48. Gallecs: la ruta dels Bandolers des de Mollet Sta. Rosa

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 7. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Mollet Sta. Rosa (Vallès Oriental)
 • Distància/durada: 9 km / 2h10 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 80 m
 • Dificultat: Molt Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Si del barri de Santa Rosa de darrere l’estació, o del pont sobre el Besòs, anéssim en avió fins a Gallecs, que és com dir anar-hi a vol d’ocell, el nostre esperit es sentiria envigorit per la transparència i harmonia d’aquest paisatge sense gaires accidents, tapís ingent teixit a mà pels homes que han sabut aprofitar els elements naturals per embellir la terra que els nodreix.

Gallecs! Les primeres cites documentals d’aquest poble agregat al seu municipi són de l’any 956, de quan se’n deia Gallecus. En el segle XIV, Mollet, Parets i Gallecs formaven una sola batllia. La seva capella, dedicada a Santa Maria, la decorà una dama amb pintures estil fauve. Li fan companyia unes quantes cases, ben poques, però aquest paratge bosqueró no dóna pas una impressió de solitud, car el terme de Mollet, d’un cap a l’altre, té una palpitació d’humana vitalitat que ho anima tot.

Autor Ferran Canyameres i Casamada, extret del llibre El Vallès,  Vigor i Bellesa (p 97-98)

L’espai rural-natural de Gallecs és fruit de dècades de lluites per part dels veïns de les poblacions que l’envolten. Segons el Pla Director de l’Àrea Metropolitana de Barcelona aquesta extensió de terreny estava reservada per a la creació d´una ciutat per a 130.000 habitants. Gràcies a la pressió popular s’aconseguí finalment el 1981 que aquest projecte s´abandonés amb un conveni que se signà entre l´Ajuntament de Mollet del Vallès (60% de Gallecs es troba al seu terme municipal) i la Generalitat de Catalunya.

L´àrea de Gallecs és un espai agrícola de 733 ha. vital com a connector verd entre la Serralada Litoral i les serres interiors i inclòs des del 2009 en el PEIN. És un espai periurbà rural envoltat per grans ciutats del Vallès Oriental i Occidental el que li afegeix al seu alt valor ecològic el de ser un pulmó verd i d’esbarjo per a bona part de les poblacions del seu contorn.

L´òrgan que gestiona el parc és el Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural de Gallecs que es va crear el 2006 i està integrat per la Generalitat i pels sis municipis de l´entorn (Mollet, Parets, Montcada i Reixac, Sant Perpètua M., Palau Solità i Plegamans i Lliçà del Vallès). La seva funció és la de vetllar per la protecció i millora d´un espai que està dedicat a l´agricultura en el 75% de la seva extensió mentre que els boscos ocupen només el 14%, intentant aconseguir un equilibri entre la protecció i l´ús públic, promovent activitats sostenibles com l’agricultura ecològica.

Encara avui dia la lluita per Gallecs continua. Diferents associacions com ara ´Plataforma Defensa de Gallecs´ breguen per una protecció real i efectiva de l’entorn, denunciant la manca d´interès i deixadesa de les administracions.

La ruta que proposem recorre les zones més interessants de Gallecs. Bona part d’aquest itinerari es l´anomenada Ruta dels Bandolers, caminada creada pel consorci de 5,4km que nosaltres ampliem a fi de fer-la sortir i arribar des de l’estació de tren de Mollet Sant Rosa (R3, Adif).

 • Sortida/arribada: Estació de Mollet Santa Rosa
 • Distància: 9 km
 • Durada:  2h10min (sense aturades)
 • Desnivell acumulat: +80 m / -80 m
 • Interès:  Visitar Gallecs, un espai natural preservat gràcies a dècades de lluita veïnal, que encara continuen.
 • Època: Primavera. Escasses ombres així que convé evitar les hores de màxima calor, sobretot a l’estiu.
 • Dificultat:  Itinerari familiar molt planer a través de camps de cultiu, masies i boscos.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

Podem allargar la ruta o bé acabar a Parets del Vallès seguint en part la ruta:

 • Ruta ST117: Mollet-Sta. Rosa a Parets del Vallès pels Aiguamolls de Can Salvi, Sta. Maria i el bosc de Can Veire 12,5km (+/- 180m) (L)

