42. Cim del Puigpedrós (100 Cims) pel refugi de Malniu, en travessa des de La Tor de Querol a Portè

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. ELS TRENS – ESTACIONS
 6. LA RESSENYA
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: La Tor de Querol-Enveig (Alta Cerdanya)
 • Estació d’arribada: Portè (Alta Cerdanya)
 • Distància/durada: 28,6 km / 2 dies
 • Desnivell:  +670 m / -1.300 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

El Puigpedrós, també anomenat  Campcardós, és un gegant dels Pirineus. Es troba entre els municipis de Guils, Ger, Meranges i Porta, i després de la Pica del Carlit (2.921 m) és el segon pic més elevat tant de la  Baixa com de l’Alta Cerdanya. Supera de pocs metres els cims propers de La Tossa Plana de Llès (2.905 m) i del Puigmal (2.910 m) esdevenint el cim més alt de Girona.

Us proposem una forma diferent d’atènyer aquest pic sortint des de l’estació internacional de La Tor de Querol, a la Catalunya Nord. Tenim l’opció de fer-ho des des Puigcerdà seguint el GR-11, opció més llarga i menys interessant, atès que segueix trams d’asfalt.

La Tor de Querol és l’estació final de bona part dels trens de la R3, així que només és tracta de fer una parada més al nostre trajecte en tren. Aquesta estació té el caràcter d’internacional. Aquí connecten els trens francesos i els espanyols i també és final de línia del Tren Groc.

Per pujar al Puigpedrós des del refugi de Malniu hi ha diferents opcions. Una és fer-ho passant pel llac de Malniu (cal desfer el camí uns metres per agafar el camí al llac de Malniu). Nosaltres seguirem l’itinerari que puja per les Mulleres.

 • Sortida: Estació de La Tor de Querol-Enveig Línia R3
 • Arribada:  Estació de Portè Pimorent SNCF
 • Distància: 28,55 km
 • Durada:  9h35min (2 dies)
 • Desnivells acumulats: +1.815 m  / -1.235 m
 • Interès: El Puigpedrós, un gegant de la Cerdanya (2.915m) i 100 Cims de la llista de la FEEC
 • Dificultat: Molt exigent pel fort desnivell acumulat i per la part de l’itinerari sense abalisament entre el Refugi de Malniu fins a la vall de Campcardós.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST74: Portè a l’Ospitalet pel Carlit 33 km. Les dues rutes coincideixen a Portè. 
 • Ruta ST118: Puigpedròs de Lanós des de Portè. 28 km. Les dues rutes comparteixen només el punt d’inici, l’estació de Portè.
 • Ruta ST131: De La Tor de Querol a Portè pel Punxó 2.581 m. 
 • Ruta ST148: Túnel de Pimorent 10 km. Podem continuar fins a l’Ospitalet seguint el GR-107
 • Ruta ST174: Circular al Pic Negre d’Envalira (100 Cims) pel Pas de la Casa (Andorra). Ambdues rutes baixen fins a Porté i coincideixen a mitja vall de Campcardós.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta Puigpedrós
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ST42
Perfil de la ruta

ELS TRENS – ESTACIONS

HORARI (Rodalies)   

HORARIS SNCF

La Tor de Querol-Enveig

L’estació de La Tor de Querol-Enveig  es troba a la comarca de l´Alta Cerdanya (Catalunya Nord). És l’estació inicial i final de bona part dels trens de la R3 i l’única estació realment internacional del Transpirinenc.

L´estació està situada entre els dos municipis altceretans de La Tor de Querol i Enveig, més propera a aquest segon municipi que no pas a La Tor com podria fer pensar el nom.  És important tenir en compte aquest fet si es vol anar a dormir en un hotel o càmping proper a l´estació i no trobar-se que s´ha de caminar una estona fins La Tor de Querol.

A La Tor de Querol hi conflueixen tres línies de tren cadascuna amb tres amples de via diferent. L´amplada ibèrica de la Renfe (1.668mm), l´internacional de l’SNCF (1435mm) i el mètric del Tren Groc (1.000mm). Totes tres amplades es poden veure a les andanes de l´estació.

Portè Pimorent (Portè-Puymorens)

El municipi de Portè Pimorent (Portè-Puymorens en francès) no s´ha de confondre amb el de Porta, tots dos municipis veïns  de l´Alta Cerdanya i ambdós amb estacions de tren. Malauradament l´estació de Porta està fora de servei, una llàstima atès que l ´itinerari passa per Porta quan deixem la vall de Campcardós. 

