77. Pujada a Montserrat des de Monistrol pel Camí de les Canals

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS 
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9.  FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Monistrol (Baix Llobregat)
 • Estació d’arribada: Montserrat (Baix Llobregat)
 • Distància/durada: 4,7 km / 1h45 (sense aturades)
 • Desnivell:  +575 m /-20 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Aquesta excursió forma part del conjunt de caminades que estem recollint i que ens  porten fins al Monestir des de diferents estacions de tren dels entorns de  Montserrat.

En aquesta excursió pujarem des de Monistrol pel Camí de les Canals seguint en tot moment el GR-5.  És una opció similar a la popular Drecera dels Tres Quarts, ruta que segueix en aquest segon cas el GR-96.  Les dues rutes coincideixen durant 2,5km dels 4,7km totals que té la pujada pel Camí de les Canals.

Si dubteu entre les dues rutes, us recomanem com a pujada la Drecera dels Tres Quarts, opció que transcorre per trams de corriols més interessants que aquesta opció. Per contra, el Camí de les Canals pot ser una bona alternativa per a la baixada.

 • Interès:  La pujada a Montserrat seguint el Camí de les Aigües
 • Època: Tot l´any
 • Quan: El 20 de gener, per Sant Sebastià, quan es fa un ball votiu en honor al sant a la plaça del Bo-Bo de Monistrol.
 • Ruta: Estació de Monistrol – Camí de les Aigües – Estació elevadora d’aigües – Camí del Rosari – Montserrat – Monestir de Montserrat
 • Dificultat: Itinerari que segueix bona part la pista del Camí de les Canals.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

A Senderisme en tren hem anat fent alguns dels camins que menen fins al Monestir. Si aquesta proposta no és del vostre grat podeu triar entre aquestes altres propostes, que també poden servir com a ruta de descens a fi de fer una excursió circular. 

Així mateix podeu consultar l’entrada resum de totes les pujades al monestir aquí.

 • Ruta ST39: Pujada a Montserrat des de Monistrol per la Drecera dels Tres Quarts 4,5 km (+560 m / – 25 m)
 • Ruta ST76Estació d’Aeri de Montserrat (FGC) al Monestir pel Camí de l’Aigua (Camí de Sant Jaume) 3,25km (+585/-10) 
 • Ruta ST78De Monistrol (FGC) a Montserrat per Santa Cecília i La Trinitat (PR C-19) 14km (+880/-370) 
 • Ruta ST79De Monistrol (FGC) a Montserrat per Sant Benet i la Baixada dels Matxos (PR C-19) 6,7km (+600/-40) 
 • Ruta ST173De La Pobla de Claramunt (FGC) al monestir pel GR-172, Can Maçana i pujant al Castellferran (100 Cims) 27 km (+1.300 m / -800 m)
 • Ruta ST186De Piera a Montserrat passant seguint el GR-172. Per Collbató i el Camí de les Feixades 18,2 km (+1.000 m / -600 m).
 • Ruta ST187De Piera a Montserrat passant per Collbató (GR-172) i el Camí de les Bateries 17,7 km (1.100 m / 700 m). 
 • Ruta ST192: Circular al Cul de Portadora i St. Salvador de les Espases des de Monistrol: la travessa comença i acaba a Monistrol,  però passa per l’estació d’Aeri de Montserrat, punt d’inici de la pujada a Montserrat pel Camí de l’Aigua.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 77 Monistrol - Montserrat Canal Aigues_lletres
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

DIFICULTAT

Desnivell mitjà en un recorregut curt que transcorre en bona part per pista. L’ascensió final és força dreta, realitzant-se per llargs trams d’escales d’obra.  Senyalització abundant, de vegades confusa per la gran quantitat de senyals, però prou clara com per realitzar l’itinerari sense dificultat.

ELS SENDERS 

Caminar per Montserrat, com també succeeix a Collserola, ens demana sovint un màster en coneixement de senyals. El cert és que a part del diferents senders homologats que recorren el parc natural, també hi trobem marques i senyals de tota mena que ens poden arribar a distreure.

