74. Pujada al Carlit (100 Cims) en travessa de Portè Pimorent (SNCF) a Andorra-L’Hospitalet pel llac de Lanós i el refugi de Bessines

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
  4. MAPA A GOOGLE MAPS
 5. DIFICULTAT
 6. ELS TRENS
 7. ELS SENDERS 
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Portè Pimorent (Alta Cerdanya)
 • Estació d’arribada: Andorra-L’Hospitalet (Arieja)
 • Distància/durada: 32,9 km / 2 dies
 • Desnivell:  +1.820 m / -1.950 m
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Sortida especial en la que pujarem al cim més alt dels Pirineus orientals, la pica del Carlit, que amb els seus 2.921 m és el cim més alt que podem assolir sortint des d’una estació de tren catalana o nord-catalana.

En aquest cas iniciem la travessa des de l’estació de Portè i Pimorent (SNCF), a la comarca de l’Alta Cerdanya, des d’on pujarem al Carlit passant per l’estany de Lanós, el llac més gran del vessant nord dels Pirineus gràcies a la presa que s’hi construí a principis del s.XX, obres que van provocar un conflicte internacional per les agües del riu Querol.

Aquesta ascensió té un accés més llarg i amb més desnivell que l’ascensió  des de l’estany de La Bullosa. Per contra l’itinerari escollit no presenta cap dificultat tècnica ni grimpada d’accés al cim des d’aquest vessant.

La travessa transcorre íntegrament pel Parc Natural Regional dels Pirineus Orientals, una àrea protegida de 138.000 ha dividit entre diverses comarques nord-catalanes i occitanes. Aquest és el primer parc natural francès creat als Pirineus, estenent-se des del Canigó i el Puigmal al Carlit i fins a les muntanyes adjacents a Andorra.

El Carlit és el cim més alt tant de la Baixa com de l’Alta Cerdanya i està inclòs en la llista del 100 Cims de la FEEC.  Una llista (no definitiva) dels cims més alts de la Cerdanya, és:

 1. Carlit 2.921m
 2. Puigpedrós 2.915m
 3. Puigmal 2.910m
 4. Tossa Plana de Llès 2.905m
 5. Pic de la Serra de les Xemeneies 2.878m
 6. Pic de Fontnegra 2.877m
 7. Tosseta de l’Esquella 2.869m
 8. Pic de Setut 2.867m
 9. Pic de Noufonts 2.860m
 10. La Muga 2.859m
 11. Puigpedrós de Lanós 2.842m
 • Interès:  El Carlit, un 100 Cims i punt més alt del Pirineu Oriental
 • Època: Període estiuenc quan ha desaparegut la neu
 • Quan: Finals de primavera, moment que floreix el rododendre i omple la vall de color vermell
 • Ruta: Estació de Portè  (Porté-Puymorens) – Estany de Lanós – Estany dels Forats –Pica del Carlit – Estany de Lanós – Cabana de Rouzet – Estany de Lanoset – Coll de Coma d’Anyell – Refugi de Bessines – Estany de Bessines –  Estació de L’Ospitalet (l’Hospitalet-près-l’Andorre)
 • Dificultat: Molt Exigent per la llargària i els desnivells acumulats.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST35Volta al pic de Nérassol des de l’Ospitalet. Les dues rutes coincideixen en el tram d’accés a l’estany de Siscar.
 • Ruta ST73: També des de l’Ospitalet podem fer aquesta interessant travessa fins a Merenç seguint el GR-107
 • Ruta ST132: Ruta circular des d’Ospitalet que puja al Roc Melé (100 Cims) i Cabaneta per la Solana d’Andorra
 • Ruta ST148: Túnel de Pimorent entre Portè i l’Ospitalet 10 km. Travessa amb els mateix inici i final que segueix el GR-107 Camí dels Bons Homes a través del coll de Pimorent.
 • Ruta ST174: Circular al Pic Negre d’Envalira (100 Cims) pel Pas de la Casa (Andorra). Ambdues rutes baixen fins a Porté després de pujar a dos gegants de la zona.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa74_lletres
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Imatge wikiloc ruta
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta Carlit_lletres
Perfil de la ruta
MAPA A GOOGLE MAPS

DIFICULTAT

Itinerari llarg i amb fort desnivell que podem dividir en dues jornades fent nit al refugi lliure de la Cabana de Rouzet (4 places). Aquest petit refugi es troba situat al quilòmetre 19 de la ruta a falta de 14km més,  després d’haver fet bona part del desnivell positiu.

