78. Pujada a Montserrat des de Monistrol seguint el PR C-19 (tram per Sta. Cecília)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

  1. DADES TÈCNIQUES
  2. LA TRAVESSA
  3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
  4. MAPES
    1. TOPOGRÀFIC
    2. TRACK A WIKILOC
    3. PERFIL DE LA RUTA
  5. DIFICULTAT
  6. ELS SENDERS
  7. ELS TRENS
  8. LA RESSENYA
  9.   FOTOGRAFIES
    1. PANORÀMIQUES
  10. BIBLIOGRAFIA
    1. LLIBRES
    2. BIBLIOGRAFIA WEB
    3. CARTOGRAFIA
  11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

  • Estació de sortida: Monistrol (FGC)
  • Estació d’arribada: Montserrat (Cremallera)
  • Distància/durada: 14 km / 4h30 (sense aturades)
  • Desnivell:  +880 m / -370 m
  • Dificultat: Exigent
  • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Aquesta excursió forma part del conjunt de caminades que estem recollint i que ens  porten fins al Monestir des de diferents estacions de tren dels entorns de  Montserrat.

En aquesta ocasió seguirem el sender homologat PR C-19 Portal de Montserrat, sender  creat pel Club Muntanyenc Monistrolenc en commemoració dels 50 anys de l’associació.

Aquest sender (PR C-19) és un recorregut circular amb sortida i arribada a la plaça de la Font Gran de Monistrol que recorre bona part dels punts més interessants del vessant nord-est del massís. En aquesta excursió utilitzarem aquesta infraestructura per pujar fins al Monestir pel tram del sender que passa per l’estació del cremallera de Monistrol-Vila, la Font del Piteu i Santa Cecília, un recorregut de 14 km llarg però variat i sobretot panoràmic, amb enormes vistes sobre les parets de Montserrat.

  • Interès:  Pujada a Montserrat pel camí més llarg però també el més panoràmic i interessant.
  • Època: Tot l’any
  • Quan: El 20 de gener, Sant Sebastià, quan es fa un ball votiu en honor al sant a la plaça del Bo-Bo de Monistrol.
  • Ruta: Estació de Monistrol –Font del Piteu – Font de l’Avenc de la Dona Morta – Urbanització La Calcina – Refugi Santa Cecília – La Trinitat – Sant Benet – Miranda dels Ermitans – Plaça de Santa Anna – Pas dels Francesos –Monestir de Montserrat
  • Dificultat: Llarg recorregut i amb desnivell.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

A Senderisme en tren hem anat fent alguns dels camins que menen fins al Monestir. Si aquesta proposta no és del vostre grat podeu triar entre aquestes altres propostes, que també poden servir com a ruta de descens a fi de fer una excursió circular. 

Així mateix podeu consultar l’entrada resum de totes les pujades al monestir aquí.

  • Ruta ST39: Pujada a Montserrat des de Monistrol per la Drecera dels Tres Quarts 4,5 km (+560 m / – 25 m)
  • Ruta ST76Estació d’Aeri de Montserrat (FGC) al Monestir pel Camí de l’Aigua (Camí de Sant Jaume) 3,25km (+585/-10) 
  • Ruta ST77De Monistrol (FGC) a Montserrat pel Camí de les Canals (GR-5) 4,7km (+570/-20)
  • Ruta ST79De Monistrol (FGC) a Montserrat per Sant Benet i la Baixada dels Matxos (PR C-19) 6,7km (+600/-40) 
  • Ruta ST173De La Pobla de Claramunt (FGC) al monestir pel GR-172, Can Maçana i pujant al Castellferran (100 Cims) 27 km (+1.300 m / -800 m)
  • Ruta ST186De Piera a Montserrat passant seguint el GR-172. Per Collbató i el Camí de les Feixades 18,2 km (+1.000 m / -600 m).
  • Ruta ST187De Piera a Montserrat passant per Collbató (GR-172) i el Camí de les Bateries 17,7 km (1.100 m / 700 m). 
  • Ruta ST192: Circular al Cul de Portadora i St. Salvador de les Espases des de Monistrol: la travessa comença i acaba a Monistrol,  estació on comença aquesta pujada a Montserrat.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

