41. Montserrat: cim de Sant Jeroni (100 Cims) pel Camí Vell i tornada pel Camí Nou

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. DIFICULTAT
 6.  ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Montserrat (Cremallera)
 • Distància/durada: 10,1 km / 3h35 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 565 m
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En una serralada amb desenes d’agulles només accessibles amb tècniques d’escalada, és tota una sort que  només calguin unes còmodes botes o sabatilles de muntanya  i una mica d’esforç per pujar a la seva cota més alta.

El cim de Sant Jeroni (1.237 m)  és la cota més alta de tres comarques catalanes: l’Anoia, el Bages i el Baix Llobregat. Així mateix, és també un cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC per mèrits propis. D’accés fàcil i amb un entorn excepcional, estem sense cap mena de dubte davant d’una excursió ineludible no només de Montserrat, sinó que m’atreviria a dir que de totes les que es podem fer a casa nostra. 

La ruta que us presentem és la més senzilla que podem fer, la que puja pel Camí Vell a través del Pas dels Francesos i seguint el torrent de Santa Maria, i utilitzant com a opció de baixada el Camí Nou, que passa pel Pla de les Taràntules (opció d’agafar el Funicular de St. Joan de Baixada), o bé seguir a peu pel còmode camí de St. Miquel fins al Monestir.

 • Estació de sortida/arribada: Montserrat. Cremallera (FGC) 
 • Interès: Fer el cim més alt de Montserrat i 100 Cims de la FEEC, per una ruta circular i fàcil.
 • Època: Tot l’any. Convé evitar els mesos d’estiu per la calor.
 • Dificultat: Cruïlles senyalitzades.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

Per accedir al Monestir podem optar per fer-ho en cremallera, un sistema còmode i únic. Però per a aquells que no tinguin prou amb aquesta sortida poden pujar a peu fins aquí a través de les diferents rutes que hem ressenyat:

 • Ruta ST39: La pujada clàssica pel Camí dels Tres Quarts. Monistrol – Drecera dels Tres Quarts – Montserrat 4,6km (+560/-25) (L)
 • Ruta ST76: la més directaMontserrat-Aeri – Camí de l’Aigua – Santuari de Montserrat 3,25km (+585/-10) (L)
 • Ruta ST77: la variant de la clàssica: Monistrol – Camí de les Canals – Monestir de Montserrat 4,7km (+570/-20) (L)
 • Ruta ST78: llarga però interessant: Monistrol – Font del Piteu – Santa Cecília – La Trinitat – Monestir de Montserrat 14km (+880/-370) (L)
 • Ruta ST79: la que visita Sant Benet: Monistrol – Sant Benet – Baixada dels Matxos – Els Degotalls – Monestir de Montserrat 6,7km (+600/-40) (L)

Aquest itinerari coincideix amb altres rutes de Senderisme en tren que poden interessar: 

 • Ruta ST103Monestir de Montserrat – Sant Jeroni (100 cims) – Montgrós (100 cims) – Santa Cecília – Montserrat 13,7km (+/- 1.200m) (C)
 • Ruta ST47: Monestir de Montserrat – L’Elefant (100 cims) – Miranda de Santa Magdalena (100 cims) – Montserrat 7,2km (+650/-650) (C)

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa Ruta 41
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta 41
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

Excursió que no té cap dificultat. Les diverses bifurcacions que anirem trobant estan senyalitzades amb indicadors verticals.

Per pujar farem servir el camí Vell a Sant Jeroni entre boscos i resseguint el torrent de Santa Maria durant una bona estona. A la baixada seguirem el camí Nou o dels Francesos, un sender amb increïbles vistes sobre les agulles de Montserrat.

El camí és força dret a estones, amb una mitjana de pendent de pujada propera al 20%. El pendent i la calor a l´estiu poden ser una de les causes principals de dificultat d´aquest recorregut.

