33. De Barcelona a Sant Cugat pel turó de Magarola (100 Cims) i l’ermita de Sant Medir

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. LA RESSENYA
  1. BIBLIOGRAFIA
   1. LLIBRES
   2. BIBLIOGRAFIA WEB
   3. CARTOGRAFIA
  2. RUTES RELACIONADES

  DADES TÈCNIQUES

  • Estació de sortida: Mundet (Metro Barcelona)
  • Estació d’arribada: Sant Cugat (FGC)
  • Distància/durada: 12,8 km / 3h15 (sense aturades)
  • Desnivell:  +325 m / -320 m
  • Dificultat: Fàcil
  • Track a Wikiloc

  LA TRAVESSA

  Ruta que ens porta a travessar un cop més  pel Parc Natural de Collserola. En aquest cas, però, sortirem d’una estació de metro, la de Mundet, prop del Velòdrom d’Horta i del Parc del Laberint de la ciutat de Barcelona.

  Es tracta d’un recorregut fàcil-moderat, sense massa desnivells. Haurem d’estar atents a les constants cruïlles de camins i pistes, tot i que l’orientació resulta senzilla donat que seguirem en tot moment les marques blanques i vermelles del GR-6 (Barcelona-Montserrat) i les fletxes grogues del Camí de Sant Jaume (Barcelona-Sant Jaume). Trobarem senyals i pals indicadors en totes les cruïlles.

  El recorregut té un alt valor patrimonial. Visitarem durant el camí les ermites romàniques de Sant Medir i Sant Adjutori, un forn ibèric i per acabar el Monestir de Sant Cugat. Les visites del seu magnífic claustre costen 2€ (gratis el primer diumenge de mes).

  A l’encreuament amb el GR-92, just al coll, ens desviarem uns metres per trepitjar el Turó de la Magarola, un 100 cims de la FEEC amb espectaculars vistes sobre Barcelona. 

  L´arribada la farem a l´estació de Sant Cugat (FGC). Des del monestir també podem anar a l´estació de Sant Cugat del Vallès (ADIF), situada als afores de la vila, a uns 500m de l´estació de Volpelleres (FGC).

  • Sortida: Estació  de metro Mundet (L3)
  • Arribada: Estació de Sant Cugat (FGC)
  • Interès: Visitarem una gran varietat de patrimoni històric, com l’ermita de Sant Medir, un forn ibèric, el Castell Fortí i el monestir de Sant Cugat, entre d’altres.
  • Espai Natural: Parc de Collserola
  • Dificultat: Fàcil seguiment gràcies  a les fletxes grogues del Camí de Sant Jaume.

  CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

  La ruta es complementària a les nostres rutes:

  • Ruta ST06: Montcada i Reixac-Vallvidrera
  • Ruta ST12: Baixador de Vallvidrera-Tibidabo
  • Ruta ST13: Sant Cugat-Tibidabo
  • Ruta ST196: De Montcada i Reixac a Sant Cugat pel turó de Montcada i el GR-173 15,8 km

  MAPES

  TOPOGRÀFIC
  Mapa de la ruta
  TRACK A WIKILOC
  Track a Wikiloc
  PERFIL DE LA RUTA
  Perfil ruta

  LA RESSENYA

  Es tracta d’una travessa de fàcil orientació. Només cal anar seguint les marques del GR-6 i les fletxes grogues del Camí de Sant Jaume.

  Sortim de l´estació de metro Mundet per la sortida que dóna al costat muntanya. Continuem direcció Besòs (nord-est) fins que als 5 min (375m) girem a l’esquerra al carrer Germans-Desvalls on trobem ja les marques del GR-6.

  El carrer comença a pujar i deixem el Velòdrom a la nostra esquerra. Continuem recte amunt deixant enrere el Parc del Laberint (esquerra) i el centre educatiu de Can Llupià (dreta). Després de pocs minuts creuem una cadena i l’asfalt esdevé pista.  Després d’un revolt tancat a l’esquerra i de deixar la taca que ens separa del parc del Laberint, trobarem el trencall d’un corriol a la dreta que en 1 min. ens portarà al Castell Fortí

  Al punt quilomètric 2,3 de la ruta, el corriol per on venim arriba a la Carretera de les Aigües. La seguim durant 400m per prendre de nou un corriol que puja a la nostra dreta i que en 2-3min va a parar al coll de Pas de Rei. En aquest punt ens creuem amb el GR-92. Nosaltres aquí ens separarem 5min del GR-6 per pujar al Turó de la Magarola, cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC i des d’on tindrem unes excel·lents vistes de la ciutat de Barcelona.