MAPES

TOPOGRÀFIC
Gallecs
Plànol de rutes de Gallecs
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil gallecs
Peril de la ruta

LA RESSENYA

0 km 0h Estació de Mollet Santa Rosa R3 Adif  (75 m)

Sortim de l´estació del tren en direcció nord per anar a buscar l´únic pas a nivell de tot Mollet.  Girem a l´esquerra (oest) per l´Avda. Rafel de Casanovas a través de la zona industrial de la Farinera, on podrem veure la característica torre blanca de la farinera Moretó, on abans hi arribava una via des de l´estació.

Creuem la gran rotonda pel costat esquerre (sud) donat que és l´únic lloc on trobem passos de vianants. Poc menys de 100m després de la rotonda trobem el senyal d´inici del terme municipal de Santa Perpètua de la Moguda. És en aquest punt on trobem el camí d´accés a Gallecs (pàrquing).

Gallecs
Mollet i Serralada Litoral des de Gallecs

0,7 km 10min Camí accés a Gallecs  (88 m)

Gallecs

Agafem al N el camí (plafons de benvinguda a Gallecs) en lleugera pujada entre arbres a costat i costat del camí entre els característics camps de conreu de Gallecs.

Deixem una primera bifurcació a la dreta que ens portaria a l´hospital de Mollet. Trobem poc després l’única font que trobarem durant el recorregut  just en una altra cruïlla, que no prendrem. Després de 200m veiem el pont de vianants sobre l´AP-7.

1,7 km 25min Pas Vianants sobre la AP-7  (114 m)

Llarg pas de vianants que travessa l´autopista AP-7 i que connecta el sector sud de Gallecs amb el més extens del nord. Just passat el pont trobem una bifurcació (pal indicador). Seguim recte en direcció a Santa Maria de Gallecs (2,5km). Anem entre camps de conreu mentre el brogit dels cotxes de l´autopista mica en mica van desapareixent a mida que ens endinsem a Gallecs.

Anem guanyant lleugerament alçada. Tot i no semblar-ho som a la part més alta del recorregut. Poc després d´un solitari arbre trobem el Mirador del Vallès.

2,5 km 40min Mirador del Vallès  (123 m)

360º Mirador Vallès

El Mirador del Vallès és una mica diferent de la resta de miradors que esperaríem trobar. No està encimbellat en cap penya-segat sinó que el trobem enmig d´una gran planúria. Això sí, des d´aquest punt podem veure la Serralada Litoral al sud, el Montseny al nord-est, Sant Llorenç al nord-oest i Montserrat a l’est, i és que estem recorrent la part més alta del nostre itinerari. Un banc i una taula d´orientació (malmesa) són els elements que distingeixen aquest mirador.

Continuem pel mateix camí, passem de llarg un camí a la dreta (E) i uns dipòsits d´aigua a l´esquerra (O) fins arribar a una segona bifurcació (cartell) sota mateix de la gran torre de telecomunicacions.

Gallecs

3,3 km 50min Torre telecomunicacions (125 m)

Tombem a la dreta (E) seguint la direcció de Santa Maria de Gallecs que ens indica el pal. La tanca de la torre ens acompanya durant uns metres a la nostra esquerra. El camí va perdent ara alçada entre camps de cultiu, passem a tocar d´uns grans roures a la nostra dreta i quan arribem a la primera casa de Gallecs, girem a la dreta (pal) cap a Santa Maria de Gallecs ermita que tenim just davant nostre.

4,3 km 1h05min Ermita de Santa Maria de Gallecs (97 m)

Agradable racó on es troba l´Ermita de Santa Maria de Gallecs, envoltada d’arbres. Ermita consagrada l´any 1007 d´estil romànic i vestigis paleocristians. Al seu costat, a la placeta, hi trobem la masia de Can Xambrers on podem trobar una agrobotiga que ven els productes produïts a Gallecs (obre divendres tarda, dissabte matí i tarda i diumenge matí).

