215. El Camí Ignasià entre Manresa i Montserrat passant pel castell de Castellgalí i la pedrera de Baçalmuller

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. EL CAMÍ IGNASIÀ
  1. VARIANTS
  2. ALTRES SENDERS
 5. ELS TRENS
 6. FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

LA TRAVESSA

Ruta que ens portarà a seguir íntegrament la darrera etapa del Camí Ignasià entre Manresa i el Monestir de Montserrat, un llarg tram de caminada de més de 27 quilòmetres que uneix la capital del Bages amb el cor de la muntanya sagrada dels catalans.

La caminada la fem en el sentit invers al plantejat originàriament per a aquesta ruta de pelegrinatge. La raó és que l’hem utilitzada com a una opció més d’accés al Monestir dins el projecte que vol recollir pujades a Montserrat des de diferents estacions de tren.

Fer la ruta en el sentit original, contrari a aquesta proposta, té l’avantatge que el desnivell és predominantment negatiu. També el sol sempre el tindrem d’esquena, un element a tenir en compte especialment a l’estiu. A més a més, un cop acabada la ruta, podrem gaudir d’una tranquil·la visita a la capital del Bages.

La travessa està plena de punts d’interès . Manresa per sí sola ja mereixeria una llarga visita que es podria allargar un dia complet. Com que no tenim aquest temps, si més no hem iniciat la ruta a l’estació de Manresa-Viladordis (FGC) i no pas a la de Manresa (Rodalies), 1,6 km més curta, per poder visitar la Cova de Sant Ignasi, un punt crucial en la vida de Sant Ignasi i d’aquesta travessa.

També Montserrat mereixeria més dedicació. Però, si més no, de camí trobarem diversos atractius que amenitzaran el llarg recorregut. Una ermita aquí, un salt d’aigua allà, una masia emmurallada, un camí medieval, miradors, el nucli urbà de Castellgalí, barraques de pedra en sec… Sense ser cap d’aquests espectaculars, sí que ens entretindran mentre anem sumant passes i quilòmetres.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa topogràfic
TRACK A WIKILOC
Wikiloc

EL CAMÍ IGNASIÀ

Ignasi de Loiola, de nom Íñigo López de Recalde, va ser un noble basc i militar de professió que després de servir en diferents guerres al costat del rei va emprendre un viatge a Jerusalem que el va portar a passar per Catalunya. Durant el camí va viure un procés de transformació profund que el va portar a fundar la Companyia de Jesús. De camí a Jerusalem va passar per Manresa, ciutat on va passar uns mesos en una balma, l’actual cova de Sant Ignasi, un factor clau en la seva transformació.

El Camí Ignasià és una ruta de llarga distància de 650 quilòmetres i 27 etapes que uneix la ciutat guipuscoana de Loiola, on va néixer, i Manresa, ciutat on el sant va fer-hi una estada d’onze mesos durant l’any 1522.

Més recentment s’han afegit dues etapes extra que uneixen les ciutats de Manresa i Barcelona passant pel Pont de Vilomara. Sant Ignasi, després de passar 11 mesos a la capital del Bages, el febrer de 1523 reprèn el seu viatge cap a Terra Santa.

Les etapes que transiten per territori català són:

Etapa 21: Fraga – Lleida (33 km)
Etapa 22: Lleida – Palau d’Anglesola (25,7 km)
Etapa 23: Palau d’Anglesola – Verdú (24,7 km)
Etapa 24: Verdú – Cervera (17 km)
Etapa 25: Cervera – Igualada (38,6 km)
Etapa 26: Igualada – Montserrat (27 km)
Etapa 27: Montserrat – Manresa (24,6 km)
Etapa 28: Marnesa – Terrassa (34,5 km opció Sant Llorenç / 48 km opció Llobregat)
Etapa 29: Terrassa – Barcelona (27 km)

Marca Camí

La travessa coincideix durant molts quilòmetres amb el Camí de Sant Jaume. De fet, es creu que Sant Ignasi va seguir aquest sender per arribar a Catalunya. Concretament, en la etapa 27, la que ens afecta, el Camí Ignasià i de Sant Jaume són coincidents entre Castellgalí i Montserrat, és a dir, durant 14,5 km.