  Collserola

  Des del cim del Turó de la Magarola són 35-40min fins a l’ermita de Sant Medir seguint sempre les marques del GR-6 i les fletxes grogues. Als 8 minuts del coll del Pas del Rei arribem a una cruïlla on cal parar atenció atès que tant mapes de l’editorial Alpina com de l’ICC continuen cap a la dreta. Nosaltres seguim a l’esquerra, per la pista, sempre seguint les marques del GR-6 i les fletxes grogues del Camí de Sant Jaume.

  Monestir de Sant Cugat

  De Sant Medir a Can Borrell són 2,5km (35min) que transcorren per pista. Aquí, a part dels senders que anàvem seguint, s´hi afegiex el PR C-38 Sender de Sant Cugat) que va del Monestir de Sant Cugat fins a Vista Rica (coll de l´Erola).

  Pel camí ens desviarem a la dreta (pal indicador) per visitar l´ermita de Sant Adjutori (s.X) i el forn ibèric (s. II-I ac) que  hi ha al seu costat.

  De Can Borrell als primers carrers de Sant Cugat són 2,45km (35 min). El recorregut continua seguint les mateixes marques per pista sovint massa ampla i que fa que arribi a ser monòtona. En aquest tram veurem a la nostra dreta el Pi d´en Xandri, un pi pinyoner monumental de 23m d´alçària i amb més de 230 anys d´edat.

  Arribem a la pl. del Rotary International de Sant Cugat creuant la riera de Sant Medir per unes palanques de fusta. Un cop a la ciutat, girem a la dreta a la rodona de la plaça i seguim l´Avinguda de les Corts Catalanes fins al parc de la Pollancreda, on girem a l´esquerra.  Seguim les marques del GR-6 (adhesius en fanals) fins a un pal indicador que ens fa girar a la dreta en pujada per l’avinguda de Francesc Macià, fins al monestir de Sant Cugat del Vallès.

  Sant Cugat tren

  La mateixa avinguda de Francesc Macià, tot recte, va a parar a l’estació de tren de Sant Cugat del Vallès d’ADIF. Si volem anar a l´estació de Sant Cugat dels Ferrocarrils de la Generalitat, cal agafar el carrer Santiago Rusiñol (peatonal) que surt de la plaça d’Octavià (entrada principal del monestir).

  BIBLIOGRAFIA

  LLIBRES
  • Barcelona en 1.000.000 de pasos : 53 rutas pe a descubrir la ciutat de la millor manera. Alex Walk. Ed. Libertas 2014
  • Passejades per la Barcelona literària . Sergio Vila-Sanjuán y Sergi Doria. Ed. Ajuntament de Barcelona Grup 62 (2005)
  • Barcelona metro a metro : un viatge històric i cultural per la ciutat i l’àrea metropolitana seguint la xarxa de metro. Marta Torres. Ed. Ajuntament de Barcelona (2014)
  • El Carmel, ferida oberta : de l’esvoranc al 3%. Laura Garcia. Ed. Mina (2005)
  • A peu per Collserola : guia de passejades, itineraris i recorreguts recomanats pel Patronat Metropolità del Parc de Collserola. Patronat Metropolità del Parc de Collserola, 1998
  • Guia de geologia de Collserola : amb itineraris. Isabel Raventós. Ed. Parc de Collserola
  • Collserola : parc natural. Aguilera i Viladomiu, Mònica. Granollers : Alpina, 2010
  BIBLIOGRAFIA WEB

  TRENS

  EL TEMPS

  ALTRES

  CARTOGRAFIA
  • Serra de Collserola 1:25.000. Editorial Alpina

  RUTES RELACIONADES

  Publicada a:

  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  Advertisement

  2 thoughts on “33. De Barcelona a Sant Cugat pel turó de Magarola (100 Cims) i l’ermita de Sant Medir

  Fes un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s