103. Pujada a Sant Jeroni (100 Cims), el Montgròs (100 Cims) i l’Albarda Castellana (100 Cims) des del Monestir de Montserrat

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. DIFICULTAT
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. LA RESSENYA
 8. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
  2. FOTOS 360º
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Monestir de Montserrat (Cremallera)
 • Distància/durada: 13,7 km / 6h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 1.200 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Completa excursió per la muntanya de Montserrat que ens portarà a coronar tres 100 Cims dels 9 que es troben a la serralada, si comptem el de Castell Ferran que es troba a tocar de Can Maçana.

Es tracta d’un itinerari dur. Que la distància no us confongui. La majoria de la ruta va per corriols amb pujades i baixades que us deixaran les cames tocades. Com a gratificació podrem gaudir d’unes vistes incomparables des dels cims de Sant Jeroni i del Montgròs. Des d’aquest segon cim, situat al mig de la serralada però desplaçat una mica al sud de la carena principal, obtindrem el que potser siguin les millors panoràmiques que es poden tenir de les agulles montserratines accessibles a peu.

 • Interès:  Les vistes des de dues immenses atalaies, els cims de Sant Jeroni, el Montgrós i l’Albarda Castellana, tots tres inclosos a la llista dels 100 Cims.
 • Època: Tot l´any
 • Ruta:  Estació de Montserrat  – Escales dels Pobres – Pas dels Francesos – Plaça de Santa Anna – Pla dels Ocells – Pla dels Escurçons – Ermita de Sant Jeroni – Sant Jeroni – les Pinasses – Coll del Montgrós – Montgrós – Portell de Migdia – Santa Cecília (a pocs metres) – Pla de la Trinitat – La Trinitat – Sant Benet – Plaça de Santa Anna – Montserrat.
 • Dificultat: Itinerari llarg i dur que transcorre per corriols amb constants pujades i baixades.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil 103
Perfil de la ruta

DIFICULTAT

Ruta llarga i amb desnivell però sense dificultats tècniques destacables. Tot i tenir una distància moderada bona part de l’excursió transcorre per corriols que alenteixen la marxa tant  per la irregularitat del terreny com per les constants pujades i baixades.

Cal parar atenció a la baixada del Portell del Migdia. No presenta cap dificultat tret d’una baixada força dreta durant la primera part.

ELS SENDERS

Caminar per Montserrat, com també succeeix a Collserola, ens demana sovint un màster en coneixement de senyals. El cert és que a part del diferents senders homologats que recorren el parc natural, també hi trobem marques i senyals de tota mena que ens poden arribar a distreure.

Així, en la curta pujada a Montserrat anirem trobant cruïlles on coincidirem en part amb els senders següents:

SENDERS HOMOLOGATS: 

 • PR C-19 Portal de Montserrat: sender seguit gairebé totalment. Només el deixarem a la plaça de Santa Anna
 • GR-4: sender que va de Puigcerdà a Montserrat
 • GR-172: sender entre La Mussara i Bellprat passant per Montserrat (198km)
 • Camí Ignasià: camí romeu que enllaça Loiola (Euskadi) i Manresa seguint les passes de Sant Ignasi.

ALTRES SENDERS

Senders del Patronat de la Muntanya:

 • Ruta1 : Santa Cecília (placa verda)
 • Ruta1 : Del Monestir a Sant Jeroni (placa vermella)
 • Ruta 2 : Del Monestir a les Ermites (Tebaida) (placa vermella)
 • Ruta 1 : Camí de l’Arrel (placa marró)
 • Ruta4 : Ruta dels Monestirs (placa vermella)
 • Gran Recorregut Ruta1 (placa quadrada blanca)
 • Gran Recorregut Ruta3 (placa quadrada verda)
 • Gran Recorregut Ruta5 (placa quadrada vermella)
 • Gran Recorregut Ruta6 (placa quadrada groga)

ELS TRENS

Ruta circular amb inici i final a l’estació de Montserrat del cremallera de Montserrat. Aquesta estació es va inaugurar de nou l’any 2003 amb la posada en servei del nou cremallera després que el servei quedés aturat l’any 1957.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h Montserrat. Estació del Cremallera (705 m) (gps 31T 403051 4605181)

Sortim del Monestir en direcció est cap a la plaça de l’Abat Oliva on trobem a mà dreta la recepció de les cel·les de l’Abat Marcet i una botiga de queviures i un bar a l’altre costat. La plaça està dominada per uns grans cedres. A peu de les escales tenim una font amb diversos brolls, darrer punt on podem proveir-nos d’aigua atès que no en trobarem durant el recorregut.