Una altra opció és la de dormir amb tenda a tocar de l’estany de Lanós, on a l’estiu sol haver-hi algunes tendes de pescadors prop del refugi en ruïnes de la Cabana de la Guimbarda.

Tot i que la ruta segueix en tot moment (excepte l’ascensió al Carlit) camins abalisats amb marques de pintura blanca i vermella, el sender  transcorre per terreny d’alta muntanya. Cal estar acostumats i preparats per a qualsevol inclemència.

ELS TRENS

(Horaris en línia a Horaires SNCF).

Tant la sortida com l’arribada la farem des d’estacions de la línia La Tor de Querol –Tolosa dels trens francesos (SNCF). Les dues estacions, que són de la mateixa línia, estan connectades amb l’estació internacional de La Tor de Querol, on acaben molts dels trens de la línia R3 de Rodalies de Catalunya, operada per RENFE.

Aproximadament hi ha 5 circulacions al dia que surten de La Tor de Querol cap a Tolosa de Llenguadoc, espaiats cada 2h. El temps de trajecte entre La Tor de Querol i Portè és de 21minuts i de 25 minuts fins a L’Ospitalet (L’Hospitalet-près-l’Andorre).

Si es vol començar a caminar el mateix dia que se surt en tren de, per exemple Barcelona, la combinació de trens més ràpida dóna, l’any 2014:

 1. Barcelona-La Tor de Querol: 07:06-10:13
 2. La Tor de Querol-Portè: 13:21-13:42

Això vol dir sortir a caminar tard, aconsellable només si és estiu i la meteorologia acompanya. Per sortir abans, no queda més opció que arribar el dia anterior a La Tor de Querol o a Portè per fer-hi nit per agafar un tren ben d’hora el dia següent. Atenció si es reserva un hotel, que l’estació de La Tor de Querol-Enveig està a tocar de la població d’Enveig.

ELS SENDERS 

Seguirem en tot moment les marques blanques i vermelles de sender de gran recorregut, que fa que la travessa sigui fàcil de seguir. Segons el tram de la travessa, seran corresponents a:

 • HRP
 • GR-7
 • GR-107 Camí dels Bons Homes
 • GR-10. Des de la Cabana de Rouzet fins a l’Hospitalet
 • El Camí: en el seu tram Capcir-Andorra-Alt Urgell seguirem aquest sender en tot el seu tram entre Portè i la Cabana de Rouzet. L’estiu de 2014 aquest tram no estava marcat amb la característica marca vermella d’El Camí.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0h0min Estació de Portè i Pimorent  (1.562 m) (utm 31T 403500 4710299)

L’estació de Portè i Pimorent és la situada a més altitud de tota la xarxa de ferrocarrils francesos en amplada de via internacional (1.435mm). L’estació francesa més alta és el Tramway del Montblanc, un tren cremallera prop de Chamonix que arriba fins a 2.372m.  L’estació de Bolquèra-Eina del Tren Groc (1.592m) és per només 30m l’estació més alta de França excloent cremalleres.

1,6 km 25min Ajuntament Portè i Pimorent (1.618 m) (utm 31T 404061 4711309)

Darrer  municipi de l’Alta Cerdanya (129 habitants) abans de la pujada al coll de Pimorent (1.920m), punt que separa la comarca altceretana amb l’Arieja occitana.

Continuem per la pista asfaltada que condueix al Lac du Passet. Aquest llac és accessible per a vehicles, i és punt d’inici de moltes ascensions a la zona del Carlit. Passat 1km (15-20min) de la Mairie de Portè trobem un corriol a mà esquerra (pal indicador) que abandona la pista cimentada i puja amb força pocs metres fins a la corba de la N-20.

2,7 km 45min Corba a la carretera de la N-20 (1.680 m) (utm 31T 404946 4711507)

Característica corba de 180º de la N-20. Just al revolt hi ha un petit pàrquing per a vehicles, una taula i un plafó informatiu. Agafem el sender que va pel vessant nord de la vall del riu Querol guanyant alçada mica en mica. Al vessant sud veiem el cim del Punxó i les muntanyes de Montroig, cresta que continua fins el mateix cim del Carlit tot passant pel Serrat de les Xemeneies.

Poc després veiem a la dreta, al fons de la vall els llacs de Passet i de Fontviva a mesura que el camí gira cap al nord direcció a Lanós.