 ELS TRENS

L’estació del cremallera de Montserrat es troba davant del Monestir. La línia fou reinaugurada el 2003 després de prop de 50 anys sense servei. Connecta amb els trens de FGC a l´estació de Monistrol,  on enllaça amb Barcelona a través de la R5 i la R50. Són aproximadament 70min. de trajecte.

LA RESSENYA

0 km 0h Monestir de Montserrat (cremallera) (706 m) 

Sortim del Monestir en direcció est cap a la plaça de l´Abat Oliva on es troba una botiga de queviures i un bar a la nostra esquerra, i  a la dreta la recepció de les cel·les de l´Abat Marcet. També tenim una font amb diversos brolls, darrer punt on podrem agafar aigua. Cal tenir en compte que no en trobarem durant el recorregut.

Seguirem fins la placeta de Sta. Anna els GR-4 i GR-172. El camí de pujada comença per unes escales a l´esquerra de la font, creuem un pont sobre el torrent de Santa Maria i iniciem la part de pujada amb escales cimentades.  Són les Escales dels Pobres donat que en aquest punt del Monestir hi havia la casa que acollia indigents i rodamons.

Cavall Bernat0,75 km 20 min Pas dels Francesos (820 m)

Estret pas esglaonat entre les parets de Montserrat al nord, i una petita agulla que gairebé tanca el camí. L´indret està relacionat amb una llegenda sobre la invasió francesa.

0,85 km 25min Placeta de Santa Anna (871 m)

Cruïlla de camins (pals indicadors) doble separades per escassos metres. Aquí abandonem els GR-4 i GR-172. També creuarem el PR C-19 que no hem d´agafar en cap de les dues direccions.

Des de la primera bifurcació a la dreta podríem anar cap al refugi de Sant Benet i l’Elefant seguint els GR. De la segona bifurcació a l´oest (esquera) baixem per PR C-19 cap a l´ermita de Santa Anna.

Nosaltres però, seguim recte, seguint la direcció de Sant Jeroni obviant les marques. Passem a tocar de la Panxa del Bisbe (1.046m) entre continues però curtes escales.

1,3 km 40min Pla dels Ocells (917 m) 

Petit replà endinsat al fons del torrent de Santa Maria.  D´aquí surt un corriol que s´enfila cap al camí Nou i el funicular de Sant Joan.

1,6 km 45min Torrent de Santa Maria (938 m)

El camí ara transcorre per la vall de Sant Jeroni, per la dreta del torrent de Santa Maria. Caminem per un bosc frondós d´alzines i roures que produeixen una ombra i frescor a l´estiu important.  Passem pel pla dels Escurçons, un altre punt boscós  gairebé èlfic abans el camí no giri a l´est per després d´una curta pujada arribar al camí Nou o dels Francesos.

2,7 km 1h15min Camí dels Francesos (1.042 m) 

El camí s´uneix al camí que ve del Pla de les Taràntules (funicular de St. Joan). Tombem a la dreta i el seguim en pujada fins que trobem unes amples escales amb travesses de fusta que donen accés a l´ermita de Sant Jeroni.

3,4 km 1h25min Ermita de Sant Jeroni ( 1.134 m) 

Arribem a un coll entre el cim de Sant Jeroni i el serrat del Moro on es troben les antenes de telefonia. Just al nord tenim la canal de Sant Jeroni.  Tombem a l’esquerra i agafem les escales en direcció nord-oest. Cada cop les vistes se´ns obren més fins que pujant per unes escales cimentades arribem al  cim de Sant Jeroni.

Sant Jeroni3,8 km  1h35min Sant Jeroni (1.235 m)

Cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC.  Al cim trobem una rosa dels vents col·locada el 1986 pel Centre Excursionista del Bages. D´aquest punt tenim vistes als Pirineus, Montseny, Sant Llorenç i Collserola.