Recorregut sense cap dificultat tècnica que transcorre en part per pista i corriol resseguint el PR C-19 fins a la Plaça de Santa Anna, a tocar del Monestir. En aquest punt deixarem el sender de petit recorregut per prendre el GR-4 i GR-172 cap al Pas dels Francesos, opció més directa d’arribada al Monestir que no pas seria seguint el PR C-19.

Podem començar l’excursió a l’estació del cremallera de Monistrol-Vila. El sender PR C-19 passa just pel mig de l’estació. D’aquesta manera escurcem el recorregut en uns 15-20min (1.100m).

ELS SENDERS

Caminar per Montserrat, com també succeeix a Collserola, ens demana sovint un màster en coneixement de senyals. El cert és que a part del diferents senders homologats que recorren el parc natural, també hi trobem marques i senyals de tota mena que ens poden arribar a distreure.

Així, en la curta pujada a Montserrat anirem trobant cruïlles on coincidirem en part amb els senders següents:

SENDERS HOMOLOGATS: 

  • PR C-19 Portal de Montserrat: sender seguit gairebé totalment. Només el deixarem a la plaça de Santa Anna
  • GR-4: sender que va de Puigcerdà a Montserrat
  • GR-172: sender entre La Mussara i Bellprat passant per Montserrat (198km)
  • Camí Ignasià: camí romeu que enllaça Loiola (Euskadi) i Manresa seguint les passes de Sant Ignasi.

ALTRES SENDERS

Senders del Patronat de la Muntanya:

  • Ruta1 : Santa Cecília (placa verda)
  • Ruta1 : Del Monestir a Sant Jeroni (placa vermella)
  • Ruta 2 : Del Monestir a les Ermites (Tebaida) (placa vermella)
  • Ruta 1 : Camí de l’Arrel (placa marró)
  • Ruta4 : Ruta dels Monestirs (placa vermella)
  • Gran Recorregut Ruta1 (placa quadrada blanca)
  • Gran Recorregut Ruta3 (placa quadrada verda)
  • Gran Recorregut Ruta5 (placa quadrada vermella)
  • Gran Recorregut Ruta6 (placa quadrada groga)

ELS TRENS

SORTIDA:  Iniciem l’excursió a l’estació de Monistrol dels Ferrocarrils de la Generalitat.  L’estació pertany a la línia Llobregat-Anoia i va ser inaugurada el 29 d’octubre de 1922. Aquí podem enllaçar amb el cremallera de Montserrat, estació on té el seu inici.

ARRIBADA:  Acabarem la ruta a l’estació de Montserrat del cremallera de Montserrat. Aquesta estació es va inaugurar de nou l’any 2003 amb la posada en servei del nou cremallera després d’estar aturat des de l’any 1957.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km  0h Estació de Monistrol FGC (150 m) (utm 31T 404102 4607163)

L’estació de ferrocarril es troba a l’Altra Banda, barri de Monistrol separat del centre històric de la població pel riu Llobregat. Creuem pel magnífic pont gòtic construït l’any 1317 per ordre del Prior de Montserrat Bernat Escarrer i després del pas inferior sota la C-55 agafem el carrer del Pont amunt fins a la plaça porxada del Bo-Bo.

0,46 km 8min Monistrol. Plaça Bo-Bo (156 m) (utm 31T 403712 4607186)

Plaça porticada del s. XVII, veritable plaça major que acull el mercat setmanal. És en aquesta plaça per Sant Sebastià on, el 20 de gener, es fa el ball Bo-Bo, un ball votiu dedicat al sant que se celebra des del s. XVI.