Fins a Sta. Anna seguirem els senders GR-4 i GR-172. El camí de pujada s’inicia per les escales a l’esquerra de la font. Creuem un pont sobre el torrent de Santa Maria i iniciem la part de pujada amb escales i trams cimentats. Són les Escales dels Pobres atès que en aquest punt del Monestir hi havia la casa que acollia indigents i rodamóns.

Més amunt passem per una estreta escletxa esglaonada, el Pas dels Francesos, punt on una petita agulla gairebé tanca el camí. L´indret està relacionat amb una llegenda sobre l´invasió francesa.

0,77 km 20min Plaça de Santa Anna (895 m) (gps 31T 402506 4605145)

Cruïlla de camins amb doble pal indicador separats per escassos metres. Aquí abandonem els GR-4 i GR-172. També creuarem el PR C-19 que no hem d’agafar en cap de les dues direccions. Aquí serà on retornarem després de fer els cims de Sant Jeroni i el Montgròs. Nosaltres però, seguim recte, direcció a Sant Jeroni obviant les marques de sender abalisat i homologat. El camí passa a tocar de la Panxa del Bisbe (1.046m) entre continus però curts trams d’escales.

1,3 km 40min Pla dels Ocells  (930 m) (gps 31T 402088 4605303)

Petit replà endinsat al fons del torrent de Santa Maria.  D’aquí surt un corriol que s’enfila cap al camí Nou i el funicular de Sant Joan.

El camí ara transcorre per la vall de Sant Jeroni, per la dreta del torrent de Santa Maria. Caminem per un bosc frondós d´alzines i roures que produeixen força ombra i frescor a l’estiu. Passem pel pla dels Escurçons on el camí gira a l´est per afegir-se als pocs metres al camí Nou que ve del Pla de les Taràntules (funicular de St. Joan).

3,3 km 1h20min Ermita de Sant Jeroni (1.147 m) (gps 31T 401127 4606523)

Aquesta és la segona ermita de Sant Jeroni. Va ser beneïda per l’abat Josep Deàs l’any 1891 després que l’originària quedés destruïda durant la Guerra del Francès. Sobre les seves restes es va construir un restaurant, també destruït, les restes del qual podrem veure a la pujada final al cim.

A la dreta (est) tenim el serrat del Moro dominat per unes antenes de telefonia. Seguim a l’esquerra (sud-oest) i agafem les escales que pugen cap al mirador d’en Verdaguer. Cada cop les vistes se’ns obren més fins que assolim el cim de Montserrat a través d’unes escales cimentades.

3,8 km 1h30min Sant Jeroni (1.235 m) (gps 31T 400967 4606647)

Cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC.  Al cim trobem una rosa dels vents col·locada el 1986 pel Centre Excursionista del Bages. D’aquest punt tenim vistes als Pirineus, Montseny, Sant Llorenç i Collserola, així com de bona part de Montserrat.

Desfem el camí uns metres després, i  poc després de passar el monument a Verdaguer agafem un corriol a la dreta que surt del camí cimentat per baixar per un corriol de terra emboscat.

4,2 km 1h40min Coll a l’Albarda Castellana (1.139 m) (gps 31T 401072 4606280)

Petita collada sense marcar. Si continuem recte en direcció sud-est pujaríem en pocs minuts fins a l’Albarda Castellana, cim de 1.172m i sostre comarcal del Baix Llobregat, un cim inclòs a la llista dels 100 Cims inclòs a l’ampliació de 2002. Tombem a la dreta per un camí que baixa entre un alzinar amb força boix. Al cap de 410m (7-8min) de baixar, trobem la cruïlla amb el Camí dels Francesos (PR C-78) que puja de la Vinya Nova. En aquest punt cal estar atents de no seguir les marques cap a la Vinya Nova sinó que hem de continuar a la dreta sense perdre alçada.

