línia ferroviària que travessa l’Urgell i la Segarra.

Camí Ignasià
 Camí de Mestral
 • Estació de sortida/arribada: L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
 • Distància: 73 km
 • Etapes: 4 jornades
 • Desnivell positiu: +2.300 m

Ruta circular que des de l’Hospitalet de l’Infant s’endinsa per les la Serra de Mestral, les Muntanyes de Tivissa i per Llaberia. Puja al Molló Puntaire (100 Cims), la Mola Genessies (100 Cims) i la Miranda de Llaberia (100 Cims). Magníficar zona poc coneguda però a evitar a l’estiu.

 Gran Volta a la Cerdanya

Que millor que els mesos d’estiu per completar aquesta nova, dura i llarga travessa que recorre les comarques de la Baixa i l’Alta Cerdanya. En el seu recorregut passarem per diferents poblacions amb servei de tren on començar o acabar aquesta travessa circular que recorre la part mitja-alta de la comarca.

GVC

ENTRADES RELACIONADES

Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s