Per continuar el recorregut hem de sortir de nou de la plaça per on hem entrat per agafar el carrer Manresa (nord), després carrer de Julià Fuchs, per un carrer enlairat sobre la C-55, i el riu en un tram amb interessants cases com la modernista de Cal Roig o la situada al núm. 29, una casa del s.XIX de porta adovellada i de tres plantes. El carrer desemboca al pàrquing de l’estació del cremallera de Monistrol-Vila. L’antiga estació, ara habilitada com a sala d’exposicions, es troba a llevant, a l’entrada del pàrquing.

1,1 km 20min Estació del cremallera Monistrol-Vila (167 m) (utm 31T 403662 4607732)

Abans de continuar (o d’iniciar la ruta) és d’obligada visita el Museu del Cremallera, situat a  l’antiga estació de finals del s.XIX. Mentre va funcionar, a la planta baixa se situava la sala d’espera, i al pis superior hi havia l’habitatge del cap d’estació. És d’entrada lliure i al seu interior s’exposen peces relacionades amb la història del cremallera.  A l’exterior hi ha exposada una locomotora tipus E2 de 1931 que feia servei a Núria, així com diferents tipologies de vies.

Opcionalment podem iniciar la caminada des d’aquesta estació. En aquest cas haurem hagut d’agafar  el cremallera de Montserrat a l’estació de Monistrol dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Creuem sota les vies l’estació a través del vestíbul i pugem per una rampa (marques de pintura) que ens condueix en pujada fins al cementiri per un carrer asfaltat.

1,5 km 30min Cementiri (198 m) (utm 31T 403548 4607883)

Aquí deixem l’asfalt i comença el camí carreter. El camí va entre oliveres i ametllers remuntant  la vall de les Escometes. Després de creuar el torrent el camí inicia una pujada més marcada per pujar al capdamunt de la carena del Piteu. A mà dreta, una mica apartada, hi ha la masia de Can Piteu, que dóna nom a la zona. Ara en lleuger descens trobem poc després el trencall (indicador) a la dreta de la pista que duu en 1 minut a la Font del Piteu.

3,7 km 1h Font de Piteu (279 m) (utm 31T 402176 4608343)

Agradable font de broll força constant, situada al fons del  torrent del Piteu i sota un gran roure que li dóna ombra. Al costat també hi ha un banc de fusta.

De nou a la pista carretera,  seguim per l’obaga de la Figa en pujada vers el sud-oest, sempre amb la silueta de Montserrat com a teló de fons. De seguida  trobarem a l’esquerra del camí  la Font de l’Avenc de la Dona Morta.

4,2 km 1h10min Font de l’Avenc de la Dona Morta (313 m) (utm 31T 401982 4608069)

Font amb una bassa amb dues travesses que donen accés al broll. Creuem el torrent del Piteu gairebé sempre sec però ple de còdols i seguim la pujada vers la urbanització de La Calcina, amb una visió dilatada de les parets septentrionals de la muntanya, com els Ecos, les Roques del Salt de la Nina o el Bisbe.

5,0 km 1h30min Urbanització La Calcina (397 m) (utm 31T 401725 4608290)

Arribem al veïnat de la Calcina, pertanyent al municipi de Marganell (Bages) i format per una dotzena de cases de nova construcció. La masia que dona nom a la urbanització és del s. XI i conserva al seu interior una capella de l’any 1667 dedicada a la Degollació de Sant Joan. Sembla que per un privilegi papal els habitants de la masia poden ser enterrats al costat de la capella tot i no tenir categoria de parròquia.

A la cruïlla de la urbanització trobem un pal indicador del Camí de Sant Jaume, que seguirem, i durant 1300m el Camí de la Calcina (asfaltat). Tot i no haver molt de trànsit cal anar amb compte durant aquest tram en què el sender comparteix la carretera amb els cotxes.

