35. Volta al pic de Nérassol per la portella de Siscar des de l’estació d’Andorra-L’Hospitalet

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. ACCÉS EN TREN
 6. LA RESSENYA
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Andorra-L’Hospitalet (Arieja)
 • Distància/durada: 15,8 km / 6h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 1.050 m (+190 m al cim de Nérassol)
 • Dificultat: Molt Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Ospitalet (en francès Hospitalet-Près-l’Andorre) és una localitat de la regió d’Occitània (antiga Migdia-Pirineus) del departament francès de l’Arieja. Té 91 habitants censats i es troba a 1.400m d´alçada. L’Ospitalet és al vessant nord del Coll de Pimorent, coll que comunica l´Alta Cerdanya amb l´Arieja.

La ruta que us proposem és circular. Sortint de l’estació dels ferrocarrils de la SNCF seguirem les marques blanques i vermelles de l’Alta Ruta Pirinenca per remuntar la vall de Siscar. Creuarem la Portella de Siscar (2.450 m)  i seguint sempre les marques grogues de l´itinerari 41  retrobarem de nou les marques de pintura de la variant de la l´Alta Ruta, a l´estany de Pédourrès, abalisaments que ens duran de nou fins a L’Ospitalet.

La ruta transcorre per terreny d’alta muntanya. Assolirem els 2.450 m d’alçada a la Portella de Siscar, envoltats en tot moment de grans cims dels Pirineus com la Cabaneta (2.818 m), el pic d´Ascobes (2.779 m) o el pic d´Alba (2.764 m) i coneixerem els estanys de Siscar i Pédourrès. 

Si el dia és bo i no fa vent tenim la possibilitat de pujar al pic de Nérassol (2.633m) des de la portella de Siscar, des d’on obtindrem extenses panoràmiques dels cims andorrans i francesos.

Podem fer la ruta en dues jornades fent nit al refugi de la Besina, un refugi lliure senzill però ben conservat que pot acollir entre 6-8 persones. El refugi disposa de llar de foc i d’una petita taula metàl·lica. Cal portar màrfega i estris de cuina.

L’excursió discorre per alta muntanya. Podem trobar neu fins a finals de primavera. Cal mirar les condicions d’innivació a l’hora de realitzar aquesta ruta.

 • Sortida/arribada: Estació de l’Hospitalet-près-l’Andorre (SNCF)
 • Distància: 15,8 km
 • Desn.:  +/- 1.050 m
 • Horari:  6h30min (sense aturades)
 • Espai Natural: Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans (137.000Ha)
 • Opció: 1/2 dies. Es pot dormir al refugi lliure de la Besina.
 • Dificultat: Ruta de distància mitjana però que transcorre per alta muntanya. Fàcil orientació. Seguim en tot moment marques de sender.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST35: Volta al pic de Nérassol des de l’Ospitalet. Les dues rutes coincideixen a l’Ospitalet.
 • Ruta ST73: Podem continuar pel GR-107 fins a Merenç seguint aquesta variant d’alta muntanya del Camí dels Bons Homes.
 • Ruta ST74: Portè a l’Ospitalet pel Carlit, 33 km. 
 • Ruta ST132: Ruta circular des d’Ospitalet que puja al Roc Melé (100 Cims) i Cabaneta per la Solana d’Andorra.
 • Ruta ST148: Travessa entre Portè i l’Ospitalet seguint el Túnel de Pimorent i el GR-107.
 • Ruta ST181: Circular des de l’Ospitalet que segueix completament el GRT-2, un circuit circular de 3 dies pel Pirineu Oriental de França i Andorra.
 • Ruta ST182: Variant curta de la Ruta ST181 però que puja els cims de l’Alt de Juclar (100 Cims) i del pic d’Escobes (100 Cims).

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta L´Ospitalet. Portella de Sisca
Mapa topogràfic
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta 35
Perfil de la ruta

ACCÉS EN TREN

Per arribar-nos fins a l’Ospitalet hem de fer un canvi de tren a l’estació Internacional de La Tor de Carol-Enveitg, final d’alguns trens de la línia R3 (L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà).

Des de La Tor de Carol surten aproximadament 6-8 trens diaris cap a l’Ospitalet, el primer dels quals a les  5:21h (7:21h en caps de setmana). Fer la ruta en un sol dia sortint de Barcelona resulta gairebé impossible. S’ha de fer nit a Enveitg per agafar un tren de primera hora que ens asseguri temps suficient per la ruta i tenir temps d´agafar el darrer tren francès (17:27h) direcció La Tor de Carol amb connexió amb la Renfe (18:55h).