8,9 km 2h40min Desviació al refugi lliure Cabana dels Enginyers (2.155 m) (utm 31T 409293 4714248)

Arribem a una pista que a la dreta ens portaria en pocs minuts fins al refugi de la Cabana dels Enginyers, un refugi lliure en bon estat i on hi tenim l’opció de fer nit, tot i que no és recomanable perquè encara queda molt de camí a fer. Seguim la pista uns metres per seguir per un corriol que puja entre uns prats amb un torrent a mà dreta. Aviat assolim una gran esplanada herbosa, d’ on surt el camí que puja al Carlit.

L’estany de Lanós és el llac més gran del vessant nord dels Pirineus després de la construcció, a principis del s. XX, d’una gran presa que va fer créixer l’antic llac d’origen glacial fins als 2,8km de llarg i 0,8km d’ample actuals, amb una fondària màxima de 85m. Les obres de construcció de la presa de Lanós van provocar un conflicte internacional. El riu que neix prop del Carlit i que baixa de l’estany és el Querol (també anomenat Aravó), un riu internacional que desemboca al riu Segre al terme de Bolvir, a la Cerdanya. La desviació de part del cabdal del riu cap a l’Arieja va fer témer als regants de la Cerdanya l’assecament del riu. El conflicte no va acabar fins el 1957 gràcies a l’arbitratge de Suècia i amb l’acord de transvasar un cabal de 0,6 m³/segon de nou al riu Querol.

9,7 km 3h25min Estany de Lanós. Cruïlla al Carlit  (2.204 m) (utm 31T 409954 4714546)

De l’ampli prat situat abans d’arribar a la presa, seguim un sender sense marques de pintura però amb fites de pedra. El primer tram remunta un caient d’aigua per la dreta del torrent, que creua en arribar a un petit pla. Davant nostre veiem clarament la cara est del Carlit, amb la canal per on puja el camí, més dreta vista d’aquest punt del que realment és. A la dreta, el segon cim del Carlit, el Pic de la Serra de les Xemeneies.

11,5 km 4h35min Estany dels Forats  (2.455 m) (utm 31T 411458 4713839)

Deixem a la nostra dreta un bonic llac d’origen glacial. Davant tenim la canal de pujada al Carlit. El camí zigzagueja vessant amunt sense més dificultat que la inclinació d’aquest tram final de l’ascensió, contràriament a la pujada des de les Bulloses on sí que trobem una curta grimpada abans del cim. Arribem al coll que separa les dues puntes del Carlit, i anem a la dreta,  entre grans blocs de pedra fins al cim.

12,7 km 5h15min Pic Carlit  (2.921 m) (utm 31T 412354 4713608)

Assolim el cim del Carlit, pujat per primer cop (documentat) per Henry Russell l’any 1865.Estem en un entorn magnífic d’alta muntanya i amb unes vistes que abasten totes les direccions. Podem observar clarament el Puigmal, el Cadí i muntanyes altceretanes com el Puipedrós de Lanós o el Puig de la Grava.

Desfem el camí ara de baixada fins a la cruïlla amb el GR-7 prop de l’Estany de Lanós

15,8 km 6h30min Estany de Lanós. Cruïlla al Carlit (2.204 m) (utm 31T 409954 4714546)

De nou al prat d’on ens hem desviat per pujar al Carlit, seguim ara vers el nord-oest en direcció a l’estany de Lanós. Dalt d’un petit turó a mà esquerra veiem la cabana de la Guimbarda ara en ruïnes.

Al cap de 3-4 minuts de deixar la cruïlla hem d’estar atents a anar a la dreta (est)  just després de creuar un torrent per seguir les marques d’abalisament que ens allunyen de l’estany (hi ha un camí no marcat ni tant fressat,  però sí més panoràmic que  va pel marge oriental del llac).

Passem un segon torrent envoltat de prats i un pluviòmetre poc abans de recuperar les vistes de l’estany de Lanós, que des d’aquí se’ns ofereix esplèndid, amb els cims de Bessinelles, Coma d’Or i Puigpedrós tancant aquest magnífic escenari d’alta muntanya.

19,1 km 7h45min Cabana de Rouzet (2.260 m) (utm 31T 411383 4716674)

Petita cabana que fa de refugi lliure amb espai per a tant sols quatre persones, amb aigua a les rodalies. La cabana està situada en una zona d’aiguamolls on solen pasturar-hi ramats de cavalls a l’estiu. Aquest és un bon lloc on fer nit si no volem carregar tenda.