Envoltem l’agulla del Camell de Sant Jeroni (1.093m) per obtenir unes espectaculars vistes del Montgròs, els Ecos i el Portell de Migdia. El camí va en direcció al Portell seguint les marques blanques i grogues del sender de petit recorregut per un tram de camí amb intenses pujades i baixades per un bosc de pins i boix.

5,5 km 2h10min  Bifurcació al coll del Migdia (980 m) (gps 31T 400706 4606439)

Cruïlla on trobem uns petits indicadors de fusta i a la que tornarem després de pujar al Montgròs per seguir l’itinerari a través del Portell del Migdia.

Seguim el PR C-78 en direcció a la Font de la Cadireta i el Montgròs entre un humit alzinar. El camí passa per una espectacular canal, estreta i incòmoda però sense dificultats. El camí gira després cap a ponent per anar a buscar el coll de Montgròs per un tram de sender on hi ha algun teix.

6,1 km 2h40min Coll de Montgròs (1.115 m) (gps 31T 400410 4606123)

Deixem el PR i tombem a l’esquerra per enfilar-nos en 2min. fins al cim del Montgròs.

6,2 km 2h42min Montgròs (1.133 m) (gps 31T 400425 4606052)

Cim on tenim la sensació d’estar al capdamunt d’una agulla però amb l’amplitud necessària per a no sentir-se pròxims al buit. Es troba desplaçat al sud-oest de la línia principal d’agulles, el que li dóna una excepcional perspectiva montserratina. D’aquí dominem tots els sectors montserratins: les Agulles, els Frares Encantats, els Ecos,  Sant Jeroni i la Tebaida.

6,8 km 3h15min Bifurcació Portell del Migdia (980 m) (gps 31T 400706 4606439)

Situats de nou a la bifurcació d’accés al Portell, deixem definitivament les marques blanques i grogues del PR C-78 per emprendre la curta però dura pujada fins al Portell del Migdia.

Uns metres abans del coll surt a mà esquerra un corriol que puja a la Miranda dels Ecos per un camí equipat (canal dels Micos) que necessita de material tècnic per superar-lo.

7 km3h25min Coll del Migdia (1.028 m) (gps 31T 400693 4606565)

Seguim l’evident camí que baixa amb força ganes pel vessant nord on entre l’ombrívol bosc trobarem algun bonic exemplar de teix i de boix grèvol.

Deixem un trencall que indica a l’esquerra, que porta a la font de la Llum i al cap de 500m de deixar el coll (cota 843m) ens afegim al GR-172 on un pal indicador ens informa que el Monestir es troba a 2h15min seguint el sender abalisat.

8,6 km 3h50min Cruïlla accés Santa Cecília (695 m) (gps 31T 401485 4607179)

Som al tram més interessant de la caminada. El camí va entre un frondós alzinar amb boix, galzeran i roures que fa baixar uns graus la temperatura que teníem en altres zones de la pujada. El sender transcorre pel vessant nord del massís sota les imponents parets de Sant Jeroni i dels Diables. Mentre caminem podem alçar el cap i mirar de buscar els escaladors que pugen el Cavall Bernat per la via Punsola-Reniu (230m 6c) o per la Gran Il·lusió, 235m 7a+ (6a+ oblig.), dues vies clàssiques d’escalada d’aquesta imponent agulla montserratina.

11,9 km 4h50min Pla de La Trinitat (944 m) (gps 31T 402910 4605620)

Cruïlla de camins amb pal indicador. A la dreta surt un corriol que baixa cap a les ermites de Sant Dimes i de la Santa Creu, aquesta última habitada fins el 2003 quan morí el darrer ermità que s´hi allotjava.

Compte en aquest indret. Aquí deixem el GR-4 i GR-172, que continuen recte per camí a Montserrat, per prendre a la dreta el corriol en pujada que en 5 minuts ens porta fins a la Trinitat seguint ara només les marques blanques i grogues del PR C-19.

12,1 km 4h55min La Trinitat. Ermita (970 m) (gps 31T 402771 4605612)

El camí segueix cap al sud-oest per un corriol emboscat i ombrívol. Després de 4-5min (380m) trobem a la dreta el trencall que puja a l’Elefant (direcció a Sant Salvador que veiem escrit sobre una pedra).  Passem sota una curiosa portalada mig engolida per la vegetació que abans aïllava l’ermita de Sant Benet.