La ruta està senyalitzada amb fletxes taronges i sovint amb panots amb un sol taronja característic. En direcció a Montserrat les fletxes les veurem poc, atès que són pensades per a ser observades en sentit oposat. Tot i així trobarem pals verticals indicadors i marques al terra que faciliten molt la caminada.

VARIANTS

El track segueix estrictament la ruta oficial del Camí Ignasià. Tot i això, hi ha quatre punts on ampliem la ruta a fi de visitar certs element d’interès que són a tocar del camí principal. Totes aquestes variants són incloses a la traça i són d’anada i tornada, pensades així per facilitar el recorregut per si les volem evitar. En aquest cas escurçarem la travessa uns metres, tot i que paga la pena el petit esforç extra que suposa visitar-los.

 • L’Oller (280 m): gran casalot amb aspecte de castell i envoltat per un alt mur. Entre dilluns i divendres es pot visitar el Castell, el celler i la finca de forma individual en les hores d’obertura (caps de setmana només visita concertada).
 • Castell de Castellgalí (1,1 km): és la extensió més important de la travessa. El cert és que les ruïnes del castell deceben molt. Poques restes i mig engolides per la vegetació.
 • Pedrera de Balçamuller (80 m): a tocar del camí. Un espai curiós on una antiga pedrera ha produït un bell salt d’aigua sota els nostres peus. Un corriol continua creuant el torrent i fent de drecera a la pista. Compte amb la caiguda!
 • Miranda de Santa Cecília (250 m): gran mirador del Bages sota els nostres peus.
ALTRES SENDERS

Durant la ruta ens trobarem amb multitud de senders. El Camí Ignasià està sempre ben indicat a les cruïlles, ja sigui amb les fletxes corresponents o els indicadors. Així mateix també trobarem entre d’altres les clàssiques marques blanques i vermelles de GR i les blanques i grogues de PR.

Els senders, entre d’altres, que comparteixen ruta en algun tram o altre del recorregut són:

 • Camí de Sant Jaume
 • GR 151 Etapa 1: Camí del Bisbe i Abat Oliba
 • GR-4 Etapa 11
 • PR C-19 Portal de Montserrat

ELS TRENS

ESTACIÓ DE SORTIDA:

Manresa-Viladordis (FGC): Parada de la línia R5/R50 Barcelona-Manresa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Aquesta opció és més llarga que no iniciar la ruta des de l’estació de Manresa (Rodalies). Per contra, es visita alguns punts d’interès claus de la ciutat, com la Cova de Sant Ignasi, indret important en el camí i la vida de Sant Ignasi.

OPCIÓ RODALIES : Estació de Manresa: De forma opcional podeu començar a l’estació de Manresa de la R4 de Rodalies de Catalunya. Aquesta opció escurça la travessa en 1,5 quilòmetres però no es passa pel centre de la capital del Bages.

ESTACIÓ D’ARRIBADA:

Montserrat (Cremallera FGC): situada davant del monestir benedictí de la muntanya sagrada. Hi ha un tren cada hora que connecta amb l’estació de Monistrol-Vila d’FGC de la línia Barcelona-Manresa.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Guia del Camino Ignaciano. José Luis Iriberri; Chris Lowney. Ediciones Mensajero
 • Guia del Camino Ignaciano. 27 Etapas desde el Santuario de Loyola a Manresa. Sua Edizioak
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Parc Natural de Montserrat 1:10.000-1:5.000 Editorial Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

3 thoughts on “215. El Camí Ignasià entre Manresa i Montserrat passant pel castell de Castellgalí i la pedrera de Baçalmuller

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s