6,3 km 1h55min Deixem la carretera (453 m) (utm 31T 401799 4607604)

Abandonem la carretera i el Camí de Sant Jaume (que es dirigeix cap a Montserrat per la carretera)  en un revolt a la dreta (pal indicador). Prenem direcció cap a Castellgalí/Manresa ara per un camí carreter per l’Obaga de la Calcina, un camí que va entre pins, cirerers d’arboç, brucs i alzines. El camí de seguida esdevé un corriol incòmode i emboscat, sobretot quan creua el torrent de la Font del Moro.

En arribar al coll de la Molella girem cap al sud. D’aquest punt podem veure clarament el coll del Migdia, entre la Talaia  i els Ecos a la dreta, i el cim de Sant Jeroni, punt més elevat de tot el massís.

El camí puja encinglerat amb bones vistes de la paret de Sant Jeroni davant nostre. En arribar a la pista del Camí de Can Martorell seguim a l’esquerra (pal indicador) en direcció al Monestir de Santa Cecília, a15min. segons l’indicador.  A 3 minuts d’agafar la pista trobem la Font del Moro a mà dreta a tocar de terra (difícil de veure).

8,8 km 2h35min Santa Cecília. Carretera (680 m) (utm 31T 401528 4607200)

Arribem al Monestir de Santa Cecília, un bonic i pur exemple de romànic del  s. X. Ja al segle XIV hi havia una hostatgeria per a pelegrins que anaven a Montserrat. El monestir va dependre de Ripoll, Sant Cugat i fins i tot de la Santa Seu. Quan va morir l’any 1539 el darrer abat  (Joan Cordelles), el monestir passà a dependre de Montserrat.

També trobem el refugi de Bartomeu Puiggròs (consultar obertura), un allotjament de muntanya de 36 places gestionat per la FEEC.

Seguim l’indicador a tocar de la carretera en direcció al Monestir de Montserrat pel GR-4 i el GR-172. Creuem la carretera per anar a buscar el Camí de l’Arrel, camí que connecta Santa Cecília i Montserrat pel Pla de la Trinitat.

Som al tram més interessant de la caminada. El camí va entre un frondós alzinar amb boix, galzeran i roures que fa baixar uns graus la temperatura que teníem en altres zones de la pujada. El sender transcorre pel vessant nord del massís sota les imponents parets de Sant Jeroni i dels Diables. Mentre caminem podem alçar el cap i mirar de buscar els escaladors que pugen el Cavall Bernat per la via Punsola-Reniu (230m 6c) o per la Gran Il·lusió, 235m 7a+ (6a+ oblig.), dues vies clàssiques d’escalada d’aquesta imponent agulla montserratina.

12,2 km 3h50min Pla de la Trinitat. Cruïlla a La Trinitat (946 m) (utm 31T 402913 4605621)

Cruïlla de camins amb pal indicador. A la dreta surt un corriol que baixa cap a les ermites de Sant Dimes i de la Santa Creu, aquesta última habitada fins el 2003 quan morí el darrer ermità que s´hi allotjava.

Compte en aquest indret. Aquí deixem el GR-4 i GR-172 que continuen recte per camí a Montserrat per prendre a la dreta el corriol en pujada que en 5 minuts ens porta fins a la Trinitat seguint ara només les marques blanques i grogues del PR C-19

12,4 km 3h55min La Trinitat. Ermita (970 m) (utm 31T 402771 4605612)

L’ermita de la Santíssima Trinitat es troba en un indret privilegiat, a l’extrem oriental dels flautats al peu de la Carota, el Pebrot i la Mòmia. L’ermita era la més gran de totes, un lloc de recolliment i descans per a pelegrins, coneguda com el ‘palau de les Ermites’ per les seves dimensions i on segons s’explica, hi va viure uns anys Bernat de Boïl, primer missioner que va acompanyar Cristòfol Colom a Amèrica. Actualment està en ruïnes després de ser destruïda el 1812 durant la guerra del Francès. El 1816 va ser restaurada però fou abandonada definitivament el 1821 quan van assassinar l’ermità.