Deixem St. Maria de Gallecs seguint en direcció l´aparcament  (pal senyalitzador). En arribar a la carretera BV-5154 (accés restringit per als cotxes)  girem a l´esquerra (NE) durant 75m quan trobem un pal indicador amb un plafó informatiu dels camins de Gallecs a l´altre costat de la carretera. Anem en direcció al bosc de Can Veire (0,7km) ara per un petit corriol que deixa un camp de futbol a la nostra esquerra fins endinsar-nos al bosc de Can Veire.

Gallecs

4,8 km 1h10min Torrent de Gallecs (92 m)

Sobta estar dins d´un magnífic bosc d´alzines i roures després de tanta estona només trobant de tant en tant un arbre solitari a les vores del camí. Creuem la riera de Gallecs a través d´un petit pont de fusta i tirem tot recte en pujada seguint el corriol fins anar a parar a una cruïlla senyalitzada per un pal (Bosc de Can Veire-sud). Seguim en direcció S (dreta) cap a Can Jornet Xic, deixem una bifurcació a l´esquerra i continuem durant 5 minuts fins arribar la masia abandonada de Can Cruz.

5,6 km 1h25min Can Cruz (masia abandonada) (107 m)

Masia de construcció típica catalana amb tres naus amb l´entrada a la central. L’any 2005 va ser desallotjada per perill d´esfondrament. Avui dia és objecte de lluita veïnal  a fi de recuperar-la com a patrimoni de Gallecs.

Enfilem el camí de la dreta en baixada (S) per arribar a la carretera BV-5154 a l’alçada de la gran Masia de Can Salvi en 3-4 minuts.

5,8 km 1h30min Can Salvi (carretera) (96 m)

Creuem la carretera i agafem un camí que envolta la gran Masia de Can Salvi pel Sud. Després de 80m trobem un trencall a la dreta (E) que entra entre una zona d´horts. El camí es va estrenyent fins al punt de dubtar si tindrà cap sortida, tot i que de seguida anem a parar just davant de l´amagatall dels aiguamolls de Can Salvi.

6,2 km 1h35min Aiguamolls de Can Salvi (88 m)

Gallecs

Punt d´alt valor ecològic, els aiguamolls de Can Salvi ocupen una àrea humida de 1,3 ha.  al ben mig de Gallecs.  La bassa va ser creada artificialment com a acció de millora i protecció de la zona. També s´hi construí una zona d’observació d´aus.

Agafem el camí en direcció Sud i seguim per aquest tram de l´itinerari entre les agradables ombres d´uns grans plataners.  Passats  7-8min (400m) dels aiguamolls trobem un cruïlla. Girem vers la dreta (pal indicador d´Horta de Gallecs) en direcció a Mollet del Vallès (1km). Creuem el torrent de nou per un pont de fusta. Just creuat el pont tombem a la dreta tot deixant un camí que continua recte en pujada que aniria a parar prop dels dipòsits d´aigua i la gran torre de telecomunicacions que hem trobat a l´inici de la ruta.

Anem ara pel marge esquerre del torrent i continuem durant 15 minuts  fins que trobem a la nostra dreta els aiguamolls de Can Benito.

 7,8 km 1h55min Bassa de Can Benito (75 m)

Petit espai humit de Gallecs que reté l´aigua del torrent de Gallecs per tornar-lo després esglaonadament i controlar així possibles avingudes d´aigua, alhora que fa de filtre de les mateixes aigües.

Gallecs

Deixem la bassa i anem recte pel camí per on veníem per anar a buscar un túnel sota l´autopista AP-7, punt on trobem uns plafons informatius d’accés a Gallecs.  Un cop dins els carrers de Mollet del Vallès continuem recte pel carrer Francesc Layret (després canvia a carrer Palau de Plegamans) durant 1,1km fins que passem sota les vies del tren. Tombem a la dreta (SO) per la Via Ronda per arribar de nou en pocs minuts a l´estació de tren de Santa Rosa (R3, Adif).

8,97 km 2h10min Estació de Mollet Santa Rosa R3 Adif (75 m)

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Serralada de Marina. 1:25.000 Ed. Alpina
 • Parc de la Serralada Litoral 1:20.000 Ed. Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “48. Gallecs: la ruta dels Bandolers des de Mollet Sta. Rosa

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s