Així, en la curta pujada a Montserrat anirem trobant cruïlles on coincidirem en part amb els senders següents:

SENDERS HOMOLOGATS: 

 • Camí de Sant Jaume
 • GR-5: Trobem aquest sender de gran recorregut en arribar al Camí de les Canals, camí que seguirem fins al Monestir.
 • GR-6: Sender de gran recorregut entre Barcelona i Montserrat
 • GR-96: En arribar a la Drecera dels Tres Quarts trobarem tan el GR-96 com les marques verdes i vermelles de la MM (Matagalls-Montserrat).
 • Etapa IP-6 del Sender dels Tres Monts.

ALTRES SENDERS

Senders del Patronat de la Muntanya:

 • Ruta1 : Camí de les Feixades
 • Ruta2: pujada a Montserrat pel Camí de les Canals
 • Ruta3: pujada a Montserrat per la Drecera dels Tres Quarts
 • Ruta4: ruta circular des de Monistrol
 • Gran Recorregut Ruta2: Plaques quadrades. Ruta que surt de Monistrol i va fins a Can Maçana. Plaques de color blau.
 • Gran Recorregut Ruta4: Plaques quadrades.
 • Gran Recorregut Ruta5: Plaques quadrades.

ELS TRENS

SORTIDA:  Iniciem l’excursió a l’estació de Monistrol dels Ferrocarrils de la Generalitat.  L’estació pertany a la línia Llobregat-Anoia i va ser inaugurada el 29 d’octubre de 1922. Aquí podem enllaçar amb el cremallera de Montserrat, estació on té el seu inici.

ARRIBADA:  Acabarem la ruta a l’estació de Montserrat del cremallera de Montserrat. Aquesta estació es va inaugurar de nou l’any 2003 amb la posada en servei del nou cremallera després d’estar aturat des de l’any 1957.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Monistrol FGC (150 m) (gps 31T 404102 4607163)

L’estació de ferrocarril es troba a l’Altra Banda, separada del centre històric de la població pel riu Llobregat. L’Altra Banda és el barri de Monistrol situat a llevant del riu. Creuem pel pont i després del pas inferior agafem el carrer del Pont amunt fins a la plaça porxada del Bo-Bo, plaça major del poble i centre del mercat setmanal. Sense entrar a la plaça agafarem el bonic carrer de Sant Joan, estret carreró on se situen els casals més antics com el de Can Cavaller (s. XVI).

0,7 km 10min Plaça de la Font Gran (156 m) (gps 31T 403529 4607071)

A peu de les escales al sud de la plaça trobem un plafó informatiu de l’etapa IP-6 del Sender dels Tres Monts, ruta que connecta el Montseny amb Montserrat. Les marques de GR pugen per les escales tot i que si anem pel carrer de la Font ens evitarem de caminar un tram per la carretera.

Un cop hem creuat la carretera a Montserrat anem per un camí entre marges de pedra fins un collet on un indicador ens informa del trencall a la Bestorre.

1,0 km 15min Trencall a la Bestorre (195 m) (gps 31T 403665 4606893)

A mà esquerra surt un corriol que en 3-4 minuts ens duu fins a la Bestorre, torre medieval de defensa malmesa durant la guerra de Successió, quan l’abat Manuel Marrón la va fer volar per evitar que caigués en mans dels austriacistes.

El sender segueix per un tram entre camps de cultiu amb alguna olivera. Deixem una casa a l’esquerra i emprenem una pujada en llaçades entre escassa vegetació fins a la pista del Camí de les Canals (pal indicador). Anem a l’esquerra (sud) en pujada durant 250m fins que trobem el trencall de la Drecera dels Tres Quarts (pal indicador).

1,6 km 25min Trencall Drecera dels Tres Quarts (279 m) (gps 31T 403597 4606563)

Deixem a mà dreta el camí que puja al Monestir per la Drecera dels Tres Quarts seguint el GR-96 (pal indicador i taula). Retrobarem aquest sender 2,2km més endavant.

Seguim la pista amunt amb bones vistes del barri de l’Altra Banda de Monistrol als nostres peus, el pont del Centenari del cremallera clarament visible, i la Serra i cim del Cul de Portadora. Més enllà podem distingir l’Obac i Sant Llorenç.