El camí segueix cap al sud-oest per un corriol emboscat i ombrívol. Després de 4-5min (380m) trobem a la dreta el trencall que puja a l’Elefant (direcció a Sant Salvador que veiem escrit sobre una pedra).  Passem sota una curiosa portalada mig engolida per la vegetació que abans aïllava l’ermita de Sant Benet.

12,9 km 4h10min Ermita de Sant Benet (970 m) (utm 31T 402584 4605306)

Gran ermita construïda el 1536 tot i que durant la guerra del Francès també va ser destruïda. Es troba sota les agulles d’El Gat i de la Mòmia. L’edifici és una reconstrucció feta pels monjos per honorar el seu patró. Actualment fa les funcions de refugi lliure per a excursionistes i escaladors.

Des de Sant Benet el camí baixa per unes escales d’obra fins a trobar de nou el Camí de Manresa a Montserrat on retrobem de nou els senders GR-4 i GR-172 (pal indicador). Girem a la dreta i baixem per un senderó en ziga-zagues i per unes malmeses escales fins a la Miranda dels Ermitans, un excel·lent mirador sobre el Monestir. D’aquí podem divisar clarament Vacarisses, Sant Llorenç, la serra de Collcardús i i Cul de Portadora i el Puig Ventós just a l’altre costat del Llobregat. Caminem 3-4 minuts fins a la cruïlla de camins de la Plaça de Santa Anna.

13,3 km 4h15min Plaça de Santa Anna (890 m) (utm 31 T 402510 4605148)

Petita esplanada, cruïlla de camins (pal indicador), amb vistes sobre la vall de Santa Maria cap a ponent. Cal estar atents atès que en aquest punt abandonarem el PR C-19 que veníem seguint des de la sortida de Monistrol. Deixem el sender de petit recorregut que va cap al Pla de les Taràntules per agafar el corriol a la dreta en direcció al Monestir de Montserrat seguint el GR-4 i el GR-172.

De seguida passem l’estret pas graonat del Pas dels Francesos que ens pocs minuts ens porta a la plaça de l’Abat Oliva per ponts i escalinates seguint el torrent de Santa Maria. Podem observar en alguns punts antics elements d’abastiment hidràulic del monestir, com antigues canalitzacions i la boca d’un pou de principis del s. XVII.

A la escalinata d’accés trobem l’escultura de l’artista mataroní Manuel Cusachs i Xivillé, una obra de bronze de 3,2m d’alçada,  rugosa com l’escorça del cedre, tal com la defineix el mateix artista.

14,0 km 4h30min Montserrat. Estació del Cremallera (705 m) (utm 31T 403008 4605143)

  FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
  • Montserrat: guia senderista. Ed. Alpina
  • Montserrat: excursions des del santuari i camins d’accés / Jordi Mir, Carles Albesa i Riba (1999)
  • Caminant a Montserrat : el massís. Ribera i Mariné, Ramon. Ed. Abadia de Montserrat (1998)
  • Montserrat : guia itinerària. Jordi Oliver i Pausas. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2003)
  • Montserrat : les 32 millors excursions i vies ferrades. Francesc Roma i Casanovas. Ed. Cossetània (2006)
  • Sender de gran recorregut GR 6 : Barcelona (Horta)-Montserrat: variant GR 6-1 (Colònia Sedó, Esparreguera i Collbató-GR 6 ). Daniel Oriol. Ed. FEEC
  • Montserrat 50 indrets amb encant. David Balcells
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
  • Mapa de Montserrat E-25. 1:10.000 / 1:5.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 thoughts on “78. Pujada a Montserrat des de Monistrol seguint el PR C-19 (tram per Sta. Cecília)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s