L’estació de Portè Pimorent es troba a l´entrada sud del túnel de Pimorent, on també hi ha el peatge. Això fa que aquesta sigui una de les estacions amb accés a peu més complicades. De fet, no existeix cap accés pedestre. Per accedir-hi a peu hi ha tres opcions, i cap d’elles clara:

 1. Un cop a Porta, deixar el GR-107 i continuar per la carretera N-320 durant 1400m direcció nord fins l´estació (perill dels cotxes).
 2. Seguir el GR-107 fins al poble de Portè Pimorent i després fer 900m per la mateixa carretera en direcció sud (més cotxes).
 3. Seguir una pista cimentada paral.lela a les vies per fer els darrers 150m caminant per les vies (trens a les vies).
 4. Seguir el GR-7 cap a Portè, sender que ens conduirà a passar sobre les boques dels túnels. Agafem un camí d’accés a una casa des d’on un corriol encaixonat entre les tanques de la casa i el tren ens portarà directament a l’andana de l’estació.

Després de fer a peu els 900m que hi ha de la població de Portè Pimorent,  trobem que és molt menys perillós per la integritat física de l´excursionista caminar 150m per sobre una via que no fer-ho centenars de metres per una carretera sense voral. Hem triat la tercera opció per accedir a l´estació final.

Cal tenir en compte que aquesta estació no disposa de serveis. Només té una sala d´espera i servei de megafonia de trens. El bitllet, segons s´indica, caldrà comprar-lo al tren. Menjar o begudes a Porta, per on es passa a tocar en baixar de la vall de Campcardós.

TorTor

LA RESSENYA

0 km  0h Estació de la Tor de Querol-Enveig  (1.235 m)

Sortim de l´estació en direcció nord-est per l´Avenue du Puymorens. Als 900m deixem a l´esquerra la carretera que va fins a La Vignole. Continuem recte fins el poble de La Tor de Querol. 

1,5 km 25min La Tor de Querol  (1.246 m)

Municipi de l´Alta Cerdanya.  En arribar a la Pl. de la Mairie tombem al sud (esquerra)  per la Rue Chemin de St-Pierre. De seguida travessem el riu Querol i les vies del tren. 

1,8 km 30min Inici GR-107  (1.251 m)

 Només passar les vies tombem a la dreta. Als pocs metres veurem un pal indicador a l´esquerra. És l´inici d´un corriol que puja amb ganes endinsant-se mica en mica en trams de boscos. Aquí mateix començarem a trobar marques blanques i vermelles de GR.  No és el GR-11 encara, sender que no trobarem fins a Guils de Cerdanya, sinó de la variant hivernal del Camí dels Bons Homes GR-107, senyalitzada a principis de 2013, i que ens portarà fins Guils. 

2,4 km 42 min  Pista confusa  (1.351 m)

El corriol va a parar just a una marrada d´una pista. Cal parar atenció a seguir les marques grogues i les de GR. No agafarem la primera pista (la que puja a la nostra dreta) sinó la segona (que és la mateixa pista que fa marrada), que també va a la dreta. Hem d´agafar la pista que planeja per anar girant al sud de mica en mica. Passem a tocar de Cal Romeu i entre trams de camí ben frondosos, anem a parar a Sant Pere de Sedret. 

2,9 Km 52min  Sant Pere de Sedret (ruïnes)  (1.340 m)

 Antic municipi ja documentat al s. X. Està proper a Guils, fins el punt que a mitjans s. XIX encara estava en disputa entre els estats francès i espanyol. Actualment només són unes ruïnes on la vegetació està invadint l´espai. Un bell racó que farà les delícies dels fotògrafs.

3,9 km 1h20 Guils  (1.362 m)

Població ceretana coneguda per la seva estació d´esquí de fons i per ser un centre de descans estiuenc. Creuem el poble seguint els clars senyals blancs i vermells, ara ja del GR-11. 

Trobarem diferents pals indicadors a la part alta de Guils que ens portaran pel camí correcte. 

7,7 m 2h30 Pista Guils-Refugi Cabanella (1.896 m)

Creuem la pista que comunica l´estació d´esquí de fons de Guils (N) amb el refugi forestal de la Cabanella (S).  Continuem recte amunt (NE) pels prats anant en compte de no perdre el camí sovint poc clar en travessar els plans herbosos. 

10,7 km 3h25 Carretera de la Feixa  (2.167 m)

Arribem a la pista d´accés amb vehicle al refugi de Malniu (carretera de la Feixa).  Uns metres a l´est tenim el refugi de la Feixa, un refugi lliure de 15 places. Seguim per la pista durant 1,1km (o millor, pel prat herbós del seu costat) quan trobem un pal indicador. Prenem el corriol en direcció nord-est seguint les marques entre boscos de pins, fins arribar al refugi de Malniu després d´un petit descens. 

Tor
La Cerdanya

13,5 km 4h20 Refugi de Malniu  (2.126 m)

Tor

Refugi guardat de 34 places, amb servei de bar i menjars.  Els llits disposen de mantes. Té una part lliure hivernal de només 4 places. A l´estiu disposa d´una zona d’acampada (4€). 

Del refugi creuem el pàrquing de vehicles i seguim el GR-11. Passem a tocar de l’Estany Sec i d´El Pla, on es troba la zona d´acampada.  Poc després trobem un darrer pal indicador que ens marca el camí al Puigpedrós per itinerari recomanat. Deixem aquí les marques del GR-11. No en trobarem cap altre fins al fons de la Vall de Campcardós (les del GR-107 Camí dels Bons Homes). Sí que trobarem en tot moment fites de pedra que ens marcaran el camí més còmode per l´ascensió. 