L’ indret és una important cruïlla de camins. Aquí trobem el GR-10 que ve de les Bulloses creuant l’evident coll de la Portella i d’aquí surt un camí que es dirigeix al refugi d’En Beys (més endavant trobarem un pal indicador que marca un camí que també hi duu). Seguim el camí que s’enfila per darrera (nord) del refugi i en creuar un torrent que baixa de l’estany de Rouzet trobem una cruïlla amb un pal indicador que ens diu que el coll es troba a 50min, i el refugi d’En Beys a 2h15min seguint el GR-7 a la dreta.

20,2 km 8h05min Estany de Lanoset (2.236 m) (utm 31T 410636 4717096)

Petit llac envoltat de cims i amb bones vistes cap a l’estany de Lanós i el Carlit. El camí puja vessant sud del pic de Lanós, fins que 30-40min després trobem una gran pedra amb un pal indicador (trencat) que indica el camí cap al refugi d’En Beys. Pocs minuts després som al coll de Coma d’Anyell

22 km 8h45min Coll de Coma d’Anyell  (2.478 m) (utm 31T 409644 4718163)

Ampla collada amb el pic de Bessinelles (2.632m) fàcilment accessible des d’aquí.  El camí baixa per una fondalada fins a un tallant on el camí supera un pas de roca on cal ajudar-se una mica amb les mans, però sense dificultat.

25,1 km 9h45min Refugi de Bésines  (2.100 m) (utm 31T 407191 4717436)

Refugi guardat situat sobre un esperó amb vistes excel·lents sobre el Puigpedrós de Lanós. Disposa de 56 places, és propietat del CAF i té servei de bar i restaurant.  A la part posterior del refugi un senyal de fusta ens diu que Merenç està encara a 4h10min. de camí, però a un pas normal, segurament trigarem una mica menys. Des del refugi seguirem tres senders abalisats: el Gr-107.2 (Camí dels Bons Homes), el GR-10 que ve del coll de Coma d’Anyell i el GRP Tour des Montagnes d’Ax.

El camí baixa amb unes vistes excel·lents del llac de Bésines. Creuem el torrent de Coma d’Anyell per un pont just en arribar a la capçalera de llac. Seguim pel marge esquerre (est)  fins arribar a uns prats a tocar del llac.

26,5 km 10h10min Llac de Bésines (prat)  (1.987 m) (utm 31T 406140 4716993)

Passem pel costat del llac en una zona herbosa a tocar de l’aigua ideal per estirar-se i descansar-hi una estona. Als pocs minuts deixem enrere la presa i 100m més endavant trobem un refugi lliure en bon estat.  El camí va ara entre un espès bosc de pi negre, roures i bedolls. Passem per unes antigues construccions utilitzades per a la construcció de la presa o per a l’explotació d’alguna mina propera.

Passem una tanca metàl·lica per a bestiar amb el riu a la nostra esquerra i seguim a través d’un gran camp de neret, preciós a finals de primavera i principis d’estiu quan floreix aquest arbust.

29,7 km 11h Carena del Tossal de Bessatélh (1.780 m) (utm 31T 403112 4716943)

Passem a través d’un petit coll emboscat al vessant nord del pic de Querforc. El sender, ara és força humit i interessant, passant a tocar de petits salts d’aigua.

31,5 km 11h30min Bifurcació GR-107 al coll de Pimorent (1.536 m) (utm 31T401829 4715744)

Bifurcació del sender GR-107 Camí dels Bons Homes, que segueix a l’esquerra cap al coll de Pimorent i la població de Portè, punt d’inici de la nostra travessa tot creuant el coll de Pimorent. Nosaltres anem a la dreta, en baixada,  en direcció a l’Ospitalet.

32,1 km 11h30min Carretera N-20 (1.510 m) (utm 31T401752 4715803)

Creuem la carretera i seguim entre un bosc dominat per avellaners. Caminem per sobre de la població de l’Ospitalet fins a trobar unes escales que donen accés als carrers del petit poble, on també hi ha una font i un pal indicador. Girem a la dreta, i passem per la Gîte L’Hospitalité, i per l’hotel Puymorens, des d’on en dos minuts arribarem a l’estació.

32,9 km 11h45min Estació de d’Andorra-L’Hospitalet (1.428 m) (utm 31T 404667 4723648)

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Cerdanya 1:25.000 Ed. Alpina
 • IGN TOP25 2148 ET Ax-les-Thermes
 • IGN  TOP25 2249 OT Bourg-Madame – Col de Puymorens – Pic Carlit

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 thoughts on “74. Pujada al Carlit (100 Cims) en travessa de Portè Pimorent (SNCF) a Andorra-L’Hospitalet pel llac de Lanós i el refugi de Bessines

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s