L’ermita de la Santíssima Trinitat es troba en un indret privilegiat, a l’extrem oriental dels flautats al peu de la Carota, el Pebrot i la Mòmia. L’ermita era la més gran de totes, un lloc de recolliment i descans per a pelegrins, coneguda com el ‘palau de les Ermites’ per les seves dimensions i on segons s’explica, hi va viure uns anys Bernat de Boïl, primer missioner que va acompanyar Cristòfol Colom a Amèrica. Actualment està en ruïnes després de ser destruïda el 1812 durant la guerra del Francès. El 1816 va ser restaurada però fou abandonada definitivament el 1821 quan van assassinar l’ermità.

12,5 km 5h05min Trencall a l’ermita de Sant Benet (970 m) (gps 31T 402584 4605306)

Gran ermita construïda el 1536 tot i que durant la guerra del Francès també va ser destruïda. Es troba sota les agulles d’El Gat i de la Mòmia. L’edifici és una reconstrucció feta pels monjos per honorar el seu patró. Actualment fa les funcions de refugi lliure per a excursionistes i escaladors.

Des de Sant Benet el camí baixa per unes escales d’obra fins a trobar de nou el Camí de Manresa a Montserrat on retrobem de nou els senders GR-4 i GR-172 (pal indicador). Girem a la dreta i baixem per un senderó en ziga-zagues i per unes malmeses escales fins a la Miranda dels Ermitans, un excel·lent mirador sobre el Monestir. D’aquí podem divisar clarament Vacarisses, Sant Llorenç, la serra de Collcardús i Cul de Portadora i el Puig Ventós just a l’altre costat del Llobregat. Caminem 3-4 minuts fins a la cruïlla de camins de la Plaça de Santa Anna.

12,9 km 5h15min Plaça de Santa Anna (890 m) (gps 31 T 402510 4605148)

Tornem de nou a la cruïlla de camins (pal indicador), amb vistes sobre la vall de Santa Maria cap a ponent. Cal estar atents atès que en aquest punt abandonarem el PR C-19 que veníem seguint des de la sortida de Monistrol. Deixem el sender de petit recorregut que va cap al Pla de les Taràntules per agafar el corriol a la dreta en direcció al Monestir de Montserrat seguint el GR-4 i el GR-172.

De seguida passem l’estret pas graonat del Pas dels Francesos que ens pocs minuts ens porta a la plaça de l’Abat Oliva per ponts i escalinates seguint el torrent de Santa Maria. Podem observar en alguns punts antics elements d’abastiment hidràulic del monestir, com antigues canalitzacions i la boca d’un pou de principis del s. XVII.

A l’escalinata d’accés trobem l’escultura de l’artista mataroní Manuel Cusachs i Xivillé, una obra de bronze de 3,2m d’alçada,  rugosa com l’escorça del cedre, tal com la defineix el mateix artista.

13,7 km 5h30min Montserrat. Estació del cremallera (895 m) (gps 31T 402506 4605145)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES
FOTOS 360º
360 Sant Jeroni
360 Montgròs

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Montserrat: guia senderista. Ed. Alpina
 • Montserrat: excursions des del santuari i camins d’accés / Jordi Mir, Carles Albesa i Riba (1999)
 • Caminant a Montserrat : el massís. Ribera i Mariné, Ramon. Ed. Abadia de Montserrat (1998)
 • Montserrat : guia itinerària. Jordi Oliver i Pausas. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2003)
 • Montserrat : les 32 millors excursions i vies ferrades. Francesc Roma i Casanovas. Ed. Cossetània (2006)
 • Sender de gran recorregut GR 6 : Barcelona (Horta)-Montserrat: variant GR 6-1 (Colònia Sedó, Esparreguera i Collbató-GR 6 ). Daniel Oriol. Ed. FEEC
 • Montserrat 50 indrets amb encant. David Balcells
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa de Montserrat E-25. 1:10.000 / 1:5.000 Ed. Alpina

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “103. Pujada a Sant Jeroni (100 Cims), el Montgròs (100 Cims) i l’Albarda Castellana (100 Cims) des del Monestir de Montserrat

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s