 14,6 Km 4h40 Torrent d’Envalls (2.265 m)

Torrent  més important dels que hem anat creuant fins ara. No cal creuar-lo, sinó que seguim un camí poc marcat (fites) en direcció N per un pendent ben rost. 

15,4 km 5h05 Prop del Coll de Mulleres (2.482 m)

 La pujada ens dóna un respir en arribar prop del coll de Mulleres. No cal arribar-hi, però, sinó que anirem girant (N) per enfrontar la pujada a les Mulleres del Puigpedrós, situades sobre el pendent que ens cau més a la dreta segons pugem.  

El camí és poc evident en aquesta part de l´ascensió. Anirem seguint les fites que ens aniran marcant l´itinerari més fàcil.  Quan arribem al gran pla de les Mulleres del Puigpedrós veiem clarament el cim davant nostre 

 17,4 km 6h30 Puigpedrós (2.915 m)

Segon cim més alt de la Cerdanya només superat pel Carlit.  Hi ha dos cims, un on es troba la fita geodèsica,  i el cim real amb una enorme fita de pedra que és on es troba el punt més alt del cim del Puigpedrós.

 Baixem NE per anar a buscar el fil de carena, sense camí clar, seguint les fites. A mesura que anem baixant cap al coll el camí esdevé més marcat i clar fins que arribem a l´ample coll de la Portella de Meranges, el primer coll que trobem baixant del cim. 

18,5 km 6h50 Portella de Meranges (2.655 m)

 Fita de pedra. Cruïlla de camins. Seguint la carena arribaríem al Pic d´Engorgs. Cap al S aniríem a la Pleta d´Engorgs i Meranges. Enfilem N la forta baixada per camí clar primer pedregós, però a mesura que perdem alçada els prats guanyen protagonisme.

A la nostra dreta podem veure la cresta dels pics Peiraforca i Roc Colom.

Anem seguint les fites i el camí marcat passant entremig d´un camp de neret (rododendre) fins que arribem al fons del vall de Campcardós on trobem el GR-107 (Camí dels Bons Homes).

 20,3 km 7h20 GR-107 (2.160 m)

Ens trobem al Camí dels Bons Homes (GR-107). Aquest és un corriol més marcat que per on  hem baixat fins ara. El seguim a la dreta (E) envoltats d´altes muntanyes i perdent altura mica en mica. Cap als 700m més avall trobem l’Estany Gros de Campcardós (vistes abans d´arribar-hi). Un cop passat l´estany passem al vessant N del riu. Ara el camí s’eixampla i sense arribar a ser una pista sí que pren una amplada més important. 

22,8 km 8h Cabana (1.955 m)

 A la nostra dreta segons baixem (S) veiem a pocs metres una cabana lliure que pot servir de refugi d’emergència. 

El camí gira a NE i quan arribem a un repetidor de telefonia trepitgem  de nou l’asfalt que no havíem trobat des de Guils. Poc després arribem a una esplanada amb un pal indicador amb les direccions i distàncies del Camí dels Bons Homes. Creuem el riu Querol fins el pàrquing d´accés a la vall de Campcardós. 

26,8 km 9h10 Pàrquing-Porta (1.522 m)

Continuem pel camí asfaltat paral.lel a la carretera i les vies del tren. A la nostra dreta (E) veiem un túnel que ens duu fins a les cases del poble de Porta. Aquí hi ha una estació de tren dels trens francesos, però malauradament sense servei. Hem de continuar a tocar del riu Querol seguint el GR-107 encara uns metres més, cap a Portè Pimorent

 27,9 km 9h25 Pont (1.549 m)

El GR-107  travessa el riu Querol per un pont. Nosaltres abandonem aquí les marques del Camí dels Bons Homes  i continuem recte per la pista asfaltada. Seguim paral.lels a les vies del tren i a la carretera fins que faltin aproximadament 150m per arribar a l´estació de Portè Pimorent, moment  que aprofitarem per caminar aquest curt tram sobre les vies fins el final de la travessa. 

28,55 km 9h35 Estació de Portè Pimorent (1.562 m)

 Estació només  amb una sala d´espera. No disposa de taquilles ni hi ha cap lloc proper on poder anar a comprar menjar o begudes (la població de Portè Pimorent està a 900m per la carretera).

 
Tor
Tor
 
Tor

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

WEB

CARTOGRAFIA
 • Mapa Cerdanya 1:25.000 Ed. Alpina
 • IGN TOP25 2148 ET Ax-les-Thermes
 • IGN  TOP25 2249 OT Bourg-Madame – Col de Puymorens – Pic Carlit

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “42. Cim del Puigpedrós (100 Cims) pel refugi de Malniu, en travessa des de La Tor de Querol a Portè

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s