34. Del metro de Can Zam a Montcada i Reixac pel Puigcastellar (100 Cims) i la Coscollada

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
 6. FOTOGRAFIES
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Can Zam (Metro)
 • Estació d’arribada: Montcada i Reixac (Barcelonès)
 • Distància/durada: 18,9 km / 5-6h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 820 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

La travessa ens permet també visitar, a escassos quilòmetres de la conurbació de Barcelona i  a tocar de milions d’habitants, poblats ibèrics com el de Puig Castellar  (100 Cims de la FEEC) o del Turó de les Maleses, ermites romàniques com la de Sant Pere de Reixac i com no, del mateix monestir de Sant Jeroni. Tot plegat una sortida força completa i interessant.

A cavall de les comarques del Barcelonès i del Maresme s’aixeca un monestir que fa més de cinc segles estava envoltat d’espesos boscos on llops i óssos compartien entorn amb els monjos de l’ordre dels jerònims.

El 7 de desembre de 1492 el rei Ferran II patí un intent d´assassinat a Barcelona.  Per recuperar-se decidí d’anar a descansar precisament en aquest monestir  amb la seva esposa Isabel de Castella. 

I fou precisament durant aquesta estada a Sant Jeroni de la Murtra que Cristòfol Colom arribà del seu primer viatge i on el navegant li comunicà l’existència d’aquelles noves terres. 

Avui dia l’entorn de Sant Jeroni de la Murtra, com bona part del parc, està degradat i deixat. Pistes, pedreres, torres elèctriques i projectes com la MAT (línia elèctrica de Molt Alta Tensió) amenacen encara més un entorn que encara ara és privilegiat.

Si volem descansar uns dies (no cal que sigui d´un atac com el que patí Ferran II) podem descansar a la seva hostatgeria i gaudir d´uns dies de repòs, obert a qualsevol persona de qualsevol creença o manera de pensar (web Sant Jeroni).

 • Sortida: Estació Metro Can Zam
 • Arribada: Estació de Montcada i Reixac
 • Espai Natural: Parc de la Serralada de Marina.
 • Dificultat: Ruta llarga en distància i trencacames. Orientació sense gaires complicacions ja que recorre per senders abalisats durant bona estona, però cal parar atenció a les indicacions.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Connecta amb la Ruta ST44 Singuerlín-Puig Castellar-Montcada al cim del Puig Castellar, on podem tornar a Singuerlín fent una ruta circular, o bé anar a Montcada pel GR-92.
 •  A Montcada i Reixac podem enllaçar amb diferents rutes a fi d’allargar el recorregut:
 • Ruta ST06: Montcada-Baixador de Vallvidrera
 • Ruta ST60: Montcada – Turó de Galzeran (100 Cims)-Mollet del Vallès
 • Ruta ST196: De Montcada i Reixac a Sant Cugat pel turó de Montcada i el GR-173 15,8 km

MAPES

TOPOGRÀFIC
34. Mapa Can Zam - Montcada i Reixac
Mapa de la ruta 34 Can Zam – Montcada i Reixac
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta 34 Can Zam a Montcada i Reixac
Perfil de la ruta 34 Can Zam a Montcada R.

LA RESSENYA

Només sortir del metro (Can Zam) trobem unes escales (rampa) mecàniques. Les agafem, així com els dos següents trams. Al final del tercer tram d´escales girem a l´esquerra (carretera de la Font de l´Alzina).  Aquí ja trobem marques blanques i grogues d’un sender de petit recorregut. Continuem pel carrer fins a la parada dels busos i un pàrquing de cotxes.

Continuem ara per la pista ampla amb vistes al turó de Montcada i les autopistes d´entrada a Barcelona. Als 5 min passem per la zona d’esplai de les Oliveres (font) . Poc després passem per un restaurant on hi ha zona de pícnic i 100 m més endavant la font de l´Alzina, en un racó ombrívol força diferent de per on veníem.

La pista va faldejant la muntanya i passa a tocar d´una antiga mina de galena (tancada amb porta metàl·lica). Després de 30 min de la font de l´Alzina arribem a una cruïlla on trobem el GR-92. El seguim a la dreta, en forta pujada a través d’un corriol estret. Creuem una pista i seguint les marques del GR-92 arribem a un replà d´entrada al poblat ibèric de Puig Castellar (30 min des des l´inici del GR-92).

Paga la pena desviar-nos uns minuts per visitar el poblat ibèric. De fet, aquest turó és un dels 100 Cims de la FEEC.

De nou al replà d´accés al poblat, continuem en direcció nord per la pista (marques de GR-92 i SL). Passats 350m del replà trobem una bifurcació. Seguim per la dreta.  Més a la dreta, per corriol (pal indicador) tenim l´opció d´anar a un dolmen natural.