Desfem el camí, tornem a passar per l´Ermita de Sant Jeroni fins la cruïlla de corriols del Camí Vell i el Camí Nou (dels Francesos).

4,9 km 2h Bifurcació (1.042 m)

Encreuament on hem agafat el Camí Nou a la pujada (km 2,7). Continuem ara recte i passem un petit gual de pedra on sol estancar-s´hi aigua en una petita bassa a la dreta segons la marxa que portem.

6,2 km 2h25min Mirador (1.021 m)  

Excel·lent mirador sobre la Gorra Frígia i la Magdadalena Superior, que tenim just davant nostre, així com cap a Collbató, als nostres peus.

6,8 km 2h40min Cruïlla a Santa Magdalena (1.008 m) 

Pal indicador a la dreta del camí que a través d´un corriol força dret ens portaria a l´Ermita de Santa Magdalena en 20min. Nosaltres continuem recte gaudint de les grans vistes que tenim sobre les agulles de l´Elefant fins al Pla de les Taràntules.

7,4 km 2h55min Pla de les Taràntules (Funicular de St. Joan Estació Superior)  (975 m)

Aquí acaba l´itinerari 1 marcat per la Muntanya de Montserrat i  que hem anat seguint en sentit contrari des del Monestir. És una bona opció la d´agafar el Funicular de baixada ja que el camí que porta al Monestir (i que correspon a l’Itinerari 3) està pràcticament tot cimentat i és poc agradable de fer.

El Funicular de Sant Joan té una longitud de 503m i salva un desnivell de 248m. Si l´agafem per baixar al Santuari de Núria i no tenim bitllet podem pujar-hi i pagar a la baixada en el cas que no hi hagi personal per a comprar-lo aquí dalt.

Des d´aquest punt podem arribar-nos en 15min a l´Ermita de Sant Joan per un camí ample i ben marcat.

Agafem la pista cimentada (pal indicador) que puja lleugerament en direcció sud-est i fa una marrada abans no comenci a baixar de vegades costerudament fins el Pla de Sant Miquel.

8,6 km 3h10min Pla de Sant Miquel (857 m)

Cruïlla de camins amb pal indicador. Aquí ve a parar un corriol procedent de Collbató.Aquí s´uneixen els GR-4 i GR-172

Continuem per l´esquerra ara per un tram sense cimentar i baixant de forma més lleugera fins l´Ermita de Sant Miquel.

8.9 km 3h20min Ermita de Sant Miquel (830 m)

Ermita documentada al s. X tot i que l´edifici actual és una reconstrucció de 1870. És un bon lloc per fer-hi una pausa per gaudir de la tranquil·litat de l’entorn.

9,9 km 3h33min Funicular de Sant Joan (estació inferior) (735 m)

Estació inferior i principal del Funicular de Sant Joan. Aquí trobem les taquilles.

10,1km 3h35min Monestir de Montserrat (estació del cremallera) (715 m)

Pel Monestir hi passen diferents sendes abalisats: GR-5, GR-6, GR-96, GR-172 i PR C-19

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Montserrat: guia senderista. Ed. Alpina
 • Montserrat: excursions des del santuari i camins d’accés / Jordi Mir, Carles Albesa i Riba (1999)
 • Caminant a Montserrat : el massís. Ribera i Mariné, Ramon. Ed. Abadia de Montserrat (1998)
 • Montserrat : guia itinerària. Jordi Oliver i Pausas. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2003)
 • Montserrat : les 32 millors excursions i vies ferrades. Francesc Roma i Casanovas. Ed. Cossetània (2006)
 • Sender de gran recorregut GR 6 : Barcelona (Horta)-Montserrat: variant GR 6-1 (Colònia Sedó, Esparreguera i Collbató-GR 6 ). Daniel Oriol. Ed. FEEC
 • Montserrat 50 indrets amb encant. David Balcells

WEBGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa de Montserrat E-25. 1:10.000 / 1:5.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s