79. Pujada a Montserrat des de Monistrol (FGC) seguint el PR C-19 (St. Benet)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
  5. RUTA A GOOGLE MAPS
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9.  FOTOGRAFIES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Monistrol (Baix LLobregat)
 • Estació d’arribada: Montserrat (Baix Llobregat)
 • Distància/durada: 6,7 km / 2h (sense aturades)
 • Desnivell:  +600m / -40m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Aquesta excursió forma part del conjunt de caminades que estem recollint i que ens  porten fins al Monestir des de diferents estacions de tren dels entorns de  Montserrat.

En aquesta ocasió seguirem el sender homologat PR C-19 Portal de Montserrat, sender  creat pel Club Muntanyenc Monistrolenc en commemoració dels 50 anys de l’associació.

Aquest sender (PR C-19) és un recorregut circular amb sortida i arribada a la plaça de la Font Gran que recorre bona part dels punts més interessants del vessant de Monistrol del massís. A la Ruta ST78 vam pujar al Monestir seguint aquest sender passant per Santa Cecília, en aquesta ocasió seguirem el tram del mateix sender que hi puja passant pel Monestir de Sant Benet, el Camí de l’Àngel, la Baixada dels Matxos i el Camí dels Degotalls.

 • Interès:  Pujada a Montserrat pel PR C-19 passant pel Monestir de Sant Benet i els camins de l’Àngel, dels Degotalls i per la Baixada dels Matxos.
 • Època: Tot l’any.
 • Quan: El 20 de gener, per Sant Sebastià, quan es fa un ball votiu en honor al sant a la plaça del Bo-Bo de Monistrol.
 • Ruta: Estació de Monistrol – Camí de l’Àngel – coll de Canfranc – Serra de Canfranc – Monestir de Sant Benet – Colònia Puig – Baixada dels Matxos – Camí dels Degotalls
 • Dificultat: Pujar a Montserrat des de Monistrol sempre és sinònim de fortes rampes.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

A Senderisme en tren hem anat fent alguns dels camins que menen fins al Monestir. Si aquesta proposta no és del vostre grat podeu triar entre aquestes altres propostes, que també poden servir com a ruta de descens a fi de fer una excursió circular. 

Així mateix podeu consultar l’entrada resum de totes les pujades al monestir aquí.

 • Ruta ST39: Pujada a Montserrat des de Monistrol per la Drecera dels Tres Quarts 4,5 km (+560 m / – 25 m)
 • Ruta ST76Estació d’Aeri de Montserrat (FGC) al Monestir pel Camí de l’Aigua (Camí de Sant Jaume) 3,25km (+585/-10) 
 • Ruta ST77De Monistrol (FGC) a Montserrat pel Camí de les Canals (GR-5) 4,7km (+570/-20)
 • Ruta ST78De Monistrol (FGC) a Montserrat per Santa Cecília i La Trinitat (PR C-19) 14km (+880/-370)  
 • Ruta ST173De La Pobla de Claramunt (FGC) al monestir pel GR-172, Can Maçana i pujant al Castellferran (100 Cims) 27 km (+1.300 m / -800 m)
 • Ruta ST186De Piera a Montserrat passant seguint el GR-172. Per Collbató i el Camí de les Feixades 18,2 km (+1.000 m / -600 m).
 • Ruta ST187De Piera a Montserrat passant per Collbató (GR-172) i el Camí de les Bateries 17,7 km (1.100 m / 700 m). 

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa 79 Monistrol PR C-19 Sant Benet_lletres_petit
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 79_lletres
Perfil de la ruta
PUNTS DE PAS (WAYPOINTS)
Waypoints 79
Punts de pas
RUTA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Itinerari de pujada a Montserrat de llargària mitjana. Pel Camí de l’Àngel, prop del Santuari de Sant Benet trobarem esglaons de ferro aïllats i un tram de cable en una part del camí més dreta que ens ajuda a superar-lo. No presenta cap dificultat tècnica, ni tampoc  és aeri. Per tant és apte per a tothom, inclosos els nens.

ELS SENDERS

Caminar per Montserrat, com també succeeix a Collserola, ens demana sovint un màster en coneixement de senyals. El cert és que a part del diferents senders homologats que recorren el parc natural, també hi trobem marques i senyals de tota mena que ens poden arribar a distreure.

Així, en la curta pujada a Montserrat anirem trobant cruïlles on coincidirem en part amb els senders següents:

SENDERS HOMOLOGATS: 

 • PR C-19 Portal de Montserrat: sender seguit gairebé totalment. Només el deixarem a la plaça de Santa Anna
 • GR-4: sender que va de Puigcerdà a Montserrat
 • GR-172: sender entre La Mussara i Bellprat passant per Montserrat (198km)
 • Camí Ignasià: camí romeu que enllaça Loiola (Euskadi) i Manresa seguint les passes de Sant Ignasi.