2,1 km 35min Pla de Sant Bernat (298 m) (gps 31T 403677 4606269)

A la nostra esquerra surt un corriol no gaire marcat que va a parar a un mirador sobre la urbanització de Collcabiró, punt on trobarem un petit oratori. El camí puja sense grans pendents però sí constant mentre creua els torrents del Soldat i de l’Erola abans no trobem el trencall del Camí de l’Aigua.

3,0 km 55min Cruïlla Camí de l’Aigua (383 m) (gps 31T 403877 4605687)

Trobem el trencall a mà esquerra (pal indicador) que baixa a l’estació de Montserrat-Aeri pel Camí de l’Aigua. Continuem en la direcció que portàvem per la pista en pujada durant 400m fins arribar, després de fer un gran revolt,  a una esplanada on a la dreta tenim una segona estació elevadora d’aigües.

3,5 km 1h05min Estació elevadora d’aigües superior (423 m) (gps 31T 403877 4605425)

Esplanada amb pal indicador on trobem una altra estació que bomba aigua cap a Montserrat.  El camí s’enfila ràpidament per un llarg tram d’escales i amb vistes a la nostra esquena del rocós cim del Tossal de Mullapans. Una barana de ferro ens ajuda a superar aquest costerut tram. Anem ara per una part ombrívola, entre un alzinar amb boix i altres arbustos com l’arboç.

3,8 km 1h25min Bifurcació Drecera dels Tres Quarts (507 m) (gps 31T 403757 4605448)

Cruïlla dominada per un pal indicador. Enllacem amb el GR-5 i amb la Matagalls-Montserrat (senyal verd i vermell amb un punt blanc) que venen de Monistrol per la Drecera dels Tres Quarts. Girem a la dreta en direcció al Monestir continuant pel GR-5 en pujada seguint uns tubs de canalització d’aigua a la nostra esquerra.

En arribar al coll de les Baranes (620m) el camí planeja uns metres amb una magnífica panoràmica de les parets orientals del massís. A l’esquerra podem veure l’estàtua de Sant Domènec, fundador dels dominics, obra Josep Maria Subirachs de 1970. L’obra destaca per la seva alçada, de tres metres, i pel seu aspecte totèmic.

4,2 km 1h35min Camí del Rosari (620 m) (gps 31T 403436 4605272)

Cruïlla amb el Camí del Rosari, camí cimentat que comunica el Monestir amb la Santa Cova. Trobem un pal indicador que ens informa que el Monestir es troba a 10min a peu. Anem a la dreta per la rampa graonada que ens porta a passar a tocar de les vies del cremallera abans no sortim a la plaça de la Creu, anomenada així per la creu dedicada a Sant Miquel, patró de la Muntanya de Montserrat. Aquesta obra  va ser la primera que va realitzar Josep Maria Subirachs a Montserrat l’any 1962. Està situada a tocar de l’estació del cremallera de Montserrat.

4,7 km 1h45min Estació de Montserrat. Cremallera (705 m) (gps 31T 403047 4605184)  

 FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Montserrat: guia senderista. Ed. Alpina
 • Montserrat: excursions des del santuari i camins d’accés / Jordi Mir, Carles Albesa i Riba (1999)
 • Caminant a Montserrat : el massís. Ribera i Mariné, Ramon. Ed. Abadia de Montserrat (1998)
 • Montserrat : guia itinerària. Jordi Oliver i Pausas. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2003)
 • Montserrat : les 32 millors excursions i vies ferrades. Francesc Roma i Casanovas. Ed. Cossetània (2006)
 • Sender de gran recorregut GR 6 : Barcelona (Horta)-Montserrat: variant GR 6-1 (Colònia Sedó, Esparreguera i Collbató-GR 6 ). Daniel Oriol. Ed. FEEC
 • Montserrat 50 indrets amb encant. David Balcells
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa de Montserrat E-25. 1:10.000 / 1:5.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

9 thoughts on “77. Pujada a Montserrat des de Monistrol pel Camí de les Canals

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s