Cal parar atenció que l´estació, tot i que és més coneguda pel nom de La Tor de Carol-Enveitg es troba més a prop del municipi d´Enveitg. Si hem d’anar a dormir-hi a prop, millor buscar allotjament en aquest municipi.

LA RESSENYA

Sortim de l’estació de la SNCF en direcció sud-est, cap al centre de la població.  Als 200m passem per la Mairie (Ajuntament), on ja trobem uns pals indicadors cap a l’inici de les caminades. Continuem recte pel carrer Pré du Moulin fins a passar per l’esglèsia i el cementiri que deixarem a la nostra esquerra.

Passem per sobre una gran tuberia que baixa del pic del Tossal Mercader, creuem el riu Arieja i arribem a un petit pàrquing inici de les caminades.

Creuem la N-20 i agafem un corriol que surt a l´altre costat de la carretera. Hi ha un pal indicador que indica GRT cap a Siscar, Pédourrès i Refuge du Rulhe.

El camí és força dret, guanyem alçada ràpidament. Mica en mica l’Ospitalet va quedant als nostres peus. Creuen dos cops sota un altre gran tub, fins a trobar quan el camí planeja la bifurcació on tornarem de nou després de pujar la Portella de Siscar.

Seguim les marques blanques i vermelles en direcció a l’Étang de Siscar GRT durant 25 minuts fins que trobem un altre pal indicador (1.965m). Deixem les marques del GRT que porten cap a Andorra a través del Col del Clots. Nosaltres a partir d´ara i fins l´Étang de Pédourrès seguirem el senyal groc del petit recorregut 41 (It.41) tal com indica el pal.

Anem caminant entre una vall ben tancada, envoltats de grans cims. Passats 10 minuts del pal indicador (500m) arribem a la Barrage de Siscar, un llac tancat per una presa a 2.020m.  Continuem ara per camí relativament pla, cada cop amb vistes més espectaculars del pic de la Cabaneta i del circ que va tancant la vall fins a arribar a la Cabanne de la Vésine  (2.125m) un refugi lliure senzill amb capacitat per 5-6 persones.  El camí segueix sense pujar massa, i després de 15mints del refugi arribem a l´Étang de Siscar.

El lloc és magnífic. Envoltat de cims com el de la Cabaneta (2.847m) i el pic d´Ascobes (2.799m) la vall queda ben tancada pel circ de Siscar.

Just a l´inici del llac, i seguint sempre les marques grogues, girem a la dreta per anar a buscar la Portella de Siscar. El camí torna a pujar amb força, tenint tendència de pujar pel vessant est (dret) del pic de Nérassol (2.633m) que tenim a la nostra dreta. Finalment arribem a la Portella de Siscar (2.450m) en el quilòmetre 7,7km, a la meitat del nostre recorregut. Des de la portella tenim l’opció de pujar al pic de Nérassol (2.633m) en aproximadament 25minuts. El vent que vam trobar la jornada de la nostra sortida va fer impossible el seu ascens.

Baixem pel camí marcat en direcció a l´estany de Pédourrès que veiem al fons de la vall amb boniques vistes sobre el pic d´Alba (2.764m) cap al nord. Hem d’anar a passar just per sobre la presa del llac de Pédourrès per trobar un pal indicador (2.190m) on tornem a trobar un GRT amb les seves marques blanques i vermelles característiques. A l´esquerra  ens indica cap al refugi de Rulhe. Nosaltres girem al sudest (dreta) cap al fons de la vall d´Arques, sempre deixant el riu a la nostra dreta.

Després de 35 minuts passem a tocar d´un altre llac (2.000m). Sempre en contínua baixada, el camí gira cap al nord per finalment retrobar de nou la bifurcació on ens hem desviat a la pujada.

Només cal desfer el camí per on hem pujat, fent ara les llaçades de baixada, per tornar a creuar la N-20 i fer cap a l’estació de l’Ospitalet.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Cerdanya 1:25.000 Ed. Alpina
 • IGN TOP25 2148 ET Ax-les-Thermes
 • IGN  TOP25 2249 OT Bourg-Madame – Col de Puymorens – Pic Carlit
 • Visor de mapes IDE Andorra
 • Géoportail : visor mapes topogràfics francesos en línia 

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , ,

5 thoughts on “35. Volta al pic de Nérassol per la portella de Siscar des de l’estació d’Andorra-L’Hospitalet

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s