ALTRES SENDERS

Senders del Patronat de la Muntanya:

 • Ruta1 : Ruta de l’Àngel (placa blava)
 • Ruta4 : Ruta dels Monestirs (placa vermella)
 • Gran Recorregut Ruta1 (placa quadrada blanca)
 • Gran Recorregut Ruta5 (placa quadrada vermella) 

ELS TRENS

Sortida:  Iniciem l’excursió a l’estació de Monistrol dels Ferrocarrils de la Generalitat.  L’estació pertany a la línia Llobregat-Anoia i va ser inaugurada el 29 d’octubre de 1922. Aquí podem enllaçar amb el cremallera de Montserrat, estació on té el seu inici.

Arribada:  Acabarem la ruta a l’estació de Montserrat del cremallera de Montserrat. Aquesta estació es va inaugurar de nou l’any 2003 amb la posada en servei del nou cremallera després d’estar aturat des de l’any 1957.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Estació de Monistrol FGC (150 m) (utm 31T 404102 4607163)

L’estació de ferrocarril es troba a l’Altra Banda, barri de Monistrol separat del centre històric de la població pel riu Llobregat. Creuem pel magnífic pont gòtic construït l’any 1317 per ordre del Prior de Montserrat Bernat Escarrer i després del pas inferior sota la C-55 agafem el carrer del Pont amunt fins a la plaça porxada del Bo-Bo.

0,46 km 8min Monistrol. Plaça Bo-Bo (156 m) (utm 31T 403712 4607186)

Plaça porticada del s. XVII, veritable plaça major que acull el mercat setmanal de la població. És en aquesta plaça quan per Sant Sebastià, el 20 de gener, es fa el ball Bo-Bo, un ball votiu dedicat al sant que se celebra des del s. XVI. El ballen tres parelles i tot i que ara és purament festiu prové d’antigues formes de traspàs de poder, quan el càrrec sortint triava els seus possibles successors i els sotmetia a aprovació amb el ball. Si el traspàs era acceptat es cridava Bo! Bo! i si era rebutjat Pega! Pega! Un sistema d’elecció, el de la dansa, que afortunadament ja és història.

Tot i donar un volt més llarg, val la pena seguir el recorregut pel carrer de Sant Joan. Els dos accessos al carrer es fan per passos porticats que donen a l’estret carrer gòtic del s. XV  on es troben les cases més velles del poble i cases com la de Cal Cavaller, del s. XVI, o la casa de Cal Tupinamba.

El carrer Sant Joan desemboca al carrer Sant Pere que seguim a llevant (esquerra) uns metres per prendre a la dreta i en pujada el carrer de les Germanes Dominiques. Envoltem el CEIP Sant Pere per llevant i agafem el carrer Camí de l’Àngel on finalment trobarem l’ermita uns metres a la dreta del carrer.

0,92 km 20 min Ermita de l’Àngel. Inici Camí de l’Àngel. Monistrol (204 m) (gps 31T 403523 4607305)

Capella del s. XVII (pedra gravada a la façana amb la data de la seva inauguració, 27 d’agost de 1650) de planta rectangular i absis semicircular. Va ser restaurada i condicionada l’any 1979.

Aquí comença el Camí de l’Àngel, antic camí romeu que feien servir els pelegrins per anar a Montserrat. En alguns trams encara podem apreciar l’antic empedrat del camí. Creuem les vies del cremallera pel pont conegut com el Pontet o la Mineta entre una vegetació baixa amb bruc i arboç. Després de superar unes llaçades el camí arriba a la carretera de Monistrol a Montserrat.

1,6 km 30 min Carretera BP-1121. Serra de Canfranc (289 m) (gps 31T 403182 4607546)

Carretera BP-1121 de Monistrol a Montserrat. La seguim a la dreta amb molt de compte, no hi cap lateral per a vianants, durant 160m fins a trobar la continuació del sender, marcat amb un pal indicador a l’esquerra de la carretera.

Entrem a la Serra de Canfranc.  Per un sender pugem fins a l’inapreciable coll de Canfranc després de superar un petit grau rocós en ziga-zaga sense cap dificultat. El camí careneja pel vessant nord-oest de la serra per una part amb escassa vegetació, però amb bones vistes de Montserrat, amb el Cavall Bernat i Sant Jeroni davant nostre,  i del Puigventós i Sant Llorenç a la nostra esquena.

Després de passar prop d’una mena de coll a la zona coneguda com l’Olivar de Marcet, el camí inicia una forta ascensió cap a Sant Benet, monestir que podrem veure sobre la cinglera. El sender, sense dificultat tècnica sí que presenta trams força costeruts. En aquests punts trobarem material de suport a l’ascensió, un passamà i diferents graons de ferro en  diferents punts que ens ajudaran a progressar. El camí no té cap dificultat. El material està instal·lat més com a ajuda per a aquells menys avesats a la verticalitat del camí, que no pas per la perillositat, que no en té cap.

3,1 km 1h15min Monestir de Sant Benet (532 m) (gps 31T 402259 4607094)

L’any 1952 les comunitats de monges benedictines de Santa Clara de Barcelona i de Sant Benet de Mataró es van fusionar per crear aquesta abadia. L’edifici, de l’any 1954, es troba al municipi de Marganell (Bages) i és obra de l’arquitecte deixeble de Gaudí, Lluís Bonet i Garí.