La pista és ampla. Seguim les marques del GR-92, i passats 3 minuts trobem un pal indicador que puja a l’ermita de Sant Climent. Es tracta d´una ermita construïda pels monjos de Sant Jeroni l´any 1673, a la que arribem en poca estona.  Baixem per un corriol que surt a l´est, que en forta baixada va a parar un altre cop al GR-92 que hem abandonat per anar a l´ermita. Són 650 metres (10 min) arribar-nos al monestir de Sant Jeroni de la Murtra des de Sant Climent seguint el GR-92.

Estades tranquil.les, actes religiosos, concerts… el monestir ofereix un ampli espectre de visites. El monestir obre de dimarts a diumenges de 10-13h.

Seguim el GR-92 durant 600 m des del monestir (7-9 min). Els pals indicadors marquen el GR-92 recte, en baixada seguint l´ampla pista. Nosaltres però, girem a la nostra esquerra. Hi ha una cadena i una bifurcació. Dels dos camins que trobem, agafem el camí de la dreta, el que segueix pla. Podrem veure senyals blancs i vermells del GR-92 mig esborrats durant aquesta part de la ruta.  El camí faldeja els turons per mig del bosc, passa una mina d´aigua per unir-se de nou a la pista principal (cadena) on hi tornen a haver els pals del GR-92.

Continuem  els senyals del GR-92 per trobar als pocs minuts la carretera BV-5011 (Badalona-Montcada i Reixac). La creuem i la seguim uns metres a la nostra dreta fins a trobar el carrer Torrent de l´Amigó. Passem unes cases fins trobar una cadena on de nou el carrer esdevé corriol.

Continuem encara pel GR-92. Quan  trobem una bifurcació indicada amb un pal, deixem el GR-92 i trenquem a l´esquerra en direcció a la Font de l’Amigó (SL). Anem per una part de bosc tancat i verd fins arribar a la font de l’Amigó, on sol haver-hi una concentració de gats.

Un cop a la font de l´Amigó deixem el SL i girem a l´esquerra per un camí que puja fort fins anar a parar al coll de la Malesa (336 m) just on trobem la pista de pujada a la Coscollada. Als nostres peus en primer terme l´Hospital de Can Ruti, i més enllà Barcelona.

La pista és sovintejada per ciclistes, que fàcilment avançarem en aquest tram donada la pujada sostinguda que hi ha fins arribar a la carena de la Muntaya de l’Amigó. Seguim a l´esquerra la pista. Ens trobem sobre el SL-C 150 (De la Conreria al Turó de les Maleses), itinerari marcat pel parc en punt morats sobre els pals indicadors. Hem deixat la part de solell del parc per entrar a la més ombrívola del nord.  Seguint les marques morades, entre corriols estrets arribem al poblat ibèric del Turó de les Maleses.

Reprenem el camí per on havíem vingut fins trobar un pal indicador amb un punt groc amb la direcció de Sant Pere de Reixac.

Es tracta del sender local SL C-149 (Sant Pere de Reixac-Turó de les Maleses) el qual està en tot moment marcat fins a Sant Pere de Reixac (40min des del poblat ibèric de les Maleses).

Des de l´ermita de Sant Pere de Reixac desfem els últims metres per agafar la pista que puja.  No hem de girar al primer camí que surt a la nostra dreta sinó continuar per la pista ampla en direcció sudest.  És una pista per on hi poden circular vehicles.  La seguim durant 13min fin el coll de Moià (201m).

Al coll de Moià trobem el sender local SL C-148, marcat pel parc. És un sender de 3km que puja i baixa des del Montcada al turó de Moià.  Abandonem la pista per agafar el sender SL C-148  a la dreta (cadena) en pujada que ens portarà en poca estona fins el turó de Moià (239 m), ocupat per uns repetidors de telefonia.  Prop de les torres un gran pal sosté una senyera (225 m).

Baixem amb fort pendent en direcció oest seguint el camí per on veníem.  No trigarem a arribar a la carretera de La Roca BV-5001. La creuem per anar a buscar el pont sobre el riu Besòs des d´on en 5 min. arribem a l’estació de Montcada i Reixac (a la nostra dreta quan creuem el pas a nivell de les vies del tren).

Podem també acabar l´itinerari a l´estació de Montcada i Reixac-Manresa (R4,R7,R12). Quan creuem les vies pel pas a nivell de la R2 Nord, continuem recte pel carrer del Bogatell. En menys de 5 minuts passem sota un estret túnel sota les vies per arribar a l´estació de Montcada i Reixac-Manresa.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • XXI Ronda Vallesana: Montornès del Vallès
 • Parc de la Serralada Litoral: història i itineraris. Adrià Triquell. Ed. Piolet (2012)
 • Parcs de la Serralada Litoral i Serralada de Marina. Gonçal Luna. Ed. Diputació de Barcelona (2007)
 • Itineraris dolmènics de Catalunya. Antoni Mañé i Sabat. Ed. Publicacions de l´Abadia de Montserrat (1996)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Serralada de Marina 1:50.000 Editorial Alpina
 • Parc de la Serralada Litoral 1:20.000 Editorial Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “34. Del metro de Can Zam a Montcada i Reixac pel Puigcastellar (100 Cims) i la Coscollada

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s