Del monestir anem pel carrer d’accés vers el sud-oest fins a trobar de nou la carretera de Monistrol a Montserrat. Si ens separem 60m  de l’itinerari cap a la dreta (per la carretera direcció a Monistrol) podrem visitar l’edifici abandonat de l’antiga parada de diligències. L’arribada del tren d’ample ibèric a l’estació de Monistrol-Montserrat el 1859 va fer que la mateixa companyia constructora del tren (Ferrocarril del Norte) construís també una nova carretera d’accés de 14 quilòmetres fins al Monestir. Les diligències trigaven tres hores i mitja i una de les darreres aturades del camí de pujada la feien en aquest punt.

De nou a la cruïlla de Sant Benet, ara sí seguim la carretera a l’esquerra durant 130m fins a trobar l’inici de la Baixada del Matxos (pal indicador)  a l’altre costat d’un pàrquing per a vehicles.

A la nostra dreta hi ha l’antic hotel Colònia Puig, ara abandonat. Aquesta colònia residencial va ser promoguda per la burgesia catalana. Es va començar a construir l’any 1906 i  va viure la seva època d’esplendor durant els primers anys del s.XX. Durant la Guerra Civil va passar a ser un centre de refugiats i hospital de sang de l’exèrcit republicà.  A partir de 1958 deixà de ser un centre d’estiueig de famílies benestants per passar a ser un hotel que tancà als anys 60.

3,4 km  1h20min Inici Baixada dels Matxos (545 m) (gps 31T 402164 4606917)

Pal indicador del PR C-19 a pocs metres al sud-est de la Colònia Puig que ens diu que el Monestir es troba a 1h de camí. A l’altra banda de la carretera hi ha una petita esplanada amb plataners i uns xipresos. El corriol puja en llaçades per un sender amb força còdols entre una bosquina amb vegetació baixa i alguns pins i arboços i amb magnífiques vistes cap al Cavall Bernat i la paret de Sant Jeroni, ara més a prop.

4,0 km 1h30min Carretera. Final Baixada dels Matxos (650 m) (gps 31T 401944 4606744)

Anem a l’esquerra durant 930 metres durant els quals caminarem per la BP-1103, carretera que comunica Montserrat amb Can Maçana. Afortunadament podrem fer-ho separats de l’asfalt per una tanca de fusta que ens protegeix del trànsit, força constant en aquest tram de carretera. S’agraeix aquesta mesura de seguretat, que s’hauria d’estendre a tots els punts de carretera on senderistes i vehicles compartim espai.

5,0 km 1h45min Inici Camí dels Degotalls (652 m) (gps 31T 402532 4606240)

A mà dreta trobem un parell de pals indicadors, un dels quals ens informa de la direcció al Monestir (30min) pel Camí dels Degotalls.  Pugem unes escales de pedra que ens porten a la canal del Pou del Gat (pal indicador). Anem a l’esquerra seguint ja sí el Camí dels Degotalls.

Aquest camí pren el nom de la balma ennegrida que trobem poc després d’iniciar el camí,  per on hi regalima aigua filtrada de les roques de la paret que cauen des de la Trinitat, dos cents metres sobre nostre.  El camí és un tranquil passeig, planer i ombrívol amb bones vistes sobre el Bages amb places amb bancs i fonts on poder-se aturar.

El camí pren diferents noms segons les advocacions o dedicacions a qui faci referència. Així trobarem al camí dels Artistes tota una sèrie d’esteles, monuments i medallons dedicats a personalitats il·lustres catalanes com Joan Maragall o Jacint Verdaguer, autor del cant dedicat a Montserrat del Virolai. Al camí del Magnificat, més proper al Monestir,  enlloc d’artistes trobarem bona part del catàleg de les marededeus advocades de casa nostra reproduïdes en majòliques. Tot, en un entorn un mica kisch.

6,8 km 2h Montserrat Estació del Cremallera (705 m) (gps 31T 403013 4605174)

 FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Montserrat: guia senderista. Ed. Alpina
 • Montserrat: excursions des del santuari i camins d’accés / Jordi Mir, Carles Albesa i Riba (1999)
 • Caminant a Montserrat : el massís. Ribera i Mariné, Ramon. Ed. Abadia de Montserrat (1998)
 • Montserrat : guia itinerària. Jordi Oliver i Pausas. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2003)
 • Montserrat : les 32 millors excursions i vies ferrades. Francesc Roma i Casanovas. Ed. Cossetània (2006)
 • Sender de gran recorregut GR 6 : Barcelona (Horta)-Montserrat: variant GR 6-1 (Colònia Sedó, Esparreguera i Collbató-GR 6 ). Daniel Oriol. Ed. FEEC
 • Montserrat 50 indrets amb encant. David Balcells
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa de Montserrat E-25. 1:10.000 / 1:5.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 thoughts on “79. Pujada a Montserrat des de Monistrol (FGC) seguint el PR C-19 (St. Benet)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s